Merele sunt unele din cele mai populare fructe din lume. Iar acum toamna, este fara indoiala sezonul de varf pentru aceste fructe minunate, un tratatie dulce dar si plina cu vitamine care lupta impotriva bolilor. Toate acestea fac din mar un fruct de top pentru sanatatea ta.
Merele au obtinut locul doi ca si activitate antioxidanta.
“Comparativ cu alte fructe frecvent consumate , merele sunt clasate pe locul al doilea pentru activitatea lor antioxidanta. Cu toate acestea, s-au clasat pe locul cel mai inalt in ce priveste proportia de compusi fenolici liberi, ceea ce inseamna ca acei compusi din fructe, pot fi mai usor absorbiti in fluxul sanguin.
In special, o mare parte din puterea antioxidanta din mere "este continuta in coaja, unde veti gasi antioxidanti precum catechine, procianidine, acid clorogenic, ploridizin si multi altii.
Din moment ce merele sunt atat de bogate in antioxidanti, nu este de mirare ca acestea sunt asociate cu un risc scazut de boli cronice.
Trei studii au legat in mod special consumul de mere, cu un risc scazut de cancer, si un studiu a aratat ca merele si perele au fost asociate cu un risc scazut de astm.
Consumul de mere a fost de asemenea asociat si cu un risc scazut de boli coronariene, si un risc redus de diabet zaharat de tip II.
In laborator, s-a observat ca merele si compusii din ele au proprietati care pot explica efectele lor in protejarea impotriva bolilor. S-a descoperit astfel ca merele, si in special coja de la mere, are o activitate antioxidanta puternica si poate inhiba foarte mult cresterea de cancer la ficat si a cancerului de colon.
Pe baza rezultatelor din toate aceste studii, se pare ca merele pot juca un rol important in reducerea riscului de o mare varietate de boli.
Am patru meri la locuinta mea din Chicago, dar nu am mancat decat cateva dintre ele. Dupa trecerea in revista a acestor informatii, cred ca voi consuma mai mult anul viitor, sezonul de recoltare de anul asta sa terminat.” Dr Mercola
Un mar pe zi, pentru a pastra 5 boli cronice la distanta
O multitudine de cercetari sugereaza ca a manca mere poate avea impact sanatos asupra dumneavoastra in multe alte moduri benefice.
- Sanatatea creierului: Merele sunt bune la protejarea celulelor neuronale impotriva neurotoxicitati oxidative indusa de stres si pot juca un rol important in reducerea riscului de afectiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
- Accident vascular cerebral: Consumul de mere este legata de un risc scazut de accidente vasculare.
- Diabet zaharat: trei portii de mere (sau alte fructe, cum ar fi afinele si strugurii), duc la un risc de 7 la suta mai mic de diabet.
- Reduce absorbtia de glucoza din tractul digestiv.
- Stimuleaza celulele beta din pancreas pentru a secreta insulina.
- Creste absorbtia de glucoza din sange prin stimularea receptorilor de insulina.
- Cancer: Merele au o serie de proprietati care pot ajuta la reducerea riscului de cancer, inclusiv activitatea antimutagenica, activitatea antioxidanta, mecanismele anti-inflamatorii, antiproliferative si activitatea de apoptoza-inductoare, precum "mecanisme noi la evenimente epigenetice si imunitatea innascuta." Conform Jurnalului Planta Medica.
" Observatii epidemiologice arata ca un consum regulat de unul sau mai multe mere pe zi poate reduce riscul de cancer pulmonar si de colon. "
- Boli de inima: Consumul de mere este asociat cu un risc mai mic de decese de la boli de inima, o asociere care este considerata a fi legata de continutul de antioxidanti si flavonoide.
Se poate intampla sa inveti sa scrii corect romaneste
Interesant pt unii si benefic pt altii
Ieu maniinc aproape 5 mere la zi ce se poate intimpla