Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 3 Superalimente împotriva bolilor cardiovasculare

3 Superalimente împotriva bolilor cardiovasculare

Există superalimente ce pot contribui la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, prin normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, îmbunătățirea circulației sângelui și combaterea stresului oxidativ. Descoperă 3 dintre cele mai eficiente!

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă importantă pentru mai mult de 400 de milioane de oameni din întreaga lume. BCV includ un spectru larg de afecțiuni: boli coronariene, boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă congestivă, dislipidemii și hipertensiune arterială, afectând în egală măsură copiii și adulții de ambele sexe și reprezentând principalele cauze de morbiditate și mortalitate. 

Pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, stilul de viață este extrem de important. O alimentație echilibrată, curată, împreună cu mișcarea regulată, odihna și o bună gestionare a stresului, reprezintă cel mai bun plan de acțiune pentru menținerea sănătății inimii.

Există, de asemenea, anumite superalimente ce pot contribui la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, prin normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, îmbunătățirea circulației sângelui și combaterea stresului oxidativ.

Iată care sunt cele mai importante 3 superalimente cu efecte benefice pentru sănătatea inimii:

 

Ginsengul 

Ginsengul, considerat a fi un panaceu, este utilizat în medicina tradiţională chineză de peste 5000 de ani. În India antică, ginsengul era folosit pentru capacitatea sa de a da „forța unui taur” bărbaților, fiind menționat în scrierile Atharva-Veda. 

Proprietățile curative ale ginsengului sunt excepționale, potențialul său terapeutic fiind greu de egalat de oricare altă plantă medicinală. Acesta contribuie la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos, dezvoltă imunitatea organismului, și facilitează circulația sângelui. De asemenea, ginsengul este planta cu cel mai puternic efect de reîntinerire.

Beneficiile ginsengului pentru sănătatea inimii

ginseng-pulbere

 

Un aspect poate mai puțin cunoscut, dar studiat în nenumărate rânduri de către cercetători, este abilitatea ginsengului de a contribui la sănătatea sistemului cardiovascular. Se pare că ginsengul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare prin normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea circulației sângelui și combaterea stresului oxidativ.

 

Într-un studiu realizat în Coreea, de către Colegiul de Medicină Veterinară, Institutul de Cercetare Biosafety și Universitatea Națională Chonbuk, cercetătorii au observat că ginsengul normalizează tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui și profilul lipidic, protejează împotriva leziunilor miocardice și are un puternic efect antioxidant. 

 

Alte studii realizate în Coreea și Iran au evidențiat încă o dată eficacitatea ginsengului asupra factorilor majori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiace, hiperlipidemia, stresul oxidativ și reglarea ionilor.

Citește mai multe despre ginseng și beneficiile acestuia pentru sănătate.

Cum poți include ginsengul în alimentație

Doza medie zilnică este de 0,5-2g de rădăcină de ginseng. În cazul suplimentelor cu ginseng, se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului.

Un mod simplu și eficient de a include acest superaliment în dieta ta este folosirea ginsengului pulbere în salate, supe, smoothie-uri sau în terciul de la micul dejun. 1-2 lingurițe sunt suficiente pentru a-ți asigura doza zilnică recomandată. Încearcă această rețetă de Budincă de chia cu ginseng.

 

Spirulina

Spirulina, un alt superaliment, este o algă verde-albăstruie folosită în medicina tradițională chineză de mii de ani. Astăzi, spirulina este utilizată ca supliment alimentar deoarece oferă un aport bogat de nutrienți (aminoacizi, vitamine și minerale). Spirulina este recomandată pentru susținerea vitalității organismului și combaterea oboselii. De asemenea, această algă întărește capacitatea naturală de apărare și rezistența organismului și ajută la controlul greutății corporale. 

Beneficiile spirulinei pentru sănătatea inimii

Studiile efectuate au arătat că spirulina este benefică și pentru sănătatea sistemului cardiovascular. S-a dovedit că spirulina reglează nivelul colesterolului, reduce hipertensiunea arterială și previne, astfel, bolile de inimă.

 

O analiză sistemică din 2016 a concluzionat că spirulina reduce semnificativ colesterolul total și scade LDL-ul (colesterolul rău), în timp ce crește nivelul HDL-ului (colesterolul rău). 

 

Există, de asemenea, dovezi că spirulina ar putea ajuta la controlul tensiunii arteriale. Un studiu la scară mică din 2016 a constatat că administrarea regulată de spirulină timp de 3 luni a redus tensiunea arterială a persoanelor supraponderale și cu hipertensiune.

 

Tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului sunt ambele legate de bolile de inimă. Deoarece spirulina poate reduce ambii factori de risc, este posibil ca aceasta să ajute la prevenirea bolilor de inimă. O lucrare a Departamentului de Științe Nutritive din cadrul Universității din Connecticut, SUA sugerează că spirulina ar putea juca un rol important în prevenirea bolilor de inimă, datorită efectelor sale antiinflamatoare și antioxidante puternice.

Citește mai multe despre spirulină și beneficiile acesteia pentru sănătate.

spirulina-pulbere

Cum poți include spirulina în alimentație

Spirulina este disponibilă pe piață sub formă de pulbere sau tablete.

Poți consuma 5-10g (1-3 lingurițe) de spirulină pulbere, amestecată în smoothie-uri, sucuri de fructe, batoane proteice, în supe sau salate. De asemenea, poți alege să consumi spirulină tablete

Doza zilnică recomandată este de 2 tablete de 3 ori pe zi, înaintea sau în timpul meselor.

Încearcă această rețetă de Spirulina Super Bites!

 

Fructele de Acai

Fructele de Acai provin de la palmierii acai, originari din pădurile tropicale amazoniene. Pulberea de acai este delicioasă și foarte bogată în antioxidanți, vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași esențiali, fiind considerată un superaliment. 

Aceste fructe exotice au numeroase beneficii în menținerea sănătății, dar și în prevenirea și tratarea multor afecțiuni: susțin arderea grăsimilor și stimulează metabolismul, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățesc digestia, susțin sistemul imunitar, îmbunătățesc sănătatea celulară , prin reducerea efectului radicalilor liberi care sunt o cauză obișnuită a îmbătrânirii premature și a bolilor.

Beneficiile fructului de acai pentru sănătatea inimii

pudra-de-acai

Fructele de acai conțin o cantitate uriașă de antociani și alte substanțe fitochimice antioxidante importante pentru sistemul cardiovascular. Consumul de antociani este legat în mod semnificativ de protecția împotriva stresului oxidativ, o cauză importantă a multor afecțiuni, inclusiv cele cardiovasculare. Un studiu a constatat că administrarea regulată de antociani poate reduce riscul de infarct cu 32% la femeile tinere și de vârstă mijlocie.

 

De asemenea, fructele de acai sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi sănătoase, elemente foarte importante într-o dietă ce susține sănătatea inimii. Este cunoscut faptul că aportul de fibre reduce și colesterolul LDL. Centrul Național pentru Complementare, Integrare și Sănătate (NCCIH) a evidențiat faptul că fructele de acai pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge la persoanele cu greutate în exces.

 

Un alt studiu publicat în noiembrie 2015 în Jurnalul de Farmacologie Cardiovasculară a concluzionat că extractul de acai are efect antioxidant, vasodilatator, antihipertensiv, antiobezitate și de susținere a sistemului cardiovascular.

Cum poți include fructele de acai în alimentație

În România, fructele de acai sunt disponibile pe piață sub formă de pulbere de acai. Această pulbere fină are un gust foarte bun, un fel de mix de mure și ciocolată neîndulcită, fiind foarte ușor de integrat în smoothie-uri, sucuri, deserturi, gustări, iaurt, mic dejun. 2-3 lingurițe de pulbere de acai sunt suficiente pentru a-ți asigura doza zilnică recomandată. Încearcă această rețetă de gustare tropicală cu acai!

Articol scris de Alina Mihalache - echipa VVV

 

*Acest material are scop informativ şi nu înlocuieşte sfatul medicului. Informaţiile prezentate nu au rolul de a diagnostica sau de a trata afecţiuni medicale şi nici de a înlocui medicamentele sau tratamentele prescrise de personalul medical autorizat. Folosirea informatiilor de pe www.viataverdeviu.ro se face pe propria răspundere a utilizatorului.

SURSE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213864/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659571/

https://www.atlantis-press.com/journals/artres/125925012/view 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#heart-disease

https://www.researchgate.net/publication/286767042_Cardiovascular_and_Metabolic_Effects_of_Acai_an_Amazon_Plant 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305576#diet

#sanatatea inimii #superalimente

Ce au mai parcurs alti cititori...

3 Gustări pentru sănătatea inimii
Tehnici sănătoase de gătire a alimentelor
Tonic natural impotriva colesterolului marit
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101