Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 7 optiuni sanatoase pentru o alimentatie alcalina

7 optiuni sanatoase pentru o alimentatie alcalina

Alimentatia alcalina a devenit o metoda naturala tot mai populara in ultima perioada pentru pierderea in greutate, stimularea imunitatii si reducerea inflamatiei. Multe celebritati promoveaza regimul alcalin in randul maselor, insa alimentatia alcalina nu este doar privilegiul vedetelor.

Ce este alimentatia alcalina?

Un regim alcalin inseamna, de fapt, ca mananci mai multe produse care alcalinizeaza sangele.

Alimentele pot fi acide sau alcaline si sunt clasificate astfel in functie de impactul pe care il au asupra pH-ului corpului dupa metabolizare, nu dupa gust.

De exemplu, tendinta fireasca este de a include lamaile si otetul din cidru de mere in categoria alimentelor acide din cauza proprietatilor lor fizice si a gustului. In mod surprinzator, insa, ambele alimente au un impact alcalin asupra sangelui dupa ce sunt asimilate de corp.

Echilibrul acid-alcalin din sange este masurat pe scara pH-ului, care variaza intre 0-14. Zero este considerat foarte acid, iar 14 foarte alcalin. Dupa cum se vede, pH-ul ideal este unul neutru: nici prea acid, nici prea alcalin. Cand pH-ul este in echilibru, ne bucuram de mai multa energie, sistemul imunitar este puternic, este mai usor sa pierdem in greutate si tenul este mai luminos. Pe scurt, un pH echilibrat ne permite sa fim in forma maxima.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - blogOrice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei! blogDescoperă toate ingredientele pentru prăjituri și multe altele, ideale pentru dulciuri gustoase, făcute în casă! -blogPlasmă marină cu cel mai bun preț! Profită acum! - blog24 de zile, 24 de oferte speciale. Click pe fiecare poză ca să descoperi surpriza!Descoperă o selecție a celor mai potrivite produse, în stilul Viața Verde Viu! -blogPachet START: Cartea TRIO Nouă: Detoxifiere.Dietă.Menținere - de Iulia Bledea + In Green - Mix Verde ECO - Rawboost - blogRemedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Pe de alta parte, daca valoarea pH-ului atinge valori prea mari, indiferent in ce sens, acest lucru poate cauza probleme grave de sanatate.

De exemplu, daca avem o alimentatie prea acida, suntem usor iritabili, avem dificultati de concentrare si focalizare a atentiei, ne imbolnavim des si ne simtim obositi fara un motiv aparent.

Sangele acid creaza un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor cronice, de genul cancerului. Desi cazurile sunt mult mai rare, sangele prea alcalin poate genera simptome precum contractii, furnicaturi si amorteala, confuzie si spasme musculare.

Asa cum s-a aratat si anterior, pH-ul din sange este influentat in mod direct de alimentele consumate. Din pacate, alimentatia din ziua de azi este compusa in general din produse care creaza aciditate in corp: lapte de vaca, oua, carne, faina alba, zahar alb, indulcitori artificiali si uleiuri vegetale. Si, din pacate pentru iubitorii de branza, aceasta se afla in topul alimentelor din ziua de azi care creaza aciditate.

Alimentele alcaline includ frunze verzi, fructe si legume, alge, legume marine, ghimbir, masline, nuca de cocos, quinoa, seminte de in, seminte de dovleac, migdale. Ori de cate ori este posibil, este bine sa inlocuim produsele acide cu cele alcaline.

alimente alicaline

Acest lucru va mentine pH-ul sangelui la un nivel optim, contribuind la restabilirea sanatatii si a starii generale de bine. Iata 7 astfel de alternative care pot fi incercate in alimentatia zilnica.

1. Lapte de cocos in loc de lactate

Desi inghetata este cel mai racoritor produs pe timpul verii, lactatele creaza un nivel foarte ridicat de aciditate in sange. Din acest motiv, este indicat ca laptele de vaca sa fie inlocuit cu laptele neindulcit de cocos ori de cate ori este posibil. Nucile de cocos sunt bogate in grasimi sanatoase si minerale alcaline, cum ar fi potasiul.

Cei care nu sunt fani lapte de cocos pot incerca produse pe baza de lapte de migdale neindulcit, care are, de asemenea, efect alcalinizant.

Iar daca ti se pare ca nu poti trai fara inghetata, nu te ingrijora, poti savura fara probleme gustarea ta favorita, facuta cu lapte de cocos.

2. Stevia in loc de zahar rafinat

Zaharul creaza aciditate in sange, provoaca mari dezechilibre in toate organele si are un puternic potential de distrugere a celulelor si de destabilizare a echilibrului delicat al hormonilor. Consumul regulat de cantitati mari de zahar rafinat poate duce la dezvoltarea unor afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Din aceste motive, unul dintre cele mai bune schimbari pe care le poti face in alimentatie este inlocuirea zaharului alb cu un indulcitor natural din plante, cum ar fi stevia. Un indulcitor natural, frunzele de stevia au dovedit ca nu au acelasi impact negativ asupra glicemiei si au un efect de alcalinizare a sangelui.

Stevia poate fi achizitionata in magazininele naturiste sub forma de pudra sau lichida iar mai nou se gaseste chiar si in supermarket-uri. Insa verifica sa fie stevia pura, pentru ca multe firme produc versiuni proprii de stevia, in care includ si indulcitori artificiali precum sucroza. Stevia poate fi folosita in loc de zahar in orice reteta sau bautura.

3. Spirale din dovlecei in loc de paste din faina alba de grau

Una dintre metodele cele mai usoare de a mari alcalinitatea alimentatiei este sa consumi mai multe paste - cu conditia ca acestea sa fie facute din dovlecei.

Taiteii din dovlecei au gust neutru, motiv pentru care sunt foarte buni in orice fel de sos de paste.

Aveti nevoie de un spiralizator - aparatul care taie dovleceii in forma de spirala, pentru a semana cu spaghetele - si se poate achizitiona online sau din magazine.

4. Gateste cu ulei de cocos

Uleiurile vegetale cum sunt uleiul din palmier, porumb si soia sunt procesate cu substante chimice care distrug celulele si maresc aciditatea din sange. Poti inlocui aceste tipuri de ulei cu unul mai alcalin, cum este uleiul de cocos.

Uleiul de cocos este un ulei stabil, rezistent la temperaturi ridicate, spre deosebire de alte uleiuri alcaline, ca cele din seminte de in sau de masline.

5. Seminte de dovleac in loc de arahide

Arahidele creaza aciditate, de aceea produsele pe baza de arahide ar trebui inlocuite cu alte oleaginoase mai alcaline, cum ar fi semintele de dovleac. Acestea sunt o gustare foarte buna si pot fi presarate in salate pentru un plus de proteine si grasimi sanatoase.

6. Drojdie inactiva in loc de branza

Da - de acord - nimic nu poate inlocui branza. Insa drojdia inactiva este a doua optiune foarte buna si este un produs alcalin care iti va hrani celulele. Drojdia inactiva este derivata din melasa, motiv pentru care este bogata in vitamine si minerale. Are o textura grunjoasa si aduce foarte mult la gust cu branza cheddar.

Drojdia inactiva poate imbunatati gustul oricarei salate, supe sau oricarui sos de paste pentru care, in mod normal, se foloseste branza. Iar partea cea mai buna este ca nu mucegaieste. Se gaseste in magazinele naturiste

7. Ceai verde in loc de cafea

Gandul de a renunta la cafea poate parea unul foarte greu de acceptat.

Insa, de indata ce vei simti efectele energizante ale unei alimentatii alcaline, nici nu vei mai simti nevoia de cafea.

Pentru un regim alimentar alcalin sanatos cafeaua poate fi inlocuita cu ceai verde sau ceai verde matcha. Ceaiul verde contine si el o cantitate mai mica de cofeina, insa nu sufera acelasi proces de prajire prin care trece cafeaua, motiv pentru care devine atat de acida.

Ceaiul verde cu lamaie indulcit cu frunze de stevia este o bautura alcalina ideala pentru inceputul zilei sau pentru amiaza, cand se simte nevoia de un stimul.

Baza unei alimentatii alcaline raman insa verdeturile, asa ca incercati sa introduceti cat mai multe verdeturi in alimentatia voastra, cu cat mai verzi cu atat mai pline de clorofila, magneziu, calciu, potasiu si alte minerale alcaline

Dupa cum se vede, o alimentatie alcalina nu este complicata, stricta sau plictisitoare. De fapt, nu este un regim in sine. A avea o alimentatie alcalina inseamna sa alegi produse intregi, naturale, proaspete si bogate in vitamine si minerale care sa va sprijine sanatatea si starea generala de bine.

 

SURSE

http://www.foodmatters.com/article/7-healthy-alkaline-diet-swaps

#acid alcalin #alimente #ceai verde #cocos #echilibru ph #lapte vegetal #stevia

Ce au mai parcurs alti cititori...

9 strategii pentru eliminarea poftelor alimentare
12 surse vegane de fier
Afla de ce avem pofta constanta de dulce, iute sau sarat si cum ne putem echilibra
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101