meniu
Hrana vie

Stiati ca branza creeaza dependenta?

“Dar nu as putea niciodata sa renunt la branza...” Te-ai surprins vreodata spunand aceste cuvinte, sau macar gandindu-le? Daca da, nu esti singurul. De fapt, aceasta convingere este atat de raspandita incat in ultima vreme s-au facut diferite studii

“Dar nu as putea niciodata sa renunt la branza...”

Te-ai surprins vreodata spunand aceste cuvinte, sau macar gandindu-le? Daca da, nu esti singurul. De fapt, aceasta convingere este atat de raspandita incat in ultima vreme s-au facut diferite studii pentru a observa acest fenomen.

Din experienta ultimilor ani majoritatea oamenilor pe care i-am consiliat si care isi dorea sa adopte un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie vegana sau raw vegana, s-a lovit in primul rand de dificultatea de a renunta la branza. Am observat in multe  cazurilor o oarecare usurinta de a se renunta la carne, oua sau alte astfel de produse insa din start cel mai greu gand era renuntarea la branza.

Exista si un motiv pentru acest lucru, si este mult mai simplu decat si-ar putea imagina multi oameni.

Branza creeaza dependenta.

Da, ati auzit bine. Nu spun ca branza are puterea pe care o au cocaina sau heroina, sau chiar tigarile. Dar este, totusi, un fel de dependenta in sensul fizic.  Comitetului Medical pentru Medicina Responsabila au facut studii in aceasta privinta:
“In studiile efectuate, cand subiectii nu primesc carne, produse lactate sau alte optiuni nesanatoase, observam ca, in general, pofta de branzeturi este mai mare decat de alte tipuri de alimente. Desi pot consuma inghetata sau iaurt, descriu pofta de branza ca pe ceva adanc inradacinat.”

Publicatia explica in continuare cum, in 1981, cercetatorii au descoperit ca laptele de animal contine, de fapt, morfina, o substanta opioida ce declanseaza dependenta, avand capacitatea de a reduce durerea. Asa cum orice mama care alapteaza ar putea-o confirma, morfina din laptele mamei are rolul de a calma un copil si de a strange relatia mama-copil, satisfacand nevoia copilului de a se hrani, asigurandu-i, astfel nutritia necesara.

Articolul arata mai departe:

“Dar acesta era doar inceputul, asa cum aveau sa descopere cercetatorii. Laptele de vaca—sau laptele oricarei alte specii — contine o proteina numita cazeina care se rupe in timpul digestiei pentru a elibera foarte multe substante halucinogene denumite cazomorfine. O cana de lapte contine circa sase grame de cazeina. Laptele slab contine mai mult, iar cazeina este concentrata in productia de branza...” (sublinierea imi apartine)

Si asta nu este tot. Se pare ca proprietatile datatoare de dependenta ale branzei, merg chiar mai departe decat prezenta cazomorfinelor:
“Branza mai contine si alte componente de genul drogurilor. Contine o substanta chimica asemanatoare amfetaminei, denumita feniletilamina, sau PEA, care poate fi gasita si in ciocolata si crenvursti. Iar pe langa toate acestea mai exista in branza si in alte produse lactate si alti hormoni si componente ale caror functii nu sunt inca intelese. *”

Daca adaugam si faptul ca industria lactatelor lucreaza intr-un mod lipsit de transparenta pentru a impinge acest produs bogat in grasimi si cu un procent ridicat de sodiu pe mesele unei populatii care nu suspecteaza nimic, nici nu este de mirare ca societatea noastra are o problema cu branza. De zeci de ani lanturi de magazine care comercializeaza fast food sau junk food au fost si sunt fatadele publice pentru promovarea pe piata  si “declansarea poftei de branza” in tine si in copiii tai, pentru a vinde astfel tone de branza.vitel branza

Ce este ciudat este ca, daca te gandesti la ceea ce este, de fapt, branza, nu e ceva prea apetisant:
• Lapte muls din glandele mamare ale altei specii
• Este plina de bacterii de genul celor ce declanseaza mirosul urat in corpul uman
• Este doldora de enzime provenite din stomacurile viteilor dupa ce au fost ucisi pentru carne.

Se spune ca cea mai buna metoda de a renunta la branza sau lactate este de a vedea cum sufera o mama(vaca) atunci cand ii este luat puiul (vitelul) de la uger pentru ca oamenii sa ii fure laptele pentru ei.

Cititi mai multe despre lapte si industria laptelui in articolul : Laptele, aliment miracol sau otrava?

Da, oricine considera carnea de vitel un afront adus constiintei umanitatii ar trebui sa vada mai clar de unde-i vine branza in propria sa alimentatie.
Dar ce ar putea face o persoana in cele trei saptamani de abtinere de la consumul unei substante care nu numai ca poate calma, dar mai contribuie si la reducerea durerii? Exista o solutie simpla: Invata tot ce se poate despre motivele pentru care branza nu-si are locul pe farfuria ta si, pana sa-ti dai seama, iti va face repulsie chiar si numai gandul... ca sa nu mai mentionez de miros.

In acelasi timp, exista mii de branzeturi pe baza de plante, iar numarul lor este in crestere. Iar pentru cei cu ceva fler culinar, exista numeroase variante ce pot fi facute acasa. De la branzeturile moi si tartinabile pana la cele care se topesc pe pizza sau pentru sandvisurile grill, exista o alternativa vegana pentru oricare dintre scopuri. Cauta pe Google daca nu ma crezi! (Si fii pe faza la mai multe informatii pentru alternativele de branzeturi provenite de la animale)

* O observatie importanta: hormonii din lapte nu se limiteaza la cei adaugati de industrie in incercarea de a extinde productia. Laptele matern contine in mod natural hormoni care sa ajute la cresterea si dezvoltarea puilor din specia pentru care este destinat laptele. Laptele “fara hormoni” este doar fara hormonii adaugati, el oricum contine hormonii proprii animalului de la care a fost luat laptele fie ca este vaca sau capra sau altceva.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.care2.com/causes/mother-s-milk.html

http://www.pcrm.org/search/?cid=1290

http://www.care2.com/greenliving/non-dairy-misleading-labels.html

http://www.nytimes.com/1994/05/24/science/mother-s-milk-found-to-be-potent-cocktail-of-hormones.html?pagewanted=all&src=pm

http://www.care2.com/greenliving/its-enough-to-turn-your-stomach.html

http://www.psfk.com/2012/09/designer-cheeses-human-body-bacteria.html#!stmJT

http://www.care2.com/greenliving/you-can-kick-the-cheese-habit-heres-how.html#ixzz2lBnAyJlp - branza

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#branza #dependenta #lapte #stiati ca

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 alimente ce dau dependenta

6 alimente ce dau dependenta

Curiozitati nutritionale

Curiozitati nutritionale

Populatiile care nu consuma lactate sunt mai sanatoase

Populatiile care nu consuma lactate sunt mai sanatoase

Ce spun cititorii despre "Stiati ca branza creeaza dependenta?"

Ionela Ionescu13 February 2015 08:50Raspunde

daca genetic ma trag dintr-o linie de descendenti care de mii de ani au mancat lapte, carne, branza , oua si au baut vin rosu sa vin eu acum sa incep s-o ard pe "frunze" eventual si alea crescute in jgheaburi de plastic pline cu chimicale mi se pare o idiotenie.... carnatia si imunitatea, frumusetea si sanatatea le am de la mama si tata, de la bunici, strabunici si stramosii lor , de la vedrele de lapte, putinile cu branza, hartanele de carne si hectolitrii de vin .... nu pot sa incep sa traiesc cu frunze si cu germeni, eventual crescute in jgheaburi hidroponice de plastic in baie de chimicale .... da, e greu sa-ti faci rost de mancare nealterata de chimicale, dar sa te apuci demonstrezi ca tocmai mancarea traditionala e nesanatoasa (desi a tinut in viata si perpetuat sute de generatii ?) mi se pare absolut aiurea.... branza este o mancare de baza la romani de circa trei mii de ani, oricat s-ar stradui pungutele si cutiutele colorate din supermarketuri nu pot rivaliza cu branza asa plina de bacterii si mirosuri cum e ea :)) si nu vorbim numai de romani ci si de bulgari, greci, sarbi, macedoneni, albanezi, italieni, francezi, elvetieni, austrieci, etc.

Ioan22 August 2014 15:36Raspunde

Ma bucur ca cei ce comenteaza sunt constienti de propaganda si manipularea extrem de insidioasa a mafiei alimetare Mai toti au facut efortul de a contracara aceste sfaturi destepte si a arata ca problemele sunt mai complicate. Pe scrut: Dumnezeu a creat lumea perfecta! Ce nu intelegem si acceptam e ca vrem noi sa cunoastem totul (pacatul originar) si apelam la "stiinta".De fapt pseudo stiinta! Demonstreaza orice idee ca este valida sau din contra! Nu exista studiu stiintific exhaustiv care sa acopere toate aspectele pt ca noi nu suntrem atoatestiutori...Am ajuns cu mintile sucite de atitea studii si exemple ca mereu gasim argumente contra... Un lucru trebuie reamintit: inainte oamenii traiau lejer peste 70 ani, media era chiar peste 80 daca nu ma insel. Asta doar daca eliminati decesele la varste fragede cind natura isi varifica produsul..... Deci toti cei care ajungeau la adolescenta aveau o viata indelungata fara probleme si manca brinza, porc , vita, etc...Pe la sfrisitul anilor '80 imi amintesc ca se vorbea de aromo terapie: alimentatie bazata pe simtul olfactiv. Mancai de ex. fructele pe care le considerai cele mai atragatoare din punct de vedere olfactiv. Adica ceea ce iti place. Astazi nasul e pacalit , gustul e pacalit iar toat ce inseamna traditie trebuie sa piara. Uitam si credem ca cei dinaintea noastra au fost mai timpiti decat noi acum...Nu, au fost chiar mai fericit decat noi, aveau mai mult timp libear, practic munceau vreo 8 ore lumina, cu pauza la pranz, mancand ceea ce gaseau prin ograda.,.. Si nici doctori sau nutritionisti nu veneau sa le zica ce, cum , cat si ce sa manince....Cum foamea e cel mai bun bucatar, depinde doar de organism sa isi doreasca sa manince si ce... Si conteaza mai putin ce maninci, dar sa fii sigur ca consumi ce maninci si mai ales ! sa elimini ceea ce maninci, nu sa acumulezi!!!! Prin miscare(munca fizica) consumi, transpiri , elimini ceeea ce e plus raminind sanatos...Statul la birou / sedentarismul de orice fel e un dezastru pt corpul uman...

Maria13 July 2014 17:38Raspunde

Nu mancam branza ,lapte si altele crescute la noi in tara si mancam toate chimicalele aduse din strainataturi,gen chlorella,drojdie inactiva,sirop de agave si multe alte tampenii numai bune sa creasca veniturile companiilor producatoare.Eu cred intr-o alimentatie sanatoasa care sa-ti dea acea stare de bine cu tine insati.Cand tie pofta de salata mananca salata si cand tie pofta de un gratar mananca gratar pt ca stie el corpul de ce iti cere asta.Mie de la branza si de la lapte nu mi-a fost rau niciodata dar cand am facut lapte de caju sau de migdale si l-am baut crud(raw) m-a durut fierea o zi intreaga.In toate semintele astea pe care le promovati atat nu credeti ca e o cantitate enorma de grasimi?Fie ele si grasimi bune,tot ceea ce e mult strica.Eu am incercat de toate si am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne hranim ascultandu-ne corpul.El stie ce substante sunt deficitare in organism si mai stie si din ce si le ia.Atunci apare pofta.Daca mai inabusim si urma de placere pe care ne-o da savurarea unei inghetate sau a unei prajituri delicioase,ce ne mai ramane?Da sunt impotriva,fumatului desi nu-i condamn pe cei care fumeaza,a drogurilor,a medicamentelor luate cu pumnul si impotriva multor lucruri nocive pt om.Dar in ceea ce priveste alimentatia consider ca fiecare avem modul nostru de a manca si alimente pe care ne face placere sa le mancam si altele care nu.De aceea unii oameni mananca carne si sunt,puternici,inteligenti sanatosi si altii care se hranesc cu frunze si sunt la fel.Trebuie sa acceptam diversitatea oamenilor de langa noi si faptul ca nu putem deveni toti vegani,raw sau mai stiu eu cum.Va apreciez foarte mult site-ul si nu vreau sa fiu nepoliticoasa dar multe din alimentele pe care le consuma raw food-istii sunt produsul unui marketing agresiv si al epocii consumatoriste in care traim.Daca ati sti ca toate vegetalele pe care le mancati contin cel putin 3 produse pesticide in ele pt ca altfel nu se poate.Nu exista bio.Si cei care fac agricultura bio sunt nevoiti sa foloseasca fungicide si insecticide(ex,grau,rapita)fie ele si admise in agricultura bio.Dar daca citesti prospectul substantei respective o sa gasesti,,Produs toxic''a nu se ingera.Da dar il dam la plante sa nu fie atacate de boli si insecte iar plantele il introduc imediat in sistemul lor radicular si foliar si mai departe cine il inghite?Eu zic ca mai sanatos este laptele muls de la o vaca crescuta la tara libera intr-o zona in care poluarea inca nu a ajuns decat soia care are in ea 3-4 substante toxice sau mierea de albine produsa de stupul din curtea apicultorului roman decat siropul de artar si de agave adus de la mii de km distanta.Pana si banala ceapa este stropita pt ca se maneaza,i se administreaza azot ca sa creasca mare si frumoasa si exemplele pot continua.Eu nu cred ca ne omoara carnea mai mult decat pesticidele si chimicalele pe care le gasim in fiecare aliment.Si mai e un lucru care cred ca dauneaza, rautatea si egoismul asta care a ajuns in ultimul timp la cote alarmante.Stiu o sa spuneti ca mancatul de carne ne face agresivi si eu o sa va spun din convingerea mea proprie, ca banul face acest lucru.Banul a ajuns sa ne domine pe toti si sa traim numai dupa cum dicteaza puterea acestuia.Pentru ca totul se rezuma doar la bani!Sa aveti o zi buna si sa stiti ca va citesc cu mult interes chiar daca nu sunt de acord cu multe din lucrurile pe care le scrieti.Si nu pentru ca nu o faceti bine ci pentru ca sursele nu sunt verificate pe pielea dumneavoastra.

Carmen24 June 2014 01:07Raspunde

Orice aliment poate crea dependenta. Viciile sunt tot rezultatul dependentelor. Cand mi-e foame, si nu vreau sa mananc, beau apa, gandindu-ma ca-n felul acesta imi voi pacali stomacul care urla de foame. Dar nu stomacul e vinovat. Ci mintea mea :)

Lisa09 February 2014 06:28Raspunde

Toate bune si la locul lor pina a inceput fiecare sa devina mai invatacel.De cind sa creat pamintul oameni au mincat de toate,si erau sanatosi.De cind stinta a devenit mai desteapta decit Dumnezeu totul e o zapaceala.Sint oameni saraci care au o vacuta s'au o caprita,citeva gaini un purcelus si o gradinuta unde au cartofii,ceapa,morcovi,fasole,dovleci,si mai stiu eu ce si traiesc din bruma de agoniseala,asta e hrana lor ca nu isi permit sa cumpere tot ce se vinde in piata.Hai sa le luam si bruma de brinza si lapte ca vai nu sint bune ca au nu stiu ce enzime si multe altele.Am crescut la tara cu aceste bunatati simple ,faceam o mamaliguta cu brinza,unt la tigaie cu ou ,o cana de lapte fiert si faceam conacul.Nu eram nici grasa,nici bolnava si nu aveam nici colesterol.Dupa ce am mers la oras,am mincat din supermarchet,si ce credeti ca am patit....doua preinfart,ulcer la stomac si am mai scapat si de fiere.Nu sint o carnivora ,nu maninc piine decit foarte rar,lapte folosesc decit la cafea nici brinza prea multa si tot am destule boli.Asa se face ca am ajuns la concluzia ca atuncea cind mincam deale laptelui eram bine mercy.Dumnezeu a spus ce sa mincam si ce nu,restu e doar propaganda.

09 February 2014 11:15Raspunde

V-ati gandit vreodata ca bolile pe care le aveti in prezent pot fi rezultatul alimentatiei din trecut?

Carmen05 March 2014 09:10Raspunde

Corect! a se vedea cazul tatalui dr Colin Campbell, crescut si el la o ferma traditionala in care toata familia manca ce producea, cu lactate si carne "sanatoase" fara aditivi si hormoni adaugati sau antibiotice si tot a murit din cauza unui atac de cord.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.