Din ce in ce mai multe persoane se lupta cu diverse pofte alimentare, au probleme cu greutatea si nu se pot abtine sa nu manance adevarate festinuri, multe dintre ele chiar in miez de noapte. Pentru multi este o lupta pe care o pierd in fiecare zi. Si asta pentru ca exista anumite substante chimice in alimente, denumite exorfine, care dau aceeasi dependenta pe care o dau si drogurile.
Pentru a castiga insa o astfel de lupta trebuie sa iti cunosti macar putin adversarul. Trebuie cunoscute macar cateva lucruri despre exorfine pentru ca producatorii de mancare fast-food, precum marile lanturi de restaurante cu specific fast-food, stiu totul despre aceste chimicale. De fapt, ei manipuleaza ingredientele utilizate pentru a stimula apetitul si a declansa un ciclu adictiv de supraalimentare si evident de boli aferente.
Iata cativa dintre alimentele principale care creeaza dependenta
Lactatele
Lactatele reprezinta grupul de alimente cel mai studiat pentru influenta sa opioida, in special laptele si branza. Proteina din lactate, cazeina, este metabolizata in peptide mai mici si exista o intreaga familie de agenti activi denumiti cazomorfine. Dorinta de branza poate fi blocata de aceleasi medicamente utilizate ca antidot in supradoza de droguri!
Consumam de cinci ori mai multa branza decat consumam acum zece ani, deseori la fiecare masa. Marii producatori de fast-food cunosc aceasta dependenta de lactate, ceea ce le genereaza vanzari mai mari. Persoanele care incearca sa devina vegani marturisesc faptul ca cel mai greu le este sa renunte la branza; diminuarea treptata a consumului acestui grup de alimente poate creste rata succesului.
Trebuie inteles faptul ca laptele contine substante opioide, care sunt menite sa tina vitelul langa mama sa. este un fenomen prezent la toate mamiferele prin care mamele isi tin aproape pruncii. Oamenii sunt singurele mamifere care consuma lapte dupa perioada prunciei si acel lapte nici macar nu provine de la specia lor. Cititi mai multe lucru interesante despre lapte in articolul: Laptele, aliment miracol sau otrava?
Carnea
Sangele din carne contine albumina, hemoglobina si gama globulina si toate aceste substante activeaza receptori opioizi. Intr-un studiu, participantii ce au fost supusi unui tratament cu un medicament ce bloca receptorii opioizi, consumatorii de carne si-au redus consumul de sunca cu 10%, de salam cu 25% si de ton cu 50%!
Graul si orezul
Gliadina este o proteina din grau cu activitate opioida si este denumita deseori gliadorfina. Si in orez exista o proteina ce produce efecte similare. Daca nu poti manca fara paine, cel mai probabil este din cauza acestei dependente.
Zaharul si grasimile
Titlurile publicatiilor de pretutindeni vuiau anul trecut despre rezultatele unor teste facute asupra soarecilor pentru a demonstra dependenta acestora creata de biscuitii Oreo, folositi in cadrul testului datorita continutului lor crescut de zahar si grasimi. Cel mai interesant a fost insa faptul ca acelasi afect s-a resimtit la soareci si in cazul administrarii acestora de cocaina si morfina. De fapt, mai multe studii anterioare au demonstrat deja efectele opioide ale amestecului de zahar si grasimi (ganditi-va numai la gogosi) care pot fi neutralizate cu medicamente specifice pentru neutralizarea efectelor narcoticelor.
Cu peste un deceniu in urma oamenii de stiinta au analizat reactia unui bebelus de trei luni care este hranit cu o bautura dulce in tvesti atent imp ce il privesti atent in ochi. Cand a fost introdus un grup de persoane, printre care si adultul care ii administrase siropul, bebelusul a fixat cu privirea, dupa ce i-a privit pe toti, numai “furnizorul de dulce”, demonstrand astfel la ce varsta frageda poate fi dezvoltata dependenta de zahar.
Combinatia de zahar si grasime reprezinta si motivul pentru care ciocolata este un aliment descris ca avand potential adictiv.
Dar ce alternative avem?
- Evita sa cumperi acasa sau la birou prea multe produse ce contin lactate, carne, grau rafinat, zahar si grasimi, pentru a nu fi tentat sa le consumati.
- Inlocuieste-le cu alimente ce stabilizeaza zaharul in sange, precum fasole, nuci, seminte, fructe intregi si cereale integrale.
- Incepe ziua cu un mic dejun sanatos (cu alimente cu continut scazut de exorfine).
- Apeleaza la prieteni si familie sa nu aduca cu ei produse de tip snack pentru a te sprijini in efortul tau. Asa cum spunea cunoscutul activist pentru o alimentatie echilibrata, Michael Pollan, “consuma mancare, cu masura, si in special plante.”
- Incearca sa obtii endorfine. Un apus de soare spectaculos, momente frumoase alaturi de familie, muzica de meditatie, cand iti strangi copilul in brate, cand faci miscare, toate sunt momente care iti dau acel sentiment de bine in mod natural. Stiinta a demonstrat ca in astfel de momente creierul elibereaza substante asemanatoare narcoticelor, denumite endorfine.
- Si cel mai important, informeaza-te, trezeste-te.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-14423/6-foods-that-behave-like-addictive-drugs-in-your-body.html - dependenta
haha, bine spus ultimul punct!