Laptele, aliment miracol sau otrava? - Viata in verde viu

Laptele, aliment miracol sau otrava?

“Lapte”, doar cuvantul in sine ne da un sentiment de confort! Mai ales acuma iarna. Ce zici de un pahar de lapte cald? Sigur ultima data cand ai auzit invitatia asta era de la un prieten sau de la cineva caruia ii pasa de tine iar tu ai apreciat efortul!

Toata problema cu alimentele si in special cu laptele este ca sunt inconjurate de importanta emotionala si culturala. Laptele a constituit prima noastra hrana. Daca am fost norocosi , a fost vorba de laptele matern. O frumoasa legatura intre mama si copil. Daca nu a fost laptele matern, atunci a fost laptele de vaca, laptele praf sau vreo formula. In cazuri mai rare, pentru unii a fost chiar si lapte de capra , camila sau bivol.laptele

Suntem o natie de bautori de lapte. Aproape toti dintre noi, bebelusi, copii, adolescenti, adulti si varstnici bem sute de litri de lapte pe an. La asta mai adaugam alte zeci de kilograme de branzeturi, unt si iaurt.

Dar oare este ceva gresit in asta? Vedem peste tot reclame cu oameni sanatosi si auzim mesaje care ne incurajeaza  si ne spun ca “Laptele este bun pentru corp”. Doctorii ne spun: “Trebuie sa bei lapte, altfel de unde iti iei calciul?” Copii la scoala primesc lapte, iar in spitale este o obisnuinta ca laptele sa fie adaugat in mancarea zilnica. Si de parca nu este indeajuns nutritionistii ne spun de ani de zile ca laptele este parte dintr-o grupa esentiala de alimente. Si astfel laptele este ceva “normal” in viata noastra de zi cu zi.

Ai putea fi surprins daca ai auzi ca de fapt in zilele noastre sunt foarte multi oameni pe planeta Pamant care nu consuma lapte. Si nu numai ca nu il consuma, daca il consuma se imbolnavesc.

Intr-adevar, dintre toate mamiferele, doar oamenii consuma laptele altui animal si nu numai atat , o fac dupa ce depasesc varsta de alaptare.

Cine are dreptate? De ce atat confuzie? Si unde ne gasim raspunsurile? Putem avea incredere in cei care promoveaza industria laptelui? Nutritionistii sunt la zi cu informatiile lor sau pur si simplu repeta ce au fost invatati la randul lor de altii? Ce este cu atatea voci care ne indeamna sa avem grija?

Cred ca exista trei surse viabile de informare. Prima si probabil cea mai importanta este studiul naturii. A doua este studiul istoriei propriei noastre specii.  Si in cele din urma trebuie sa ne uitam la literatura stiintifica si la cercetarile facute in ce priveste laptele.

Dar hai sa incepem cu stiinta.

 Si dam un simplu exemplu: din 1988 si pana in 1993 in arhivele medicale s-au inregistrat peste 2700 de articole legate de lapte. 1500 dintre acestea au avut laptele ca piesa centrala. Doctorul Kradjian, respectabil chirurg oncolog, a studiat 500 dintre acestea. Rezultatele? Ce spun aceste studii? In cuvintele lui Kradjian “ aproape inspaimantatoare”. In primul rand nici unul dintre autori nu vorbeste de proprietatile laptelui asa cum sunt ele ilustrate de industria alimentara, ca un superaliment, “mancarea perfecta”. Atentia studiiilor este pe colicii intestinali, reactiile alergice, iritatiile intestinale, sangerarile intestinale, anemie, infectii si salmonella. Mai puternica este exprimata frica infectiei virale cu leucemia vacii si diabetul juvenil. Contaminarea laptelui cu sange si urina precum si alte varietati de chimicale, insecticide si hormoni a fost de asemenea discutata.

Printre copii problemele sunt legate de alergii, infectii ale urechilor si a amigdalelor, udarea patului, astm, sangerari intestinale, colici si diabet juvenil. La adulti problemele de sanatate sunt legate mai mult de boli de inima si artrita, alergii, sinuzita, precum si altele mai serioase ca leucemia si alte forme de cancer.

Cred ca raspunsul poate fi gasit si in legatura cu ce se intampla in natura, ce se intampla cu mamiferele care traiesc in libertate.

Stramosii nostri din paleolitic sunt de asemnea un grup interesant care merita studiat. Si iata-ne aici limitati de speculatii si dovezi indirecte. Cu toate acestea nu exista nici o indoiala ca structurile osoase ramase arata o mare putere, o musculatura puternica si o totala lipsa de urme de osteoporoza. Si daca cumva va ganditi ca este irelevant a-i studia pe stramosii nostri din paleolitic, ganditi-va ca genele noastre sunt programate in acelasi fel in care erau si acum 50.000 sau 100.000 de ani.

Ce este laptele?

Laptele este o secretie materna lactata. Un nutrient pe termen scurt special pentru noii nascuti. Nimic mai mult  si nimic mai putin. Invariabil, mama oricarui mamifer ii va oferi lapte pe o perioada de timp imediat dupa nastere puiului ei. Cand vine vremea de intarcat, mama isi va introduce puiul spre hrana specifica speciei respective. Un exemplu bun este cel al unui catelus. Mama isi alapteaza puiul pentru o scurta perioada , apoi il invata sa se hraneasca cu hrana solida. In consecinta alaptatul este o forma de hrana programata de natura numai pentru noii-nascuti.

Este tot laptele la fel?vitel laptele

Asta depinde de unde ne luam laptele. Ne-am oprit la vaca datorita naturii ei docile, marimii si a cantitatii mari pe care o produce. Intr-un fel aceasta alegere pare “normala” si binecuvantata de natura , cultura si de obiceiurile noastre. Dar este naturala, normala? Este intelept sa bem laptele unei alte specii de mamifer?

Hai sa ne gandim cum ar fi sa bem laptele unui alt mamifer, spre exemplu cel al sobolanului. Sau poate laptele cainelui, pentru ca este cel mai bun prieten al omului. Sau poate lapte de cal sau de pisica. Cred ca se intelege ideea… laptele uman este pentru bebelusi, puii de om, cel de caine este pentru catelusi, cel de pisica pentru pisicute si in mod normal cel de vaca pentru vitei ..si tot asa.  Este clar ca acesta este modul in care natura a creat lucrurile, este indeajuns sa ne folosim ratiunea.

Laptele nu este doar lapte.

Laptele fiecarei specii de mamifer este unic si in mod specific construit astfel incat sa  se potriveasca nevoilor animalului respectiv. De exemplu, laptele de vaca este mult mai bogat in proteine decat cel de om, aproximativ de 3 sau 4 ori mai mult. Are de 5 sau 7 ori continutul de minerale al laptelui uman.  Pe de alta parte, laptele matern contine de de 6 pana la 10 ori mai multi acizi grasi esentiali, in special acid linoleic. Si ca o simpla observatie, laptele pasteurizat nu are acid linoleic deloc, pur si simplu laptele de vaca nu este proiectat pentru oameni.

Hrana nu este doar hrana si laptele nu este doar lapte.  Iar pentru o sanatate cat mai buna, nu conteaza atat cantitatea cat calitatea  hranei.  Biochimistii si fiziologii iar in ultima vreme pana si doctorii incep sa recunoasca faptul ca anumite elemente cruciale din hrana permit unei specii sa isi dezvolte specializari unice. Este clar ca in cazul oamenilor, aceste specializari sunt legate de dezvoltarea neurologica si controlul neuro-muscular.

Nu avem atat nevoie de o crestere masiva a oaselor sau a muschilor, precum au viteii.  Sa ne gandim la diferenta dintre nevoile unui pui de om si ale unui vitel. Este clar ca bebelusii au nevoie in mod special de material pentru creier, nervi si coloana vertebrala.

Poate laptele matern sa creasca inteligenta?bebelus

Se pare ca da. Intr-un studiu remarcabil publicat in revista “Lancet” in 1992 (Vol. 339, p. 261-4), un grup de cercetatori englezi , a pus la intamplare bebelusi prematuri in doua grupuri. Un grup a primit o formula speciala pentru bebelusi , iar celalalt lapte matern. Amandoua fluidele au fost administrate prin tub stomacal. Acesti copii au fost supravegheati timp de 10 ani, iar copii hraniti cu lapte matern au punctat in testele de inteligenta cu 10 puncte mai mult decat ceilalti. Multe alte studii facute pe aceasta tema au scos la iveala deficienta laptelui de vaca in acizii grasi esentiali, necesari pentru dezvoltarea neurologica a noilor nascuti. Astfel in 1982, Ralph Holman a descris un caz in care un bebelus care era hranit intravenos cu lichide ce contineau numai acid linoleic prezenta probleme neurologice grave, pana cand i s-a administrat si acid alpha linoleic, iar atunci problemele au disparut.

Dar cel putin laptele de vaca este pur!

Oare? Daca acum 50 de ani, o vaca producea in jur de 2-3 litri de lapte pe zi. In ziua de azi ea produce de 25 de ori mai mult, undeva in jur de 50-60 de litri (marii producatori). Cum s-a ajuns la o asemenea realizare? Medicamente, antibiotice, hormoni, planuri de hranire cu forta si rase facute in eprubeta.  Ultima tehnica folosita este un hormon de crestere BGH, care stimuleaza lactatia, dar daca ne luam dupa Monsato (stim cu totii numele asta), producatorul hormonului, acesta nu afecteaza nici carnea nici laptele. Sunt binenteles si alte companii care au experimentat acesti hormoni de crestere pe o lunga perioada de timp si inca o mai fac, gen American Cyanamid Company, Upjohn sau Eli Lilly. Unele tari chiar au interzis BGH din cauza pericolului pe care il prezinta.

Una dintre problemele care apar atunci cand adaugi molecule laptelui de vaca, este ca acestea ies din lapte.  Oare cine vrea sa experimenteze ingestia hormonilor de crestere? O alta problema este ca folosirea acestui hormon, a rezultat intr-o crestere de aproximativ 70% a cazurilor de mastita(0 infectie a ugerului), care binenteles ca este tratata cu antibiotice, iar rezidurile acestora apar apoi in lapte.

Un alt amanunt important ar fi faptul ca orice mamifer care are lactatie, excreta prin lapte toxine. Aici putem sa includem antibiotice, pesticide, hormoni si tot felul de alte chimicale.  Insa pe langa toate astea tot acest lapte contine si sange. Autoritatile responsabile trebuie sa tina sub control acest fapt. Astfel in America exista o limita permisa de de 1 milion si jumatate de celule albe la un mililitru de lapte.

Daca nu stiti, un alt mod de a numi celulele albe unde nu trebuie sa fie este “celule puroi”. Este posibil sa spuneti ca laptele este pasteurizat si acestea sunt toate distruse. Ei bine se pare ca nu este asa, ele sunt doar incalzite si astfel noi si copiii nostri ajungem sa bem celule puroi moarte si incalzite.

Deci este laptele pur? Sau este de fapt un amestec biologic, bacterial de chimicale?

Sa nu aveti impresia ca cineva va protejeaza. Sa nu va faceti iluzii ca autoritatile responsabile fac testele necesare pentru a identifica aceste toxine. Interesul marilor companii producatoare de lapte este mult mai mare decat cel al sanatatii oamenilor. Pentru ca laptele face multi bani atat pentru producatori, iar apoi pentru industria farmaceutica care ne indoapa cu medicamente spre a ne vindeca de bolile cu care ne capatuim. In vreme ce sanatatea nu produce nici un ban!

Pasteurizarea

Multi sunt cei care cred ca datorita pasteurizarii, laptele devine curat si sigur de consumat. Cel mai bun contraexemplu vine din experimentul facut de doctroul John Thomson din Edinburgh, ilustrat in cartea “Hrana este cel mai bun medicament” scrisa de cunoscutul doctor Henry Bieler . Astfel , Thomson a studiat efectele laptelui pasteurizat pe doi vitei gemeni. Pe unul l-a hranit exclusiv cu lapte pasteurizat iar pe celalalt l-a lasat sa suga lapte de la mama sa. Rezultatul? Cel care a supt de la mama sa a crescut puternic si sanatos, iar cel hranit cu lapte pasteurizat a murit in 60 de zile. Din pacate pentru vitei dar mai ales pentru noi, acest rezultat s-a repetat si in alte experimente.

Dar e si mai rau! Este oare laptele de mama pur?

Din pacate se pare ca nu. Un studiu facut pe laptele a 14.000 de mame a aratat ca laptele matern al acestora continea pesticide. Sursa acestor pesticide? …carnea si binenteles laptele de vaca.  Un subgrup testat, de mame vegetariene, avea la jumatate nivelul de toxine in sange.

Diferite zeci de studii au aratat aparitia alergiilor la laptele de vaca la copii hraniti exclusiv cu lapte matern. Practic alergenii laptelui de vaca apar in laptele matern si se transmit fatului.

Un comitet specializat in nutritie al Academiei Americane de Pediatrie a facut un raport despre folosirea laptelui de vaca la nou nascuti (Pediatrie 1983: 72-253). Nu au reusit sa gaseasca un motiv pentru care laptele de vaca ar trebui folosit din prima zi de nastere precum si continuarea folosirii acestuia.  Doctori pediatri respectabili, precum Frank Oski sau Benjamin Spock, au facut de asemenea apel catre mame sa nu foloseasca laptele de vaca la bebelusi, datorita problemelor care rezulta :  dureri abdominale, colici, infectii, pierderea de sange gastrointestinal si o mare deficienta de fier. Benjamin Spock in cartea sa “Grija pentru copii si bebelusi”, despre care se spune ca este cea mai vanduta carte in America dupa Biblie, spune: ” In natura animalele nu mai beau lapte dupa perioada de alaptare si asa ar trebui sa fie si cu oamenii… Copiii au parte de calciu mai bun, atunci cand proteinele pe care le consuma vin din plante”

viteiDr. T. Colin Campbell, cel mai mare cercetator epidemiolog in campul nutritiei si al sanatatii, autor al cartii de renume, “Studiul China”, afirma despre lapte:

” Oamenii care se ocupa cu laptele, inca din anii 1920, au reusit cu mare succes sa cultive un mediu in aproape toate segmentele din societate, de la cercetare la educatie pana la relatiile publice si politica- facandu-ne sa credem ca laptele de vaca si produsele din el sunt o “mana cereasca” …. Sa nu va inselati cumva; industria laptelui este si a fost in control asupra tuturor informatiilor publice legate de sanatate care au ajuns vreodata in atentia publicului”.

Tot doctorul Campbell mai afirma : “Asocierea dintre consumul de proteine animale si incidenta fracturilor, se pare ca este la fel de puternica ca si asocierea dintre fumat si cancerul la plamani”. Este interesant faptul ca doctorul Campbell, a crescut inconjurat de lapte, familia sa avand o ferma de vaci (lapte si carne).

Dr. Charles Attwood, un alt pediatru bine cunoscut afirma: ” Laptele, este clar acuma, nu este solutia pentru densitatea proasta a oaselor. Dimpotriva este parte a problemei”

Alte probleme

Sa nu uitam de contaminarea bacteriala. Salmonela, E. coli sau infectiile cu stafilococ isi gasesc sursa in laptele de vaca. In special practica de a consuma lapte de vaca crud(nefiert), prezinta un risc major in contaminarea cu aceste bacterii. Imaginatia-va tot cocktailul de mai sus baut direct fara a fi nici macar fiert. Chiar daca vaca e din curte de la bunica, ea tot a fost vaccinata sau tot a fost bolnava odata si tot cu fan plin de pesticide este hranita, sau paste printr-o zona contaminata.

Diabet

Intr-un studiu remarcabil facut in Toronto , Canada si publicat in Jurnalul de Medicina (30 Iulie 1992) , cercetatorii canadieni si cei finlandezi au ajuns la concluzia ca tara cu cel mai mare consum de produse lactate din lume (Finlanda), are si cel mai mare numar de diabetici dependenti de insulina. Mai ales in randul copiilor, aceasta boala crunta lovea 40 de copii din 1000 si acestea sunt date de acum 20 de ani. Cercetatorii au descoperit,  ca anticorpii produsi impotriva proteinei din lapte in primul an de viata ataca de asemenea si pancreasul intr-o reactie autoimuna de aparare, varianta sustinuta si de doctorul Colin Campbell in cartea sa “Studiul China”. Astfel pancreasul nu mai poate produce insulina ceea ce duce la cea mai grava forma de diabet , diabet de tip 1. S-a descoperit ca, copii finlandezi bolnavi de diabet aveau de 8 ori mai multi anticorpi impotriva proteinei din lapte decat copii sanatosi.

Ce a avut de spus presedintele asociatiei de diabetici Dr. F. Xavier Pi-Sunyer? “..nu trebuie inteles ca , copii nu ar trebui sa mai bea lapte, sau ca parintii diabeticilor ar trebui sa le interzica consumul lactatelor. Acestea sunt o sursa bogata de proteine benefice” Credeti ca pe undeva industria laptelui sustine sau sponsorizeaza asociatia diabeticilor?

Leucemie? Limfom? din ce in ce mai rau!

Poate pare putin exagerat dar conform doctorului Robert Kradjian  leucemia bovina sau leucoza bovina, se gaseste la 3 din 5 vaci de lapte din Statele Unite.  Binenteles ca daca pateurizarea este facuta cum trebuie , virusul este ucis. Dar daca laptele este crud, pericolul este iminent. Si chiar daca laptele este pasteurizat, se pot intampla mereu accidente , cum a fost cazul celui din 1986 , cand la o fabrica moderna de procesare a laptelui din Chicago, din cauza unei greseli, laptele crud s-a incurcat cu cel pasteurizat. Rezultatul? 4 oameni au murit si aproximativ 150.000 de oameni s-au imbolnavit.  Si daca astfel de incidente se pot intampla, cat de siguri putem fi noi ca nu am fost infestati deja cu un astfel de virus? Ce siguranta avem cand consumam astfel de lapte? Daca leucemia umana se trage din acest virus?.  Asta ar insemna ca zonele cu turme de vaci bolnave sa aiba si o incidenta mai mare de leucemie umana printre oameni. Oare este asa? Din pacate se pare ca da. Astfel, Iowa, Nebraska, South Dakota, Minnesota si Wisconsin, au in mod statistic o incidenta mai mare de leucemie decat restul zonelor din Statele Unite. La fel, in Rusia si Suedia, in zonele cu turme necontrolate, incidenta bolii este mai crescuta in randul populatiei. Se pare ca si veterinarii si fermierii au o incidenta mai mare a bolii decat restul oamenilor. Binenteles ca o sa se gaseasca cei care o sa zica, ..”lasa-ma dom’le ca asta e in America, nu la noi”. Va intreb totusi politicos, credeti ca romanii sunt mai atenti sau mai breji? credeti sincer ca le pasa mai mult de sanatate decat de bani?. eu cred ca la noi pericolul este mai mare.vaci chinuite

De fapt se merge pana acolo incat, Universitatea din Illinois, observand faptul ca bovinele infectate cu virusul leucemiei, produc mai mult lapte, insa in momentul in care numarul celulelor albe creste productia scade, fara sa se gandeasca la efectele devastatoare asupra sanatatii, face o recomandare de a profita de pe urma acestei situatii, tinand boala in frau, cat timp bovinele bolnave pot produce mai mult lapte.

Deci ce inseamna toate acestea? Stim ca virusul produce leucemie in alte animale si este deovedit ca el contribuie la leucemia umana. (O serie de  articole care abordeaza aceasta tema :  1.Epidemiologic Relationships of the Bovine Population and Human Leukemia in Iowa. Am Journal of Epidemiology 112 (1980):80 2.Milk of Dairy Cows Frequently Contains a Leukemogenic Virus. Science 213 (1981): 1014 3.Beware of the Cow. (Editorial) Lancet 2 (1974):30 4.Is Bovine Milk A Health Hazard?. Pediatrics; Suppl. Feeding the Normal Infant. 75:182-186; 1985)

In Norvegia, 1422 persoane au fost tinute sub observatie pentru 11 ani si jumatate.  Cei care au baut 2 sau mai multe pahare de lapte pe zi au avut de 3-5 ori mai mare incidenta de cancer la organele limfatice  (British Med. Journal 61:456-9, March 1990.)

Hormonul IGF-I este un factor cheie in cancerul de san!

In cartea sa “Laptele, otrava ucigatoare”, doctorul Robert Cohen, care a lucrat in cele mai importante institutii americane legate de industria alimentara (precum FDA), explica pericolul numarul unu din laptele de vaca.

Exista sute de milioane de diferite proteine pe pamant, dar doar un singur hormon este cunoscut a fi identic intre doua specii complet diferite. Acest hormon de crestere puternic este numit IGF-I (insulin-like growth factor ). IGF-I, supravietuieste digestiei si dublarea acestui hormon in organism este deosebit de periculoasa. Astfel, o serie de studii publicate in reviste de renume din domeniul medicinii, sustin teoria conform careia IGF-I este un factor cheie in cancerul de san si nu numai :

  • “IGF-I de la oameni precum si IGF-I de la bovine sunt identice. Amandoua contin 70 de aminoacizi intr-o secventa identica.”
  • Judith C. Juskevich and C. Greg Guyer. SCIENCE, vol. 249. August 24, 1990.
  • “Reglarea estrogenului hormonului IGF-I in celulele cancerului de san sustine ipoteza conform careia  IGF-I are o functie importanta in cancerul de san.” A.V. Lee, Mol-Cell- Endocrinol., Martie, 99(2).
  • “IGF-I este un factor de crestere important pentru proliferarea celulelor in cancerul de san” J.C. Chen, J-Cell-Physiol., Januarie, 1994, 158
  • “IGF-I este un factor cheie pentru cresterea celulelor canceroase in cancerul de san.”
    J.A. Figueroa, J-Cell-Physiol., Noiembrie., 1993, 157
  • “IGF-I produce o crestere de 10 ori a nivelului RNA a celulelor canceroase. IGF-I pare a fi o componenta critica in proliferarea celulelor canceroase.”
    X.S. Li, Exp-Cell-Res., Martie, 1994, 211
  • “IGF-I joaca un rol major in cresterea celulelor canceroase la oameni.”
    E.A. Musgrove, Eur-J-Cancer, 29A (16), 1993
  • “IGF-I a fost identificat ca un factor cheie in cancerul de san.”
    Hankinson. The Lancet, vol. 351. Mai, 9, 1998
  • “Nivelele de IGF-I au crescut semnificativ in grupul bautorilor de lapte, o creste de peste 10%, dar au ramas neschimbate in grupul de control.”
    Robert P. Heaney, Journal of the American Dietetic Association, vol. 99, no. 10. Octombrie 1999
  • “IGF-1 accelereaza cresterea celulelor canceroase.” M. Lippman Science, Vol. 259, ianuarie 29, 1993 

Il puteti urmari pe  Robert Cohen, in acest mic filmulet de 5 min.


Exista oare beneficii de pe urma consumului de lapte?

Desi este destul de greu de gasit pana si un singur lucru benefic, multa lume stie ca in lapte gasim calciu si aminoacizi. Intrebarea se pune insa , este bun acest calciu pentru oameni? Se pare ca nu. De fapt consumul de lapte in exces intervine in absorbtia calciului in oase. In al doilea rand, excesul de proteina pe care il are laptele este o cauza majora in instalarea osteoporozei. Dr. Hegsted din Anglia a scris ani intregi, aratand lumii distributia geografica a osteoporozei. Se pare ca tarile in care se consuma cel mai mult lapte sunt si tarile cu cele mai mari incidente de osteoporoza.  S-a demonstrat prin numeroase studii ca administrat separat calciul nu este o cauza pentru osteoporoza (Am. Journal of Clin. Nutrition, 1985). Pentru a gasi cheia osteoporozei, trebuie sa privim nu la calciu ci la proteina animala din lapte.milk sucks

Sa ne uitam putin la aceste grupuri contrastante de oameni : eschimosii, au o rata foarte mare de proteine in hrana lor, estimata in jur de 25 % din totalul caloriilor, avand in acelasi timp si o cantitate mare de calciu 2,500mg/zi. Osteoporoza printre ei este aproape cea mai ridicata din lume. Celalalt grup distinct este cel al tribului Bantu din Africa de Sud. Acestia au un procent de 12 % proteine si doar intre 200 si 350 mg/zi calciu in hrana lor.  Cu toate astea, femeile nu au aproape nici un fel de forma de osteoporoza desi dau nastere la cate 6 copii pe care ii hranesc la san pentru perioade lungi de timp. Dar cand femeile africane emigreaza in Statele Unite de exemplu, cu siguranta ca vor forma aceasta boala.

Atunci de unde ne luam calciul ?

La intrebarea, de unde va luati calciu? Raspunsul este simplu : din acelasi loc de unde il ia si vaca, din vegetale cu frunze verzi. Ca doar vaca nu bea lapte. Si sa nu uitam ca elefantii sau rinocerii  isi dezvolta osatura imensa hranindu-se cu astfel de plante. Oare de unde isi iau mamifere feroce ca acestea calciul pentru oasele uriase? Balena, girafa, gorila de munte? Sigur nu au vreo vaca pe care sa o mulga!

Se pare deci ca toate mamiferele traiesc bine daca traiesc in armonie cu mancarea naturala pentru care sunt programate genetic. Doar oamenii care au un mod de viata sa zicem “generos” se aleg cu tot felul de boli de genul osteoporozei si multe altele.

Dar pentru a avea oase puternice este nevoie de mai mult decat atat :

  • Destula vitamina D (daca nu petreceti destul timp sub soare, suplimentati cu vitamina D3 nu D2).
  • Eliminati proteina animala din dieta(aceasta creaza aciditate in organism, aciditatea fiind combatuta cu calciul care este baza si este scos din oase pentru a regla ph-ul corpului).
  • Nu consumati alcool (alcoolul este toxic pentru organism, si inhiba absorbtia calciului si a altor vitamine si minerale).
  • Folositi sare naturala, de mare sau grunjoasa(sarea iodata scoate calciul din oase)
  • Nu fumati (studiile arata ca fumatorii au densitatea oaselor mai scazuta cu 10-20% decat a nefumatorilor).
  • Mancati multe vegetale cu frunze verzi, nivelul calciului din acestea este incomparabil mai biodisponibil si mai usor de absorbit.
  • Incercati sa aveti o viata echilibrata in armonie cu natura si cu divinul din noi.
  • Coada calului, este o planta bogata in siliciu, care este componenta principala pe care organismul o foloseste pentru a forma calciul.

Mitul proteineivaci stresate

Cand eram copii, adultii ne spuneau mereu sa avem grija sa mancam cat mai multe proteine, pentru a creste mari si puternici. Proteina era “baiatul bun” al nutritiei. Si binenteles ca laptele se potrivea perfect in acest cadru. De fapt, laptele “carne lichida” cum ii spun unii, nu este exact ce avem noi nevoie. Mai toata dieta lumii moderne contine mult prea multe proteine. De fapt suntem intr-o supradoza de proteine animale si am tot fost in ultimii mai mult de 50 de ani, ceea ce ne-a adus in “dar” o pleiada de probleme : osteoporoza, ateroscleroza, boli de rinichi, cancer, boli de colon, probleme legate de colesterolul si grasimile animale. Trebuie stiut de asemenea ca dintre toate mamiferele, omul este cel al carui lapte are cel mai mic continut de proteine (0.9%). Asta ar trebui sa ne spuna daca ar trebui sa consumam proteine multe sau putine.

Lactoza, o alta problema

Lactoza este principalul carbohidrat din lapte.  Se pare ca natura asigura pentru noii nascuti echipamentul enzematic necesar pentru a metaboliza lactoza. Dar aceasta abilitate dispare deobicei in jurul varstei de 4 sau 5 ani.

Care este problema cu lactoza sau zaharul din lapte? Se pare ca este un dizaharid care este prea mare pentru a putea fi absorbit in sange fara a fi nevoie sa fie rupt mai intai in monozaharide, numite glucoza si galactoza. Aceasta necesita prezenta unei enzime specifice, lactaza, care impreuna cu alte enzime au sarcina de a rupe galactoza in glucoza.

Daca ne gandim pentru un moment ne dam seama ca natura ne da posibilitatea de a metaboliza lactoza pentru o perioada de timp, apoi o opreste. Oare incearca Mama Natura sa ne spuna ceva? Este clar ca toti noii nascuti trebuie sa bea lapte.  Faptul ca foarte multi adulti nu pot sa bea lapte (intoleranta la lactoza), se pare a fi legat de abandonarea acestor mecanisme care nu mai sunt necesare. Cel putin jumatate dintre adultii de pe pamant au intoleranta la lactoza. Astfel 90% dintre afro-americani,  precum si asiaticii, au intoleranta la lactoza si asta se datoreaza faptului ca spre deosebire de caucazieni, acestia nu au o traditie prea veche in cultura si consumul laptelui, care sa le permita adaptarea organismelor pentru a putea consuma lapte.

Vacile platesc un pret mare

  • Vacile traiesc aproximativ 25 de ani si produc lapte timp de 9 ani. Stresul la care sunt supuse in conditiile din fabrici duc la tot felul de boli, asa ca dupa doar 4 ani mare parte din ele mor sau sunt trimise la abator.
  • In ferme, vacile sunt prinse de ugere cu masini electrice, fiind astfel supuse constant socurilor electrice. Aceasta duce la mastita (o infectie a ugerului), care binenteles ca este tratata cu antibiotice.
  • Isi petrec toti anii vietii pe suprafete de beton in conditii ingrozitoare, de multe ori fara sa apuce sa vada vreodata cum arata o pasune.
  • Vacile sunt manipulate genetic. Le sunt injectate tot felul de substante, hormoni si antibiotice pentru a creste productia de lapte.vaca si pui
  • Pentru a produce laptele, vacile trebuie sa devina gestante si sa nasca. Daca se naste o vacuta, aceasta este ori omorata si vanduta pentru carne, ori este trecuta in turmele pentru lapte, spre a urma o viata ca a mamei ei. Daca este un tauras, acesta este  sacrificat, carnea sa fiind considerata o delicatesa.
  • Viteii care sunt crescuti pentru carne, sunt separati de mamele lor de mici si sunt hraniti un substitut care ii ajuta sa se ingrase. Formula folosita pentru hrana lor este slaba in fier pentru a da o culoare mai palida carnei lor. Ei sunt legati si tinuti in locuri stramte in propria urina si fecale, in timp ce tipa si se agita disperati dupa mamele lor. In tot acest timp, laptele care era menit pentru ei, este colectat pentru oameni.

Concluzii

    • Laptele este plin de colesterol si grasimi.
    • Produsele din lapte nu contin fibra sau carbohidrati complecsi
    • Laptele este contaminat cu sange, pesticide, hormoni, antibiotice, durere si suferinta
    • Lactatele sunt legate prin sute de studii de alergii, constipatie, obezitate, anemie, boli de inima, cancer, leucemie, diabet, sinuzita si altele.
    • Laptele nu contine fier si pe deasupra mai si blocheaza absorbtia sa.
    • Laptele are mai putine proteine decat multe dintre legume.
    • Laptele nu vindeca ulcerul peptic, doar ofera un confort pe moment. In timp el creaza aciditate si mai multe daune stomacului.
    • Laptele are potential carcinogen, el contine factorul numit IGF-I. Toate studiile au aratat ca atunci cand nivelul acestuia creste in sange, cancerul se instaleaza.
    • Laptele are cu 300% mai multa caseina decat laptele de mama. Caseina, proteina din lapte, este folosita ca ingredient principal in fabricarea de lipici.
    • Produsele lactate de fapt produc osteoporoza nu o previn. Femeile din China care asimileaza calciul mai mult din plante decat din lapte au o incidenta a fracturilor mult mai mica.
    • Laptele este un pericol ecologic. Pentru crestearea vacilor sunt distruse in toata lumea paduri pentru a crea spatiu, iar excesul de gaz metan din matele vacilor si excrementele lor fac aceasta industrie al treilea contribuitor din lume la efectul de sera. Poate pare greu de crezut dar o vaca produce mai multa poluare decat o masina!nu vad nu spun

Din intelegerea mea, nu exista un alt motiv valid de a consuma lapte in afara de faptul ca pur si simplu vrem sa o facem. Pentru ca ne place si pentru ca a devenit parte din cultura noastra. Pentru ca ne-am obisnuit cu gustul si textura lui sau pentru ca pur si simplu ne place cum ne curge pe gat. Poate pentru ca parintii ne-au invatat ca este bun, asa cum parintii lor ii invatasera si pe ei la randul lor. Oricare ar fi cauza, un singur lucru trebuie luat in considerare si anume sa nu bem lapte din motive de sanatate. Multi oameni de pe planeta noastra nu consuma lapte deloc si sunt foarte sanatosi. Iar daca nu sunteti convinsi incercati un mic experiment. Acordati-va un numar de zile (7 sau 10 sau 30) in care sa nu consumati deloc produse lactate si incercati sa observati singuri daca anumite probleme de sanatate pe care le aveti se amelioreaza. Ce aveti de pierdut? Este sigur si nu costa nimic! Pe de alta parte ati putea castiga foarte mult fara sa platiti nimic!

Multa sanatate verde!

Surse:

  1. http://www.thebestofrawfood.com/vegan-protein.html
  2. http://www.alternet.org/story/12002
  3. http://www.peta.org/issues/Animals-Used-For-Food/Cows-Milk-A-Cruel-and-Unhealthy-Product.aspx
  4. http://milk.elehost.com/html/cancer.html

Articole,carti,publicatii:

  1. Plant Foods and Dairy Products, Am J Clin Nutr 61, suppl 6 (Jun 1995): 1407 S—1415S.
  2. M. Nestle, Food Lobbies, the Food Pyramid, and U.S. Nutrition Policy, Int J Health Serv 23, no. 3 (1993): 483-96.
  3. W. C. Willett, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, in theBoston Globe, June 8, 1999.
  4. Reuters, “Animal Protein and Fat Raise Endometrial Cancer Risk,” 21 Mar. 2007. – laptele
notă !
Acest articol este doar o sursa de informare. Informatiile prezentate nu inlocuiesc sfatul unui specialist. Cititi mai mult despre termenii utilizarii acestui site, aici: Termeni si conditii ViataVerdeViu.ro

42 comentarii

  1. Pingback: Viata in verde viu – Sanatatea intestinala : Intestine fericite, minte fericita !

  2. Pingback: Viata in verde viu – Calciul organic: raportul calciu/fosfor

  3. ionescu

    30 aprilie 2012 at 12:16

    studiul ala cu norvegia si limfomul nu a aparut in bmj. va discreditati cu astfel de citari gresite. a aparut in british journal of cancer. si daca e sa fim corecti, sa amintim ca studiul respectiv a identificat localizari ale cancerului pentru care consumul de lapte este factor de protectie.

  4. Pingback: Viata fara lactate: O perspectiva mai sanatoasa

  5. cineva

    15 octombrie 2012 at 22:41

    interesant

  6. Madalina

    14 decembrie 2012 at 20:40

    Foarte adevarat. Felicitari pentru articol. De mai bine de un an am renuntat in mare parte la lactate. Am scapat de multe neplaceri digestive iar analizele mele sunt mult mai bune, chiar daca nu consum prea multe verdeturi, deocamdata.

  7. Dan Emilian Georgescu

    23 ianuarie 2013 at 10:14

    Cei care apara consumul de lapte, ma refer la cei care au comentat la acest articol, sa explice de ce omul este singura specie de animal care consuma laptele altor specii dupa ce este intarcat. Daca tot e asa de bun laptele, de ce mama natura nu a lasat tuturor speciilor de mamifere posibilitatea sa se hraneasca cu lapte pe tot parcursul vietii, nu numai progeniturile de varste fragede. De ce in tarile cu cel mai ridicat consum de lapte pe cap de locuitor sunt si inregistrate statistic cele mai multe cazuri de osteoporoza, cancer, diabet si boli cardiovasculare ( toate reclamele pentru consumul de lapte spun ca laptele ne ajuta sa aducem calciul in oase… e hranitor, ne face mai sanatosi…)
    In afara de gust, obisnuinta si comoditate, nu exista niciun alt argument pentru consumul de lapte.

    • Catalina

      11 decembrie 2013 at 16:58

      “OMUL ESTE SINGURA SPECIE DE ANIMAL…” incercati sa recititi ceea ce ati scris si spuneti cum vi se pare! (si in multe cazuri omul nu se poate compara nici macar cu un animal, fiindca a uitat sa respecte natura… Spui ca, consumul de lapte e contra “naturii” dar oare tot ceea ce a creat omul pe pamantul asta e bun si in acord cu natura?) Si dupa parerea mea, conteaza cantitatea si calitatea produsului consumat, si ma refer la toate produsele nu doar la lapte. Ce facem cu aerul poluat, apa, legumele si fructele pline de chimicale, sa nu le mai consumam? Roiti in jurul unor aberatii pe care nici voi nu le intelegeti.

      • Ovidius

        11 februarie 2014 at 10:42

        Total de acord! Fiecare aliment trebuie consumat cu masura! D-l Georgescu ar trebui sa dea exemple concrete, c a r e a n u m e sunt “tarile cu cel mai ridicat consum de lapte pe cap de locuitor sunt si inregistrate statistic cele mai multe cazuri de osteoporoza, cancer, diabet si boli cardiovasculare”!
        Daca e “s-o luam” pe bune, nici la pascut dac-am merge, tot n-ar fi sanatos…

    • Camelia

      12 decembrie 2013 at 00:35

      Pisicile, cateii, cimpanzeii, ursii, soriceii (si lista poate continua)sunt consumatori de lapte de buna voie si nesiliti de nimeni. Motivul pentru care ei nu se incumeta sa bea laptic de la ugerul vacii e fiindca ar putea sa-si ia o copita in cap.
      Ca sa nu mai zic de cate cateluse adopta porcusori sau pisicute si alti pui de mamifer si ii alapteaza.

      Laptele exista in alimentatia noastra de mii de ani. Nu cred ca acei comercianti din 1920 pomeniti in articolul de mai sus au avut un ASA mare impact asupra consumului.

      Nu apar consumul dar nici nu-l condamn, insa condamn tentativele jalnice de conspiratie amatoriceasca. Majoritatea punctelor atinse in acest articol sunt cuvinte aruncate si statistici ambigue.

  8. anonim

    27 noiembrie 2013 at 23:53

    “Intr-adevar, dintre toate mamiferele, doar oamenii consuma laptele altui animal si nu numai atat , o fac dupa ce depasesc varsta de alaptare.”
    Asta este cea mai proasta scuza posibila..ati vazut voi pisica sau caine care sa nu manance lapte daca ii da cineva? Normal ca saracele animale nu au posibilitatea sa se duca sa mulga vaca si sa bea lapte, dar asta nu inseamna ca nu o fac cand au ocazia. Ar trebui si putina logica inainte de a arunca niste prostii..dupa principiu asta nu ar trebui sa folosim nici pastile cand suntem bolnavi, pentru ca nu mai exista niciun alt mamifer pe lume care sa faca asa ceva..Din fericire noi suntem mai evoluati si am invatat sa folosim tot ceea ce avem la indemana. Ok, cu siguranta laptele are si avantaje si dezavantaje, dar pana si sa iei in considerare argumentul de mai sus mi se pare complet ilogic..si o jignire a intelectului cititorilor.

    • Mariana Aristide

      30 iunie 2014 at 17:02

      Sunt foarte multe studii efectuate legat de lapte si intr-adevar este cel mai nesanatos dintre toate alimentele de pe pamant si trebuie sa bem lapte numai cand suntem prunci si doar atat…cine vrea sa fie sanatos nu mai consuma lapte exista alte alternative foarte sanatoase…fiecare poate alege!…sunt multi aici care isi dau cu presupusul! sa se informeze mai intai si apoi sa-si dea cu parerea!…Sunt multe interese economice, fabrici producatoare de lapte si cei particulari,intermediarii, companiile farmaceutice, medicii si multi altii care profita de pe urma tuturor care consuma lapte si toate produsele sale!

  9. danis

    14 decembrie 2013 at 14:21

    Daca tot spuneti ca animalelor le place laptele si ar bea oricand atunci cand sunt servite, atunci sa ne gandim la carnea de porc (sau altele si mai daunatoare) – animalele nu ar manca carne (mai ales gatita) daca le-ai da? Nu asta-i teoria dupa care tre’ sa va luati, se stie ca tot ce-i mai gustos e nesanatos, la fel cum si E-urile.. Trebuie sa avem grija ce bagam in corpul nostru, sa stim daca ne face bine sau nu.

  10. nuti

    20 decembrie 2013 at 02:12

    Sunteti jalnici! Totul este toxic,poluat,nu este recomandat.Tu,cel care fara sa cercetezi personal,scrii asemenes aberatii,cu ce te ocupi atunci cand nu stai pe scaun? Crezi ca un muncitor care executa munca bruta poate sa munceasca hranindu-se numai cu vegetale? Sunt sigura ca laptele produs de fabrici este toxic pentru ca nu este natural,este lapte praf.Sunt fabrici renumite pe poarta carora nu a trecut de ani de zile nici o masina de lapte.Orice organism se adapteaza la mediu.Eu personal am fost crescuta cu lapte de vaca,de bivolita,de capra si sunt sanatoasa cu toate ca nu mai sunt tanara deloc.Beau si acum lapte crud,doar muls de la vaca si habar nu am care este denumirea vreunui medicament.Mai cercetati si apoi scrieti articole.Nu mai panicati lumea cu presupuneri!

    • melania

      19 ianuarie 2014 at 15:47

      perfecta dreptate d-na

    • Cod

      5 iunie 2014 at 13:41

      Sunt întrutotul de acord cu comentariul, mai ales având în vedere ca este vorba animale de curte ?i nu de ferma. Iar laptele de capra are ni?te propriet??i uimitoare dac? nu chiar miraculoase.

      Oricum informa?iile din articol au valoare de adev?r dac? se refera la laptele produs de ferme, unde vacile nu au o hrana calitativa (unii fermieri datorita acestui fapt adaug? în hrana lor produse de sinteza), sunt tratate cu antibiotice iar dac? în trecut rasele de lapte se ob?ineau prin încruci??ri permanente doar direc?ia sporiri cantit??ii de lapte (diminuând astfel calitatea ?i propriet??ile laptelui, dar ?i a animalului), acum sa introdus ?i modificarea genetica. Si asta este doar vârful aisbergului.

    • tv

      13 iulie 2014 at 22:44

      Ai dreptate, nuti, si eu am fost o “papa-lapte” toata viata si ma ingrozesc cand aud femeile de varsta mea cate probleme de sanatate au, in timp ce eu sunt sanatoasa tun.

  11. aurel

    27 decembrie 2013 at 15:05

    Eu am ajuns la 70 de ani consuman-d lapte crud de vaca si nu am nici un cancer mamar sau o alta boala
    de care spui tu ,si te rog lasa populatia sa aleaga sa consume ce doreste nu ii obliga tu sa fie vegetarieni,
    Afla ca acum 50 de ani o vaca (nu era capra) sa produca 2-3l de lapte/zi si nici acum o vaca nu produce 50-60l de lapte/zi
    Te rog sa nu consumi lapte in viata ta, dar nu face rau altuia ,pentru ca citeste un copil articolul si nu mai bea lapte in viata lui,si poate lui ii face bine laptele.
    Noi santem diferiti unul fata de altul la unii laptele face bine la alti nu,ei decid ,mai studiaza mult si pe urma scrii ce rezultate ai tu cu legumele verzi si la cati ani ai ajuns fara boala

    • Alec Blenche

      27 decembrie 2013 at 17:40

      Stimata doamna, noi nu facem aici decat informare, nu obligam pe nimeni la nimic. Mai uitati-va odata pe lista impresionanta de studii si resurse a cestui articol inainte sa ne trimiteti la scoala. Va dorim multa sanatate si multi ani inainte cu orice alimente doriti sa consumati.

  12. maria

    9 ianuarie 2014 at 12:19

    Salutare,

    este cea mai mare prostie pe care au incercat sa o mai nascoceasca acesti “contemporani” ai nostri.
    Bunica mea de la varsta de 50 de ani a mancat numai lapte cu paine, asa i s-a obisnuit organismul , simtea doar nevoia sa manance dulce. Stiti cat a trait , singura pe picioarele ei? pana la 94 de ani. e drept ca era proaspat laptele , dar poti trai o viata intreaga doar cu lapte si paine si catve dulciuri :) Evident daca laptele este neprocesat , proaspat si fiert.

    Cred ca mancarea proaspata de la tara este cea mai sanatoasa, evident daca avem de unde sa o procuram.

    • Flaviu C

      10 ianuarie 2014 at 23:50

      cum sa traiasca 44 de ani cu lapte paine si dulciuri???

  13. melania

    19 ianuarie 2014 at 15:50

    taranii pe vremuri , asta le era cina , lapte cu mamaliga , brinza cu mamaliga , slanina cu ceapa si au trait sanatosi , murind de batrinete si nu de cancer ca acum

  14. cineva

    19 ianuarie 2014 at 16:10

    Multe felicitari pt acest articol. Eu cred ca fiecare dintre noi are dreptul sa aleaga ce mananca, dar asta presupune, in primul rand, sa ia la cunostinta argumentele ambelor parti. Cei care promoveaza consumul de lapte sunt zi si noapte pe TV si in presa, nu ducem lipsa de “argumentele” lor, cei care sunt impotriva se pare ca nu prea reusesc sa-si faca cunoscut punctul de vedere.
    Deci, mancati ce credeti de cuviinta, dar numai dupa ce ati ascultat punctul de vedere al ambelor parti.
    Inca o data multumesc pt informare!

    • Stela M.

      21 ianuarie 2014 at 05:20

      Am primit articolul de la un prieten si l-am citit cu mare atentie. Foarte documentat si folositor.
      Thank you, Stela

  15. Cati

    12 februarie 2014 at 17:06

    Sunt intotalmente deacord cu acest articol!

  16. mircea

    13 februarie 2014 at 20:06

    io beau aproape zilnic lapte aprox 1 litru,am ajuns la varsta de 20 de ani si aproape niciodata nu am fost bolnav ,si de cat sa beau cola alchol sau alte aiureli mai bine asa.

  17. mari

    1 martie 2014 at 22:16

    Am crescut la tara de mic copil cu vaca cu lapte si noi asa credeam ca ne hranim sanatos medicul ii spunea mamei ca avem rahitism si sa mancam multe lactate ,dar noi asta faceam zilnic bagam in noi toate produsele lactate degeaba ca tot lipsa de calciu si anemie aveam,desi eram grasi si “frumosi “.tot ce ati scris este adevarat ,dureri de cap .raceli dese ,amigdalita .astm toate le faceam frecvent ,nu mai vorbesc de dureri de burta ,de constipatiesi desi eram ovolactovegetariana am avut toate aceste probleme din cauza lactatelor.de cand am renuntat total la lactate nu mai am nici o problema de sanatate am 40 de ani si sunt mai sanatoasa decat in copilarie .tot ce este vegetal e hrana mea zilnica.

  18. ovidiu

    4 martie 2014 at 22:27

    Foarte bine…nu mai beti lapte,,,beti alcool, sucuri acidulate, etc… Eu beau lapte de 25 de ani, aproape zilnic si ma simt foarte bine si in putere. PRO CONSUM DE LAPTE!

  19. Gabi

    12 martie 2014 at 15:24

    Lapte de bivol…nu am mai auzit de asa ceva pana acum si sigur nu as incerca sa-l consum:))) in schimb cu vaca si capra nu am nici o problema. Da, ce sa zic, in afara de droaia de analfabeti care comenteaza atat pro cat si contra consumului de lapte, articolul e unul dintre multe alte articole de gen care se copiaza unele pe altele, nu verifica in totalitate ceea ce sustin si aici ma refer la faptul ca nu ai calcat niciodata intr-o ferma de vaci pana acum, altfel ai fi stiut ca vacile beneficiaza si de pasunat atunci cand e posibil, in functie de anotimp(me refer strict la Romania), deci vara stau afara la pasunat(e si mai ieftin), iarna intra in stabulatie, adica se hranesc in grajd cu furajul specific speciei(apropo, nu le forteza nimeni sa manance mai mult decat le trebuie, de altfel cum s-ar face asta?! alta aberatie). Doar nu o sa fie tinute iarna in frig…
    Iar asta cu “Intr-adevar, dintre toate mamiferele, doar oamenii consuma laptele altui animal si nu numai atat , o fac dupa ce depasesc varsta de alaptare”…e un argument stupid, as adauga eu ca suntem singurii care ne gatim mancarea, printre putinele specii care fac sex de placere(alaturi de delfini si cimpanzei)…e ceva rau? Alte specii nu consuma laptele altor specii pentru ca nu ajung sa faca asta, nu au cum fizic, sa faca asta, vaca sau capra sau orice alta femela in lactatie nu o sa stea de buna voie sa o suga vreun alt animal decat puiul ei, cu mici exceptii, cand adopta un alt pui. Daca ar putea ajunge la o sursa de lapte, multe specii de animale l-ar consuma, asa cum au spus si atii, daca-i dai lapte unei pisici sau caine, nu l-ar refuza.
    Nu stiu ce sens au toate articolele astea, toata isteria asta ca laptele nu e bun, ca nici carnea nu e buna, ca zaharul nu e bun…singurul pericol suntem noi insine, daca nu ne limitam la strictul necesarul si facem tot felul de excese. Gasiti-va echilibrul in tot ceea ce faceti si consumati si sigur veti fi mai sanatosi.

    • Costea

      27 mai 2014 at 11:39

      Daca nu crezi si esti mare specialist,insa nu-ti dai seama ca daca s-a scris lapte de bivol, se subantelege ca este vorba de lapte de bivolita.Tu insa faci comparatie cu lapte de sobolan,lapte de caine etc,dar tu mananci carne de sobolan sau de caine?
      In China se consuma cu mult mai putin lapte decat in Europa sau America si sunt cu mult mai putine cazurile ce cancer mamar.
      Dar de ce sa nu ne dam si noi mari stiutori?

  20. Anonim

    20 martie 2014 at 19:12

    Foarte interesant articolul. Am 21 de ani si de cca. 2 luni am renuntat la consumul de produse de origine animala. Inainte ma simteam obosita mai tot timpul, aveam lipsa de calciu, aveam ameteli, sufeream de constipatie etc. Acum ma simt mult, mult mai bine, am chef de viata si nu mai am problemele mentionate mai sus.Concluzia este ca mie personal imi prinde foarte bine stilul de viata vegan, desi consum alcool si fumez. Poate daca am fii mai constienti si atenti la ceea ce “bagam” in organismul nostru, am avea o stare de sanatate mai ok. Implicit ne-am ajuta si planeta sa isi revina, deoarece in ritmul asta generatiile viitoare o sa traiasca intr-un mediu pe care nu vreau sa mi-l imaginez. Si apropo, inainte sa faceti afirmatii rautacioase, documentati-va!

  21. cristina

    6 aprilie 2014 at 15:32

    Ca este sau nu adevarat k laptele este venin…ar trebui sa ne gandim la modul in care vine produs…posibil k anumite lucruri sunt aberatii,dar as vrea sa va vad pe voi cei care sunteti impotriva,cum ati reactiona daca mamele voastre,la nastere ar fi inchise in cusca pt productia laptelui destinat animalelor.Eu nu zic ca laptele face bine sau rau,dar ar trebui sa ne gandim la saracutele animale care sufera pt nevoile noastre.noi suntem omnivori…deci putem trai atat cu carne si derivate cat si cu verdeturi,fructe si legume.Simplul fapt k ne consideram superiori animalelor,ne face sa abuzam de aceasta putere si sa punem suferinta lor pe locul 2.Eu sunt vegetariana si nu am avut niciodata probleme de sanatate,lipsa de calcii,proteine sau fier…

  22. Inna

    6 aprilie 2014 at 15:44

    Asadar laptele este un aliment pentru “noii nascuti”. Foarte interesant! :)

  23. Lory

    24 aprilie 2014 at 00:27

    Laptele nu este bun fructele nu sunt bune ca sunt crescute fortat ,legumele la fel ,carnea nu e buna ,ma intreb ce am putea minca? Apa are calcar!

  24. Eleonora

    22 mai 2014 at 16:27

    Vecina mea are 72 de ani, are 4 vaci isi intretine fiica,ginerele (cari nu lucreaza nici unul nici macar acasa )si cei doi nepoti din banii obtinuti din vanzarea laptelui si uneori a cate un vitel. Problema mea este insa ca intr-una din zile si-a trimis ginerele sa cumpere > sare sare afis iaurt branza urina boala <.Oare este frica mea intemeiata ? Va rog sa-mi raspundeti ?!?

  25. andradaani

    30 mai 2014 at 00:33

    calul nu face lapte zilnic, nici sobolanul si nici cainele …. doar cand au pui ! vaca face lapte zilnic..indiferent daca are pui sau nu ..mai era cineva pe un site care spunea ca am vazut noi vreodata vreo ‘soia mulsa’? cine mulge soia sa dea lapte ….ce rationament incult …ca sa nu zic ca multi nu stiu ca laptele de migdale se poate face in casa ..foarte simplu …si nu trebuie ‘mulse’ migdalele …
    faptul ca laptele din magazine nu e pur ..se stie ! insa laptele gras de la vaca din curtea ta …e altceva !

    • Laura Balaura

      7 iunie 2014 at 17:56

      Pentru cultura ta generala.. o vaca trebuie sa aiba pui ca sa dea lapte, nu produce lapte asa, din senin. Deci si vaca e la fel ca animalele mai sus mentionate de tine, din punctul asta de vedere :)
      si laptele ala de „migdale mulse” e divin :))

  26. Ciob?na? cu oile

    3 iunie 2014 at 20:51

    A vazut ori auzit cineva ca un cioban care traieste la stana cea mai mare parte a vietii sa fie bolnav pentru ca 70% din hrana lui zilnica este constituita din lapte PROSPAT si derivate ale acestuia?

    Cum se face ca acesti ciobani prind varste de 80-90 de ani?

    Sa ne bucuram ca, inca, mai avem pie?e unde se poate cump?ra lape, brânz?, unt etc. NEPROCESATE.

    p.s. Observ ca toate “studiile” vin din state.
    Cunoastem si noi cam ce experimente face autoritatea lor de reglementare, FDA, pe proprii cet??eni!

    p.p.s. A se vedea c?, de exemplu, in Anglia, crescatorii individuali de vaci si oi au strâns randurile impotriva producatorilor industriali de lapte si s-au intors la laptele crud (RAW MILK) si la cresterea vacilor neafectate de genetica. <<cred ca exidta si un documentar, îns? nu-mi amintesc acum numele lui. Sunt resurse de cunoa?tere online destule referitoare la acesr r?zboi. Sau, dac? ave?i drum pe la vreo stân?, vorbi?i cu ciobanul-cel mai bun cercet?tor în domeniu.

    Nu-mi doresc o via?? f?r? un lapte ?i un biscut de cas? ori o pâine pr?jit? f?r? unt! ?i nici vou?!

  27. ciobans cu iole

    3 iunie 2014 at 21:24

    Corecturi:

    A vazut ori auzit cineva ca un cioban care traieste la stana cea mai mare parte a vietii sa fie bolnav pentru ca 70% din hrana lui zilnica este constituita din lapte PROSPAT si derivate ale acestuia?

    Cum se face ca acesti ciobani prind varste de 80-90 de ani?

    Sa ne bucuram ca, inca, mai avem piete unde se poate cumpara lape, branza, unt NEPROCESATE.

    p.s. Observ ca toate “studiile” vin din state.
    Cunoastem si noi cam ce experimente face autoritatea lor de reglementare, FDA, pe proprii cetateni!

    p.p.s. A se vedea ca, de exemplu, in Anglia, crescatorii individuali de vaci si oi au strâns randurile impotriva producatorilor industriali de lapte si s-au intors la laptele crud (RAW MILK) si la cresterea vacilor neafectate de genetica. Exista si un documentar, insa nu-mi amintesc acum numele lui.
    Sunt resurse de cunoa?tere online destule referitoare la acesr razboi.
    Daca ave?i drum pe la vreo stana de oi ori ferma de vaci, vorbi?i cu ciobanul-cel mai bun cercetator în domeniu.

    Nu-mi doresc o viata fara un lapte si-un biscut de casa ori o paine prajita fara unt! Si nici voua!

  28. ciobanas cu oile

    3 iunie 2014 at 23:09

    Nimic.

  29. Eleonora

    4 iunie 2014 at 10:45

    Am auzit ca vacilor li se da sare sa bea apa multa astfel dau lapte mai multa. este adevarat ?

  30. mircea

    16 iulie 2014 at 21:01

    Bun? seara
    Eu pot spune doar c? un om informat este un om câ?tigat.
    Sunt afacerist, dar m? duc la sal? de fitness aproape zilnic. Înainte consumam multe proteine din lapte ?i carne. Urm?rile? Eram obosit, balonat, etc. Acum m?nânc pe?te, legume, fructe f?r? lactate, tot ce înseamn? fructe sau legume de sezon. Rezultatul? M? simt minunat, am un tonus fi.bun, nu m? îngra? nici nu sl?besc.
    Sfatul meu? Fiecare organism difer? unul de altul. Face?i mi?care zilnic, evita?i gr?simile din carne ?i sucurile acidulate. Tr?i?i mai s?n?tos ?i nu mai c?uta?i sa face?i r?u altei persoane. Am v?zut comentarii r?ut?cioase.
    Cele bune.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


//*/