Dupa cum am mai scris si in articole anterioare, de multe ori, in loc sa ne exprimam emotiile, tindem sa le compensam cu mancare, pe care corpul o percepe ca o stare de confort si un sentiment de implinire.
Studiile arata ca atunci cand oamenii nu isi pot identifica emotiile si nici modalitatile prin care sa le infrunte, au tendinta de a manca necontrolat - valabil si in cazul copiilor. Cu cat invata sa-si exprime emotiile cu mai mare usurinta, cu atat corpurile, inimile si mintile lor vor fi mai sanatoase.
De cele mai multe ori, poftele sunt un refugiu al starilor emotionale interioare. Daca descifrezi semnificatia reala a poftelor, poti identifica de fapt, ceea ce te framanta cu adevarat. Iata cateva tipare descoperite pana in prezent:
- Dulciurile (produse de patiserie, prajituri, bomboane, placinte, etc.)
Dulciurile sunt cele de care oamenii au cel mai des pofta. Cei care au pofta de dulce sunt de regula persoane care muncesc prea mult sau prea greu, trec de la o lista cu lucruri de facut la alta si se simt epuizati.
Motivul emotional real pentru care apeleaza la aceste alimente este faptul ca nu au parte de suficienta bucurie — s-a pierdut in rutina lor zilnica. Pofta de dulciuri poate indica de asemenea si fluctuatii ale nivelului de zahar in sange . Daca aceste pofte sunt repetitive ar putea indica o hipoglicemie ceea ce inseamna, in termeni simpli, un nivel constant scazut al zaharului in sange. Este foarte importanta sursa si calitatea zaharuruilor, de aceea se recomanda a se inlocui dulciurile rafinate cu fructe dulci si foarte dulci (fructele uscate), simple sau in diverse combinatii. Totodata, alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea unui nivel constant al zaharului in sange, asigurand energie pe tot parcursul zilei. Cromul este un element esential pentru reglarea fina a nivelului de zahar din sange.
Alternativa: Gaseste o activitate care iti place si fa-o zilnic 30 de minute. Poate fi o plimbare in parc, o carte sau un masaj la picioare. Cand incepi sa simti bucurie in viata nu vei mai cauta "capcane" dulci.
- Produsele (foarte) condimentate
Cei carora le place mancarea condimentata, pana la lacrimi chiar, sunt in cautare de mai multa actiune si intensitate in viata lor.
Le plac aventurile — isi doresc sa vada un film nou, sa viziteze o tara indepartata, sa incerce noi restaurante. Cand nu au avut timp sa faca toate aceste lucruri, la nivel emotional mancarea condimentata devine alternativa pentru “gustul de aventura”.
Alternativa: Care sunt micile schimbari pe care le poti face pentru a te simti “viu”? Incearca un curs de dans mai interesant, Zumba de exemplu, sau vizioneaza un film de actiune!
- Produsele sarate
Pofta de produse sarate poate indica o dereglare a hormonilor de stres. Glandele suprarenale sunt responsabile de gestionarea si raspunsul corpului la perioadele de stres. O alimentatie dezechilibrata si lipsa somnului sunt principalii factori ce duc la epuizarea glandelor suprarenale.
Alternativa: o alimentatie bogata in vitamine - mai ales cele din complexul B dar si vitamina C- ajuta pe termen lung la "refacerea" glandelor suprarenale. Gaseste moduri in care sa poti reflecta si relaxa mai mult. Incearca exercitii de respiratie, activitati usoare de alergare sau meditatia. Ocupa-ti timpul liber intr-un mod cat mai relaxant.
- Cofeina
Vrem sa fim in centrul actiunii, absorbim toate informatiile disponibile si le tinem minte, astfel incat sa aratam ca suntem “in pas cu vremurile”. In centrul acestor jonglari mentale se afla epuizarea mentala.Cofeina da falsa impresie ca ne ajuta sa fim stapani pe toate si sa ne mentinem mintea treaza, insa, de fapt, nu face decat sa ne epuizeze si mai mult - mai ales cand este consumata in exces.
Alternativa: in loc sa mai bei o cafea sau o bautura carbogazoasa, fa o pauza si odihneste-te. Incearca sa te culci mai devreme si te vei putea concentra mai bine. Energineaza-te cu sucuri, ceaiuri si smoothie-uri naturale.
- Produse crocante
Fiecare muscatura crocanta e un strigat de “hei, uita-te la mine!” Poate ne enervam si vrem sa ne rastim la cineva dar nu putem. Sau poate ne dorim sa fim apreciati pentru un lucru bine facut. Alimentele crocante ne ofera un mediu artificial in care suntem in centrul atentiei.
Alternativa: Incearca sa intelegi ce vrei sa spui cu adevarat. Scrie intr-un jurnal si cand te simti pregatit, incearca sa exprimi ceea ce tii in tine intr-un mod in care toata lumea sa aiba de castigat.
- Ciocolata
Ciocolata ne invaluie intr-un sentiment placut, de iubire, greu de egalat. Nu degeaba este refugiul numarul 1 atunci cand suferim din dragoste.Contine compusi care ne modifica activitatea creierului, de aceea nu este surprinzator ca avem aceste sentimente.
Alternativa: Respira adanc si gandeste-te la iubirea din viata ta. Ce schimbari poti face pentru a primi iubirea de care ai nevoie? Poate ca ai nevoie doar sa primesti sau sa oferi o imbratisare urmatoarea data cand simti o pofta de ciocolata.
- Alimente moi, consistente, cu amidon
Sfaramicioase, moi si reconfortante. Alimentele cu amidon cum sunt painea si pastele suna bine cand avem nevoie sa ne tinem de mana cu cineva sau sa ne imbratisam. E modul in care cautam sa obtinem o stare de confort si sprijin in momentele mai grele.
Alternativa: In loc de paine, vorbeste cu un prieten sau alatura-te unui grup de sprijin. Directioneaza-ti eforturile pentru a profita de ocaziile creative si bune pentru sanatate.
- Inghetata
Inghetata ne face sa ne aducem aminte de copilarie si de vara. E alimentul ce asociaza atat de gustos grasimilie cu zaharul si ofera o senzatie racoritoare.Psihologic e asociata cu senzatia de libertate si lipsa de griji. De aceea cand ne simtim raniti, recurgem la inghetata.
Alternativa: Cauta alte moduri in care te poti simti liber. Investigheaza posibilele cauze pentru care te-ai putea simti ranit si incearca sa le rezolvi, nu sa le "astupi" cu inghetata.
- Branza
Cei care au probleme nerezolvate cu "mamele", fie au mame prea protectoare fie au nevoie de o grija materna, poftesc cel mai des la branzeturi. Simtim nevoia de a fi hraniti, atat fizic cat si emotional, de aceea pare logic sa ne dorim sa mancam branza. Branza este facuta din lapte, simbolul hranei materne.
Alternativa: Ai nevoie de hrana si conectare? Gaseste o comunitate care iti da un sens vietii. Creaza un spatiu in cercul tau personal unde sa simti ca te poti exprima in siguranta si iti poti impartasi gandurile tale cele mai profunde.