Iată o listă de alimente care te ajută să scapi de stres și oboseală, îți dau vitalitate și ajută la buna fucționare a sistemului nervos:
1. TURMERIC
Turmericul este folosit în medicina ayurvedică ca remediu natural pentru numeroase afecțiuni, printre care probleme respiratorii, reumatism, boli de piele, afecțiuni digestive și hepatice. În prezent, îi sunt recunoscute meritele și de către medicina modernă.
Bogat în antioxidanți, turmericul are puternice proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antialergice și antianemice. Pe lângă impactul pozitiv asupra imunității, turmericul stimulează sănătatea creierului și îmbunătățește starea de spirit. Este recomandat adesea ca tratament al depresiilor și al insomniilor. Descopera aici o băutură binefăcătoare cu turmeric și lapte de cocos.
2. LEGUME VERZI
Toti am auzit indemnul mananca-ti legumele!’. Ei bine, cand vine vorba de buna dispozitie, nu exista nimic mai bun. Legumele cu frunze verzi, precum varza si spanacul, sunt bogate in vitamina C si magneziu.
Ambele sunt importante pentru convertirea triptofanului si tirozine amino acizilor in serotonina si dopamina, neurotransmitatori responsabili pentru starea noastra de bine. O portie zilnica de legume verzi ar trebui sa fie, deci, nelipsita!
Dacă nu ești fan legume verzi sau nu reușești să-ți iei porția zilnică din alimentație, ai și varianta unui mix din pudre verzi, super nutritiv și 100% natural SUPER GREEN Organic Superfood Mix
3. NUCI ȘI SEMINȚE
Puterea nucilor si a semintelor este inestimabila. Semintele de in/chia/canepa/dovleac si nucile sunt surse importante de omega-3, iar nucile caju si-au dovedit eficienta pentru mentinerea unei bunedispozitii, echivaland cu efectul terapeutic al unei doze de Prozac.
Una dintre sursele naturale cele mai bogate de triptofan, cateva portii de caju pe zi tin depresia departe. Si sa nu uitam de regina nucilor - migdala, care contine zinc (un nutrient important pentru mentinerea unei dispozitii echilibrate), fier (care alunga oboseala creierului) si grasimi sanatoase (care reduc anxietatea).
4. AFINE
Considerate superalimente, afinele, aceste delicii mici si dulci, sunt perfecte pentru alungarea stresului. Bogate in vitamine, fitonutrienti (nutrienti vegetali) si o varietate de antioxidanti ce reduc stresul, afinele sunt gustarea perfecta pentru activarea semnalelor fericite in creier.
5. CACAO CRUD
Nu e niciun secret ca ciocolata amaruie ne face sa ne simtim bine. Acest lucru se datoreaza beneficiilor din cacao - ingredientul crud care da unei ciocolate bune gustul si culoarea. Binecunoscuta pentru crearea unei bune dispozitii, cacaua contine feniletilamina (aceeasi substanta chimica eliberata de creier atunci cand ne indragostim), ceea ce duce la eliberarea de endorfine. O scuza perfecta pentru un rasfat de zile mari!
5. ALIMENTE BOGATE IN VITAMINA B
Un nivel scazut de vitamine din complexul de B-uri (B1, B3, B6, B9, B12) iti poate influenta dispozitia. O sursa constanta de vitamina B este deci esentiala pentru mentinerea fericirii.
Astfel de alimente bogate in vitamina B includ leguminoasele, nucile, semintele, orezul brun, ovazul, legumele verzi (cum sunt spanacul si broccoli), si drojdia inactiva.
6. ALIMENTE FERMENTATE
Intestinele sunt printre primii indicatori ai sanatatii. De fapt, majoritatea serotoninei din corp (responsabila de starea noastra de fericire) este produsa de intestine, nu de creier. Prin urmare, intestinele si creierul (si felul in care ne simtim) sunt indisolubil legate intre ele.
De aceea este important sa hranim intestinele, oferindu-le o varietate de "bacterii bune" care sa le ajute sa functioneze la maxima capacitate. Alimente fermentate precum varza murata cruda, kimchi, tempeh, miso si bauturi precum chefir, chefir din lapte de cocos si kombucha, sunt foarte bune surse de astfel de bacterii, ele furnizand hrana necesara pentru bacteriile bune din sistemul digestiv.
7. SEMINȚE DE IN
Semintele de in sunt o sursa concentrata de acizi grasi esentiali cu omega-3 (favoritele creierului pentru mentinerea sanatatii acestuia), o conditie esentiala pentru buna dispozitie. Bogate in Omega 3 si facilitand fluiditatea membranei in creier pentru o functionare optima a neurotransmitatorilor, semintele de in au o contributie esentiala pentru starea de fericire si placere.
Datorita acizilor grasi omega-3 care reduc inflamatiile din corp (una din cauzele majore ale afectiunilor dispozitiei), acizii grasi esentiali din semintele de in sunt binecunoscuti pentru imbunatatirea dispozitiei si a functiei cognitive. In mod ideal, doua linguri de seminte de in, ar trebui consumat in fiecare zi pentru a profita de toate beneficiile acestuia. Exista si alternativa suplimentelor, precum uleiul de kril. Alte surse vegetale de grasimi sanatoase includ seminte si ulei de cocos presat la rece, nerafinat.
8. BANANE
Gustarea perfecta, bananele iti ofera exact ce-ti trebuie. Pline de energie, vitamina B6, triptofan, fier, magneziu si potasiu, plus un probiotic natural, bogate in fibre, regleaza zaharul din sange, sunt adevarate bombe! De fapt, o banana consumata intre mic dejun si pranz furnizeaza corpului suficient magneziu (care reduce stresul) pentru intreaga zi!
9. ALIMENTE BOGATE IN VITAMINA D
O mai mare cantitate de vitamina D poate imbunatati dispozitia prin cresterea producerii de serotonina. Sintetizata de corp in prezenta soarelui, vitamina D este prezenta in alimente precum laptele de cocos, lapte de migdale si ciuperci. Se pot lua suplimente de calitate cu vitamina D3 in timpul iernii.
10. CARBOHIDRAȚI COMPLECȘI
Carbohidratii complecsi precum nautul, lintea, nucile, ovazul, orezul brun, cartofii, porumbul, cerealele integrale, bananele si legumele cu amidon s-a dovedit ca intensifica productia de serotonina si promoveaza buna dispozitie (spre deosebire de carbohidratii simpli care induc schimbari bruste de dispozitie).
11. RĂDĂCINA DE MACA
Achizitionata sub forma de pudra, radacina de maca a fost utilizata din timpuri stravechi ca un remediu antistres de catre clasele nobile ale incasilor peruani. Bogata in calciu, magneziu, fosfor, sodiu si potasiu, este si o buna sursa de oligo minerale precum magneziu si fier (doi nutrienti importanti care controleaza anxietatea), zinc, iod si vitaminele B1, B2, C si E.
12. SPIRULINA
Spirulina este una dintre cele mai dense nutritiv alimente de pe planeta! Un echivalent super verde a unui complex de multivitamine, spirulina este 60-70 % si este bogata in fier, vitaminele B (de subliniat B12, care este foarte rara in sursele vegetale), triptofan si acizii grasi omega-3 si omega-6. Si ca si cum nu ar fi fost suficient, spirulina mai contine calciu, magneziu, acid folic, vitaminele A, B, C, D, E, K si antioxidanti. La nivel biochimic, spirulina este sera fericirii!
Spirulina si Maca am folosit si sunt intr-adevar suplimente alimentare super, asta daca le cumperi de unde trebuie cu o calitate buna.Recomand!
Va rog si eu frumos cum pot sa aflu carei mai buna nu cunosc pe nimeni nu am nici o recomandare ma puteti ajuta va multumesc.