Daca esti o persoana activa, ai probabil mult mai putine sanse sa dezvolti o forma de cancer mamar fata de persoanele care au o viata sedentara, conform ultimelor studii efectuate in acest domeniu. In plus, urmatoarele 4 sfaturi te vor ajuta sa reduci si mai mult riscul, cu pana la 50%.
- minim 30 de minute pe zi de activitate fizica sustinuta.
- adopta o alimentatie si un stil de viata sanatos.Mai jos vei afla despre alimentele ce te ajuta sa previi cancerul mamar.
- nu fuma
- nu bea alcool
Ce sa mananci pentru a preveni cancerul mamar
Sa previi cancerul este usor. Nu trebuie decat sa-ti umpli circa o treime din farfurie cu fructe, iar restul cu verdeturi, o mana de cereale integrale si legume. Aceste alimente contin nutrienti si fitochimicale ce ajuta corpul in lupta impotriva celulelor cancerigene prin stoparea dezvoltarii acestora si prin repararea fragmentelor de ADN afectate. Studiile au aratat ca urmatoarele 6 alimente prezinta proprietati deosebite impotriva bolii :
- Alimente cu frunze verzi - spanacul, varza, loboda, stevia contin rezerve bogate de anumiti carotinoizi - antioxidanti ce elimina radicalii liberi din celule.
- Fructele de padure - zmeura si capsunile sunt bogate in acid elagic - un fitonutrient ce 'scurtcircuiteaza' legaturile intre celulele afectate si impiedica multiplicarea acestora.
- Legumele din familia cruciferelor - conopida, broccoli, kale contin enzime ce protejeaza corpul impotriva celulelor ce ar putea deveni cancerigene.
- Ciupercile - un studiu a demonstrat ca femeile ce consuma o mana de ciuperci proaspete zilnic au cu peste 60% mai putine sanse de a dezvolta celule canceroase.
- Cerealele integrale - orezul brun, bulgurul si hrisca contin fitoestrogeni - substante chimice din plante ce au acelasi rol ca si estrogenul - reduc riscul de a dezvolta cancer cu pana la 20%
- Patrunjelul - este dotat cu un flavonoid (apigenina) ce are actiune chemopreventiva prin faptul ca poate determina celulele bolnave sa se autodistruga. S-a dovedid in urma cercetarilor ca apigenina a dus la blocarea vaselor de sange intre celulele canceroase la animale.
Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi
Controlul periodic al sanilor te ajuta sa descoperi din timp eventualele modificari de forma, volum sau eventuale asimetrii la nivelul acestora. Cel mai bine se efectueaza verificarea in saptamana imediat dupa menstruatie, deoarece atunci sanii nu mai prezinta umflaturi si imediat dupa baie, deoarece corpul se relaxeaza iar vasele de sange se dilata si poti vedea cu usurinta orice fel de neregularitate.
Intinsa pe spate, cu o perna sub umarul drept, se palpeza sanul drept cu palma stanga - cu degetele reunite si mana relaxata pentru a simti mai bine zona palpata - cu blandete, pe toata suprafata de sus in jos. Aceeasi miscare se va efectua si pentru sanul stang.
In fata oglinzii, tine bratele lejere langa corp apoi ridica-le deasupra capului si observa orice modificare de aspect.
Tot in fata oglinzii, apasa mainile pe solduri, incordand concomitent muschii pieptului. Apleaca-te putin in fata si observa cu atentie forma si simetria sanilor.
In cazul in care observi deformari de structura, roseata, mancarimi nu intra in panica, dar fa-ti o programare la medicul de specialitate. De multe ori se pot produce anumite modificari temporare sau anumite deformatii ale sanului care sa nu aiba natura maligna.
Sursa:
www,naturalnews.com - ardei iute cancer mamar