Ce trebuie să mâncăm și ce să nu mâncăm atunci când ne luptăm cu orice fel de afecțiune, fie ea răceală, febră sau ambele?
Lipsa unei alimentații echilibrate te face să te îmbolnăvești mai des, iar atunci când o faci, virusurile te atacă mai agresiv și îți ia mai mult timp să te recuperezi. Este lesne de înțeles că dacă nu mânânci bine când ești bolnav, nu faci decât să înrăutățești lucrurile.
O alimentație echilibrată și plină de nutrienți ajută corpul să reacționeze la microbi într-un mod mai rapid și mai eficient. Sistemul imunitar are nevoie de multe vitamine, minerale, amino acizi și acizi grași esențiali pentru o bună funcționare. Alimentele bogate nutritiv combat cu succes infecțiile și pot chiar preveni apariția bolilor.
Prebioticele și probioticele joacă un rol important în prevenirea bolilor, fiind vitale pentru sănătatea intestinelor, o condiție de bază pentru un sistem imunitar puternic. Prebioticele hrănesc bacteriile bune, în timp ce probioticele, adică bacteriile, s-a dovedit că ajută la o recuperare mai rapidă atunci când te îmbolnăvești.
Consumă-le pe ambele, indiferent că ești pe cale să prinzi o răceală sau te simți foarte bine. Prebioticele includ alimente precum sparanghel, usturoi, ceapă și gulii, precum și citrice, kiwi, fructe de pădure, mere și banane. Cartofii și ignamele, quinoa și fasolea sunt și ele surse bune, la fel ca semințele de in și chia, care furnizează acizi grași esențiali.
Printre produsele întregi care constituie surse foarte bune de probiotice se află și kombucha sau chefirul organic, care au culturi vii, organice; legume fermentate precum murăturile, varza murată și kimchi; miso, tempeh, sosul de soia (asigurați-vă că nu conține gluten) și mustul.
Zilnic trebuie consumate cel putin 1-2 porții de alimente bogate în probiotice și 2-3 porții de alimente cu prebiotice.
Revenind la “flămânzirea” din zicală la care am făcut referire la început, deși nu trebuie niciodată să flămânzești, o restricție moderată a caloriilor s-a dovedit că mărește imunitatea mediată celular și chiar compensează îmbătrânirea funcției imunitare contribuind la înlocuirea celulelor stem – dar o restricție alimentară prea mare ar putea suprima sistemul imunitar și reduce capacitatea de apărare a corpului.
Ascultă-ți corpul și încearcă să elimini orice aliment sau băutură care nu face bine sănătății, reducând astfel natural aportul caloric, cum ar fi băuturile răcoritoare, mâncarea de tip fast-food sau alimentele procesate. În schimb, optează pentru alimente întregi, organice, care vin direct din pământ.
Pe lângă alimentele bogate în prebiotice și probiotice, este indicat consumul unor alimente care grăbesc recuperarea, cum ar fi usturoiul, care are proprietățile unui antibiotic și s-a demonstrat în repetate rânduri că scade intensitatea răcelilor și a altor infecții. Ceaiul verde măreste producerea de anticorpi celulari B care luptă contra agenților patogeni – adaugă și câteva lingurițe de miere crudă, organică, pentru a profita de proprietățile antibacteriene și antimicrobiene ale acesteia. Studiile au descoperit că mierea este la fel de eficientă ca orice sirop de tuse.
De îndată ce te însănătoșești, nu uita că o alimentație nesănătoasă și mâncatul în exces, distrug capacitatea de reacție a sistemului tău imunitar atunci când trebuie să înfrunte invazia microbilor.
Fara lactate in timpul gripei sau racelii.