O initiativa ambitioasa a Ministerului Sanatatii din Marea Britanie prevede ca pana in 2023 doctorii sa "prescrie" drept medicatie "tratamente" bazate pe activitati in natura, hobby-uri sau arta terapeutica.
Aceasta strategie neconventionala vine ca un complement la modul curent de tratament, acela de a prescrie pastile pe banda rulanta, in special in cazurile in care preventia si activitatea fizica pot face mai mult bine decat medicamentele pe reteta.
Aceasta actiune nu este o premiera insa, deoarece tari precum Scotia si Canada au inceput deja astfel de programe-pilot in care folosesc natura si arta ca si tratamente complementare la medicatia curenta, cu scopul reducerii numarului de medicamente pe care o persoana le consuma in medie.
Se cunosc deja, din studii stiintifice, beneficiile multiple pe care natura le are asupra fizicului si mentalului uman in cazul unor afectiuni precum hipertensiune, anxietate, tulburari de alimentatie, diabet, stres si multe altele.
Doar 90 de minute petrecute zilnic in natura sunt suficiente pentru a echilibra activitatea cerebrala in acea zona a creierului asociata cu depresia. Activitatile simple in natura, precum plimbarile usoare cresc nivelul serotoninei in creier, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, reduc agresivitatea si simptomele afectiunilor din spectrul ADHD dar aduc si multe alte efecte pozitive nedescoperite inca.
"Priveste cerul"
Grupate sezonier si elaborate lunar, planurile de "medicatie" complementara prevad activitati simple, dar deosebit de eficiente pentru lumea ultra agitata in care traim, din care amintim: in luna septembrie poti lua parte la curatirea plajei / parcului din proximitate, in luna octombrie poti pur si simplu sa aloci mai mult timp observarii cerului iar in noiembrie sa te ingrijesti de pasarile din parc sau din gradina.
La fel de bine, activitatile artistice sau cele ce tin de un hobby sunt cel putin la fel de utile in ameliorarea naturala a diverselor afectiuni cognitive.
Cititi mai multe despre:
- Gatitul ca terapie in vindecarea depresiei
- Cum ne ajuta gatitul impreuna cu copiii ca acestia sa devina mai sanatosi si mai responsabili
- Ponturi pentru a-ti mentine mintea "ascutita"
- Cateva metode simple pentru a ne regenera creierul
- Mic indreptar pentru stres
- Cum o simpla plimbare in natura te poate ajuta sa te echilibrezi emotional
Surse: