Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Natura
  4. Experimentul cabanei de sticlă - cum deconectarea de cotidian ajută in cazul anxietatii şi depresiei

Experimentul cabanei de sticlă - cum deconectarea de cotidian ajută in cazul anxietatii şi depresiei

Suedia se afla in topul ţărilor europene in multe aspecte ce ţin de calitatea vietii, de la reciclare si managementul deşeurilor, până la educaţie şi stilul simplu, neconvenţional de viaţă. Nu este de mirare că a fost aleasă in anul 2017 drept a 11-a

Suedia se afla in topul ţărilor europene in multe aspecte ce ţin de calitatea vietii, de la reciclare si managementul deşeurilor, până la educaţie şi stilul simplu, neconvenţional de viaţă. Nu este de mirare că a fost aleasă in anul 2017 drept a 11-a ţară, la nivel mondial, din punct de vedere al nivelului de fericire al locuitorilor.

Însă mai există un aspect, prea puţin cunoscut, din păcate, pentru care Suedia este un exemplu: faptul că oamenii au dreptul la natură prin constituţie iar cetăţenii au dreptul de a călători liberi prin natură oriunde, indiferent că este vorba de spaţiu public sau privat, atât timp cât prin acţiunile lor nu deranjează pe nimeni şi nu distrug nimic. 

Şi chiar au pe unde hoinări, având în vedere că 97% din suprafaţa tării este nelocuită, aici incluzând cele 29 de parcuri naţionale şi peste 4000 de rezervaţii naturale.

Insă cine poate aprecia importanţa comuniunii cu natura mai bine decât - fireşte - suedezii, dacă ţinem cont că peste 6 luni din an soarele se arată prea puţin şi mulţi suferă de depresie sezonieră. S-a dovedit că petrecerea timpului in natură nu numai că intăreşte corpul, dar ajută şi psihicul.

 

 

Pentru a atrage atenţia asupra acestui fapt, Ministerul Suedez al Turismului a organizat impreună cu un psiholog şi, respectiv, un neurolog de la Institutul Karolinska din Stockholm un experiment inedit.

 

 

O escapada de 72 de ore

5 straini din colturi diferite ale lumii, cu probleme mari legate de stres, au fost invitati sa petreaca 72 de ore intr-o casuta de sticla aflata in mijlocul unei paduri din vestul tarii. Practic 3 zile de izolare si comuniune totala cu natura.

Pe parcursul sederii, participantii au fost invitati sa practice activitati specifice locului, asigurandu-si in regim propriu hrana, prin pescuit. "Li s-a permis sa foloseasca telefoanele mobile numai pentru a tine legatura cu cei dragi", afirma Jennie Skogsborn Missuna, coordonatoarea evenimentului.

Au fost incurajati sa tina un jurnal in care sa-si noteze trairile si starile emotionale. La sfarsitul programului li s-a efectuat un set de analize pentru a vedea principalele diferente pentru fiecare participant in parte, de la inceputul si respectiv sfarsitul programului.

;

Concluziile 

La sfarsitul celor 3 zile toti participantii au prezentat niveluri imbunatatite ale tensiunii arteriale, echilbrarea batailor inimii cat o stare generala buna. Potrivit organizatorilor, nivelul general de stres a scazut cu aproape 70 de procente. Numai dupa 3 zile de trai in mijlocul naturii.

Asadar, putem spune ca escapadele la munte nu reprezinta numai o pauza de la agitatia vietii cotidiene, dar le putem privi si ca adevarate investitii in sanatatea noastra si in imbunatatirea calitatii vietii. 

Surse:

https://visitsweden.com/72hcabin/

#anxietate #experiment #natura #stres #suedia

Ce au mai parcurs alti cititori...

Medici din mai multe state europene vor prescrie in curand plimbari in parc sau la muzeu in locul medicamentelor
Dacă ar fi să faci un singur lucru pentru a te vindeca de anxietate, iată care ar trebui să fie acesta
6 Alimente anti-anxietate pentru a-ti calma mintea!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101