Terapeutii incurajeaza gatitul ca metoda de vindecare a depresiei
Un reportaj publicat in Wall Street Journal prezinta o noua tehnica pe care terapeutii si profesionistii din domeniul sanatatii mentale din clinicile americane incep sa o foloseasca tot mai des pentru pacientii care sufera de depresie.
Reportajul arata ca arta culinara poate ajuta pacientii care sufera de anxietate si depresie pentru ca ii ajuta sa dezvolte "abilitati de a gati si a manca sanatos" si in acelasi timp care ii obliga sa se concentreze pe o activitate singulara care le distrage atentia de la gandurile si sentimentele lor.
In Connecticut un centru de tratare a adolescentilor foloseste lectii de gatit pentru tratarea bolilor mentale si a dependentelor. Seful clinicii Newport Academy preda cursurile invatand adolescentii cum sa-si gateasca mai sanatos mancarurile preferate. Bucatarul, Patricia D'Alessio, preda lectii de baza precum taiatul legumelor sau pregatirea chiftelutelor si ii indeamna pe adolescenti sa adauge restul de ingrediente singuri.
Cursul de doua ore "le-a distras atentia de la emotiile lor stresante sau lucrurile care au loc in timpul zilei," spune D'Alessio. Le redirectioneaza procesul de gandire facandu-i sa se concentreze pe procesul de gatit."
Psihologii denumesc acest tip de terapie "activare comportamentala" iar popularitatea sa este fireasca pentru ca incurajeaza o activitate orientata pe scop . In acelasi timp incurajeaza pacientii sa nu se gandeasca la terapie dar sa se ajute pe ei insisi in mod activ (deseori fara ca macar sa o stie). S-au facut putine studii asupra impactului gatitului asupra creierelor noastre, dar persoanele care au incercat aceasta metoda o iubesc!! (Ca multi altii, de altfel).
Reportajul mentioneaza ca, desi gatitul este o metoda foarte buna de combatere a depresiei, sunt cateva lucruri de care trebuie sa se tina cont pentru ca pasiunea nou descoperita sa nu se transforme intr-o problema de greutate corporala:
Terapeutii sunt de parere ca oricine incepe sa ia lectii de gatit trebuie sa se orienteze spre retete sanatoase, mai ales ca depresia si afectiunile asociate cu dispozitia emotionala si mentala pot duce la luarea in greutate. Catana Brown, terapist ocupational in Glendale, Arizona, spune ca ea si alti profesionisti ca ea pun accentul pe retete sanatoase si pe o marime echilibrata a portiilor cand folosesc gatitul ca instrument terapeutic.
Gatitul sanatos si luarea mesei in grup este incurajat pentru ca astfel se dezvolta abilitatile sociale si increderea este opinia directorului programului de reabilitare psihosociala de la Centrul Psihiatric din Albuquerque, Universitatea din New Mexico.
Surse:
http://www.wsj.com/articles/a-road-to-mental-health-through-the-kitchen-1418059204
http://culinaryarttherapy.com/benefits.html
întradev?r mie îmi place foarte mult s? g?tesc ?i sînt foarte fericit? cînd sînt la buc?t?rie dar nu prea am pt.cine s? g?tesc
Asa ,de exemplu gateste pentru mine !