Rhodiola Rosea este o planta remarcabila, cu un lung si variat istoric de utilizari. Se apreciaza ca poate intari sistemul nervos, combate depresia, mari imunitatea, dezvolta performantele sportive, imbunatati memoria, ajuta la pierderea in greutate, regleaza functia sexuala si energia. Este cunoscuta de multa vreme ca fiind un puternic adaptogen. Adaptogenii sunt substante care maresc rezistenta corpului si normalizeaza functiile acestuia.
Istoria legendara a rhodiolei dateaza de cateva mii de ani. In anul 77 A.D., medicul grec Dioscoride a inclus aplicatiile medicale ale plantei, pe care o numea rodia riza la acel moment, in lucrarea sa medicala "De Materia Medica". Vikingii foloseau planta pentru a dobandi mai multa forta si rezistenta fizica, iar imparatii chinezi trimiteau expeditii in Siberia, cu sarcina de a le aduce "radacina aurie" pentru a o folosi apoi in preparatele lor medicinale. In Asia centrala se facea o infuzie din Rhodiola Rosea, considerata cel mai eficient tratament pentru raceala si gripa. Medicii mongoli o prescriau pentru tuberculoza si cancer.
Studiile de cercetare despre Rhodiola Rosea si alte plante medicinale au constituit parte a eforturilor intense depuse de Uniunea Sovietica in competitia de dezvoltare militara din Occident, cursa inarmarii, explorarea spatiului, sporturile olimpice, stiinta, medicina si industria. Rhodiola este o planta cunoscuta in sistemele medicale traditionale din Europa de Est si din Asia, apreciata pentru capacitatea ei de a stimula sistemul nervos, a reduce depresia, a mari capacitatea de munca, a elimina oboseala si a preveni raul de inaltime.
Depresia
In studiile pe animale, extractele de rhodiola au aratat ca pot mari distributia precursorilor de serotonina, triptofan si 5-hidrozitriptofan, catre creier. Serotonina este un neurotransmitator chimic foarte studiat, implicat in multe functii, printre care contractia muschilor netezi, reglarea temperaturii, a apetitului, a perceptiei durerii, a comportamentului, tensiunii arteriale si a respiratiei.
Cand este in limite normale, confera o stare de multumire si confort mental. Cand nivelul acesteia este prea mare sau prea mic, poate favoriza aparitia unor stari mentale anormale, cum ar fi depresia clinica. Din acest motiv, rhodiola a fost folosita de oamenii de stiinta rusi singura sau in combinatie cu antidepresive pentru a reface echilibrul mental, un avantaj in tarile si anotimpurile in care oamenii sunt privati de soare perioade lungi de timp. Aceasta stare de privare duce la aparitia unei tulburari numite "Tulburare afectiva sezoniera", specifica tarilor nord-europene.
Te-ar putea interesa si:
Cinci greşeli frecvente pe care le fac oamenii care suferă de depresie
Depresia este reversibila prin metodele potrivite
Stresul
Rhodiola Rosea este o planta adaptogena. Adaptogenii sunt substante naturale care maresc rezistenta nespecifica a corpului si normalizeaza functiile corpului. Cand apare o situatie stresanta, consumul de adaptogeni genereaza un grad de adaptare generala (sau rezistenta nespecifica) ce permite organismului sa faca fata situatiei intr-o maniera mai ingenioasa. Se crede ca adaptogenii actioneaza prin marirea abilitatii celulelor de a produce si a utiliza combustibil mai eficient.
Administrarea de Rhodiola Rosea pare sa aibe impact asupra nivelului de monoamine centrale, astfel incat planta este solutia perfecta pentru unele afectiuni clinice caracterizate de un dezechilibru al monoaminelor din sistemul nervos central. Acest lucru este in concordanta cu afirmatiile cercetatorilor rusi, care sustin ca au avut rezultate cu rhodiola in imbunatatirea depresiei si schizofreniei. Sugereaza, de asemenea, si faptul ca ar merita investit in cercetari care sa analizeze utilizarea sa in afectiuni precum tulburarile afective sezoniere, fibromialgia si sindromul de oboseala cronica.
Sunt si cercetari care sustin ca planta este de mare folos in afectiuni astenice (caracterizate de declin al performantei la munca, tulburari ale somnului, lipsa poftei de mancare, iritabilitate, hipertensiune, dureri de cap si oboseala) care duc la stari de incordare fizica sau intelectuala, raceala sau alte expuneri virale si boli. Doua teste randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo in care s-a folosit extract de radacina de Rhodiola Rosea (SHR-5) confirma din punct de vedere stiintific proprietatile adaptogene ale plantei.
Refacerea muschilor
Rhodiola Rosea a dovedit ca poate reduce timpul de refacere musculara dupa perioade prelungite de antrenament, mareste atentia, imbunatateste memoria, forta fizica si are o actiune antitoxica. Extractul de Rhodiola Rosea mareste cantitatea de enzime, ARN si de proteine importante pentru refacerea musculara dupa un efort fizic sustinut. De asemenea, planta stimuleaza energia musculara, sinteza glicogenului din muschi si ficat, precum si sinteza proteinelor musculare si activitatea anabolica.
Memoria
Studii in care au fost folosit teste de editare au demonstrat ca Rhodiola Rosea mareste capacitatea de memorare si abilitatea de concentrare pe perioade lungi de timp. Mareste activitatea bioelectrica a creierului, imbunatatind memoria si energia creierului.
In cadrul unui studiu, 40 de studenti au primit in mod aleatoriu 50 mg de extract de rhodiola sau un placebo de doua ori pe zi, timp de 20 de zile. Studentii care au primit extractul au manifestat imbunatatiri semnificative ale formei fizice, functiei psihomotorii, performantei mentale si a starii generale de bunadispozitie. Subiectii care au primit extractul de Rhodiola Rosea au raportat si o scadere semnificativa a oboselii mentale, si-au imbunatatit ciclul de somn, si-au redus nevoia de somn, au manifestat o stabilitate mai mare emotionala si o motivatie mai puternica de studiu. Media rezultatelor testelor date de studentii care au primit extract de Rhodiola rosea, in comparatie cu cei care au primit placebo, a fost de 3.47 si, respectiv, 3.20.
Problemele cardiace
Rhodiola s-a dovedit eficienta si in cazul afectiunilor cardiace cauzate sau agravate de stres. Actiunea sa pentru aceste afectiuni consta in abilitatea sa de a reduce cantitatea de catecolamine si corticosteroizi eliberati de glandele suprarenale in timpul stresului. Cantitatea anormala a acestor hormoni de stres va duce, la randul ei, la cresterea tensiunii, a colesterolului, a nivelului de potasiu si la marirea factorilor de risc pentru boala cardiaca. Rhodiola s-a dovedit ca scade nivelul de lipide periculoase din sange, reducand riscul bolii cardiace. Reduce, de asemenea, si volumul ciclic-AMP (c-AMP) eliberat in celulele cardiace.
Ciclic AMP are legatura cu ATP (adenozina trifosfat), molecula primara a energiei corpului. C-AMP actioneaza ca un "mesager secundar" sau o legatura intre mediile interne si externe ale celulei. Acesta contribuie la distributia unei cantitati mai mari de calciu in inima, promovand un potential mai mare de contractie a muschiului inimii. Astfel, rhodiola regleaza ritmul cardiac si combate aritmiile cardiace.
Cancerul
Rhodiola a aratat ca poate mari activitatea antitumorala prin sporirea rezistentei corpului la toxine. S-a descoperit o gama larga de compusi antioxidanti in extracte pe baza de alcool si apa ale Rhodiolei Rosea, precum si o activitate de combatere a radicalilor liberi si a altor specii similare. Rhodiola Rosea poate avea o actiune benefica folosita impreuna cu unii agenti farmaceutici antitumorali. Conform unor informatii oferite de cercetatorii rusi, administrarea orala a rhodiolei a oprit dezvoltarea tumorilor la sobolani cu 39% si a redus metastaza cu pana la 50%. A imbunatatit, de asemenea, tesutul urinar si imunitatea la pacientii cu cancer la vezica. In alte experimente cu tipuri diferite de cancer, inclusiv adenocarcinoame, utilizarea extractelor de Rhodiola Rosea a avut un rezultat semnificativ in privinta ratei de supravietuire.
Sistemul imunitar
Rhodiola stimuleaza si protejeaza in acelasi timp sistemul imunitar prin refacerea homeostaziei (echilibrul metabolic) din corp. De asemenea, mareste cantitatea celulelor natural ucigase din stomac si splina. Aceasta actiune se datoreaza, cel mai probabil, abilitatii sale de a normaliza hormonii prin modularea eliberarii de glucocorticoid in corp.
Alte beneficii
Rhodiola are si alte beneficii pentru sanatate, printre care abilitatea de a imbunatati auzul, de a regla glicemia pentru diabetici si de a proteja ficatul de medii toxice. S-a dovedit ca poate activa procesele lipolitice (descompunerea grasimii) si mobilizeaza lipidele din tesutul adipos in sistemul de ardere naturala a grasimilor din corp, pentru pierderea in greutate. Poate mari si functia tiroidiana fara sa cauzeze hipertiroidismul, mareste functia glandei timusului si protejeaza sau intarzie involutia care apare odata cu inaintarea in varsta. Poate imbunatati si rezervele de glande suprarenale fara sa cauzeze hipertrofie.
De-a lungul anilor s-a dovedit ca rhodiola poate imbunatati semnificativ disfunctia erectila si/sau ejacularea prematura la barbati si normalizeaza fluidul prostatic.
Efecte secundare
Rhodiola are putine efecte secundare; sunt, insa, persoane care au raportat cresterea tensiunii. Rhodiola poate subtia sangele, de aceea administrarea ei ar trebui intrerupta inainte de o interventie chirurgicala si trebuie consultat medicul daca se iau medicamente de subtiere a sangelui sau suplimente precum vitamina E.
Desi au fost cazuri rare, persoanele care sufera de stari de excitabilitate nervoasa, stari febrile si hipertensiune nu ar trebui sa foloseasca rhodiola decat sub supravegherea unui medic. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor care sufera de spasm coronarian si fluctuatii ale tensiunii arteriale.
Pana in prezent nu se cunosc in literatura medicala cazuri de efecte secundare legate de dezvoltarea fetusului in timpul sarcinii sau a copiilor care sunt alaptati. Insa nu sunt suficiente informatii despre utilizarea rhodiolei ca supliment alimentar in timpul sarcinii sau alaptarii, de aceea este mai bine sa fie evitat consumul acesteia in aceste perioade.
De asemenea, nu sunt cazuri de efecte negative la copii. Insa, avand in vedere ca alergiile sau alte afectiuni medicale pot aparea la varste mai mari, ar trebui evitata administrarea rhodiolei ca supliment alimentar la copiii sub 10 ani, cu exceptia cazului in care este recomandata de un medic.
Sursa utilizata: http://www.herbwisdom.com/herb-rhodiola.html
Rhodiola-Ca efect secundar, te trimite des la toaleta efect asupra rinichilor( am luat dim 2 caps de 150 mg- deci 300