Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Depresia este reversibila prin metodele potrivite

Depresia este reversibila prin metodele potrivite

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca aproape 40 de milioane de oameni din toate categoriile de varsta sufera de depresie, aceasta conditie fiind astfel o cauza principala a dizabilitatii in intreaga lume.

Nu este niciun secret ca depresia reprezinta o piata de desfacere uriasa pentru industria farmaceutica. Se obtin profituri uriase de pe urma ei si firmele producatoare de medicamente nu vor pierde nicio oportunitate de a-si procura o noua sursa de venituri aparent interminabile – in detrimentul consumatorului.

Un studiu publicat recent in Revista Medicala Britanica este un astfel de exemplu graitor. Studiul a demonstrat ca firmele producatoare de medicamente nu dezvaluie informatii complete cu privire la rezultatele testarilor pe medicamente. Cercetatorii au analizat documentele a 70 de teste dublu-orb, controlate cu placebo pe inhibitorii selectivi ai recaptarii de serotonina si inhibitorii recaptarii de norepinefrina si au descoperit ca cea mai mare parte a riscurilor grave cuprinse in studiul clinic nu a fost dezvaluita.

Si nu este pentru prima oara cand acest lucru se intampla

Lipsa unei stari de bine poate afecta sanatatea fizica in mai multe feluri; in cazul creierului, depresia poate chiar sa duca la micsorarea hipocampului – zona creierului care se ocupa de crearea si reglarea emotiilor si a memoriei. Acest lucru este ingrijorator in special la adolescenti, deoarece creierul acestora este inca in curs de dezvoltare.

Vestea buna, insa, este ca deteriorarea poate fi inversata si creierul se poate modifica in mai multe feluri, insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, este important ca persoana afectata sa ia decizia de a se ajuta singura si sa faca pasi concreti in acest sens.

Depresia si efectul acesteia asupra creierului uman

Mai multe studii au aratat ca oamenii care sufera de depresie au hipocampul mai mic. Conform profesorului Ian Hickie de la Universitatea din Sidney a Institutului de Cercetari a Mintii si Creierului:

Cu cat o persoana are mai multe episoade de depresie, cu atat hipocampul acesteia se va micsora ca marime. Astfel ca depresia persistenta sau recurenta dauneaza mai mult hipocampului daca nu este tratata.

Acest lucru raspunde si la intrebarea care dintre ele au aparut prima data: depresia sau micsorarea hipocampului? Deteriorarea creierului se produce in urma unei boli recurente…

Alte studii au demonstrat reversibilitatea, iar hipocampul este una dintre putinele zone din creier care genereaza rapid conexiuni noi intre celule si ceea ce se pierde, de fapt, este conexiunea dintre celule si nu celulele  ca atare.

Tratarea eficienta a depresiei nu implica doar utilizarea de medicamente. Daca nu ai un loc de munca, de exemplu si stai toata ziua intr-o camera fara sa faci nimic, si acest lucru va micsora hipocampul. De aceea interactiunile sociale sunt la fel de importante, iar tratamentele precum cele pe baza de ulei de peste sunt, de asemenea, considerate a avea un efect protector pentru creier

Este important de mentionat aici ca sentimentele de tristete si negativitate pot codifica diferite informatii in campul electromagnetic al inimii, iar inima va trimite creierului semnale care pot dezechilibra sistemul nervos. Aceste descoperiri au fost facute de cercetatorii de la Institutul HeartMath, care se ocupa cu cercetarea interactiunii dintre creier si inima.

Cercetatorii au folosit si imagistica cu rezonanta magnetica pentru a testa ipoteza ca depresia poate aduce modificari creierului. Astfel, o echipa internationala de cercetatori a descoperit ca persoanele care au suferit episoade repetate de depresie aveau, intr-adevar, un hipocamp de dimensiuni mai mici.

Este sau nu depresia cauzata de un dezechilibru chimic? 

Joseph Coyle, specialist in neurologie la Scoala de Medicina Harvard, explica probabil cel mai bine aceasta idee cand declara ca “dezechilibrul chimic este o gandire specifica secolului trecut. Este mult mai complicat decat atat.” Si este adevarat; depresia nu poate fi rezumata la notiunea general acceptata de dezechilibru chimic in creier. Creata la sfarsitul anilor 1950, teoria postuleaza ca depresia este, in esenta, o deficienta de neurotransmitatori (transmitatori chimice) in punctele critice, ca sinapsele. Unul dintre acesti neurotransmitatori este serotonina; altii sunt norepinefrina si dopamina.

Asa cum mentioneaza publicatia Scientific American, “publicul pare sa fi acceptat in mare parte ipoteza dezechilibrului chimic fara prea multe proteste,” dar “este foarte posibil ca depresia sa fie cauzata si de alte influente decat anomaliile neurotransmitatorilor.”

Scoala de Medicina Harvard a emis, de asemenea, cu cativa ani in urma, un comunicat de presa prin care declara ca “se spune deseori ca depresia apare in urma unui dezechilibru chimic, insa aceasta formulare nu exprima adevarata complexitate a bolii.” 

Dr. Joanna Moncrieff, autor si psihiatru, explica in continuare:

Desigur, apar modificari la nivelul creierului si reactii biochimice atunci cand o persoana se simte deprimata, cum, de altfel, apar mereu, insa niciun studiu nu a stabilit clar ca o anumita stare a creierului poate cauza sau poate avea legatura cu depresia. . . In toate cazurile studiile au avut rezultate neconcludente si niciunul nu a dovedit ca este specific depresiei sau ca poate fi cauzal . . . Faptul ca eforturile de cercetare de peste 50 de ani nu au reusit sa identifice depresia in creier poate indica faptul ca nu detinem tehnologia necesara sau ca nu cautam unde trebuie!

Dovada folosita cel mai frecvent in sprijinul teoriei dezechilibrului chimic este abilitatea unor medicamente de a influenta in sens pozitiv sau negativ dispozitia pe modele umane si animale. Desi multe antidepresive maresc cantitatea de serotonina si alti neurotransmitatori din sinapse, acestea nu rezolva cauza problemei si nici nu ajuta creierul sa se vindece. Si ceea ce nu se intelege inca este ca, doar pentru ca dispozitia poate fi influentata in mod artificial cu ajutorul  medicamentelor, nu inseamna ca depresia nu poate fi tratata si prin alte metode sau ca teoria dezechilibrului chimic este adevarata.

Pur si simplu nu se poate spune cu certitudine ca o fiinta umana sufera de un dezechilibru chimic (indiferent in ce masura) si nici nu se pot identifica neurotransmitatorii implicati. De aceea teoria dezechilibrului chimic ramane o simpla teorie. Nivelul chimic din creier nu poate fi masurat cu acuratete si nici “tinut sub observatie”.

Cu toate acestea, teoria dezechilibrului chimic este in mare parte acceptata. Un sondaj condus in 2007 pe 262 studenti de la Universitatea de Stat din Cleveland a aratat ca peste 80% dintre participanti au considerat ca este “posibil” ca dezechilibrul chimic sa fie cauza unei depresii. Cu toate acestea, dupa cum afirma Jonathan Leo, asistent universitar de neuro anatomie la Universitatea Lincoln Memorial, acest lucru ramane inca de dovedit: “In cel mai bun caz, tulburarile afective induse de medicamente pot fi considerate modele doar pentru tulburarile naturale, insa ramane inca de demonstrat ca modificarile comportamentale produse de aceste medicamente au vreo legatura cu anomaliile biochimice care apar in mod natural si care ar putea fi asociate cu boala.”

Este important de retinut ca sunt probabil multe substante chimice care actioneaza atat in interiorul cat si in exteriorul celulelor nervoase. Asa cum arata Scoala de Medicina Harvard, exista milioane sau chiar miliarde de reactii chimice care compun sistemul dinamic care raspunde de dispozitie, perceptii si experientele vietii.

Asa cum arata in continuare Jonathan Leo “cauza tulburarilor mentale de tipul depresiei raman necunoscute. Cu toate acestea, ideea ca dezechilibrele neurotransmitatorilor cauzeaza depresia este promovata cu insistenta de firmele producatoare de medicamente si de profesionistii din domeniul psihiatric.”

Teoria conform careia depresia este cauzata de un nivel scazut de serotonina sau altele de acest gen au aparut pentru ca cercetatorii au putut observa ca medicamentele pot influenta creierul. Este o ipoteza care a incercat sa explice ca medicamentele ar putea vindeca problema, insa ramane inca de dovedit daca oamenii care sufera de depresie au sau nu un nivel prea scazut de serotonina. 

Teoria serotoninei pur si simplu nu este o declaratie stiintifica. Este o teorie defecta – o ipoteza care s-a dovedit a fi incorecta.”– Dr. Joseph Mercola

Nu numai ca nu exista dovezi stiintifice solide care sa sprijine teoria dezechilibrului chimic, insa multi oameni care sufera de depresie nici nu sunt ajutati de antidepresivele din clasa inhibitorilor selectivi si recaptarii de serotonina (ISRS). De exemplu, o analiza facuta de Universitatea din California in 2009 a descoperit ca o treime dintre oamenii tratati cu antidepresive nu manifesta nicio imbunatatire si ca o buna parte dintre acestia raman cu starea de depresie neschimbata. Publicatia Scientific American arata, de asemenea, ca “daca toate antidepresivele ar corecta un dezechilibru chimic care cauzeaza depresia, atunci toti, sau majoritatea celor care sufera de depresie, ar trebui sa se simta mai bine dupa ce le iau.”

Acestea fiind spuse, exista si multe rapoarte cu rezultate pozitive, insa nu se poate spune daca in aceste cazuri medicamentele chiar au efect sau actioneaza doar ca un placebo.

Sa ne gandim pentru un moment: atat de multi oameni sunt convinsi ca depresia este cauzata de un dezechilibru chimic, desi exista prea putine dovezi stiintifice care sa sprijine aceasta teorie. Depresia se asociaza frecvent cu variate modificari ale creierului, iar studiile nu au stabilit inca nicio corelatie solida cauza-efect dintre boala si creier.

Stiinta depresiei se concentreaza intr-o singura directie – chimica creierului – desi depresia este o problema cu mai multe aspecte. Limitarea la o singura teorie si apoi asaltarea corpului cu medicamente care pot afecta chimica creierului este, asa cum spune publicatia Scientific American, o dovada de “gandire ingusta”.

In ciuda sumelor mari de bani si a timpului petrecut in dorinta de a confirma teoria dezechilibrului chimic, nu exista inca nicio dovada materiala .” 

Este uimitor ca oamenii nu reusesc sa vada ironia situatiei. Singurele dezechilibre chimice care pot fi dovedite ca exista in creierul oamenilor sunt cele cauzate de medicamentele psihiatrice.

Exista si alti factori biologici implicati in depresie

Asa cum arata dr. Mercola: "Contrar parerii generale, depresia nu este cauzata de un dezechilibru de substante chimice din creier; exista multi alti factori biologici care par sa fie extrem de importanti. Inflamatia cronica este un astfel de factor."

Oamenii de stiinta au descoperit ca sanatatea mentala poate fi influentata negativ si de factori precum deficitul de vitamina D si/sau o flora intestinala dezechilibrata – ambele avand, intamplator, un rol important in reglarea starii de inflamatie, in aceasta constand, de fapt, remediul depresiei.

Tot el vorbeste si despre zahar, care este extrem de toxic pentru corp si un catalizator in multe boli.

Metode eficiente de combatere a depresiei

1. Neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea se refera la capacitatea creierului de a se modifica si adapta. Conceptul este folosit in prezent pentru a trata dizabilitatile de invatare, deteriorarea creierului, durerea cronica si multe altele. Un foarte bun cunoscator al acestui subiect este dr. Norman Doidge, autorul cartii “Creierul care se schimba singur”. El spune:

"Ideea conform careia creierul ar fi plastic in sensul ca se poate transforma, adapta si modifica este singurul si cel mai important progres in intelegerea creierului uman din ultimii patru sute de ani. Neuroplasticitatea este proprietatea creierului care ii permite sa isi modifice structura si functionarea, este un raspuns la modul de a simti si a percepe lumea, chiar de a gandi si de a folosi imaginatia. Gandurile si invatarea umana pot, de fapt, sa transforme anumite gene din celulele nervoase, care permit acestor celule sa creeze noi conexiuni intre ele."

In cuvinte simple, felul in care gandesti iti poate transforma creierul. Aceasta idee nu este una noua si a fost demonstrata prin mai multe experimente, de la fizica cuantica, unde factorii asociati cu constiinta pot modifica comportamentul unui atom, pana la studiile cu placebo, care demonstreaza puterea mintii.

De exemplu, un studiu al Scolii de Medicina Baylor, publicat in 2002 in Revista Medicala din New England, a analizat o serie de operatii chirurgicale efectuate pentru dureri grave si debilitante de genunchi. Multi medici chirurgi stiu ca nu exista niciun efect placebo in chirurgie, sau cel putin asa cred cei mai multi dintre ei.

Bolnavii au fost impartiti in trei grupuri. Chirurgii au ras cartilagiul deteriorat al genunchiului din primul grup. In al doilea grup au facut spalaturi incheieturii genunchiului, eliminand toata materia considerata a fi cauza inflamatiei. Ambele proceduri sunt operatii standard pentru afectiunile de artrita la genunchi. Cel de-al treilea grup a avut parte de o operatie “falsa”; pacientii au fost anesteziati si apoi facuti sa creada ca au suferit operatia de genunchi. Chirurgii au facut incizii si au spalat genunchiul cu apa sarata asa cum ar face in cazul unei operatii normale, apoi au cusut inciziile exact ca intr-o operatie adevarata. Toate cele trei grupuri au trecut prin acelasi proces de recuperare, iar rezultatele au fost uluitoare. Grupul placebo a manifestat aceleasi imbunatatiri ca si cele doua grupuri care au suferit operatiile.

Competenta mea de chirurg nu a fost de niciun ajutor acestor pacienti. Intregul beneficiu al operatiei de osteoartrita la genunchi s-a datorat efectului placebo.” – Dr. Moseley (chirurg participant in studiu) (Lipton, Bruce. The Biology of Belief. Hay House, Inc, 2005)

Puterea efectului placebo a fost demonstrata in mod clar si in cadrul unui raport publicat de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane SUA in 1999. Acesta a descoperit ca jumatate dintre pacientii cu depresie grava care au primit medicamente si-au imbunatatit starea comparativ cu 32% dintre cei care au primit placebo. Luand in considerare toate efectele secundare si riscurile asociate cu utilizarea antidepresivelor, aceasta diferenta marginala nici nu pare ca merita sa fie luata in considerare. Si sa nu uitam ca industria antidepresivelor este una de miliarde de dolari.

Un articol publicat in 2002 in revista “Preventia si Tratament” a Asociatiei Americane de Psihologie de catre Irving Kirsch, profesor in psihologie la Universitatea din Connecticut, sub titlul “Medicamentele cele noi ale imparatului”, a facut cateva dezvaluiri socante. Kirsch a descoperit ca 80% din efectul antidepresivelor, asa cum a reiesit din testele clinice, putea fi atribuit efectului placebo. Profesorul a fost chiar nevoit sa depuna o cerere care invoca Actul Libertatii la Informatie pentru a obtine informatii despre testele clinice ale principalelor antidepresive. Kirsch a descoperit ca diferenta dintre raspunsul la medicamente si raspunsul la placebo a fost in medie de mai putin de doua puncte pe scara clinica care porneste de la 50-60 de puncte. Aceasta diferenta, dupa cum arata Kirsch, este nesemnificativa din punct de vedere clinic.

Cercetatorii din intreaga lume au descoperit ca tratamentele cu placebo pot stimula raspunsuri biologice si fiziologice reale — totul de la modificari in ritmul cardiac si tensiunea arteriala pana la activitatea chimica in creier. Acestea s-au dovedit eficiente in mai multe afectiuni, de la artrita si oboseala pana la depresie, anxietate, Parkinson si multe altele. De ce nu folosim mai des aceasta abilitate uimitoare a creierului de a se vindeca singur?

2. Nutritia

Iata cativa factori care trebuie luati in considerare:

Zaharul adaugat si siropul de porumb cu nivel ridicat de fructoza

Ingredientele modificate genetic (in principal porumbul, soia si sfecla de zahar) care, pe langa riscurile necunoscute pentru sanatate pe care le presupun, sunt si contaminate cu glifosat – un carcinogen din Clasa A care poate afecta flora intestinala si a fost asociat cu rezistenta la antibiotice. Graul obisnuit (nemodificat genetic) este, de asemenea, tratat cu glifosat inainte de recoltare.

Afectand echilibrul florei intestinale, pesticidele si ierbicidele perturba si productia de amino acizi esentiali precum triptofanul, un precursor al serotoninei si promoveaza productia de p-cresol, un compus care interfereaza cu metabolizarea altor substante chimice, marind astfel vulnerabilitatea corpului la efectele sale toxice.

Indulcitorii artificiali, pe langa mii de alti aditivi alimentari, dintre care majoritatea nu au fost niciodata supusi unor teste de siguranta.

Chimicalele din alimentele ambalate, ca bisfenol-A (BPA), bisfenol-S (BPS) si ftalatii care pot patrunde in mancare.

Grasimile trans

3. Sportul

Sportul s-a dovedit ca poate combate in mod eficient depresia si poate reface hipocampul, iar studiile au aratat legaturi clare intre lipsa de activitate si depresie. Dupa cum afirma dr. Mercola, femeile care stau mai mult de sapte ore pe zi au un risc cu 47% mai mare de depresie decat femeile care stau patru ore sau mai putin pe zi. Mai mult decat atat, femeile care nu au niciun fel de activitate fizica au un risc cu 99% mai mare de a dezvolta depresie decat femeile care fac miscare. Studiile au aratat ca eficienta sportului este mai mare decat cea a antidepresivelor, si ajuta corpul sa elimine substantele chimice de stres care pot duce la aparitia depresiei.

4. Meditatia

Aceasta practica pare sa aiba o varietate uimitoare de beneficii neurologice – de la modificari de volum in materia cenusie pana la activitatea redusa a centrelor “eului” din creier si la conectivitatea marita intre regiunile creierului. . . 

Scepticii, desigur, pot intreba la ce bun cateva modificari ale creierului daca nu se reflecta si in plan psihologic? Din fericire, sunt destule dovezi si in acest sens, iar studiile arata ca meditatia ajuta la eliminarea nivelului subiectiv de anxietate si depresie, imbunatateste atentia, concentrarea si starea generala de bine. (Publicatia Forbes)

 

SURSE

http://www.collective-evolution.com/2017/11/23/what-depression-does-to-the-structure-of-your-brain-how-you-can-change-it-back/

#creier #depresia #Meditatia

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ştiinţa confirmă că practicarea artei de a trăi in prezent ajută la vindecarea depresiei
Câteva metode simple pentru a ne regenera creierul
Stiai ca cascatul poate ajuta la racorirea creierului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101