Gândurile devin lucruri.
Si nu este doar un concept hippie, nonconformist. Este un fapt dovedit stiintific si cu o baza solida in literatura de specialitate.
Gândirea este fundamentala in procesul vindecarii, pentru ca gândurile ne influenteaza inclinatia catre inflamatie, tendinta de a dezvolta patologii, densitatea materiei cerebrale si masura in care reusim sa dobandim alostazia – activarea mecanismelor de adaptare neuronala, neuroendocrina si neuroendocrino - imunitara in vederea mentinerii stabilitatii in fata unor provocari stresante.
Mai exact, stresul perceput mareste hipocoagulabilitatea si expresia de adeziune moleculara facând sangele mai “lipicios”, creând un mediu pro-eterogenic, pro-inflamator care favorizeaza dezvoltarea unei boli cardiovasculare, a unui dezechilibru imunitar si a unei stari mentale de depresie. Prin contrast, aceste modificari patofiziologice sunt reversate prin intensificarea perceptiei unor stari de bine.
Mai mult, stresul psiho-social poate perpetua inflamatia prin mobilizarea macrofagelor imature din maduva spinarii in vederea initierii unui proces inflamator. Aceste celule albe, numite monocite in sange si macrofage in tesuturi, promoveaza expresia genelor proinflamatorii care maresc eliberarea mesagerilor inflamatori celulari sau ale citokinelor, reducand in acelasi timp si sensibilitatea la cortizol, hormonul de stres care neutralizeaza inflamatia. In lipsa cortizolului care modereaza inflamatia, aceasta evolueaza in voie si poate declansa anumite boli cronice existente pana atunci in stare latenta, cum ar fi tulburarile de dispozitie, conditii autoimune si boli cardiovasculare.
“Stresul psihologic este un factor major care contribuie la exacerbarea simptomelor in multe afectiuni inflamatorii cronice si poate provoca cresteri acute ale inflamatiei la oamenii sanatosi,” un fenomen relevant in domeniul tulburarilor de dispozitie si, mai specific, al depresiei.
Asadar, depresia este o tulburare a inflamatiei, nu o deficienta a neurotransmitatorilor. Acest lucru este dovedit de valorile crescute ale reactantului proinflamator de faza acuta, proteina C-reactiva (CRP), precum si de cresterile citokinelor inflamatorii precum interleukina-1 (IL-1), interleukina-6 (IL-6) si ale factorului de necroza tumorala alpha (TNF-α) care indica un risc marit de depresie.
Acest lucru este demonstrat si prin faptul ca terapia cu interferon-α pentru hepatita C declanseaza anomalii in metabolismul creierului, raspunsurile imunitare si activitatea axei hipotalamice-pituitar-suprarenale, precum si perturbari in nerogeneza, semnalizarea neurotrofica si plasticitatea sinaptica intr-o maniera care seamana cu starile depresive . Multe dintre aceste schimbari patogenice care rezulta din utilizarea de interferon-α sunt corelate cu cresterile de IL-6 si TNF-α pe care acestea le genereaza .
Pentru ca stresul precipita o cascada inflamatorie moleculara, strategiile de gestionare a stresului ar trebui sa fie nelipsite din cadrul unui tratament cuprinzator, care abordeaza depresia prin medicina stilului de viata. Practicile de constientizare a prezentului (mindfulness) precum meditatia, care ar putea fi cea mai buna metoda pentru reducerea stresului, s-au dovedit a fi benefice pentru imbunatatirea dispozitiei, ameliorarea durerii cronice si gestionarea stresului cronic.
Mai exact, practicile de mindfulness au un efect pozitiv asupra modificarilor pato-fiziologice induse prin stres, prin cresterea concentratiei materiei cenusii in hippocampus, in cortexul cingular posterior, in jonctiunea temporoparietala si in cerebel – regiuni ale creierului implicate in functii executive precum "invatarea si procesele memoriei, reglarea emotiei, procesarea autoevaluarii si capacitatea de a privi in perspectiva”.
Un alt studiu a demonstrat un stres redus si raspunsuri inflamatorii mai mici, evidentiate prin raspunsul diminuat la inflamatia indusa de capsaicina si nivelul scazut de cortizol salivar, observate la meditatorii experimentati comparativ cu grupurile de control alese in functie de sex si varsta (Rosenkranz et al., 2016). Meditatorii cu experienta au manifestat si raspunsuri inflamatorii neurogenice mai mici, un proces care nu numai ca este inerent pentru patologia depresiei, dar sta si la baza altor boli inflamatorii cronice, cum ar fi tulburari autoimune si atopice.
Astfel, acest studiu ilustreaza ca meditatia poate atenua efectele reactiei stresului si poate ameliora neuro-inflamatia care sta la baza depresiei, exercitand un beneficiu terapeutic atat asupra tulburarilor de dispozitie cat si asupra altor conditii inflamatorii cronice.
Un alt studiu a descoperit ca “meditatia poate mari sanatatea cognitiva si psihologica prin efectele neuroplastice asupra structurilor cerebrale si a circuitelor care influenteaza atentia, memoria si reglarea emotionala”
Cum poti adopta o abordare de ansamblu care sa promoveze o mentalitate pozitiva si sa te ajuta sa inlocuiesti mecanismele de inadaptare cu gânduri vindecatoare care sa te ajute sa iti revii?
Pentru a-ti schimba modul de gandire si a ameliora stresul apeleaza la reducerea stresului prin constientizare sau alte tehnici meditative, cum sunt afirmatiile, remodelarea cognitiva, vizualizarile, instrumentele Heart Math de antrenare a ritmului cardiac, tehnica eliberarii emotionale (EFT), terapia prin muzica, tai chi, qigong si biofeedback.
Daca aceste terapii par prea “deplasate”, ia in considerare aceste lucruri: terapia prin muzica si imagini indrumate a demonstrat ca poate imbunatati disconfortul fizic, tulburarile de dispozitie, buna dispozitia si concentratiile de cortizol la persoanele aflate in concediu medical pe termen lung si pot determina revenirea mai rapida a acestora la locul de munca.
Mai mult decat atat, tehnicile de vizualizare amelioreaza durerea subiectiva si depresia in fibromialgie si reduc semnificativ comportamentul sedentar promovand in acelasi timp implicarea in activitatea fizica a persoanelor obeze
Efectul antiinflamator pe care il au yoga si alte practici de mindfulness este exercitat prin stimularea nervului vagal, principalul nerv parasimpatic, printr-o cale nicotinica antiinflamatorie, dependenta de receptorul acetil colinic α7 nicotinic (α7nAChR). Ca proces mecanic, celulele imunitare generatoare de citokine, ca macrofagele, limfocitele si microglia, exprima receptori acetilcolonic nicotinici (AChR), care, atunci cand sunt activati de functionarea nervului vagal, se bazeaza pe un semnal intracelular pentru a suprima translocatia nucleara a factorului de transcriere NFkB, si, astfel, pentru citokinele care includ IL-1, IL-6, IL-8, TNF-alpha (Wang et al., 2004). In esenta, “Semnalele colinergice care deriva din nervul vagal furnizeaza modularea tonica sau continua a sintezei citokinei, functionand ca un regulator de viteze care limiteaza magnitudinea raspunsului imunitar” (Tracey et al., 2017, p. 291).
Acest lucru este evidentiat in literatura de specialitate, unde s-a dovedit ca yoga a scazut nivelul bazal al TNF-α si IL-6, mesagerii moleculari implicati in depresie, protejand astfel “contra bolilor inflamatorii prin afectarea favorabila a nivelului de citokine pro-inflamatorii” (Vijayaraghava, Doreswarmy, Narasipur, Kunnavil, & Srinivasamurthy, 2015). Mai mult decat atat, intr-o analiza a 26 de studii randomizate si controlate despre terapii precum tai chi, qigong, yoga si meditatie, autorii au descoperit ca strategiile de mindfulness au redus semnificativ expresia genelor asociate cu inflamatia si au redus semnalizarea prin NF-κB, un factor de transcriere care promoveaza expresia genelor inflamatorii (Bower & Irwin, 2016).
Cu alte cuvinte, practicile de mindfulness promoveaza tonul vagal parasimpatic, care moduleaza raspunsul imunitar pentru cascada inflamatorie patogenica ce sta in spatele tuturor bolilor, de la boala cardiovasculara, la autoimunitate si tulburari de dispozitie.
In esenta, fiecare dintre aceste terapii de gestionare a stresului este unica in abilitatea de a induce un raspuns de relaxare, care diminueaza cascadele moleculare proinflamatorii si care maresc transcrierea genelor asociate cu producerea de energie mitocondriala, energie metabolica, secretia de insulina si secretia de telomeraza (cu beneficii anti-imbatranire).