De ce sa vorbim despre depresie?
In situatia in care unul din cinci oameni sufera de depresie la un moment dat in viata, discutiile despre sanatate mentala nu ar mai trebui sa fie un tabu. De aceea, cartea Cateva motive sa iubesti viata, publicata recent in limba romana este cat se poate de actuala. Si de ajutor.
Autorul, Matt Haig, este un jurnalist si romancier britanic, a carui lume s-a prabusit cand avea 24 de ani. In timp ce ducea o viata lipsita de griji in Ibiza, s-a confruntat cu prima cadere nervoasa. Nu reusea sa mai gaseasca niciun motiv sa iubeasca viata. Timp de aproape zece ani, a suferit atat de depresie, cat si de anxietate, iar Cateva motive sa iubesti viata este povestea suferintei sale si a modului in care a reusit sa depaseasca o boala ce l-a adus in pragul sinuciderii.
Haig isi descrie simptomele, fricile, blocajele, agonia, gandurile, prezinta oamenii si lucrurile care l-au facut sa se simta mai rau sau mai bine, cu o sinceritate induiosatoare, care te face sa ai incredere deplina in ceea ce iti spune.
Citeste si: 11 lucruri pe care oamenii nu realizeaza ca le fac din cauza anxietatii
De ce depresia e greu de inteles
„E invizibila”, spune Haig. Si nu are intotdeauna o cauza evidenta. Poate afecta oameni - milionari, oameni cu un par frumos, oameni aflati intr-o casnicie fericita, oameni care tocmai au fost promovati, oameni care pot sa danseze step si sa faca trucuri cu carti si sa cante la chitara, oameni care debordeaza de fericire in postarile lor - care, priviti din afara, nu au niciun motiv sa se simta nefericiti. E ceva misterios chiar si pentru cei care sufera de depresie.
Lucruri pe care ti le spune depresia
„Hei, tristule
Da, tu!
Ce faci, de ce incerci sa te ridici din pat?
De ce incerci sa aplici pentru un job? Cine te crezi? Zuckerberg?
Ramai in pat.
O sa innebunesti. Ca Van Gogh. S-ar putea sa iti tai urechea.
De ce plangi?
Pentru ca trebuie sa pui haine la spalat?
Hei, il tii minte pe cainele tau, Murdoch? E mort. La fel si bunicii tai.
Toti oamenii pe care i-ai intalnit vreodata vor fi morti in secolul ce vine.
Priveste oamenii care se plimba pe strada. Uita-te la ei. Afara pe geam. De ce nu poti fi ca ei?
Uite o perna. Hai sa ramanem aici si sa ne uitam la ea si sa ne gandim la tristetea infinita a pernelor.
P.S. Am vazut ziua de maine. Va fi chiar mai rau.” (fragment din carte)
Medicatia
Haig recunoaste ca in cazul lui, antidepresivele nu au functionat, nu l-au facut sa se simta reparat, dimpotriva, simpla idee de a lua medicamente ii sporeau panica. Faptul ca s-a facut bine fara sa fie anesteziat de catre pastile, l-a ajutat sa isi cunoasca mintea mai profund, sa fie mai atent la suisurile si coborasurile acesteia.
„Medicatia e un concept incredibil de atragator. Subliniaza ideea, care ne-a fost bagata pe gat prin sutele de reclame la televizor, ca totul poate fi reparat consumand anumite lucruri. E un demers de tipul taci-si-ia-pastila. Nu sunt impotriva medicamentatiei. Sunt pentru orice functioneaza si stiu ca medicamentele functioneaza pentru multi oameni. Presupun ca in absenta certitudinilor universale, suntem propriul nostru cel mai bun laborator”.
Motive sa iubesti viata
Ajungand la unul dintre capitolele cu incurajari, Haig iti ofera cateva motive sa iubesti viata, sa iti doresti sa mergi mai departe:
„Intr-o zi, vei simti o bucurie pe masura acestei dureri. Vei plange cu lacrimi de euforie cand vei asculta Beach Boys, te vei uita la chipul unui bebelus in timp ce doarme in bratele tale, iti vei face prieteni nemaipomeniti, vei manca chestii delicioase, vei admira o priveliste… Viata te asteapta. Cu toate ca esti blocat aici pentru un timp. Lumea nu pleaca nicaieri. Tine-te bine daca poti. Viata merita mereu”.
Ce iti va face bine?
Iata cateva dintre lucrurile care au functionat in cazul lui Matt Haig, ajutandu-l sa se insanatoseasca:
- Alergatul
Antrenandu-ti corpul, reusesti sa iti antrenezi si mintea. E ca un fel de meditatie activa.
- Yoga
Spre deosebire de alte terapii, yoga trateaza mintea si corpul ca parte din acelasi intreg.
- Incetinirea respiratiei
Nu mai respira adanc si disperat. Foarte multe simptome ale anxietatii sunt determinate de respiratia superficiala.
Nu trebuie sa faci incantatii. Doar stai jos pentru cinci minute si incearca sa te gandesti la un singur lucru care te calmeaza.
- Acceptarea
Nu mai lupta pentru lucruri, nu mai opune rezistenta.
- Iubeste!
Iubirea e cel mai mare ucigas al anxietatii. E calea de iesire din propriile terori. Nu trebuie sa fie iubire romantica sau iubire din partea familiei. Iubirea reprezinta o atitudine fata de viata. Ne poate salva.
Scrisul, cititul, vorbitul, calatoriile si, intr-un final, timpul au fost alte cateva arme folosite cu succes impotriva bolii.
Citeste si: Tehnici de respiratie si sfaturi pentru o sanatate mai buna
De ce sa vorbim despre depresie? In primul rand, pentru a-i diminua stigmatizarea. Apoi, pentru ca vorbind si citind despre acest subiect, cei care sufera se vor simti mai putin singuri, mai putin neintelesi, vor capata speranta, vor reusi sa iasa din intuneric. Asta isi doreste Matt Haig, asta ne dorim si noi.
Daca ai suferit de depresie si anxietate, Cateva motive sa iubesti viata te va face sa rezonezi. Sa regasesti in experienta autorului propriile suferinte, dar si sa identifici solutii, alaturi de el. Daca nu ai trecut prin asa ceva, dar ai in jur oameni dragi care sufera, cartea aceasta te va ajuta sa ii intelegi si sa stii ce sa le spui ca sa se simta mai bine. Sau sa le daruiesti un exemplar.
da, chair ma confrunt cu aceasta stare!