Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

V-ati dat vreodata seama ca senzatia fizica de frica se manifesta exact la fel ca si starea de exaltare? Diferenta este doar in minte. Totul se bazeaza pe reactia la stres (sau asa-zisa reactie de “lupta sau fugi”). Aceasta reactie era necesara in ep

V-ati dat vreodata seama ca senzatia fizica de frica se manifesta exact la fel ca si starea de exaltare? Diferenta este doar in mintea noastra.

Totul se bazeaza pe reactia la stres (sau asa-zisa reactie de “lupta sau fugi”). Aceasta reactie era necesara in epoca oamenilor primitivi cand acestia trebuiau sa reactioneze imediat pentru a supravietui unui atac, fara sa stea pe ganduri. Sa ne gandim o secunda: cand esti atacat de un smilodon si stai sa te gandesti daca sa-ti folosesti sulita sau sa fugi de el, aceste secunde te-ar putea costa viata. Reactia la stres este o reactie primitiva si emotionala care te ajuta sa supravietuiesti.

Desi din punct de vedere fizic am evoluat si ne-am adaptat la mediul modern, creierul functioneaza inca in baza regulilor care dateaza din vremea preistorica.

Fiziologia reactiei la stres – inima bate mai tare, adrenalina este trimisa in tot corpul (adrenalina suprima virusii si durerea), intri intr-o stare de alerta - este menita sa ne optimizeze sansele de supravietuire in cazul intalnirii cu un smilodon. Dar acum nu mai exista tigri de care sa ne temem. De fapt, nu mai exista animale de prada de care sa ne fie frica. Si totusi, manifestam frecvent aceste simptome fizice; le numim nervi, anxietate sau chiar atacuri de panica.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca aceste simptome fizice sunt aceleasi si in starile de extrema exaltare sau anticipare. Interpretarea simptomelor fizice are loc in minte. De ce credeti ca exista oameni dependenti de adrenalina care adora sa faca bunjee jumping de pe caldiri si care escaladeaza muntii cei mai inalti? Pentru ca ei interpreteaza simptomele fizice ale fricii ca pe o stare de euforie.

Tu cum interpretezi frica? Sau, mai bine zis, cum o poti reinterpreta, astfel incat sa transformi simptomele fizice ale fricii in unele de anticipare? Partea cea mai grea in tot acest proces este ca, atunci cand te confrunti cu o amenintare, subconstientul iti decupleaza functia cognitiva. Acest lucru inseamna ca este aproape imposibil sa te convingi in mod rational sa renunti la anxietate.

Insa iti poti pacali subconstientul.

Relatia dintre minte si corp este una de reciprocitate. Mintea trimite semnale corpului, dar si corpul poate trimite mesaje mintii. Un factor declansator sesizat de minte poate declansa o reactie fiziologica de anxietate. Daca vei modifica ceea ce se intampla fizic in corp, e ca si cum ai spune mintii “Linisteste-te, nu e niciun motiv de ingrijorare aici.” 

Un simplu truc prin care iti poti pacali mintea sa iasa din starea de anxietate

O componenta fizica a reactiei la stres, dupa cum probabil ati observat, este senzatia de lipsa de aer. Iata cum poti trimite un semnal creierului:

  1. Inspira cat numeri pana la 2 si expira cat numeri pana la 2
  2. Inspira cat numeri pana la 3 si expira cat numeri pana la 3 
  3. Inspira cat numeri pana la 4 si expira cat numeri pana la 4 
  4. Inspira cat numeri pana la 5 si expira cat numeri pana la 5 
  5. Inspira cat numeri pana la 6 si expira cat numeri pana la 6 
  6. Inspira cat numeri pana la 7 si expira cat numeri pana la 7 
  7. Inspira de cate ori ai nevoie, pana ajungi la 10

Acest truc simplu va determina subconstientul sa se relaxeze, ceea ce permite accesarea gandirii cognitive. Odata recuperata gandirea rationala, poti reinterpreta senzatia fizica altfel, ca o stare de entuziasm sau anticipare a unui lucru necunoscut.

Sursa utilizata: https://wakeup-world.com/2015/10/29/fight-flight-or-fun-turning-anxiety-into-anticipation/

#anxietate #lupta sau fugi #anticipare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cateva motive sa iubesti viata. Povestea adevarata a unei depresii
7 obiceiuri esentiale pentru a fi mai putin stresat
Atacurile de panică şi anxietatea sunt asociate cu un nivel scăzut de fier şi vitamina B6
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101