Anxietatea iti poate marca intreaga viata. Pentru persoana afectata, simptomele fizice si psihice pot deveni atat de coplesitoare incat sunt imposibil de ignorat. Insa partea ciudata la anxietate este ca, desi persoana afectata poate fi devorata pe interior de anxietate, cei din exterior nu isi dau seama de nimic.
De aceea este important sa intelegem corect semnele de tulburare mentala si sa-i ajutam si pe altii sa le inteleaga, nu numai pe cei care sufera de ele, dar si pe prietenii, rudele, colegii sau cunostintele acestora, pentru a-i putea ajuta pe cei care sufera de anxietate, in loc sa-i judece.
1. Nu iti duci tot timpul la indeplinire planurile.
Pentru altii, pare ca nu iti respecti promisiunile, fie ca este vorba de a da un telefon sau a iesi in oras la cina. Insa, realitatea este ca anxietatea poate fi debilitanta. Te poate face sa-ti anulezi chiar si activitatile pe care le-ai asteptat cu nerabdare. Desi cei din jurul tau te pot acuza ca nu-ti pasa sau ca esti indiferent, adevarul poate fi cu totul altul. Ai vrut sa mergi la cina, insa senzatia de panica, teama si oboseala te-au coplesit si au distrus totul intr-o secunda.
2. Petreci prea mult timp gandindu-te la lucruri care, celor care nu sufera de anxietate, nici nu le-ar trece prin cap.
Poate ca te-a deranjat ceva la mesajul primit de la un prieten. E cumva nebun? Ii citesti mesajul iar si iar, pentru a-l intelege bine. Poate ca incepi sa simti cum te cuprinde teama de a-i cere explicatii sau de a te intalni cu el. Poate ca nu-ti iese din cap ce ti-a spus seful tau. Parea oare suparat? Oare se gandeste ca nu muncesti suficient de mult? Oamenii care nu sufera de anxietate ar considera acest tip de comportament obsesiv, dar, de fapt, ingrijorarea exagerata pentru toate nimicurile nu este decat unul dintre efectele secundare ale anxietatii.
3. Te inchizi in tine brusc si aparent fara motiv, iar, daca esti o persoana sociabila, oamenii o iau personal.
Prietenii te intreaba de ce ai devenit brusc asa de tacut. Nu ai suficienta energie ca sa le explici ca esti atat de coplesit de ceea ce se intampla in mintea ta incat nu faci fata si lucrurilor din jurul tau, asa ca ei ajung sa creada ca esti trist, plictisit, obosit etc.
4. Iti repeti in mod constant conversatiile in minte.
Eviti cu orice pret conflictele, pentru ca iti adancesc anxietatea. Dupa ce ai avut o cearta sau chiar si dupa o conversatie normala cu o persoana, continui sa iti repeti in minte ceea ce ai spus. Nu reusesti sa-ti scoti aceste lucruri din cap si te gandesti mereu ca ai spus ceva gresit. Te roade pe interior si trebuie sa-ti amintesti ca nu este decat anxietatea care te face sa reactionezi asa, si ca, de fapt, totul este in regula.
5. Ii minti pe cei din jurul tau cu privire la felul in care te simti, pentru a alunga starea de anxietate.
Oamenii din jurul tau observa ca anulezi brusc la intalnirile stabilite, ca devii tacut dintr-o data sau ca esti indiferent si te vor intreba daca te simti bine. Le raspunzi ca „Da, sunt bine!”. Ei se gandesc ca probabil nu ai suficienta incredere in ei ca sa le vorbesti despre sentimentele tale, insa, in realitate, nu vrei sa acorzi prea multa atentie anxietatii care te macina. Cand incerci sa combati un moment de anxietate, uneori, daca vorbesti despre acest lucru cu alta persoana care nu sufera de anxietate, nu te ajuta, ci dimpotriva.
6. Cand cei din jur iti spun ca sunt ingrijorati pentru tine, acest lucru nu face decat sa-ti adanceasca starea de anxietate.
Oamenii care isi exprima ingrijorarea cu privire la starea ta de anxietate pot avea efectul opus celui scontat: iti pot adanci gandurile negative sau atacurile de panica. Te gandesti ca, daca isi fac griji, inseamna ca ceva chiar este in neregula cu tine si incepi sa te preocupi si mai mult.
7. Iei orice lucru marunt foarte personal.
Un prieten nu ti-a raspuns imediat la mesaje. Te gandesti ca poate ai gresit cu ceva fata de el. Este posibil sa fi fost o simpla conversatie si sa nu fi suparat pe nimeni, dar, pentru ca nu ti-a raspuns in timpul in care te asteptai sa o faca, simti ca ai gresit cu ceva si sentimentul de vinovatie te macina pe interior.
8. Esti considerat lenes, dar, de fapt, esti un perfectionist.
Desi oamenii iti interpreteaza gresit incapacitatea de a duce lucrurile pana la capat, gandindu-se ca esti lenes, totul se reduce la o singura mare piedica: teama. Te temi ca oamenii nu vor considera proiectul suficient de bun. Ca sa evite acest lucru, oamenii care sufera de anxietate prefera sa lase lucrurile neterminate.
9. Faci comparatii care te dezavantajeaza.
Devii obsedat cu realizarile altor oameni de pe retelele de socializare, mai ales ale celor de varsta ta, cu care te compari pana cand simti ca innebunesti. Si nu este vorba de o trasatura de caracter, asa cum ar putea crede unii, ci un alt efect al anxietatii. Te gandesti ca nu esti suficient de bun, din cauza ca altii au facut atat de multe lucruri in comparatie cu tine.
10. Nu poti trece peste greseli si, de aceea, le repeti.
Fie ca este vorba de mediul profesional sau relatiile personale, esti coplesit de greselile pe care le faci. In loc sa te folosesti de ele ca sa evoluezi, acestea te fac sa te desconsideri.
11. Sunt zile in care nu te poti da jos din pat.
Cand simti ca starea de anxietate este la apogeu, vrei sa te ascunzi de toti si de toate. Oamenii din jur – care zambesc, fac sport, isi indeplinesc indatoririle zilnice – te obosesc pana la lacrimi. Nu vrei decat sa te ascunzi de toti si refuzi sa te dai jos din pat.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/04/07/11-things-people-dont-realize-you-are-doing-because-of-your-anxiety/