Harvard Health Publications are multe de spus despre intarirea sistemului imunitar, dar nu mentioneaza niciuna dintre cele mai sigure metode prin care se poate obtine acest lucru. Este dezamagitor sa primesti informatii atat de incomplete din partea unor oameni de stiinta atat de capabili ca cei de la Harvard, pentru ca ceea ce stim si ce nu stim despre sistemul imunitar poate face diferenta dintre viata si moarte daca ai o infectie.
In general, sistemul imunitar face o treaba excelenta aparand corpul de microorganismele cauzatoare de boli. Dar uneori mai da si gres: Un microb patrunde in organism si il imbolnaveste. Se poate interveni in acest proces si se poate intari sistemul imunitar?
Poate printr-o alimentatie mai adecvata? Sau anumite vitamine sau bauturi pe baza de plante? Poate prin anumite modificari aduse stilului de viata, din dorinta de a stimula un raspuns imunitar aproape perfect? Ideea de stimulare a imunitatii este una incitanta, insa abilitatea de a obtine acest lucru s-a dovedit a fi evaziva, din mai multe motive.
Sistemul imunitar este, asa cum arata si numele, un sistem, nu o entitate singulara. Pentru a functiona bine, are nevoie de echilibru si armonie. Sunt inca multe aspecte pe care cercetatorii nu le stiu despre complexitatile si interconexiunile raspunsului imunitar. Deocamdata, nu exista nicio dovada stiintifica despre legatura directa dintre stilul de viata si functia imunitara marita,” mai scrie Harvard Health.
Evident, din propriile lor cuvinte reiese ca orice aduce armonie si echilibru organismului unei persoane, poate ajuta si functia imunitara. Harvard scrie ca “Medicina moderna, care nu demult trata cu scepticism legatura dintre emotii si sanatate fizica, a ajuns sa aprecieze relatia stransa dintre minte si corp. O mare varietate de afectiuni, printre care probleme stomacale, eruptii ale pielii si chiar boli de inima, sunt asociate cu efectele stresului emotional.”
Sistemul imunitar este extrem de vulnerabil la stres, la tulburarile mentale si emotionale, precum si la modificarile din mediu, la radiatii, la expunerea la metale grele si substante chimice, precum si la temperatura scazuta si umezeala. Insa, conflictele interioare emotionale si mentale sunt cele care pot afecta si pot pune probleme in mod constant sistemului imunitar. Astfel, exercitiile de respiratie, de exemplu, pot avea consecinte pozitive asupra functiei imunitare, pentru ca ne pot calma si ajuta sa ne concentram pe refacerea echilibrului interior.
Terapii de baza pentru stimularea imunitatii
Recomandarile facute de publicatia Harvard lasa mult loc imaginatiei, ceea ce nu ar trebuie sa se intample in medicina. Un prim dispozitiv si terapie medicala spre care oamenii ar trebui sa se indrepte daca au o infectie este o saltea cu infrarosii, care mareste temperatura corpului. Razele infrarosii activeaza functia imunitara creand conditii de febra.
O alta terapie importanta este cea pe baza de oxigen. Toate sistemele biologice functioneaza mai bine intr-un mediu mai oxigenat. Oxigenul imbunatateste imunoterapia pentru cancer si reduce tumorile prin secretia de limfocite T antitumorale si celule natural ucigase. Terapia cu oxigen inseamna mai multa energie pentru celule si, astfel, mai multa imunitate.
Postul activeaza sistemul imunitar
Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi revigorat cu ajutorul postului in doar trei zile, pentru ca postul stimuleaza corpul sa produca celule albe noi, conform unui studiu. Un post de doar trei zile poate regenera intregul sistem imunitar, chiar si la persoanele varstnice, dupa cum au descoperit oamenii de stiinta intr-un studiu considerat "remarcabil'. Chiar daca dietele pe baza de post au fost criticate de nutritionisti ca fiind nesanatoase, studii noi arata ca infometarea forteaza corpul sa foloseasca celule stem pentru a le transforma in celule albe, pentru combaterea infectiei.
Mineralele ne ajuta sa luptam contra infectiilor
Oamenii de stiinta din domeniul medical, care inca stiu sa-si foloseasca inteligenta, sunt constienti de faptul ca toate sistemele si procesele din corp sunt influentate de nivelul pH-ului. Astfel, daca marim alcalinitatea si pH-ul lichidelor din corp, sistemul imunitar se va imbunatati semnificativ si rapid. Bicarbonatul de sodiu, bicarbonatul de potasiu si bicarbonatul de magneziu sunt remedii importante, care pot mari imunitatea, la preturi mici. Doctorii, insa, prefera sa-si faca pacientii sa-si investeasca banii si sa-si riste viata cu medicamente noi si scumpe, pentru ca acestia sa-si stimuleze imunitatea.
Abilitatea corpului de a rezista la infectii si la boli este redusa de deficienta prelungita de vitamine si minerale esentiale. Un raspuns imunitar slab este asociat cu o functionare deficitara a tiroidei; carenta de iod poate afecta semnificativ sistemul imunitar, pentru ca nivelul redus de iod poate cauza probleme cu glanda tiroida si temperatura scazuta.
Clorura de magneziu, dintre toti compusii de magneziu, stimuleaza sistemul imunitar la fel ca bicarbonatul, pentru ca infectiile virale sunt sensibile la nivelul pH-ului. Limfocitele sarace in seleniu sunt mai putin capabile sa se multiplice pentru a raspunde la infectii. Glutationul hraneste, protejeaza si intareste sistemul imunitar, iar magneziul si seleniul sunt minerale importante pentru functia acestuia.
Atitudinea conteaza
A fi tanar si a ramane tanar nu este un vis nebun, desi uneori a fi nebun, intr-un sens bun, ii face pe oameni sa ramana spontani si tineri. Sanatatea si tineretea nu raman doar o iluzie, cercetatorii aratand ca rata de deces printre cei care isi mentin inima tanara este mult mai redusa.
Un nou studiu efectuat de cercetatorii britanici arata ca persoanele cu "suflet tanar" au sanse mai mari de a atinge o varsta mult mai inaintata. Varstnicii care au declarat ca se simt cu cel putin trei ani mai tineri decat varsta lor reala au prezentat o rata a decesului mai redusa pe parcursul a opt ani decat cei care au declarat ca isi simt varsta reala sau chiar mai batrani, au mentionat cercetatorii intr-un raport publicat in revista de medicina interna "JAMA".
Aproximativ 25% dintre oamenii care se simteau mai batrani decat varsta lor reala au murit, comparativ cu aproximativ 14% dintre cei care se simteau mai tineri decat varsta lor reala si aproximativ 19% dintre cei care isi simteau varsta reala. Peste doua treimi dintre participanti s-au simtit mai tineri decat varsta lor reala, in timp ce un sfert isi simteau varsta reala. Aproximativ 5% se simteau cu cel putin un an mai batrani decat varsta lor reala.
Rezultatele arata cat de puternic este optimismul cand vine vorba de sanatatea unei persoane, a spus James Maddux, savant si profesor emerit in filozofie si savant la Centrul pentru Dezvoltarea Sanatatii, Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, SUA.
"Optimismul este, in multe feluri, o profetie care se autoimplineste," a mai spus el. "Daca simti ca detii controlul in mare parte asupra vietii si sanatatii tale si crezi ca ai capacitatea de a indeplini anumite lucruri, ca gestionarea stresului, o alimentatie corecta si sport, atunci ai mai multe sanse sa si reusesti sa faci aceste lucruri."
Un numar mai mult decat dublu de persoane care s-au simtit mai batrani decat varsta lor reala au murit de boli cardiace, in comparatie cu cei care s-au simtit mai tineri - 10.2%, in comparatie cu 4.5%.
Sursa utilizata: http://drsircus.com/medicine/how-to-boost-your-immune-system/
Pentru a completa informatiile primite de la Harvard privind sistemul imunitar va sugerez sa va aruncati o privire pe studiile Medicinei Traditionale Chineze ,parte fundamentala a culturii chineze de mentinere a sanatatii ,studii incepute cu 5000 de ani in urma. Eu zic ca merita efortul.