Cu siguranta ai auzit de efectele daunatoare ale cortizolului, hormonul de stres. Nivelul ridicat de cortizol afecteaza toate sistemele fiziologice din corp, inclusiv tiroida si glandele suprarenale. Te poate face, de asemenea, anxios si iritabil, duce la crestere in greutate si pierdere osoasa, mareste riscul de boala cardiaca si diabet si epuizeaza rezervele de energie din corp.
Cortizolul este cunoscut si ca hormonul imbatrânirii. Când atinge un nivel prea ridicat, determina corpul sa intre in starea de "lupta sau fugi", care stimuleaza sistemul nervos simpatic si glandele suprarenale. Când se intampla acest lucru, creste productia de secretii digestive si tensiunea, ceea ce pune corpul intr-o stare de stres continuu, care in timp va epuiza glandele suprarenale, va stresa tractul digestiv si il va face sa imbatraneasca mai repede. Astfel ca, daca vrei sa arati, dar si sa te simti mai tanar si sa fii mai sanatos, trebuie sa mentii cortizolul in limite normale.
Efectele secundare ale nivelului ridicat de cortizol in mod cronic sunt:
- Anxietatea
- Bolile autoimune
- Cancerul
- Sindromul de oboseala cronica
- Raceala obisnuita
- Dezechilibrul hormonal
- Boala intestinului iritabil
- Afectiuni ale tiroidei
- Dificultati in pierderea in greutate
Atunci, ce ne poate ajuta sa ne adaptam la stres si sa reducem cortizolul? Adaptogenii.
Ce sunt adaptogenii?
Fitoterapia se ocupa cu studiul si utilizarea plantelor in scop terapeutic. Adaptogenii sunt o categorie unica de plante vindecatoare: acestea protejeaza si ajuta corpul sa-si recapete echilibrul si sa se refaca. Asa cum explica naturopatul Edward Wallace, un adaptogen nu are o actiune specifica: acesta ajuta organismul sa raspunda la orice factor de influenta sau de stres, normalizand functiile fiziologice.
Naturopatul Marcelle Pick declara ca plantele adaptogene pot reface glandele suprarenale, ajutand corpul sa faca fata stresului. Adaptogenii includ plante precum: ashwaganda, astragal, ginseng, radacina de lemn dulce, busuioc sfant, anumite ciuperci si ruja (rhodiola). Conform specialistilor, exista 16 plante adaptogene confirmate stiintific.
7 dintre cele mai importante plante adaptogene
Haide sa vedem care sunt plantele adaptogene, care ajuta la adaptarea organismului la conditiile de stres:
Ginsengul
Ginsengul este cel mai cunoscut adaptogen, iar ginsengul asiatic (Panax ginseng) este considerat cel mai puternic. Dupa cum arata Wallace, s-a dovedit stiintific abilitatea ginsengului asiatic de a imbunatati performantele mentale si de a face fata stresului. Acest ginseng rosu are si efecte antioxidante, antidepresive si poate reduce tensiunea in mod natural, precum si nivelul glicemiei.
Exista mai multe plante adaptogene care sunt denumite ginseng, desi nu sunt, practic, ginseng, insa au compozitii sau efecte similare.
Busuiocul Sfant (Tulsi)
Busuiocul sfant, numit si tulsi, este supranumit in India “elixirul tineretii.” Studii preliminare arata ca beneficiile busuiocului sfant includ combaterea oboselii si a stresului; stimuleaza sistemul imunitar; regleaza glicemia, tensiunea si nivelul hormonal.
Citeste mai multe despre busuiocul sfant.
Ashwagandha
Ashwaganda este supranumita deseori ginsengul indian. Folosita deseori in medicina ayurvedica, ashwaganda regleaza sistemul imunitar si amelioreaza anxietatea. Ashwaganda se foloseste in medicina orientala de peste 2.500 de ani si are efecte imuno modulatoare care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta corpul sa-si reduca nivelul de cortizol.
Afla mai multe despre beneficiile ashwagandei.
Ciupercile functionale
Ciupercile cordycep, reishi, shiitake si maitake sunt ciuperci cu proprietati antioxidante. Acest lucru inseamna ca au aceleasi beneficii nutritionale ca si alimentele antioxidante. Nu sunt adaptogeni in sensul clasic, insa fiecare are proprietati adaptogenice, antitumorale si de crestere a imunitatii.
Descopera Magic Mushroom - mix special de ciuperci functionale si plante adaptogene, care intareste sistemul imumitar, combate stresul si imbuntateste starea de spirit.
Astragalus
Radacina de Astragalus se foloseste in medicina chineza. Stimuleaza imunitatea si atenueaza efectele stresului asupra organismului. Mareste productia de compusi antistres pe care corpul ii foloseste sa repare si sa previna deteriorarea cauzata de stres. Poate reduce si abilitatea hormonilor de stres precum cortizolul sa se lege de receptori.
Radacina de lemn dulce
Radacina de lemn dulce poate mari energia si rezistenta, stimula sistemul imunitar si proteja timusul de deteriorarea cauzata de cortizol, insa utilizarea sa necesita supraveghere de specialitate datorita modului in care poate afecta tensiunea.
Rhodiola
Rhodiola (Rhodiola Rosea), sau radacina aurie, este un adaptogen puternic care a constituit subiectul multor cercetari. Rhodiola atenueaza oboseala mentala cauzata de stres si cea fizica. Rhodiola era folosita in Rusia de cosmonauti, sportivi si personal din armata si ani de studii au inceput sa dezvaluie mecanismele datorita carora aceasta planta actioneaza ca un adaptogen.
Rhodiola rosea contine un fitochimical denumit salisdrozida. Acest component combate anxietatea si previne imbatranirea. Rhodiola suprima productia de cortizol si mareste nivelul de proteine rezistente la stres. Studiile arata ca reface tiparele normale de mancat si dormit dupa stres; combate oboseala mentala si fizica; si protejeaza contra stresului oxidativ, a stresului termic, radiatiei si expunerii la substante toxice. Rhodiola protejeaza inima si ficatul, mareste consumul de oxigen, imbunatateste memoria si mareste longevitatea. Studii noi dovedesc si faptul ca ajuta in pierderea greutatii.
O alimentatie echilibrata, odihna, viata activa, un jurnal despre lucrurile pentru care te simti recunoscator, precum si mentinerea relatiilor sociale, te protejeaza de stresul cronic, care distruge calitatea vietii. Iar consumul de adaptogeni poate mari rezistenta corpului la efectele daunatoare ale nivelului ridicat de cortizol.
Descopera remediile naturale pentru combaterea stresului din magazinul nostru verde viu!
Lemnul dulce creste nivelul de cortizol l-am testat ,și crește și glicemia enorm. Scade , musecel ,ceai verde .și tot ce scade glicemia scade și cortizol .tot ce creste glicemia creste și cortizol.logic exista o strânsă legătură între glicemie și cortizol . cortizol se ocupa cu creșterea nivelului de zahar din corp
Veonatural.com ,este singura companie din industria nutrițională care are la bază adaptdogeni în cele 24 de produse adresate tuturor problemelor de sănătate. Facebook.com/veonaturalRo