Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști suferă de oboseală cronică ori dacă încerci să-ți îmbunătățești starea mentală, suplimentele alimentare - cum ar fi Rhodiola - pot fi exact ceea ce ai nevoie.
Având o gamă largă de efecte terapeutice pozitive pentru o varietate de afecțiuni de sănătate, Rhodiola este o plantă tradițională cu ingrediente active puternice despre care merită să afli.
Ce este Rhodiola Rosea?
Extractul de Rhodiola rosea este folosit de mii de ani în Europa de Est și Asia pentru scopuri terapeutice și pentru efectele sale anti-îmbătrânire.
Crește în regiuni reci și la altitudini mari precum Siberia și Rusia.
Rădăcinile și rizomii au fost folosiți în medicina tradițională pentru a trata numeroase afecțiuni, inclusiv anxietate, oboseală, anemie, impotență, infecții, depresie și dureri de cap.
Astăzi este folosită mai ales pentru îmbunătățirea capacității fizice și mentale și pentru rezistența la stresul fizic, chimic și de mediu. Rhodiola se poate găsi sub formă de capsule, tablete sau pulbere. Rădăcina de Rodiola poate fi, de asemenea, fiartă și savurată ca un ceai, dar majoritatea preferă să o consume sub formă de supliment.
6 Beneficii ale Rhodiola Rosea
1. Reduce stresul și anxietatea
Situațiile stresante pot apărea frecvent și sub diferite forme. S-a demonstrat că Rodiola scade atât stresul, cât și anxietatea provenind din cauze psihologice.
Un studiu a evaluat efectul suplimentării cu extract de Rhodiola rosea timp de 4 săptămâni la un grup de 101 subiecți cu simptome de stres cronic. Participanții au primit mai multe chestionare pe parcursul studiului pentru a evalua nivelul de stres.
Au fost observate îmbunătățiri la unii dintre participanți după numai trei zile de tratament. Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul de Rhodiola Rosea este sigur și eficient pentru îmbunătățirea stresului și a simptomelor aferente într-un grad relevant din punct de vedere clinic.
2. Potențiale proprietăți antidepresive
Depresia poate apărea sub diferite forme și poate fi ușoară sau severă. Deși oamenii de știință nu sunt siguri de cauzele depresiei, se pare că există factori de ordin genetic, biologic, de mediu și fiziologici, care pot cazua această afecțiune.
Studiile clinice au arătat că proprietățile antidepresive ale Rhodiola rosea pot proveni din capacitatea acesteia de a interacționa cu sistemul imunitar, cu sistemul nervos central și cu neurotransmițătorii.
Cercetătorii au examinat efectul administrării de 340 mg de Rhodiola o dată sau de două ori pe zi timp de 6 săptămâni la subiecții cu depresie moderată. Participanții au constatat că Rhodiola a redus simptomele generale ale depresiei, instabilității emoționale și insomniei.
Rhodiola ar putea deveni în viitor o alternativă eficientă la utilizarea terapiilor farmaceutice actuale.
Află mai multe depre utilizarea Rhodiola rosea în tratarea depresiei.
3. Îmbunătățește funcțiile cognitive
Rhodiola poate fi o soluție ideală pentru a crește performanța mentală și pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive.
În cadrul unui studiu, cercetătorii au administrat extract de Rhodiola rosea în doze mici, unui grup de medici sănătoși care lucrau în tura de noapte.
Darbinyan V., Kteyan A., Panossian A. Wikman și colaboratorii acestora au descoperit că Rhodiola a redus oboseala psihică și a îmbunătățit funcțiile cognitive. S-a constatat o îmbunătățire inclusiv a memoriei pe termen scurt, a concentrării și a percepției audiovizuale.
4. Îmbunătățește performanțele fizice
Dacă ai ca obiectiv să devii mai rapid, mai puternic sau mai agil, cercetările sugerează că includerea Rhodiola în dietă te poate face un atlet mai bun.
Un studiu a analizat efectele Rhodiola asupra performanței în exercițiile de anduranță. Participanților li s-au administrat 3 mg de Rhodiola sau o pastilă placebo cu carbohidrați înainte de exerciții și apoi au mers cu bicicleta 10 kilometri.
Ciclistii care au primit Rhodiola au terminat semnificativ mai repede decat ceilalți si au avut o rată mai mică de efort perceput. Cu alte cuvinte, au finalizat testul mai rapid și cu mai multă ușurință.
5. Normalizează nivelul glicemiei
Dezechilibrul glicemiei este una din principalele cauze ale diabetului și ale prediabetului. Dar stresul oxidativ poate contribui și la progresia diabetului de tip 2, provocând deteriorarea celulelor beta din pancreas.
Celulele beta sunt responsabile de eliberarea insulinei în fluxul sanguin, ca răspuns la o creștere a glicemiei. Dar celulele beta deteriorate pot duce la tot felul de probleme cu gestionarea glicemiei.
Salidrosida din Rhodiola acționează ca un antioxidant natural în organsim și poate proteja celulele beta de oxidare.
De asemenea, Rhodiola poate echilibra glicemia prin creșterea numărului de receptori ai glucozei de la nivelul celulelor. Acest lucru ajută la curățarea rapidă a sângelui de glucoză și evită efectele glicemiei ridicate și ale eliberării de insulină.
6. Reduce oboseala
Când vorbim despre oboseală, ne gândim adesea la efortul fizic, dar epuizarea poate fi provocată la fel de bine și de efortul psihic.
Rhodiola poate ajuta și în acest caz. Cercetătorii au descoperit că Rhodiola poate îmbunătăți atât starea fizică, cât și pe cea mentală la studenți pe perioada sesiunilor de examene.
De asemenea, pentru a evalua efectele Rhodiola asupra oboselii, cercetătorii au oferit unui grup de persoane cu simptome de oboseală cronică 200 mg de Rodiola de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni.
După prima săptămână de tratament, participanții au înregistrat o reducere semnificativă a simptomelor de oboseală, iar starea acestora a continuat să se îmbunătățească pe parcursul studiului de 8 săptămâni. Cercetătorii au sugerat Rhodiola ca un tratament sigur și eficient pentru persoanele care suferă de oboseală cronică.
Articol scris de Dan Păunescu - SurseSanatate.ro