Ritmul alert in care traim, problemele de la serviciu sau din familie ne afecteaza sanatatea intregului organism, inclusiv pe cea a creierului. De asemenea, atunci cand ne pregatim pentru un examen, emotiile si presiunea pe care le resimtim ne fac sa avem dificultati de atentie si sa nu putem invata in mod eficient.
Asadar, ce faci atunci cand ai nevoie de ajutor pentru a stimula activitatea creierului si a-ti imbunatati capacitatea de concentrare si memorare?
Cercetarile au aratat ca administrarea suplimentelor potrivite contribuie la sanatatea si buna functionare a creierului nostru. Dar sa alegi suplimentele potrivite poate fi o adevarata provocare. Exista o varietate mare de combinatii de ingrediente in suplimentele pentru memorie si concentrare: vitamine, minerale, ierburi, amino-acizi, fitonutrienti s.a.m.d. Asa ca este destul de dificil sa faci alegerea potrivita. Atunci cand cauti cele mai bune suplimente pentru memorie trebuie sa te gandesti la rezultatele pe care vrei sa le obtii.
Vrei sa iti imbunatatesti atentia si puterea de concentrare? Te simti obosit, stresat, anxios? Memoria iti joaca feste?
Din acest articol vei afla care sunt cele mai bune suplimente pentru functionarea optima a creierului, cele care sunt considerate cele mai sigure si mai eficiente si care acopera o paleta variata de nevoi.
Vom expune principalele beneficii ale fiecarui supliment si vom da recomandari privind modul de administrare si posibilele efecte secundare, astfel incat sa poti lua o decizie informata.
Cuprins:
- #1 Citicolina - protector al unui creier puternic
- #2 Curcuminul - “aurul” nutritiv pentru creier
- #3 Acetyl-l-Carnitina - tonic cerebral eficient
- #4 Bacopa (Brahmi) - remediu ayurvedic pentru creier
- #5 Ginsengul american - cel mai bun stimulent cognitiv
# 1 Citicolina - protector al unui creier puternic
Citicolina este un compus natural ce se gaseste in fiecare celula a corpului nostru. Desi este cel mai putin cunoscut supliment din lista noastra, citicolina este, totusi, unul dintre cele mai eficiente.
Citicolina contribuie la mentinerera sanatatii membranelor celulelor creierului, imbunatateste presiunea sangelui in creier si abilitatea de adaptarea a acestuia pe tot parcursul vietii. Haide sa vedem, pe scurt, care sunt cele mai importante beneficii ale citicolinei:
- Ajuta la energizarea creierului, prin excitarea mitocondriilor, centrul de putere al fiecarei celule;
- Reduce efectele nocive ale radicalilor liberi si ale inflamatiilor, doi factori majori care duc la imbatranirea creierului;
- Creste nivelul a doi neurotransmitatori foarte importanti: acetilcolina si dopamina. Acetilcolina este principala substanta chimica a creierului, implicata in procesul de memorare si invatare. Un nivel scazut de acetilcolina este asociat cu boli neurologice foarte grave, precum Alzheimer, dementa sau scleroza multipla. Dopamina este legata de motivatie, productivitate, starea emotionala si de sistemul “placere ca drept recompensa”.
Suplimentele cu citicolina pot sa imbunatateasca in mod semnificativ capacitatea de concentrare si memorare. Doctorii neurologi prescriu adesea citicolina pentru boli legate de pierderea memoriei, accident vascular cerebral, leziuni cerebrale, dementa, boala Parkinson si Alzheimer.
Un studiu care a comparat citicolina cu cele mai populare nootropice a concluzionat ca aceasta este la fel de eficienta in imbunatatirea memoriei si a procesului de invatare precum piracetamul.
Ai in vedere citicolina daca iei medicamente cu efect anticolinergic, care actioneaza prin blocarea acetilcolinei. Un numar mare de medicamente intra in aceasta categorie (atat cele care se elibereaza pe baza de reteta, cat si cele care se pot cumpara la liber), in general cam toate cele care incep cu “anti”. Acestea includ: antihistaminice, antidepresive, antipsihotice, antibiotice, antispastice si antihipertensive.
Modul de administrare al citicolinei
Doza tipica de citicolina este de 250 pana la 1000 mg, de doua ori pe zi, pentru un aport total de 500 pana la 2000 mg. Este indicat sa urmezi o cura de maximum 90 de zile.
Nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Efectele adverse ale citicolinei
Efectele secundare ale citicolinei sunt destul de rare, de obicei atunci cand administrarea acesteia se face pe o perioada foarte lunga de timp, si includ: insomnie, cefalee, diaree, tensiune arteriala scazuta, greata, vedere incetosata si dureri in piept.
Descopera ce poti manca pentru a fi mai creativ
#2 Curcuminul - “aurul” nutritiv pentru creier
Curcuminul este substanta activa din condimentul indian numit turmeric (Curcuma longa). Acesta este responsabil pentru culoarea galbena-aurie si pentru beneficiile uimitoare ale turmericului.
Curcuminul iti protejeaza creierul prin foarte multe moduri:
- Creste nivelul dopaminei si al serotoninei, hormonii “fericirii”, fiind un antidepresiv eficient;
- Imbunatateste fluxul sanguin din creier la fel de bine precum exercitiile fizice;
- Creste capacitea de memorare si concentrare (s-a demonstrat ca avand acest efect la seniorii sanatosi la doar o ora dupa administrarea unei singure doze);
- Reduce procesele inflamatorii din creier, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare. Oamenii in varsta din India care consuma turmeric au cea mai mica rata de Alzheimer din lume.
Modul de administrare al curcuminului
Poti lua curcumin direct din turmeric sau poti opta pentru suplimente pe baza de curcumin.
O doza tipica de turmeric este de 400 pana la 600 mg, de trei ori pe zi.
Doza zilnica recomandata de curcumin este de la 80 mg pana la 500 mg.
Deoarece curcuminul nu se absoarbe foarte bine in organism, exista suplimente care contin si piperina, o substanta extrasa din piperul negru, care ajuta la o mai buna absorbtie.
Efectele adverse ale curcuminului
Desi exista studii care spun ca turmericul si curcuminul nu pot dauna organismului, administrarea neadecvata poate provoca efecte adverse precum greata si diareea. De aceea, este recomandat sa consulti medicul inainte de a incepe o cura cu suplimente pe baza de curcumin.
Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).
Afla mai multe despre Turmeric - ce este si la ce este bun?
#3 Acetyl-l-Carnitina - tonic cerebral eficient
Acetyl-l-carnitina (ALCAR) este un aminoacid care energizeaza tot organismul, inclusiv creierul. Actioneaza ca un puternic antioxidant, protejand creierul impotriva stresului oxidativ.
ALCAR este un precursor al acetilcolinei, un neurotransmitator responsabil de capacitatea noastra de memorare si invatare. De asemenea, acesta imbunatateste activitatea a alti doi neurotransmitatori, serotonina si noradrenalina, care joaca un rol important in aparitia depresiei.
Iata cateva dintre beneficiile acetyl-l-carnitinei asupra creierului:
- Are efect antidepresiv, ajutand in combaterea starilor de anxietate, pentru a trece cu bine peste un examen sau peste o saptamana incarcata la serviciu;
- Imbunatateste atentia, capacitatea de concentrare si memorare, starea de spirit si are puternice efecte anti-imbatranire asupra creierului;
- Ajuta in combaterea sindromului de oboseala cronica, a sclerozei multiple si a bolii Alzheimer;
- Creste sensibilitatea la insulina a celulelor creierului pentru a le ajuta sa utilizeze glucoza din sange, principala sursa de combustibil a creierului. Exista chiar dovezi stiintifice ca acetyl-l-carnitina ar putea impiedica afectarea creierului de aportul excesiv de alcool.
Descopera Altrient Acetyl-L-Carnitine Liposomal pentru absorbtie optima la nivel celular!
Modul de administrare al Acetyl-l-carnitinei
Doza recomandata in general de acetyl-l-carnitina este de la 500 pana la 1000 mg pe zi. De obicei, o cura dureaza 60 de zile.
Efectele adverse ale Acetyl-l-carnitinei
In general, Acetyl-l-carnitina este considerata a fi un supliment sigur, care nu produce reactii adverse. Este important insa sa nu se depaseasca doza recomandata pe eticheta produsului.
Reactiile secundare care pot aparea, destul de rar, sunt: greata, dureri de stomac, agitatie.
Nu se recomanda administrarea acestui supliment seara, deoarece poate provoca insomnie.
Acetyl-l-carnitina este contraindicata persoanelor cu niveluri scazute sau la limita inferioara a valorilor hormonilor tiroidieni si celor care necesita dializa.
#4 Bacopa (Brahmi) - remediu ayurvedic pentru creier
Bacopa (Bacopa monnieri) este o planta taratoare perena, care creste spontan in zonele umede din India, Indochina, Sri Lanka si insulele Mascarene, in Arhipelagul Mauritius, Reunion si Rodriguez. In medicina Ayurvedica, planta este denumita Brahmi, Jal Brahmi in medicina Unani, Pirammi Valukkai in medicina Siddha, prezentand pe langa acestea inca alte numeroase denumiri populare pe teritoriul subcontinentului Indian si in jurul acestuia.
Utilizarea sa ca tonic nervos si pentru creier, pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii, dateaza de cel putin 3000 de ani. Potrivit legendelor, era folosita de vechii invatati pentru a putea memora imnurile si scripturile.
Iata, pe scurt, principalele beneficii ale acestei plante pentru creier:
- Creste fluxul sanguin cerebral, oferind mai mult oxigen, nutrienti si glucoza creierului;
- Se numara printre putinele plante considerate adaptogene. Adaptogenii au capacitatea de a scadea stresul si de a creste energia, fara a fi sedativi sau stimulatori. In acest fel, adaptogenii actioneaza ca un termostat care te tine intr-o zona de confort emotional;
- Echilibreaza nivelurile neurotransmitatorilor, reducand, in acelasi timp, nivelul de cortizon (hormonul stresului);
- Este un supliment foarte bun pentru cei care se pregatesc sa sustina un examen, deoarece ajuta creierul in procesul de invatare, combatand, in acelasi timp, stresul, oboseala si starile de anxietate.
Modul de administrare al bacopei
Doza recomandata de bacopa (brahmi) este de 500mg de 2-3 ori pe zi.
Descoperă remediile naturale pentru memorie şi concentrare din magazinul nostru verde viu!
Efectele adverse ale bacopei
Bacopa este considerata a fi suficient de sigura pentru a putea fi data chiar si copiilor. Efectele secundare ale bacopei sunt rare si includ: senzatia de gura uscata si tulburari digestive. Acestea pot fi in mare parte evitate prin administrarea suplimentului in timpul meselor principale.
In mod traditional, bacopa se administreaza ca un aliment gatit cu ghee (unt topit).
Bacopa nu trebuie combinata cu antihistaminice, antidepresive, medicamente pentru glaucom, medicamente pentru Alzheimer sau hormoni tiroidieni.
#5 Ginsengul american - cel mai bun stimulent cognitiv
Ginsengul american (Panax quinquefolius) apartine aceluiasi gen ca si ginsengul asiatic (Panax ginseng). Ginsengul american este cultivat mai ales in Wisconsin si Canada, unde conditiile de crestere sunt ideale pentru a obtine o concentratie mai mare de ingrediente active - ginsenoside.
Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca participantii la un test de aptitudini mentale care au consumat extract de ginseng au avut rezultate mai bune decat celelalte persoane. Extractul de ginseng a functionat rapid pentru a imbunatati memoria, capacitatea de concentrare si viteza de reactie, in doar cateva ore dupa administrarea unei singure doze.
Mai mult, extractul de ginseng creste nivelul de acetilcolina, ajutand la functionarea optima a creierul.
La fel ca si bacopa, ginsengul american actioneaza ca un adapogen, care promoveaza forta fizica si energia mentala, in timp ce combate efectele daunatoare ale stresului. De asemenea, reduce hipoglicemia postprandiala, o cauza comuna a anxietatii.
Modul de administrare al ginsengului american
Nu s-a stabilit o doza standard, insa doza tipica de ginseng american este de 100 pana la 200 mg pe zi. Suplimentele pentru creier contin, de obicei, 200 mg de ginseng american. Suplimentele cu ginseng american sunt disponibile sub forma de capsule, tablete, pulberi si extracte lichide. Poti cumpara, de asemenea, pungi de ceai, ceai vrac sau radacini uscate.
Afla mai multe despre Ginseng: beneficii, contraindicații, sortimente, administrare
Efectele adverse ale ginsengului american
Ginsengul american poate provoca unele reactii adverse, cum ar fi: diaree, mancarime, insomnie, dureri de cap si nervozitate.
Deoarece ginsenosidele sale pot actiona ca estrogeni, ginsengul american nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza sau persoanelor cu cancer sensibil la hormoni.
Intreaba medicul daca poti consuma ginseng american in cazul in care iei un antidepresiv, medicamente pentru diabet sau imunosupresoare, deoarece poate afecta eficacitatea acestor medicamente.
Asadar, atunci cand simti nevoia de un putin ajutor pentru a te concentra mai bine la munca sau daca te pregatesti pentru un examen important, poti alege aceste suplimente naturale care contribuie la o mai buna functionare a creierului.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.