„O conditie fizica buna nu e doar cheia catre un corp sanatos, e si baza unei activitati intelectuale dinamice si creative.” John F. Kennedy
Cand auzi cuvantul „creativ”, s-ar putea sa te gandesti imediat la artisti si scriitori, dar in realitate, cu totii am putea sa ne bucuram de privilegiile pe care creativitatea le aduce vietii noastre de zi cu zi. Creativitatea - sau procesul de a crea ceva nou - e cea care ne face existenta mai interesanta.
Desi multi tind sa creada ca sa fii creativ este un dar innascut, exista, de fapt, metode prin care ne putem stimula potentialul creativ. Alimentatia e una dintre aceste metode. Ca sa creeze ceva deosebit, uimitor chiar, mintea are nevoie de „combustibil” nutritiv, cu alte cuvinte, de hrana care sa o faca mai prolifica.
Cuprins
- Legatura dintre hrana si creativitate. Ce spun studiile?
- Nevoile nutritionale ale unei minti creative
- 6 alimente care sporesc creativitatea
Legatura dintre hrana si creativitate. Ce spun studiile?
Un studiu realizat in urma cu peste 10 ani de catre Dr. Fernando Gómez-Pinilla, profesor in cadrul Departamentului de Neurochirurgie, Biologie si Psihologie Integrative al Universitatii din California, a scos la iveala efectele nutritiei asupra functiilor cognitive umane. „Mancarea este ca un compus farmaceutic care afecteaza mintea”, a declarat Gómez-Pinilla intr-un interviu oferit ulterior publicarii studiului. „Acest lucru creeaza posibilitatea incitanta ca modificarile din alimentatie sa poata fi bune strategii de consolidare a abilitatilor cognitive.”
De la acest studiu pana in prezent, mai multe cercetari au investigat felul in care potentialul creativ poate fi influentat de alimentatie. De exemplu, un studiu realizat de catre Societatea Britanica de Psihologie a demonstrat ca tinerii care mananca mai multe fructe si legume, manifesta un nivel mai ridicat de curiozitate si creativitate decat cei care nu obisnuiesc sa consume asemenea alimente. Un alt studiu, publicat in revista Pschological Research, arata ca tirozina, care se gaseste in banane, ciocolata si in alte alimente, are un efect impresionant asupra gandirii convergente (numita si „profunda”), strans legata de activitatile creative.
Nevoile nutritionale ale unei minti creative
Creierul este o masinarie pretentioasa, care nu functioneaza eficient in absenta unui combustibil de calitate. Are nevoie de un anumit tip si de o anumita cantitate de alimente. Exista anumite nevoi pe care alimentatia trebuie sa le satisfaca pentru a oferi conditii propice creativitatii. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:
Neurogeneza, sau procesul prin care care se creeaza noi celule nervoase in creier, este, in mod evident, benefica eforturilor creatoare. Are, de asemenea, rol esential in prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Exista alimente care ajuta la regenerarea celulelor nervoase, pe care ar fi bine sa le integram in dieta noastra zilnica pentru a avea un creier „creativ".
Satietatea
Daca ti-e foame in timpul actului creator, nu vei fi capabil sa te concentrezi. Asa ca e indicat sa asiguri organismului senzatia de satietate atunci cand vrei sa iti pui mintea la contributie pentru a crea ceva.
Nivel echilibrat al zaharului in sange
Oscilatiile glicemiei nu iti vor permite sa fii creativ. Daca nivelul zaharului din sangele tau pierde controlul si e ca intr-un montagne russe, sigur nu te vei putea concentra la nimic.
Absenta inflamatiilor
Inflamatiile din organism ne influenteaza starea de spirit, inteligenta si claritatea gandirii. Ca sa avem o minte creativa, e necesar ca nivelul inflamatiilor sa fie cat mai scazut si, pentru ca acest lucru sa fie posibil, exista alimente cu proprietati antiinflamatoare cunoscute.
Grasimile sanatoase
Creierul are nevoie de hrana sub forma de grasimi, care sa ii mentina energia pentru o perioada indelungata. Prin urmare, meniul zilnic ar trebui sa contina si „grasimi bune”, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate si ofera mintii un „cadru creativ”.
Citeste si: 3 sfaturi vitale pentru un creier sanatos
6 alimente care sporesc creativitatea
Acum, sa trecem la exemple concrete de alimente benefice creativitatii:
Fructele si legumele
Care este legatura dintre fructe, legume si creativitate? Raspunsul ar putea fi: flavonoidele, adica niste compusi care se gasesc in aceste alimente si care protejeaza celulele nervoase, contribuind la buna circulatie a sangelui in creier. Dar exista o anumita categorie de legume care se pare ca exceleaza in ceea ce priveste impulsul creator, si anume, legumele crucifere. Mai pe intelesul tuturor: broccoli si conopida, printre cele mai bogate surse de vitamina K (extrem de utila abilitatilor cognitive) si de potasiu (un mineral pe placul sanatatii mintii). Prin urmare, daca atunci cand eram mici nu puteam intelege de ce parintii nostri insistau sa ne mancam conopida din farfurie, acum putem gasi o explicatie avantajoasa: doreau sa aiba copii sanatosi si creativi.
Citeste si: Broccoli: 5 beneficii dovedite pentru imbunatatirea sanatatii
Turmericul
Cu aroma, culoarea si beneficiile sale, turmericul a ajuns sa fie in ultimii ani extrem de popular si in Europa (nu doar in Asia-i natala). Nu sunt putine studiile care au demonstrat ca acest condiment minune imbunatateste memoria si functiile creierului, ajutand la regenerarea celulelor nervoase.
Citeste si: 5 Retete creative si exotice cu turmeric
Acestea sunt cateva dintre alimentele care ar putea fi de ajutor cand ai nevoie de un impuls creator. Pentru o doza necesara de realism, e de mentionat faptul ca nu vei deveni creativ de indata ce vei consuma asemenea alimente, ele ar trebui sa fie parte din rutina ta zilnica. Efectele regenerarii celulare si cele antiinflamatoare nu se vor manifesta instantaneu, organismul nostru le va „adopta” treptat. Si nici nu am dori sa te iluzionezi ca vei deveni un Picasso doar fiindca mananci nuci si broccoli. E nevoie de ceva mai mult decat atat, iar reteta pentru genialitate nu este cunoscuta inca. Insa toate alimentele descrise mai sus si alte cateva pot crea un context prielnic pentru o minte revigorata, energica si, implicit, pentru efortul creator.
Ciocolata neagra
In caz ca aveai nevoie de o scuza pentru a manca ciocolata, afla ca si aceasta este bogata in flavonoide, adica in compusi prieteni ai celulelor creierului, despre care pomeneam mai sus. In compozitia ciocolatei, gasim si tirozina, care trezeste simturile si ne face mintea mai dinamica. E important de mentionat faptul ca pentru a te bucura de efectele benefice ale ciocolatei, aceasta ar trebui sa fie organica, neagra, cu un continut cat mai scazut de zahar.
Cafeaua
Controversata cafea si-a castigat un rol aparte in rutina zilnica a „creativilor”, cafeina avand efect tonic asupra sistemului nervos central. Fii, insa, atent la cantitatea in care o consumi. Daca exagerezi, s-ar putea ca rezultatul sa fie: agitatie, palpitatii si zero idei noi.
Ceaiul verde
Beneficiile ceaiului verde asupra sanatatii sunt nenumarate, insa cele mai recente studii au demonstrat ca acesta imbunatateste anumite proprietati cognitive, mai ales memoria. Multumita continutului bogat de polifenoli, antioxidanti benefici organismului, ceaiul verde ajuta la mentinerea bunei dispozitii. Pe langa aceste substante, ceaiul mai contine si EGCG (epigallocatechin gallate), care contribuie la regenerarea neuronala.
Oleaginoasele
Nu toate grasimile sunt daunatoare. Fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, caju, alune de padure, castane) contin grasimi bune, nesaturate, care hranesc mintea asa cum trebuie, imbunatatind creativitatea si functiile creierului, in general.
Alunele, mai ales, sunt bogate in acizii grasi omega-3, despre care se spune ca ar putea oferi protectie impotriva depresiei si a deficientelor cognitive. Daca nu crezi, incearca sa iti amintesti daca ai vazut vreodata o veverita nefericita.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.