Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. 3 sfaturi vitale pentru un creier sanatos

3 sfaturi vitale pentru un creier sanatos

Cu totii avem acele momente – o intalnire de care am uitat, un nume pe care nu ni-l putem aminti, un cuvant care ne sta pe limba. In cea mai mare parte, aceste incidente nu ne ingrijoreaza. Totusi, pe masura ce imbatranim, ele par sa sporeasca in sem

Cu totii avem acele momente – o intalnire de care am uitat, un nume pe care nu ni-l putem aminti, un cuvant care ne sta pe limba. In cea mai mare parte, aceste incidente nu ne ingrijoreaza. Totusi, pe masura ce imbatranim, ele par sa sporeasca in semnificatie. Ne intrebam daca nu cumva ne pierdem ascutisul mintii. Cu Alzheimerul si dementa constant la stiri, ne putem gasi prada climatului de frica ce se joaca cu cele mai rele nelinisti ale noastre in legatura cu pierderea capacitatilor cognitive.

Din fericire exista un numar de pasi pe care ii putem face pentru a ne pastra agerimea mentala. Ca orice alt organ, creierul raspunde la date de intrare. Nu doar date mentale si emotionale, ci si dieta si exercitiu fizic. Multe dintre strategiile pe care le adoptam pentru a mentine sanatatea in general, sprijina si creierul. Putem pastra aceasta acuitate mentala, si aceasta cere doar cateva obiceiuri prietenoase pentru creier.

Pentru un creier sanatos, aprovizionati-va cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, semintele de in, semintele de canepa, nuci crude si alte seminte.

1: Alimente si suplimente alimentare prietenoase pentru creier

Unul dintre cei mai mari inamici ai creierului este stresul oxidativ de la radicalii liberi, care sunt generati de toxine, exercitiu, boala, stres, si procesele normale metabolice, printre alti factori. Precum un bataus in sala de mese, radicalii liberi (atomi sau molecule care au lipsa un electron) iau ce au nevoie de la alti atomi. Pe masura ce nivelul radicalilor liberi sporeste, un furt duce la altul, creand o cascada de reactii inflamatorii in lant, care pot vatama celulele pana la ADN-ul lor.

Antioxidantii pot ajuta la blocarea acestui ciclu, de aceea noi auzim asa de multe despre acesti supernutrienti, si exista o larga varietate de surse – alimente, plante si suplimente – din care se poate alege. Afinele sunt o sursa bogata si s-au aratat a proteja neuronii de stresul oxidativ. Un alt bun antioxidant sunt leguminoasele, merisoarele, anghinarea, prunele si zmeura. In general plantele ma inchise la culoare au mai multi antioxidanti.

Plante si condimente precum salvia, rozmarinul, ghimbirul, si turmericul sunt pline ochi de compusi antioxidanti pentru a proteja creierul si a sprijini si alte numeroase domenii ale sanatatii.

Aprovizionati-va cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, semintele de in, nucile crude si semintele de chia si de canepa. Desi acizii omega-3 sunt laudati adesea pentru beneficiile lor de sanatate cardiaca, ei sunt cruciali si pentru sanatatea cerebrala. Un studiu publicat in jurnalul Neurologia a gasit ca oamenii cu deficienta de grasimi omega-3 au creiere mai mici si s-au prezentat mult mai slab la testele cognitive. Cercetatorii au afirmat ca acizii omega-3 reduc semnele imbatranirii din creier.

Vitamina E a mai fost, de asemenea, asociata cu sanatatea cognitiva imbunatatita. In plus, un studiu a indicat ca poate ajuta pacientii sa se recupereze dupa un atac cerebral. Vitamina E mai este si un puternic antioxidant. Asigura-te ca o sa cauti forma naturala numita d-alfa tocoferol, adesea gasita intr-un amestec de tocoferoli. Evita dl-alfa tocoferolul, o forma sintetica si care nu este bine absorbita.creier

Asa dupa cum s-a observat, oxidarea poate juca un rol important in vatamarea neuronilor, ducand la declin cognitiv. Unul dintre cei mai puternici suplimenti antioxidanti este o substanta vegetala numita honokiol. Derivat din scoarta de magnolie, honokiolul este de 1000 de ori mai puternic ca antioxidant decat vitamina E, si a fost aratat ca protejand creierul in numeroase feluri. Deoarece moleculele ei sunt asa de mici, honokiolul luat pe cale orala este foarte usor absorbit, si chiar are capacitatea unica de a trece de bariera sange/creier. Aceasta permite acestei substante sa isi exercite efectele direct asupra tesutului cerebral.

Honokiolul a fost demonstrat ca imbunatatind starea de spirit, influentand GABA si alti neurotransmitatori care ajuta la alinarea anxietatii si depresiei. De asemenea a mai fost dovedit ca ajuta la remedierea atacului cerebral si protejeaza impotriva placii amiloide, asociate cu boala Alzheimer.

Un alt supliment care aduce beneficii sanatati cerebrale este curcumina, un ingredient activ din turmeric. Intr-un studiu recent al Salk Institute, un medicament derivat din curcumina a inversat cursul bolii Alzheimer la soareci. Acesta nu este un studiu izolat. Alte cercetari au aratat ca, curcumina influenteaza crearea neuronilor si amplifica memoria.

2: Exercitiul fizic

Multiple studii au aratat o stransa relatie intre exercitiul fizic si functionarea imbunatatita a creierului. Un proiect a descoperit ca femeile peste 65 de ani care mergeau 30 de minute pe zi si-au incetinit declinul cognitiv. Cand a fost masurata acuitatea mentala, cercetatorii au gasit ca oamenii care faceau exercitii fizice pareau cu cativa ani mai tineri decat cei din grupul de control, care nu faceau deloc exercitii fizice.

Un alt studiu comparand nivelele de activitate si sanatatea creierului s-a concentrat asupra oamenilor de peste 70 de ani. Grupul mai activ avea mai putine sanse de a dezvolta probleme cognitive. Studiul a mai ajutat la clarificarea tipurilor de activitati care favorizeaza sanatatea cognitiva. Pe larg exercitiile fizice “normale”, cercetatorii au gasit ca actiuni simple, precum ridicatul in picioare si mersul prin camera erau de asemenea binefacatoare.

Alte cercetari au aratat ca exercitiul fizic poate de fapt sa mareasca dimensiunea creierului. Un studiu a utilizat imagistica prin rezonanta magnetica pentru a compara marimea creierelor la oamenii care faceau exercitii si la cei care nu faceau. Grupul practicantilor a iesit in avantaj. Mentinerea unui creier mare este importanta, deoarece unul dintre efectele secundare ale imbatranirii este reducerea volumului cerebral, care ar putea fi implicata in declinul cognitiv.

3: Meditatia

Efectele calmante ale meditatiei sunt bine documentate. Totusi, unele cercetari au aratat ca practicarea ei poate de fapt sa schimbe arhitectura cerebrala. Savantii de la UCLA au gasit ca meditatia sporeste incretirea cortexului cerebral, un proces numit girificare corticala, ceea ce imbunatateste capacitatea creierului de a procesa informatie. In mod specific, girificarea sporita ne ajuta sa ne regasim amintirile, sa luam decizii si sa ne concentram.

Pentru mine, cel mai izbitor aspect al acestor recomandari este aplicabilitatea lor la sanatate in general. Dieta, suplimentele naturale adecvate, exercitiul fizic si meditatia, sunt lucruri de care beneficiaza si sanatatea inimii si ele pot reduce riscul de cancer, diabet, si sindrom metabolic – in plus, ele ne fac sa ne simtim bine. Pe ansamblu, bunele practici sprijina sanatatea la toate nivelele, formand o fundatie pentru bunastarea minte-corp, longevitate si vitalitate.
Surse pentru acest articol cuprind:

Sursa utilizata:

http://www.care2.com/greenliving/the-3-keys-to-a-healthy-brain.html - creier

#creier #exercitii fizice #meditatie

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 metode simple pentru a-ti intari sistemul imunitar!
Studiu: Consumul de nuci poate prelungi viata
Care sunt exercitiile fizice cu cel mai bun impact asupra creierului tau?

Ce spun cititorii despre "3 sfaturi vitale pentru un creier sanatos"

Lili08 January 2016 17:42Raspunde

Eu fac foarte mult sport pentru a ma mentine in forma si o multime de probleme si jocuri logice.

Alexandrescu25 September 2015 11:45Raspunde

Excelent

elena02 January 2014 22:16Raspunde

multumim pt sfaturile pretioase

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101