Broccoli este considerat a fi una dintre cele mai nutritive legume ce poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta este motivul principal pentru care exista o mare crestere a numarului de oameni ce tind sa il includa in dieta lor zilnica. Dar fiecare ar trebui sa fie constient de faptul ca maximizarea beneficiilor de sanatate ale acestei legume este foarte posibila daca se consuma cantitatea potrivita si gatita in modul corect. S-a raportat ca broccoli vine si cu componenti care ar putea dauna corpului, asa ca toti sunt sfatuiti sa determine mai intai cum este modul inofensiv de gatit pentru a face sigur ca obtin beneficiile dorite.
Minunile dovedite din broccoli
Broccoli contine o substantiala cantitate de nutrienti care sunt excelenti pentru sanatate, inclusiv vitaminele A, C, acidul folic, fibre si calciu. Aceasta leguma crucifera a mai devenit populara datorita capacitatii ei de a oferi urmatoarele beneficii pentru sanatate:
1. Previne cancerul
Broccoli este bogat in glucorafanina, care poate fi procesata de catre corp in orice fel de compus capabil sa previna cancerul. Functioneaza prin eliminare H. pylori din corpul uman, bacterie cunoscuta ca declansand cancerul gastric. Leguma mai este bogata in indol-3-carbinol, care un antioxidant extrem de puternic. Proprietatile anticancerigene sunt de asemenea prezente la broccoli si sunt foarte eficiente in a impiedica dezvoltarea cancerului de prostata, cervical si la san, simultan cu imbunatatirea sanatatii ficatului.
2. Mentine un sistem nervos sanatos
Aceasta poate fi atribuita inaltului continut in potasiu. Acest element actioneaza nu doar in mentinerea unui sistem nervos mai sanatos, dar mai si permite creierului uman sa functioneze in mod optim. In acelasi timp favorizeaza si cresterea regulata a muschilor.
3. Regularizeaza tensiunea sanguina
Acest lucru este posibil datorita prezentei magneziului, calciului si potasiului din broccoli.
4. Reduce colesterolul
Leguma contine o imensa cantitate de fibre solubile, care s-au dovedit a fi eficiente in extragerea colesterolului din corp.
5. Un excelent supliment pentru dieta ta
Pentru cei ce tin dieta, broccoli poate fi un supliment perfect. Este bogat in fibre, care impiedica problemele digestive si constipatia, reduce mancatul excesiv si mentine un nivel scazut si mai sanatos al zaharului sanguin.
Posibile riscuri de sanatate ale consumului (excesiv) broccoliului
Dar cine oare consuma in mod excesiv broccoli?! Da, este adevarat, broccoli mai vine la pachet si cu componenti care pot fi daunatori corpului, in anumite situatii, asa ca oricine este sfatuit sa isi supravegheze cantitatea ingerata. Pentru cei care iau medicamente pentru subtierea sangelui, aportul excesiv de broccoli nu este o miscare inteleapta, intrucat ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral. Consumul a peste o cana sau doua de broccoli pe zi, in mod constant, ar putea creste sansele de a face pietre la rinichi.
Ar mai fi de notat ca maniera in care leguma este gatita ar putea avea impact asupra capacitatii acesteia de a oferi nivelul corect de nutritie. Consumul de broccoli crud este cea mai buna cale de a obtine toti nutrientii oferiti. Gatit la temperatura moderata si/sau la abur pentru cinci minute de asemenea ofera sansa de a retine cat mai mult din nutrientii sai.
Tie cum iti place broccoli?
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=9 - broccoli
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/broccoli
http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-broccoli.html