Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Cei mai importanti factori pentru pastrarea sanatatii mintale

Cei mai importanti factori pentru pastrarea sanatatii mintale

Pe la mijlocul secolului XIX convingerea generala era ca odata ajuns la varsta maturitatii, creierul nu mai produce tesut cerebral. Astfel, toate bolile asociate cu imbatranirea epuizeaza rezervele de neuroni din creier pana cand, in cele din urma, d

Pe la mijlocul secolului XIX convingerea generala era ca odata ajuns la varsta maturitatii, creierul nu mai produce tesut cerebral. Astfel, toate bolile asociate cu imbatranirea epuizeaza rezervele de neuroni din creier pana cand, in cele din urma, dam in dementa .

Din fericire, aceasta parere s-a dovedit a fi gresita. Intre timp s-a descoperit ca mintea nu este un organ atat de static pe cat se credea. Este, de fapt, unul foarte dinamic si are o capacitate incredibila de a se dezvolta, regenera si vindeca.

Neurogeneza, sau abilitatea de a produce neuroni noi, precum si neuroplasticitatea, capacitatea creierului de a reorganiza si construi noi cai neuronale, continua si pe masura ce imbatranim, ceea ce inseamna ca, de fapt, suntem proprii "arhitecti" ai creierelor noastre.

In acest context, iata doua dintre cele mai importante lucruri lucruri pe care le putem face pentru a impiedica deteriorarea creierului:

Dobandirea de aptitudini noi sau practicarea regulata a hobby-urilor.

Creierul este ca o retea de drumuri interconectate sau cai neuronale ce acopera o distanta de peste 100.000 de kilometri. Ori de cate ori invatam ceva nou, rememoram o intamplare sau recunoastem o persoana, mesajele circula in creier ca niste masini ce parcurg un drum cu viteza luminii pentru a ne duce la destinatia dorita (adica pentru a duce sarcina la bun sfarsit).

Atrofierea creierului era privita initial ca o consecinta a inaintarii in varsta. Acum, insa, se stie ca este doar o lipsa de antrenament a creierului.

Cu alte cuvinte, daca nu il folosesti, se pierde! Cand ne folosim abilitatile si cunostintele pe care le avem, conexiunile din creier raman active. Daca nu le mai folosim, devin tot mai greu de accesat, datorita unui proces numit taiere sinaptica, prin intermediul caruia creierul atrofiaza acele parti pe care nu le mai foloseste.

Ce putem face? Joaca sah, completeaza cuvinte incrucisate, canta la chitara, invata o limba straina sau practica un sport nou. Neuroplasticitatea si neurogeneza sunt eficiente numai atunci cand creierul este stimulat de mediu sau de un comportament.

sah sanatate mintala

Un alt avantaj dobandit odata cu invatarea unei noi aptitudini? Atunci cand ne concentram pe o activitate, fie ea fizica sau mentala, devenim mai prezenti, mai constienti si mai putin stresati - de fapt unii sociologi sunt de parere ca devenim automat mai fericiti. Si ajungem,implicit, la al doilea lucru important:

Prezenta constienta ne ajuta sa gestionam mai bine stresul si sa protejam creierul.

Stresul ne mananca, la propriu, din interior. Stresul cronic acceptat ca parte fireasca a unei lumi moderne, este distructiv pentru functia cognitiva a creierului si mareste riscul de dementa.

La nivelul hippocampului, regiunea destinata memoriei in creier, apar noi celule. Cu toate acestea, nu toate supravietuiesc, pentru ca stresul si depresia diminueaza capacitatea creierului de a genera celule noi. Hippocampul, de fapt, este printre primele regiuni afectate de bolile degenerative, ceea ce pune in discutie masura in care depresia si stresul contribuie la dezvoltarea acestor boli.

Din pacate, oamenii sunt singurele mamifere (din cate se stie) capabili a-si induce singuri, prin puterea gandului, mecanismul de "lupta sau fugi", specific starii de stres.

Cu alte cuvinte, ne cream singuri o stare de agitatie interioara si declansam aceleasi reactii in corp ca si cand ne-am trezi brusc intr-o cusca cu un leu furios. Si ne putem mentine acest nivel de stres zile in sir...saptamani in sir... luni in sir...sau ani de zile chiar si dupa ce amenintarea dispare.

Cum putem combate acest lucru? In loc sa permiti gandurilor sa puna stapanire pe emotiile tale, fii atent la momentele in care mintea incepe sa acumuleze griji si ganduri negative.

Practica prezentei constiente si atenta observare a gandurilor ne ajuta sa ramanem stapani pe situatie si sa nu lasam emotiile sa declanseze reactia de stres. Nu deveni critic cu mintea ta; observ-o doar cu atentie. Aceasta practica iti aminteste ca nu te identifici cu mintea ta - si ca poti controla ceea ce gandesti. Acest lucru va duce automat la o reducere a stresului.

Daca iti mentii mintea activa si tii sub control reactia de stres auto indus, iti poti ajuta creierul sa continue sa functioneze la nivel inalt o viata intreaga.

Surse:

http://sharpbrains.com/blog/2008/08/07/neurogenesis-and-brain-plasticity-in-adult-brains/

#creier #minte #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

 Decoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vietii noastre
Puternica relatie dintre corp si minte
6 sfaturi pentru a inlatura emotiile negative (si greutatea in exces)
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101