Cu totii stim cate ceva despre stres. Iar cel mai important lucru pe care il stim despre stres este ca nu este bun pentru sanatatea noastra. De altfel, multe dintre bolile cronice din ziua de azi sunt generate sau agravate din cauza stresului cauzat de mai tot ce ne inconjoara. Traim intr-o lume in care la fiecare pas ne lovim de ceva ce ne poate stresa, fie ca este traficul, televizorul, vecinul, familia, slujba, politica, etc. Stresul ne pandeste la fiecare pas.
Pentru a-l combate, trebuie sa-l intelegem. Poate multi dintre noi intelegem ce este dar nu toti stim cum se declanseaza din punct de vedere fiziologic, ceea ce, de fapt, este un amanunt foarte interesant, in special in efortul nostru zilnic de a-l inlatura.
Ce experimentam cand ne aflam sub stres excesiv?
Cand ne aflam sub prea mult stres, fie ca este vorba de ingrijorari interne sau circumstante externe, o reactie a corpului se declanseaza, numita raspunsul „lupta sau fugi”. descoperita prima data de marele fiziologist de la Harvard, Walter Cannon, acest raspuns este adanc imprimat in creierul nostru si reprezinta o intelepciune genetica care este menita sa ne protejeze de pericole. Acest raspuns corespunde unei zone a creierului numita hipotalamus , care atunci cand este stimulata initiaza eliberarea de substante chimice ce pregatesc corpul nostru pentru doua posibile actiuni: fuga sau lupta.
De ce „Lupta sau fugi”?
Corpul nostru, in minunatia in care a fost creat, a fost dotat un un sistem de aparare intuitiv, se poate spune involuntar. Acest raspuns fundamental fiziologic este de fapt baza medicinii moderne anti-stres.
„Lupta sau fugi” inseamna, dupa cum probabil v-ati dat seama, reactia automata, primitiva si innascuta a organismului nostru, care ne pregateste si aduce corpul intr-o stare cat mai buna de a lupta sau a fugi cu/din fata unor atacuri percepute, amenintari sau pericole directe pentru supravietuirea noastra.
In timpuri preistorice aceste pericole insemnau mai mereu animale salbatice de care oamenii trebuiau sa se apere, sa lupte sau sa fuga. In ziua de azi, tigrii si leii sunt traficul si job-urile neplacute, sefii insuportabili, politicienii, televiziunea, chiar si familia si orice alt factor de stres. Marea deosebire este ca nu te poti lupta sau fugi cu/de sefii tai de la munca, sau cu traficul si ratele la banca, dar reactia corpului este aceeasi. Si de aici vin restul problemelor.
Acesta este motivul pentru care ne manifestam violent de multe ori cand suntem stresati. Nu putem lupta sau fugi de aceste „fiare” ale lumii moderne si atunci trantim, aruncam, tipam sau ne plimbam dintr-o parte in alta.
Care sunt indiciile ca raspunsul de 'lupta sau fugi' a fost activat?
Cand receptorul de lupta sau fugi e activat, au loc o serie de emiteri ale celulelor nervoase si substante chimice precum adrenalina, noradrenalina si cortizol care sunt eliberate in sange. Aceste serii de emiteri nervoase insotite de eliberari de substante chimice produc in corp o serie de schimbari profunde fizic si psihic pentru a lupta sau a fugi.
Dar haideti sa intelegem ce se intampla de fapt. In momentul in care raspunsul „lupta sau fugi” este activat urmatoarele transformari au loc in corpul nostru:
- Simturile devin mai acute. Pupilele se dilateaza (se deschid) pentru a vedea mult mai clar chiar si in intuneric. Parul de pe noi se ridica (pielea de gaina), ceea ce ne creste perceptia la mediul inconjurator (de asemena ne face sa parem mai mari, in speranta de a ne intimida adversarul).
- Sistemul cardiovascular intra puternic in actiune crescand de 5 ori rata de pompare a sangelui/minut, de catre inima, si arterele se contracta pentru a maximiza presiunea in jurul sistemului in timp ce venele se deschid pentru a usura intoarcerea sangelui catre inima.
- Sistemul respirator se alatura si el, in timp ce plamanii, gatul si narile se deschid iar respiratia se mareste pentru a asigura re-oxigenarea corespunzatoare a fluxului crescut de sange. Sangele duce oxigenul catre muschi ajutandu-i sa lucreze mai intens. Respiratia adanca ne permite de asemenea sa tipam mai puternic (pentru a ne intimida adversarul)
- Grasimile din celule si glucoza din ficat este metabolizata pentru a crea energie instanta. Sistemele care nu sunt esentiale sunt oprite, pentru a economisi energie. Astfel sistemul digestiv, imunitar si cel sexual sunt oprite. (cand esti atacat de un urs, ultimul lucru pe care il poti face este sa mananci sau sa faci sex). Astfel saliva este redusa.
- Intestinele si vezica sunt inchise pentru a reduce nevoia unor altor activitati interne.
- Vasele de sange catre piele se strang pentru a reduce o eventuala pierdere de sange in urma unei rani (astfel apare acea culoare a pielii galbene, culoarea palida).
- Creste transpiratia pentru a raci sistemul care functioneaza cu turatie maxima.
- Endorfinele, care sunt “drogurile” naturale ale corpului (nu simti durere) sunt eliberate (cand te lupti nu trebuie sa iti faci griji pentru durere, te poti ocupa de asta mai tarziu)
- Sistemul natural de judecata este intors pe dos si un mod mult mai primitiv de a gandi ii ia locul, este timpul pentru actiune nu pentru a sta pe ganduri si a analiza situatia. Creierul este indreptat sa se concentreze pe plan general pentru a realiza de unde vine amenintarea.
- Practic tot corpul se concentreaza in a castiga abilitatea fizica necesara pentru a scapa din situatia de amenintare. Ati auzit probabil de povesti miraculoase cand mamele au ridicat masini pentru a-si scoate copiii de sub ele, sau oameni care, de frica, au omorat sau au pus pe fuga animale salbatice(lupi,ursi) cu mainile goale.
- De multe ori insa corpul poate sa „inghete”, asa cum iepurii o fac la farurile masinilor, sau chiar oamenii cand se opresc in mijlocul strazii in fata unei masini venind spre ei. Alte animale care poseda si ele acest raspuns, pur si simplu fac pe moartele , nu se misca, in speranta ca atacatorul le va lasa in pace. Pentru oameni acest raspuns al „inghetarii”, incremenirii, vine uneori chiar inainte sa se declanseze „lupta sau fugi”, perioada in care totul se opreste devine mai lent si suntem in stare sa vedem si sa auzim mai bine ce se intampla, sa analizam situatia in timp ce inima o ia la goana.
- Scanam ceea ce ne inconjoara in cautarea pericolului.
- In momentul activarii receptorului de lupta sau fugi avem tendinta sa percepem lucrurile inconjuratoare ca potentiale amenintari. Prin natura sa intrinseca, sistemul “lupta sau fugi” trece dincolo de mintea rationala in starea de atac. Prin urmare tindem sa echivalam totul in jur ca potentiale amenintari. Putem reactiona exagerat la cel mai mic comentariu. Frica este sporita. Gandirea este incetosata. Atentia se indreapta asupra acelor lucruri care ne-ar putea ameninta in vreun fel.
- Putem astfel sa observam cum este practic aproape imposibil sa cultivam atitudini si ganduri pozitive atunci cand suntem prinsi in starea de supravietuire. Inima nu este deschisa. Suntem decuplati de la gandirea rationala. Constientul este focusat pe frica si nu pe dragoste. Este imposibil sa facem alegeri clare si mai ales sa recunoastem consecintele unor astfel de alegeri. Suntem concentrati pe supravietuire pe termen scurt si nu pe efectele pe termen lung ale crezurilor si alegerilor noastre. Cand suntem afectati de stres, viata devine o succesiune de situatii de urgenta pe termen scurt. Pierdem capacitatea de a ne relaxa si de a trai clipa. Traim din criza in criza fara a observa nicio imbunatatire. Epuizarea este aproape inevitabila. Si tocmai epuizarea este factorul motivant pentru a ne schimba viata in (mai) bine. Ne concentram sa revizuim in mare parte viata noastra de pana in acel moment – ceea ce ne forteaza sa ne reevaluam lucrurile in care credem, valorile si scopurile in viata.
A devenit raspunsul “lupta sau fugi” daunator noua?
In majoritatea cazurilor in prezent, o data ce raspunsul “lupta sau fugi” a fost activat, noi nu putem lupta dar nici nu putem fugi din fata problemelor . In schimb, cand ne confruntam cu potentiale pericole trebuie sa ne pastram controlul, sa rezolvam problemele sau pur si simplu sa avem rabdare. Pe scurt, majoritatea situatiilor stresante din ziua de azi declanseaza raspunsul “lupta sau fugi”, facandu-ne agresivi, hipervigilenti si cu reactii exagerate. Toate acestea ne forteaza sa reactionam in moduri daunatoare noua in contextul vietii cotidiene
Exista un anume pericol in cazul supraactivarii raspunsului “lupta sau fugi”?
Exista dovezi concludente legate de efectele cumulate ale hormonilor de stres. Daca acestia nu sunt metabolizati eficient in timp, pot duce la dereglari ale sistemului nervos autonom – provocand dureri de cap, sindromul colonului iritabil, hipertensiune,etc) precum si dereglari ale sistemului hormonal si ale imunitatii – creand loc propice instalarii infectiilor, oboselii cronice, depresiei precum si bolilor autoimune precum artrita reumatoida, lupus si alergii.
Dar sa vedem exact cum ne afecteaza acesta:
In momentul declansarii raspunsului „lupta sau fugi”, activitatea sistemului digestiv, reproducator, imunitar, repararea celulelor si detoxifierea sunt suspendate.
Suprimarea digestiei duce la o digestive proasta si implicit la sindromul colonului iritabil.
Oprirea sistemului imunitar duce la infectii cornice si boli autoimmune. Este probabil motivul pentru care sistemul imunitar distruge tesuturile sanatoase, ataca organismul pe care este menit sa-l pazeasca.
Blocarea repararii celulelor, este motivul pentru care oamenii nu se vindeca chiar daca mananca sanatos si iau suplimentele potrivite.
Oprirea sistemului reproducator duce la disfunctii sexual si la pierderea libidoului.
Cand detoxifierea este blocata, toxinele se aduna in primul rand in ficat si intestine. Acestea creaza acid care nu poate fi eliminat si corpul devine acidic.
Vasele de sange care se contracta duc la o proasta circulatie care poate fi o cauza pentru presiunea arteriala si chiar raceala in maini si picioare.
Cresterea batailor inimii duce la palpitari ale inimii si la alte complicatii cardiace.
Pentru a ne proteja trebuie sa fim atenti si sa constientizam semnalele de “lupta sau fugi”.
De asemenea, pentru a ne proteja intr-o lume a pericolelor de natura mai degraba psihologica decat fizica, trebuie sa constientizam semnalele care sa ne indice starea in care ne aflam – de “lupta sau fugi”. Simptomele resimtite pot varia de la tensiune musculara, migrene, dureri de stomac, accelerarea pulsului pana la dificultati in a respira, precum si simptome de natura emotionala sau psihologica – anxietate, incapacitate de concentrare, depresie, frustrare, manie, tristete sau frica .
[exemple de conditii induse de stres–clipitul din ochi ; scrasnitul dintilor, plimbatul din colt in colt]
Recunoscand simptomele de “lupta sau fugi” putem lua masuri in a gestiona cat mai bine supraincarcarea . Exista si beneficii ale starii de “lupta sau fugi” chiar si atunci cand amenintarile sunt de natura psihica si nu fizica.[exemplu in cazuri de stres emotional,starea de “lupta sau fugi” ne poate ascuti simturile si gandirea pentru o perioada scurta de timp, ajutandu-ne astfel sa luam decizii rapide, pe termen scurt.] In acelasi timp ne poate face hipervigilenti si avand manifestari exagerate in momente in care o stare de calm ar fi cu mult mai benefica / productiva. Invatand sa recunoastem semnalele unei stari de “lupta sau fugi” putem evita o reactie exagerata la evenimente care nu ne pun in pericol in niciun fel. Am putea spune ca invatam sa jucam un fel de judo emotional cu raspunsul de lupta sau fugi, folosindu-ne de energia rezultata si rezolvand intr-o maniera productiva noua problemele si fricile .
Ce putem face pentru a reduce nivelul de stres si a diminua reactiile la raspunsul de “lupta sau fugi”?
Raspunsul “lupta sau fugi” reprezinta un sistem primitiv inchegat genetic – destinat alertarii la factorii potential periculosi externi ce ar putea ameninta supravietuirea noastra. Deoarece supravietuirea a fost si este inca scopul suprem al speciei, acest sistem este foarte sensibil chiar si la cel mai mic nivel de potential pericol. Astfel, raspunsul lupta sau fugi (fight or fight), ne avertizeaza atat de pericole cat si de evenimente susceptibile ca fiind periculoase. Acest fapt ne ofera doua modalitati importante in lupta de diminuare a nivelului de stres:
- Schimbarea/modificarea mediului extern (realitatii noastre). Aici este inclusa orice masura luata ce poate face mediul nostru inconjurator mai sigur. Siguranta fizica se traduce in primul rand prin parasirea mediilor toxice, zgomotoase sau ostile in orice alt fel. Siguranta emotionala inseamna a te inconjura cu prieteni si oameni care sa fie preocupati de tine, deprinderea de abilitati mai bune de comunicare, deprinderea unor abilitati pentru o mai buna gestionare a timpului si a activitatilor, parasirea unor locuri de munca toxice sau a relatiilor dureroase. Siguranta spirituala inseamna cautarea si eventual gasirea unui scop al vietii, a unei relatii cu o putere superioara si eliberarea de emotii precum rusine, vina excesiva sau lipsa de valoare de sine.
- Schimbarea modului in care percepem realitatea. Aici sunt incluse orice tehnici menite sa ne ajute sa ne schimbam perspectivele, atitudinea, lucrurile in care credem precum si reactiile de natura emotionala la evenimentele ce au loc.(ex. restructurare cognitiva, terapie prin dialog, deprinderea de a nu lua lucrurile personal, etc). Schimbarea perceptiei asupra realitatii este cel mai bine ilustrata in proverbul „Cand viata iti da lamai, fa-ti limonada”. Fara a schimba realitatea putem modifica perceptia noastra asupra acesteia – percepem dificultatile vietii ca si evenimente ce ne intaresc - in traditia budista acest fapt este mentionat ca si modalitatea de a-ti dezvolta o minte supla.
- Activitatea fizica poate reduce efectele unui raspuns “lupta sau fugi” – esenta unui raspuns “lupta sau fugi” este o activitate fizica intensa. Atunci cand avem activitati fizice regulate, hormonii de stres sunt metabolizati – ceea ce duce la calmarea mintii si corpului si la o stare generala relaxata. Pentru a reduce nivelul de stres si pentru a contracara efectele raspunsului “lupta sau fugi” sunt necesare chiar si numai 5 minute de efort sustinut – ce vor metaboliza excesul de hormoni de stres si va impiedica o eventuala acumulare viitoare. Exercitiul / activitatea fizica creste nivelul endorfinelor (hormonii fericirii) care ne ajuta sa ne simtim mai bine; cand ne simtim bine, ideile noastre sunt mai clare, gandurile pozitive sunt mai aproape de noi si perceptiile sunt mai deschise. Atunci cand ne simtim obositi si epuizati fizic avem tendinta sa ne concentram pe ceea ce nu merge in viata noastra; este dificil sa fii, sa te simti sau sa gandesti pozitiv atunci cand esti epuizat, lipsit de odihna sau pur si simplu in afara conditiei fizice optime.
- Mergeti in natura. Natura vindeca si preia tensiunile si grijile. Culoarea verde declanseaza mecanismele de vindecare si de calmare ale corpului. Ridicati-va peste conditia omului obisnuit.
Observati magia corpului uman. Practic putem face o asemanare intre omenire si corpul uman. De multe ori am insistat in articolele de aici ca suntem unul, ca suntem ca frunzele unui singur copac , ca picaturile unui singur ocean, ca florile unei gradini. Practic suntem cu totii parte a acestui organism unic numit omenire. Trebuie sa intelegem asta si sa lucram impreuna daca vrem nu numai sa supravietuim dar sa progresam sa fim fericiti prosperi si sanatosi. Suntem ca membrele unui singur corp. Asa cum trilionele de celule din noi stiu sa coopereze perfect pentru a asigura supravietuirea si buna functionare a corpului asa ar trebui sa facem si noi pentru a asigura prosperitatea rasei umane.
Cum ar fi daca picioarele unui corp ar trage fiecare intr-o directie iar ficatul nu s-ar intelege cu bila si mainile i-ar da palme fetei. Trebuie sa fim in totala armonie si cooperare. Cand unii dintre noi sufera cu totii suferim . Cand un organ din corp este bolnav, tot corpul sufera, chiar daca pe moment nu ne dam seama. Cum am mai scris intr-un alt articol, daca efectele actiunilor noastre ar fi imediate, am realiza mai usor toate aceste lucruri, dar Dumnezeu a avut alte planuri si intelepciunea a tot ce ne inconjoara se gaseste in noi si in procesul de invatare de zi cu zi in care suntem cu totii implicati. O samanta plantata azi nu creste a doua zi. Asa cum un copac taiat azi, nu distruge ecosistemul maine.
Traiti frumos lasati la o parte ura, invidia, barfa si toate sentimentele negative. Invatati sa iertati. Iertarea va va elibera de durere. Un intelept spunea ca a ura pe cineva este ca si cum ai bea otrava asteptand ca cel pe care il urasti sa moara. Traiti liberi si lasati viata sa curga!
Surse:
http://www.thebodysoulconnection.com/EducationCenter/fight.html
http://changingminds.org/explanations/brain/fight_flight.htm
http://selfadjustingtechnique.com/is-fight-or-flight-doing-you-in/ - metode anti - stres
[...] corpul are nevoie de oxigen pentru a hrani raspunsul la stres, poti reduce sau scurt-circuita stresul pe care il simti controlandu-ti respiratia. Atletii [...]
[...] Foloseste metode de a controla stresul. Stresul este unul din factorii principali ai acutizarii oricarei afectiuni. Citeste mai multe aici : Raspunsul lupta sau fugi sau ce este de fapt stresul ? [...]
[...] intensitate pentru o perioada relativ scurta de timp. (citeste mai mult despre asta in articolul Raspunsul “lupta sau fugi” sau este stresul ). Combinatia de post intermitent si exercitii fizice foarte intense favorizeaza [...]
[...] care afecteaza in mod direct si negativ digestia. Puteti citi mai multe despre aceasta in articolul “Raspunsul lupta sau fugi si ce este de fapt stresul”. Cinci respiratii adanci inainte de fiecare masa ne ajuta sa ne relaxam si sa ne reglam energiile [...]