Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Deschide ochii! Viseaza!

Deschide ochii! Viseaza!

Visatul cu ochii deschisi este o stare normala a mintii, ba mai mult, o serie de cercetari recente arata ca visarea poate avea, de fapt, o sumedenie de beneficii. De la imbunatatirea memoriei si a creativitatii, la scaderea tensiunii arteriale, iata cateva concluzii demonstrate stiintific, care te vor incuraja sa continui sa visezi.

„Avea tendinta de a-si lasa mintea sa hoinareasca, dar acesta era lucrul care facea lumea sa fie interesanta. Un gand conducea la altul, o amintire atragea alta dupa sine. Ce plicticos ar fi, se gandea, sa nu i se aminteasca de felul in care totul este interconectat, ce plicticos ar fi ca prezentul sa nu evoce trecutul iar aici sa nu il implice pe acolo” ― Alexander McCall Smith, The Novel Habits of Happiness

„Proiectele nerealiste, actiunile riscante si misiunile imposibile pot fi atinse printr-o visare constienta. Uneroi, visurile pot fi inspiratie si pot genera reflectii creative”.  ― Erik Pevernagie, Lost dreams

Visatul cu ochii deschisi a fost indelung criticat in societate, fiind considerat o indeletnicire a trandavilor si a celor lipsiti de obiective pragmatice. Pentru o vreme, in anii 50, se credea chiar ca visarea excesiva poate provoca, in cazul copiilor, forme de psihoza. Din fericire, aceasta teorie a fost, intre timp, temeinic demontata. Visatul cu ochii deschisi nu reprezinta doar o evadare din dupa-amiezele plicticoase. Reveria este o functiune importanta a mintii umane. Ne aduce intelepciune si creativitate si a fost scanteia multor opere de arta plastica, cinematografica sau literara. Potrivit cercetatorilor stiintifici, daca invatam sa ne cufundam in visare, putem dobandi o intelegere mai profunda a lumii, a viitorului si, poate, reusim chiar sa cream ceva de valoare.

Expertii considera acum ca visatul cu ochii deschisi este o stare normala a mintii, ba mai mult, o serie de cercetari recente arata ca visarea poate avea, de fapt, o sumedenie de beneficii.

De la imbunatatirea memoriei si a creativitatii, la scaderea tensiunii arteriale, iata cateva concluzii demonstrate stiintific, care te vor incuraja sa continui sa visezi:

 

Un studiu al Universitatii din California, Santa Barbara (UCSB) indica faptul ca exista o corelatie clara intre visatul cu ochii deschisi si o creativitate sporita. Cand esti cufundat in visare, poti genera idei noi, care devin solutii, spre deoseire de momentele in care te concentrezi cu toata atentia asupra unei probleme. Autorul britanic Neil Gaiman vorbeste despre cum companii precum Apple sunt pline de „ganditori” pe care ii uneste o trasatura: faptul ca in copilarie au citit carti stiintifico-fantastice. Astfel de carti te fac sa te gandesti la viitor si la cum poti imbunatati prezentul. Cu alte cuvinte, te fac sa fii nemultumit de ceea ce se intampla acum si mai inclinat sa gasesti modalitati de schimbare. Prin urmare, atunci cand visezi cu ochii deschisi, nu te gandesti la lucruri intamplatoare, ci incerci sa imbunatatesti o situatie mai putin placuta cu care te confrunti, incerci sa remediezi prezentul. Fara marii visatori, in ce fel de lume am trai? Raspuns: o lume cenusie, dezolanta.  

Potrivit unui studiu al Universitatii din Wisconsin, Milwaukee si al Institutului Max Planck din Germania, oamenii care au tendinta sa-si lase mintea sa zboare, au un creier mult mai activ si mai bine echipat, precum si o memorie mai buna, sau „o capacitate de a retine si de a revoca informatii”. Cu cat visam mai mult cu ochii deschisi, cu atat este creierul nostru mai capabil sa isi aminteasca anumite lucruri atunci cand suntem bombardati din toate partile de diverse surse de zgomot si cerinte contradictorii.

Cercetatorii de la Centrul Anti-Stres din New Jersey, Statele Unite au descoperit ca visatul cu ochii deschisi pot diminua atat stresul, cat si tensiunea arteriala. Oamenii care se confrunta cu episoade de anxietate si-ar putea imbunatati starea de sanatate, refugiindu-se in…visare. In acelasi registru, psihiatrii de la Clinica Menninger (Houston, Texas) considera ca visarea iti permite sa iti pregatesti pasii pentru o actiune viitoare pe care o gasesti stresanta (un zbor cu avionul, de exemplu) si sa ii poti face fata mai usor atunci cand aceasta se va intampla.

Potrvit expertilor, creierul uman are o componenta analitica, esentiala atunci cand dorim sa luam decizii rationale si o componenta empatica, ce ne este de ajutor atunci cand interactionam cu semenii. Cand se confrunta cu o cerinta cognitiva, creierul decupleaza componenta empatica, pentru a putea duce sarcina la bun sfarsit. In schimb, atunci cand mintea e in modul de „visare”, partea deconectata e cea analitica. Prin urmare, daca ai probleme in a relationa cu cei din jur, da-ti voie sa… visezi cu ochii deschisi si vei cunoaste progrese.

Cand Albert Einstein avea 16 ani, a incercat sa isi imagineze cum ar arata o particula de lumina, daca ar putea calatori alaturi de ea pe o motocicleta capabila sa atinga viteza luminii. Aceasta idee i-a servit derept muza timp de noua ani, pana cand a ajuns la concluzia ca: e imposibil sa te deplasezi cu viteza luminii. Sunt multe pareri care considera ca geniul lui Einstein are o puternica legatura cu capacitatea acestuia de a visa cu ochii deschisi. Ca starea de visare i-a purtat gandurile in directii radicale si revolutionare.

Elizabeth H. Blackburn e cercetatoarea americana de origine australiana care in 2009 a devenit laureata a Premiului Nobel pentru Medicina. Un an mai tarziu, in timp ce se adresa unui public format din copii, le divulga acestora secretul succesului ei profesional: „visatul cu ochii deschisi.” „Parintii si profesorii vostri ma vor ucide daca vor auzi ca v-am spus sa e de ajuns visati cu ochii deschisi”, a glumit Blackburn in cadrul acelui eveniment. „Sa nu ma intelegeti gresit” – a continuat aceasta – „cred ca este foarte important sa va dedicati energia invatatului … dar … cred ca aveti nevoie si de timp pentru a visa, pentru a va lasa imaginatia sa va poarte acolo unde numai ea poate.”

Elizabeth Blackburn a adaugat, in final: „Dati-va voie, uneori, sa visati cu ochii deschisi,  fiindca am observant ca acest lucru a reprezentat o parte din viata celor mai creativi si de succes oameni de stiinta. Acest lucru nu inseamna ca nu au muncit din greu, dar…se pare ca uneori uitam de partea creativa a stiintei.''

Sa nu uitam, asadar, de partea creativa din noi. E bine sa visam, sa ne imaginam viitorul, desigur, fara sa rupem contactul cu realitatea. Pentru ca, asa cum spunea autoarea  Richelle E. Goodrich “Nu poti realiza ceva ce nu ti-ai imaginat niciodata pe deplin”.

 

 

SURSE

https://www.bachelorsdegreeonline.com/blog/2012/the-scientifically-proven-benefits-of-daydreaming/

https://www.besthealthmag.ca/best-you/wellness/why-daydreaming-is-good-for-you/https://

www.lifehack.org/articles/productivity/5-reasons-daydreaming-isnt-always-bad-thing.html

#creativitate #imaginatie #visat cu ochii deschisi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce mananci pentru a fi mai creativ?
Lăsaţi copiii să se plictisească
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101