Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Ginsengul: beneficii, contraindicații, sortimente, administrare

Ginsengul: beneficii, contraindicații, sortimente, administrare

Ginsengul, considerat a fi un panaceu, este utilizat în medicina tradiţională chineză de peste 5000 de ani. În India antică, ginsengul era folosit pentru capacitatea sa de a da „forța unui taur” atât bărbaților tineri, cât și celor bătrâni, fiind menționat în scrierile Atharva-Veda. Citeşte articolul și află care este adevăratul ginseng, ce beneficii și contraindicații are şi cum trebuie consumat pentru a te putea bucura de efectele lui terapeutice.

Specific Peninsulei Coreene și provinciei Jilin din China, ginsengul a devenit unul dintre cele mai căutate şi populare remedii naturale din întreaga lume, fiind cultivat astăzi intens nu doar în China și Coreea, ci și în Japonia, Rusia, Vietnam, S.U.A. şi Canada.

Proprietățile benefice ale ginsengului sunt excepționale, potențialul său terapeutic fiind greu de egalat de oricare altă plantă medicinală. Acesta contribuie la sporirea randamentului fizic și mental, întărește memoria, fortifică sistemul nervos, dezvoltă imunitatea organismului, facilitează circulația sângelui etc. De asemenea, ginsengul este planta cu cel mai puternic efect de reîntinerire. Citeşte în continuare pentru a afla care este adevăratul ginseng, ce beneficii are şi cum trebuie consumat pentru a te putea bucura de efectele lui terapeutice.

Cuprins

 

Ce este ginsengul?

Ginsengul (Panax ginseng), numit şi ginseng asiatic sau ginseng coreean, este o plantă perenă ce aparține familiei araliaceelor. Se găsește în flora spontană, dar se şi cultivă. Denumirea botanică vine din limba greacă, unde cuvântul “panax” înseamnă "vindecă tot".

Ginsengul înfloreşte abia după câțiva ani (cel puțin patru), iar rădăcina este recoltată tot după patru ani. Rădăcina de ginseng poate ajunge la un metru lungime și 5-10 cm grosime, având o formă asemănătoare cu cea a corpului uman, cuvântul „ginseng” însemnând chiar  „esență umană”.

Componentele unice cu proprietăţi curative ale speciilor Panax se numesc ginsenoside. În prezent, acestea sunt cercetate clinic pentru a investiga potențialul lor de utilizare în scop medicinal.

ce este ginsengul

 

Tipuri de ginseng

Există 11 specii de ginseng, toate aparținând genului Panax. Numele "ginseng" este folosit pentru a se referi atât la ginsengul american (Panax quinquefolius), cât și la ginsengul asiatic sau corean  (Panax ginseng). Aceste tipuri de ginseng conțin ginsenozide, substanţe active responsabile de proprietăţile curative, care se regăsesc doar la speciile din genul Panax sau ginsengul adevărat. Există diverse alte plante care poartă, de asemenea, denumirea de ginseng, cum ar fi ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), ginsengul indian (Ashwagandha, Withania somnifera) sau ginsengul brazilian (Suma, Pfaffia paniculata), care, în loc de ginsenozide, conțin eleuteroside, substanţe active benefice pentru sănătate, dar care au proprietăţi terapeutice diferite. Ginsengul adevărat se referă însă doar la speciile din genul Panax.

Primăvară Verde Vie blog
 

Ginsengul asiatic sau Panax Ginseng

Ginsengul asiatic (Panax ginseng) este specia de ginseng cultivată în Asia. Este utilizat ca plantă medicinală de peste 5000 de ani, fiind capabil, conform medicinei tradiționale chineze, să stimuleze sănătatea generală a organismului, vigoarea și să prelungească viața. Vechii împărați chinezi foloseau ginsengul pentru tratarea oricărei boli și îl utilizau, de asemenea, ca ingredient în săpunuri, loțiuni și creme.

Este folosit şi apreciat în întreaga lume datorită proprietăţilor sale antistres, anticancerigene şi de stimulare a imunităţii, a aparatului cardiovascular, a metabolismului și a producției hormonale. Are acțiune tonică asupra creierului, îmbunătăţeşte randamentul fizic şi mental și combate stresul oxidativ.

Există pe piaţă două tipuri de Panax Ginseng. Ambele provin din aceeași plantă, dar sunt procesate și conservate diferit:

Panax ginseng rosu

Ginsengul american

Ginsengul american sau Panax quinquenfolius a fost utilizat secole la rând de nord-americanii nativi ca energizant, stimulator al fertilității și al digestiei. Responsabile pentru proprietăţile sale terapeutice deosebite sunt anumite substanțe active din rădăcina plantei, printre care polizaharide și ginsenozide.

Printre cele mai importante beneficii ale ginsengului american enumerăm: normalizarea nivelului de glucoză din sânge, calmarea inflamaţiei intestinale, stimularea proceselor creierului, îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale.

ginseng american

Alte tipuri de plante care poartă denumirea de ginseng

Există multe alte plante medicinale care sunt denumite popular cu termenul de ginseng, datorită formei asemănătoare sau a unor efecte benefice comune. Iată care sunt principalele plante asimilate ginsengului, dar având caracteristici şi proprietăţi terapeutice diferite:

Înapoi la cuprins

Top 10 beneficii ale ginsengului

Numeroasele studii ştiinţifice au evidenţiat numeroasele beneficii ale ginsengului. Efectele sale uimitoare se datorează prezenţei în compozitia sa a unor compuşi cu valente terapeutice: ginsenozide, poliacetilenă şi polizaharide. De asemenea, ginsengul este o sursă importantă de antioxidanţi, având un rol benefic împotriva stresului oxidantiv, principalul responsabil de îmbătrânirea prematură a organismului nostru.

Iată care sunt principalele 10 beneficii ale ginsengului asupra sănătaţii şi a stării noastre de bine:

1. Îmbunătățește dispoziţia și reduce stresul

Cel mai cunoscut beneficiu al ginsengului este, probabil, abilitatea acestuia de a reduce stresul şi oboseala, fiind una dintre cele mai utilizate plante adaptogene din lume, adică ajută organismul să se adapteze factorilor stresanţi din mediul înconjurător.

Un studiu controlat efectuat la Centrul de cercetare pentru performanța și nutriţia creierului din Marea Britanie a implicat 30 de voluntari care au primit trei runde de tratamente cu ginseng și cu placebo. Studiul a fost realizat pentru a colecta date despre abilitatea ginsengului de a îmbunătăți dispoziţia și funcția mentală. Rezultatele au arătat că 400mg de ginseng, timp de opt zile, au îmbunătăţit calmul, starea de spirit şi performanţele mentale.

Un alt studiu realizat la Divizia de farmacologie a Institutului central de cercetare a medicamentelor a testat efectele ginsengului asupra șobolanilor cu stres cronic. S-a constatat că ginsengul are proprietăți antistres importante și poate fi utilizat pentru tratamentul tulburărilor induse de stres.

Află care sunt cele 5 plante adaptogene eficiente în reducerea stresului

2. Stimulează buna funcţionare a creierului

Ginsengul stimulează celulele creierului, îmbunătățind memoria, concentrarea și activitățile cognitive, fiind un real ajutor pentru persoanele care desfăşoară activităţi intelectuale intense, se pregătesc pentru un examen sau pentru cei care suferă de boli neurodegenerative.

Studiile arată că administrarea de rădăcină de ginseng zilnic timp de 12 săptămâni poate creşte performanțele mentale la persoanele cu boala Alzheimer. Un studiu realizat la Departamentul de Neurologie al Institutului clinic de cercetare din Coreea de Sud a investigat eficacitatea ginsengului asupra performanței cognitive a pacienților cu boala Alzheimer. După tratamentul cu ginseng, participanții au prezentat îmbunătățiri, iar această tendință ascendentă a continuat timp de trei luni. După întreruperea tratamentului cu ginseng, îmbunătățirile au scăzut la nivelurile grupului de control. Acest lucru sugerează că ginsengul poate funcţiona ca tratament natural pentru Alzheimer .

Deși este nevoie de cercetări suplimentare pe această temă, un studiu preliminar a constatat că o combinație de ginseng american și ginkgo biloba poate reprezenta un remediu natural împotriva ADHD .

Descoperă 5 Suplimente naturale pentru concentare optima si memorie de nota 10

3. Are puternice proprietăți antiinflamatoare

Studiile clinice au arătat că ginsengul are puternice proprietăţi antiinflamatoare, fiind un bun remediu natural împotriva afecţiunilor cauzate de inflamaţii.

Un studiu interesant realizat în Coreea a măsurat efectele benefice ale ginsengului roșu coreean asupra copiilor, după chimioterapie sau transplant de celule stem pentru cancer avansat. Studiul a inclus 19 pacienți cărora li s-a administrat zilnic, timp de un an, 60mg de ginseng roșu coreean. Ca urmare a acestui tratament, citokinele, care sunt responsabile cu transmiterea semnalelor către creier și cu reglarea creșterii celulelor, au scăzut rapid, ceea ce a reprezentat o diferență semnificativă față de grupul de control. Acest studiu sugerează că ginsengul roșu coreean are un efect stabilizator asupra citokinelor inflamatorii la copiii cu cancer, după chimioterapie.

Un alt studiu a măsurat efectele antiinflamatoare şi antialergice ale ginsengului asupra unui grup de 40 de șoareci cu rinită alergică, o boală inflamatorie a căilor aeriene superioare frecvent observată la copii și adulți. Cele mai frecvente simptome sunt congestia, mâncărimile nazale și strănutul. La sfârșitul studiului, s-a constatat că ginsengul roșu coreean a redus reacția inflamatorie nazală la șoareci, fiind printre cele mai bune alimente antiinflamatoare.

ginseng beneficii

4. Ajută la scăderea în greutate

Un alt beneficiu surprinzător al ginsengului este capacitatea sa de reglare a apetitului alimentar.

De asemenea, ginsengul stimulează metabolismul și ajută organismul să ardă grăsimea într-un ritm mai rapid.

Un studiu realizat la Centrul Tang de cercetare a plantelor medicinale din Chicago a măsurat efectele antidiabetice și antiobezitate ale ginsengului la șoarecii adulți. Șoarecii au fost injectați cu extract de ginseng timp de 12 zile. În ziua a cincea, șoarecii au avut un nivel semnificativ mai scăzut de glucoză în sânge. După a douăsprezecea zi, toleranța la glucoză la șoareci a crescut și nivelul global al glicemiei a scăzut cu 53%. Șoarecii astfel tratați au prezentat și o pierdere în greutate, începând de la 51 grame și terminând tratamentul la 45 grame.

Un studiu similar realizat în 2009 a constatat că panax ginseng joacă un rol vital în menţinerea greutăţii la șoareci, ceea ce sugerează importanța clinică a ginsengului în gestionarea obezității și a sindroamelor metabolice asociate cu aceasta.

Înapoi la cuprins

5. Întăreşte sistemul imunitar

Ginsengul este, de asemenea, extrem de benefic pentru fortificarea sistemului nostru imunitar. Studiile arată că ginsengul american îmbunătățește performanța celulelor cu rol în imunitate, reglând fiecare tip de celulă imună, inclusiv macrofagele, celulele natural killer, celulele dendritice, celulele T și celulele B.

În plus, extractele de ginseng produc compuși antimicrobieni care funcționează ca un mecanism de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Rapoartele arată că ginsengul are efecte inhibitoare asupra creșterii multor virusuri, inclusiv gripa , HIV și rotavirusul (virus ce provoacă o infecţie foarte puternică la sugari şi copiii mici, manifestată prin diaree severă, febră mare şi deshidratare rapidă).

6. Ajută în tratarea disfuncției sexuale

Utilizarea ginsengului roșu coreean sub formă de pudră pare să îmbunătățească libidoul și să trateze disfuncția erectilă la bărbați. O analiză sistematică asupra eficacităţii ginsengului pentru tratarea disfuncției erectile, care a inclus 28 de studii clinice randomizate, a oferit dovezi sugestive pentru utilizarea ginsengului în combaterea acestei probleme, însă cercetătorii consideră că sunt necesare studii mai riguroase pentru a trage concluzii definitive.

Cercetarea efectuată în 2002 la Departamentul de Fiziologie de la Universitatea de medicină din Southern Illinois arată că ginsenosidele din ginseng facilitează erecţia prin inducerea directă a vasodilatării și relaxării țesutului erectil. Studiile efectuate indică, de asemenea, că ginsengul modifică semnificativ activitatea din creier care facilitează comportamentul și secreția hormonilor.

Citeşte şi Alternative naturale pentru Viagra

7. Combate infecţiile bacteriene

S-a constatat că administrarea de ginseng poate scădea în mod semnificativ bacteriile pulmonare, ajutând, astfel, la tratarea fibrozei chistice, o infecție pulmonară comună.

Cercetările arată că ginsengul poate ajuta, de asemenea, în tratarea unei alte afecţiuni pulmonare frecvente numită boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) , caracterizată prin îngustarea căilor respiratorii şi îngreunarea respiraţiei.

ginseng beneficii si contraindicatii

8. Reduce nivelul zahărului din sânge

Mai multe studii arată că ginsengul american scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, acţionând ca un remediu natural împotriva diabetului. Potrivit studiului realizat de Centrul Medical al Universității din Maryland, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au luat ginseng american înainte sau împreună cu o băutură cu conţinut mare de zahăr, au prezentat o creștere mai mică a nivelului glucozei din sânge.

Un alt studiu, realizat la Unitatea de Neuroştiinţă din Marea Britanie, a constatat că panax ginseng determină o reducere a nivelului glucozei din sânge la o oră după consumul de glucoză, confirmând că ginsengul posedă proprietăți hipoglicemiante.

Una dintre principalele probleme în cazul diabetului de tip 2 este că organismul nu este suficient de receptiv la insulină. Un alt studiu a constatat că ginsengul roșu coreean a îmbunătățit sensibilitatea la insulină, ajutând, astfel, la scăderea glicemiei.

9. Combate simptomele menopauzei

Simptome precum: bufeuri, transpirații nocturne, modificări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, stări depresive, creștere în greutate, insomnie sau căderea părului sunt specifice menopauzei. Unele studii sugerează că ginsengul poate ajuta la scăderea severității acestor simptome, ca parte a unui plan de tratament natural pentru menopauză.

O revizuire sistematică a studiilor clinice randomizate a constatat că ginsengul roșu coreean a contribuit la îmbunătăţirea stării generale şi la scăderea stărilor depresive şi a simptomelor menopauzei.

10. Previne cancerul

Studiile au arătat că ginsengul posedă proprietăți anticanceroase puternice datorită capacității sale de a inhiba creșterea tumorilor. Deşi sunt necesare mai multe cercetări asupra acestui subiect, rapoartele concluzionează că îmbunătăţirea imunităţii celulare, care implică celule T şi celule NK (celule natural killer), precum şi altor mecanisme, cum ar fi stresul oxidativ, apoptoza şi angiogeneza, conferă ginsengului proprietăţile sale anticanceroase.

Revistele științifice afirmă că ginsengul atenuează cancerul prin mecanisme antiinflamatoare, antioxidante și apoptotice pentru a opri creșterea tumorală.

Alte câteva studii s-au concentrat asupra efectului particular al ginsengului asupra cancerului colorectal, deoarece aproximativ 1 din 21 de persoane din SUA vor avea cancer colorectal în timpul vieții. Cercetătorii au tratat celulele cancerului colorectal uman cu extract de boabe de ginseng şi au descoperit că efectele anti-proliferare au fost de 98% pentru HCT-116 şi 99% pentru celule SW-480.

Înapoi la cuprins

Cum se administrează ginsengul?

Ginsengul este una dintre cele mai versatile plante în ceea ce priveşte modul în care poate fi administrat. Fie că alegem să folosim rădăcina de ginseng în stare crudă, sub formă de pulbere adăugată în diverse preparate, sau capsule, beneficiile pe care organismul tău le va resimţi vor fi aceleaşi. În România, ginsengul se poate achiziţiona sub formă de: capsule, extracte lichide, ceaiuri sau pulbere uscată din rădăcină.

Doza medie zilnică este de 100-400mg de extract de ginseng, adică echivalentul a 0,5-2g de rădăcină de ginseng.

ginseng administrare

În cazul suplimentelor cu ginseng, în funcţie de forma de prezentare, mărimea şi concentraţia dozei, modul de administrare este variabil şi se recomandã consultarea instrucţiunilor din prospectul produsului. De obicei, suplimentele cu ginseng se administrează zilnic, timp de câteva săptămâni, dar nu mai mult de trei luni. După o pauză de o lună, cura se poate repeta.

 

Contraindicaţii şi efecte adverse ale ginsengului

Ginsengul este considerat a fi un aliment sigur, iar efectele secundare sunt, în general, ușoare. Ginsengul poate acționa ca un energizant la unele persoane, deci poate provoca nervozitate și insomnie (mai ales în doze mari). Utilizarea pe termen lung sau dozele mari de ginseng pot provoca dureri de cap, amețeli sau indigestie. Femeile care utilizează regulat ginseng pot prezenta modificări menstruale.

Datorită lipsei de date privind siguranța, ginsengul nu este recomandat copiilor şi femeilor gravide sau care alăptează.

Preparatele cu ginseng nu se administrează concomitent cu băuturi sau deserturi care conţin cafeină.

Cere sfatul medicului înainte de a consuma ginseng dacă:

Aşadar, ginsengul este, într-adevăr, un panaceu extrem de valoros pentru sănătatea noastră. De aceea, cu cât îl consumi mai des, cu atât te vei putea bucura mai mult de efectele sale benefice. Foloseşte-l în ceaiuri şi alte preparate sau fă o cură cu suplimente naturale cu ginseng.

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

SURSE

https://draxe.com/ginseng-benefits/

https://wikihomenutrition.com/ginseng-health-benefits/#Nutrition_Facts

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ginseng#Alte_tipuri_de_ginseng

#ginseng #ginseng proprietati #ginseng beneficii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cele mai bune alimente afrodiziace si riscul medicamentelor cu acelasi efect
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101