meniu
Hrana vie

Ce spune stiinta despre AYAHUASCA

Ayahuasca a cunoscut o popularitate crescanda in ultimii ani in occident, devenind chiar un trend. Dar acest amestec de plante medicinale este folosit de secole de catre samanii din padurea tropicala din Amazon in ritualurile de calauzire a oamenilor prin halucinatii vizuale si auditive.

Ayahuasca se refera atat la ceremonia de vindecare amazoniana cat si la bautura sacra care se bea in timpul acesteia. Bautura este laudata atat pentru abilitatea sa de a induce limpezime mentala cat si pentru cea de a elimina lichidele si substantele solide din corp, contribuind la procesul de detoxifiere.

Samanii din padurea amazoniana au descoperit ca remediul poate vindeca mintea, corpul si spiritul, folosind ceremonia pentru a vindeca oamenii de numeroase afectiuni. Cu un trecut captivant, consumul ei a devenit acum o moda pentru occidentalii atrasi de proprietatile sale psihedelice, in incercarea de a se elibera de convingeri limitative si de trecut, precum si de energiile negative acumulate in perioadele mai tulburi din timpul vietii.

Cateva studii efectuate despre aceasta combinatie de plante arata ca ar putea trata depresia si anxietatea, afectiuni de care milioane de occidentali sufera in prezent. Oamenii au folosit-o ca tratament alternativ la boli cronice precum scleroza multipla, diabet, Parkinson si cancer.

Pe masura ce ies la iveala tot mai multe povesti, ayahuasca castiga o tot mai mare atentie. Dar cum poate servi, mai exact, aceasta bautura folosita in jungla, ca medicament? Totul sta in puterea compusilor naturali din care este alcatuita bautura.

Ayahuasca este considerata, in mod eronat, o singura planta, dar este, de fapt, o combinatie din doua plante: frunze de Chacruna, cunoscuta si sub denumirea de Psychotria viridis si tulpina plantei agatatoare Banisteriopsis caapi. Chacruna contine o substanta numita dimetiltriptamina (DMT), o substanta foarte similara ca structura cu serotonina si un compus prezent in ciupercile magice.

Oamenii au in corp in mod natural cantitati mici de DMT, care poate fi gasita si in legumele cu frunze verzi. Consumata ca atare, substanta nu are efect psihedelic, pentru ca enzimele de monoamino oxidaza (MAO) din intestine descompun DMT inainte ca aceasta sa ajunga in sange.

Ayahuasca are alcaloizi beta-carbolini printre care harmina, harmalina si tetrahidroharmina care blocheaza actiunea enzimelor de monoamino oxidaza si permit DMT sa raman activa. Odata ingerata, substanta trece bariera sange-creier si nu este decat o chestiune de timp pana cand DMT va ajunge la receptorii din creier, declansand reactia neuronilor. Efectul bauturii apare in aproximativ jumatate de ora de la consum si persista aproximativ sase ore.

Cel mai interesant aspect la halucinatiilor pe care le declanseaza ayahuasca este ca, spre deosebire de efectul pe care il au droguri ca LSD sau ciupercile magice, experienta ayahuasca ii face pe oameni sa devina tot mai constienti de faptul ca halucineaza. De asemenea, in loc sa auda voci, nu fac decat sa auda doar sunetele din mediul inconjurator, dar foarte amplificate. Din acest motiv samanii canta pe perioada unei ceremonii de ayahuasca.

Cand efectele ayahuasca incep sa se manifeste, multe zone din creier se activeaza, una dintre acestea fiind amigdala, zona in care sunt stocate amintirile emotionale din trecut, inclusiv traumele. Neocortexul este si el activat, zona responsabila pentru gandire si capacitatea de a rationa si a executa decizii.

Cortexul insular, cunoscut pentru rolul sau in constiinta si constientizare, este si el activat. Cu toate acestea, pe langa faptul ca devii hiper-constient, experienta te face sa vezi totul cu alti ochi, fara vreun risc de a suferi vreo forma de trauma, avand si avantajul unei capacitati mai profunde si mai deschise de constientizare si empatie.

Dupa o astfel de experienta, oamenii au raportat deseori ca a fost mai mult decat o senzatie de euforie, si ca au patruns adanc in interiorul lor rezolvand probleme si resentimente din trecut si atingand un nou nivel de pace interioara.

Mai sunt inca multe de descoperit despre aceasta planta, insa se considera ca o parte pasiva a creierului numita reteaua implicita, cand devine superactiva, este asociata cu depresia, anxietatea si fobia sociala.

Lasand la o parte stiinta, culturile indigene au inteles de mult beneficiile acestei bauturi, fara sa-i inteleaga compozitia chimica. Samanii recomanda desfasurarea ceremoniei intr-un mediu adecvat, natural, sub atenta supraveghere a unui Ayahuascero sau Curandero.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/11/24/understanding-the-science-of-ayahuasca/

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#anxietate #ceai #depresie #padure #plante medicinale #ayahuasca

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 plante medicinale pe care le poti cultiva usor

6 plante medicinale pe care le poti cultiva usor

5 plante care ajuta la calmarea nervilor

5 plante care ajuta la calmarea nervilor

Pelinul, o minunata planta care combate cancerul si ucide parazitii

Pelinul, o minunata planta care combate cancerul si ucide parazitii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal
inspirație verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.