Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. 6 plante medicinale pe care le poti cultiva usor

6 plante medicinale pe care le poti cultiva usor

Fa-ti propria ta gradina de plante vindecatoare cu aceste sase plante medicinale, aromate si usor de cultivat. Oricat ar parea de modesta, o gradina de plante aromatice este o minune a naturii. Multe plante contin compusi care vindeca tot felul de af

Fa-ti propria ta gradina de plante vindecatoare cu aceste sase plante medicinale, aromate si usor de cultivat.

Oricat ar parea de modesta, o gradina de plante aromatice este o minune a naturii. Multe plante contin compusi care vindeca tot felul de afectiuni de la pierderea memoriei pana la incheieturile rigide. Plantele aromatice sunt foarte utile si in bucatarie, aducand un plus de savoare si inlocuind cu succes grasimile si sarea. O gradina de plante medicinale si aromatice inseamna si economii in bugetul familiei.

Toate aceste 6 plante sunt usor de cultivat, delicioase de mancat sau de baut si au valoare medicinala. Planteaza-le si bucura-te de propria ta gradina vindecatoare.

(Observatie: Plantele crescute in ghivece de interior au nevoie de ingrasaminte organice. Sau se cultiva plantele timp de sase luni, dupa care se inlocuiesc cu altele noi, cand incep sa isi piarda din proprietati.)

Musetelul nemtesc (Matricaria chamomilla): Musetelul este renumit pentru abilitatea sa de a reduce anxietatea si efectul sau de calmare, ambele fiind cruciale pentru sanatate. Cercetatorii argentinieni au descoperit recent ca un compus din uleiul de musetel se leaga de aceiasi receptori ca si antidepresivele si calmantele din categoria de medicamente din care face parte si Valium. Iar cercetatorii japonezi au observat ca, atunci cand au expus animale stresate la vaporii de musetel, nivelul de hormoni de stres al acestora a scazut considerabil. Musetelul poate calma stomacul si amelioreaza crampele menstruale.

CUM SE CRESTE: Este o planta anuala care se planteaza prin seminte sau butasi. Este extrem de usor de crescut afara, dar se intretine usor si in ghiveci, daca este asezata langa o fereastra bine luminata sau este expusa la lumina fluorescenta. Musetelul are nevoie de mult spatiu, deci ar fi indicat un ghiveci de aproximativ 30 de cm si pamant nisipos, bine drenat.

CUM SE FOLOSESTE: Pentru ceai, se culeg florile de musetel si se lasa la uscat la temperatura camerei sau in lumina directa a soarelui timp de o saptamana. Se pastreaza intr-un borcan uscat, cu capac. Se pun 1-2 linguri de flori uscate la fiert, timp de aproximativ 10 minute.

Oregano (Origanum spp.): Studiile au descoperit in oregano un compus, numit carvacrol, care previne inflamatia si poate proteja contra artritei. Oregano este bogat si in anumiti antioxidanti, printre care fenoli si flavonoizi, care se considera ca pot proteja de boli cronice grave, printre care si cancer.

CUM SE CRESTE: Oregano este o planta perena care se inmulteste repede si este usor de crescut, cu conditia sa aiba multa lumina. Trebuie asezat langa o fereastra care sa aiba cel putin sase ore de lumina sau se pot folosi becuri fluorescente. Oregano se poate planta in ghivece de 15 cm, unde va avea loc sa se intinda. Se tund frunzele regulat pentru o recolta cat mai bogata. Se planteaza intr-un sol bine drenat, care trebuie lasat sa se usuce intre udari.

CUM SE FOLOSESTE: Este un ingredient clasic in bucataria italiana, dar si in cea mediteraneana si mexicana. Oregano merge bine cu fructe de mare, chili, vinegrete.

Menta (Mentha xpiperita): Menta este binecunoscuta pentru abilitatea ei de a calma stomacul; studiile au descoperit ca poate ameliora durerile de stomac in cazurile de indigestie cronica. Un anestezic usor, menta ajuta si in durerile de gat. Mentolul, ingredientul sau activ, trateaza racelile si congestia.

CUM SE CRESTE: Menta este una dintre plantele care se inmulteste foarte usor in gradina. Poate creste si in zone partial luminate de soare si va creste bine si in ghiveci, cu conditia sa aiba lumina naturala in fiecare zi. Menta nu are nevoie de multa apa, pamantul trebuie sa fie uscat de la un udat la altul. Menta are nevoie de spatiu, pentru a se intinde. De aceea e bine ca semintele sa fie plantate intr-un ghiveci mare, iar cand plantele ajung la o inaltime de 3 cm sa fie puse la o distanta de 30 cm una de alta. Astfel se vor raspandi rapid si vor umple ghiveciul.

CUM SE FOLOSESTE: Menta este foarte buna pentru ceai, atat rece cat si cald si poate fi amestecata cu apa minerala (si un indulcitor, dupa caz) pentru o bautura racoritoare.  Menta se foloseste in bucataria tailandeza si in unele feluri de mancare orientale, precum tabbouleh.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis): Cunoscuta si sub numele de "planata memoriei", renumitul ierbolog James Duke mentioneaza despre rozmarin ca are in componenta sa peste zece antioxidanti care incetinesc deteriorarea acetilcolinei, un neurotransmitator care ajuta memoria si combate Alzheimerul.

CUM SE CRESTE: Drenajul si lumina sunt esentiale pentru rozmarin. Ghivecele in care se pune planta trebuie captusite cu pietricele cam 3.5 - 5 cm pentru a permite un drenaj cat mai bun. Ghivecele se aseaza pe farfurii si udarea se face prin umplerea farfurioarelor cu apa. Rozmarinul are nevoie de multa lumina, de aceea trebuie asezat intr-un loc insorit sau bine luminat. Trebuie sa stea intr-un loc bine aerisit, pentru a preveni acumularea de mucegai, ce apare frecvent la rozmarinul crescut in ghiveci. Se poate folosi un ventilator mic pentru plante. Daca frunzele se acopera cu pudra alba de mucegai, se pot trata zonele afectate, prin stropirea acestora cu un amestec de 2 linguri de lapte la o cana de apa.

CUM SE FOLOSESTE: Rozmarinul merge foarte bine cu cartofii si in lipii.

Salvia (Salvia officinalis): Salvia are multiple beneficii. S-a dovedit ca ajuta memoria, in special la varstnici. Salvia este si o sursa excelenta de vitamina K si este bogata in numerosi antioxidanti. Un studiu din 2010 publicat in Revista Alimentelor Medicinale a descoperit ca salvia protejeaza de stres oxidativ in special celulele ficatului. Studiile au descoperit ca salvia are un mare potential antibacterian, putand sa omoare patogeni precum salmonella si staphylococcus.

CUM SE CRESTE: Originara din zona mediteraneana, salvia este o planta perena care se raspandeste extrem de usor si poate supravietui si peste iarna in aproape orice tip de clima. Are nevoie de multa lumina si de un drenaj foarte bun si nu trebuie udata excesiv. In interior, se aseaza in ghivece captusite cu pietricele, care sa permita un drenaj cat mai bun, peste care se pune pamant mixt. In lipsa luminii naturale, se pot folosi becuri fluorescente pozitionate cam la 15 cm deasupra plantei si lasate aprinse cam 14 ore pe zi.

CUM SE FOLOSESTE: Aroma puternica a salviei merge bine cu felurile de mancare cu gust intens, cum ar fi sosurile cu smantana. Salvia merge bine cu paste si aluaturi, cum ar fi painea de porumb. Rozmarinul poate fi consumat si sub forma de ceai, prin infuzia frunzelor proaspete in apa fiarta.

Cimbrul (Thymus vulgaris): In Europa, cimbrul se foloseste intr-o mare varietate de produse pentru tratarea tusei, a bronsitei, emfizemului si chiar astm. Comisia E din Germania (o agentie de stat responsabila de domeniul sanatatii) considera cimbrul bronho spasmolitic, expectorant si antibacterian. Intr-un studiu german, care a inclus peste 7 000 de pacienti, un tratament din radacina uscata de primula si extract de cimbru s-a dovedit la fel de eficient in tratarea bronsitei ca si medicamentele sintetice.

CUM SE CRESTE: Cimbrul se inmulteste foarte usor prin butasi sau lastari. Cimbrul prefera un loc cu multa lumina, de aceea e bine sa stea langa o fereastra insorita sau sa fie expus la lumina fluorescenta. Cimbrul nu trebuie udat frecvent, fiind rezistent la soluri secetoase si bine drenate.

CUM SE FOLOSESTE: Cimbrul este foarte bun pentru supe, sosuri si tocanite. Este un ingredient nelipsit in bucataria franceza si cea orientala, inclusiv in clasicele ierburi de Provence. In orientul Mijlociu este combinat cu oregano si maghiran intr-un amestec de condimente numit zahtar, folosit in lipii.

Sursa utilizata: http://www.motherearthliving.com/gardening/herb-gardening/medicinal-herbs-zmgz12ndzmel

#beneficii plante #ceai #cimbru #menta #musetel #oregano #plante medicinale #rozmarin #salvie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Iarba grasa, o simpla buruiana cu impresionante beneficii de sanatate
Multiplele efecte terapeutice ale florilor de galbenele (Calendula Officinalis)
Beneficiile lămâiţei, o plantă plină de daruri
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101