Menta a fost una dintre plantele medicinale preferate ale anticilor, frunze de menta fiind descoperite in piramide egiptene ce dateaza din anul 1.000 IH.
Cercetarile stiintifice moderne confirma acum faptul ca aceasta planta uimitoare are zeci de proprietati de vindecare.
Menta este o planta aromatica pe care mai toata lumea o are prin bucatarie, ratacita prin vreun colt de dulap. Multe persoane cunosc mirosul specific mentolat al plantei, sau poate au si beneficiat de efectele sale de calmare sub forma de ceai, insa putini cunosc vastele proprietati terapeutice ale acesteia, dovedite acum si stiintific.
In antichitate plantele din familia mentei erau apreciate si au fost folosite de mii de ani ca remedii in Egipt, Grecia si Roma.
In ziua de azi cercetarile moderne dovedesc abundenta beneficiilor pentru sanatate, asociate cu utilizarea diferitelor componente ale mentei in aromaterapie, cutanat si intern.
Cele mai multe dintre studiile stiintifice pe oameni efectuate pana in prezent reflecta potentialul terapeutic al plantei in tratarea tulburarilor gastrointestinale:
- Sindromul intestinelor iritabile(SII) – Inca de la sfarsitul anilor '90 s-a descoperit ca uleiul de menta in capsule cu invelis enteric este sigur si eficient in tratarea acestei tulburari aflata in crestere. Efectul benefic se aplica si in medicina pediatrica. Intr-un test pe copii, 75% dintre cei care au primit ulei de menta au prezentat o reducere a durerii asociata cu SII in decurs de 2 saptamani. Un alt test din 2005 pe adulti a concluzionat ca "Luand in considerare tratamentele medicamentoase disponibile in prezent pentru SII, Uleiul de menta (1-2 capsule pe zi timp de 24 de saptamani) ar putea fi alegerea cea mai buna pentru pacientii cu SII fara simptome grave de constipatie sau diaree, pentru ameliorarea simptomelor generale si imbunatatirea calitatii vietii." Intr-un alt studiu din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au observat o impresionanta imbunatatire de 50% in reducerea "valorii totale a sindromului intestinelor iritabile." Iar un studiu publicat in luna ianuarie 2013 arata ca uleiul de menta s-a dovedit eficient in eliminarea durerii abdominale in cazul diareei persistente asociata cu SII.
- Spasme ale colonului– Uleiul de menta a fost studiat si ca alternativa sigura si eficienta pentru medicamentul Buscopan, datorita abilitatii de a reduce spasmele din timpul clismelor cu bariu.
- Tulburari de golire gastrica– Menta s-a dovedit ca mareste golirea gastrica, sugerand o potentiala utilizare clinica la pacientii cu tulburari gastrointestinale functionale.
- Dispepsie functionala– Un studiu din 2000 publicat in revista Ailment Pharmacology and Therapy (Farmacologie si terapii pentru diverse afectiuni) a aratat ca 90 mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimion au avut ca efect la 67% dintre pacienti simptome "imbunatatite sau foarte imbunatatite " de dispepsie functionala.
- Colici infantile: Un studiu din 2013 a descoperit ca menta este cel putin la fel de eficienta ca substanta simeticona in tratarea colicilor infantile.
Alte aplicatii ale studiilor includ:
- Dureri si rani ale sanilor asociate cu alaptarea: Un studiu din 2007 a aratat ca apa de menta previne fisurile tisulare si durerile de la nivelul sanilor la mamele care alapteaza.
- Tuberculoza: Un studiu din 2009 a descoperit ca uleiul esential de menta inhalat a redus rapid inflamatia tuberculoasa, determinand autorii studiului sa concluzioneze: "Aceasta procedura poate fi folosita pentru a preveni recurenta si agravarea tuberculozei pulmonare."
- Rinita alergica (febra fanului): Un studiu preclinic din 2001 a arata ca extractele din frunzele de menta inhiba eliberarea de histamine, indicand ca pot fi eficiente din punct de vedere clinic in reducerea simptomelor nazale de rinita alergica.
- Durerile asociate cu zona zoster (nevralgie postherpetica): Un studiu de caz din 2002 a descoperit ca tratamentul cu ulei de menta aplicat cutanat a dus la o imbunatatire rapida a durerii nevropatice asociate cu zona zoster; efectele terapeutice au persistat 2 luni dupa incetarea tratamentului.
- Probleme de memorie: Un studiu din 2006 a aratat ca inhalarea aromei de menta mareste memoria si agerimea mentala la subiectii umani.
- Greata indusa de chimioterapie: Un studiu din 2013 arata ca uleiul de menta s-a dovedit eficient in diminuarea senzatiei de greata indusa de chimioterapie, la un cost mult mai mic fata de tratamentul medicamentos standard.
- Cancer la prostata: Studii preclinice arata ca menta contine un compus numit mentol, care inhiba cresterea cancerului la prostata.
- Efecte ale radiatiilor: Studii preclinice arata ca menta protejeaza contra deteriorarii ADN si a mortii celulare, ca urmare a radiatiilor.
- Virusul HerpesSimplex de Tip 1: Menta a dovedit activitate de inhibare impotriva virusului Herpes Simplex de tip 1, rezistent la aciclovir.
- Carii dentare/respiratie urat mirositoare: Extractul de ulei de menta este superior apei de gura cu clorhidrina, folosita pentru a inhiba formarea biofilmului produs de Streptococus mutans, asociat cu cariile dentare. Acest lucru poate explica de ce frunzele de menta erau folosite in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor.
Menta este, de fapt, un produs hibrid obtinut din Menta de Apa (Mentha aquatica) si Menta dulce (Mentha spicata), aceasta din urma facand subiectul unor studii care au dovedit ca are proprietati terapeutice remarcabile, cum ar fi efecte semnificative anti-androgenice in sindromul polichistic ovarian si ameliorarea afectiunilor de hirsutism moderat, caracterizat de o crestere excesiva a parului la femei.
Ca si in cazul altor plante medicinale, trebuie exercitata o maxima atentie in utilizarea extractelor, mai ales in cazul uleiurilor esentiale. De asemenea, sa nu uitam ca nu intotdeauna se aplica principiul conform caruia cu cat mai mult cu atat mai bine.
Un studiu despre utilizarea rozmarinului in imbunatatirea performantei cognitive la persoanele varstnice a descoperit ca o doza mai redusa 'culinara' (750 mg) nu numai ca a avut efecte mai bune decat una mai mare asupra cognitiei (masurata ca viteza de memorie), dar doza cea mai mare (6.000 mg) a avut chiar un impact negativ semnificativ asupra memoriei. Acest lucru reflecta importanta moderatiei, precum si faptul ca o cana de ceai de menta consumata zilnic, preventiv, poate fi mult mai utila decat dozele 'eroice' din aceeasi planta, luate dupa instalarea afectiunii.
Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/power-peppermint-15-health-benefits-revealed