Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 7 plante medicinale subestimate

7 plante medicinale subestimate

Inainte sa apara medicina moderna si pleiada de medicamente farmaceutice sintetice, au existat plantele, iar civilizatiile stravechi stiau cum sa le foloseasca eficient pentru a trata afectiunile comune sau chiar bolile grave. Stravechiul papirus egi

Inainte sa apara medicina moderna si pleiada de medicamente farmaceutice sintetice, au existat plantele, iar civilizatiile stravechi stiau cum sa le foloseasca eficient pentru a trata afectiunile comune sau chiar bolile grave.

Stravechiul papirus egiptean Ebers, un pergament ce dateaza din anul 1550 IC si contine peste 100 de pagini, cuprinde detalii despre 700 de plante medicinale si utilizarea lor.   Documentul grecesc Corpus Hippocraticum,  din secolul 16 IC ofera, de asemenea, detalii despre utilizarea plantelor in scop medicinal.

Mai tarziu, in anii 1800 si inceputul anilor 1900, stiinta medicinei plantelor era transmisa din generatie in generatie. De regula femeile erau cele care stapaneau stiinta utilizarii plantelor si o foloseau pentru a-si trata familia, dar si pentru prepararea unor solutii tonice sau a altor remedii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca si in ziua de azi, 80 % din populatia globului foloseste in continuare remedii traditionale, respectiv plante, pentru sanatate. Iar majoritatea medicamentelor noi (70 %) introduse in Occident provin din surse naturale, in principal plante.

Din pacate, interesul pentru folosirea plantelor in scop medicinal in viata de zi cu zi s-a pierdut in mare parte in Occident. Daca, insa, doresti sa te folosesti de plante pentru a-ti imbunatati sanatatea in mod natural, sunt multe pe care le ai chiar la indemana ta.

7 plante medicinale benefice pentru sanatate

Mai jos sunt cateva plante cu care poti incepe pentru a te initia in arta utilizarii plantelor medicinale. Este doar o mica parte dintre ele, desigur, insa, pe masura ce prinzi gustul, vei incepe sa descoperi singur tot mai multe modalitati de utilizare a acestor minuni vindecatoare.

Ghimbirul este un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din bucatarie. Nu numai ca este un adaos foarte bun la gatit (mai ales in combinatie cu usturoi), dar are si suficiente proprietati medicinale cat sa umple pagini intregi.

Ghimbirul este cunoscut in general pentru efectele de combatere a senzatiei de greata, insa are mult mai multe proprietati antibacteriene, antivirale, antioxidante si antiparazitare, pentru a enumera doar cateva din cele peste 40 de actiuni farmacologice confirmate stiintific. Proprietatile sale antiinflamatorii fac din el un bun remediu pentru ameliorarea durerilor articulare, menstruale, de cap si multe altele.

Potentialul sau de ameliorare a durerii pare sa fie imens. Pe langa calmarea durerilor musculare si articulare, s-a dovedit ca ghimbirul reduce intensitatea migrenelor, fiind comparabil ca eficienta cu medicamentul pentru migrene Sumatriptan – dar cu mai putine efecte secundare.

Ghimbirul demonstreaza un potential puternic si in combaterea cancerului, a diabetului, a bolilor de ficat nealcoolice, astm, infectii bacteriene si fungice si este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru raul de miscare sau greata (cauzata de sarcina sau chimioterapie, de exemplu).

Un gram de ghimbir luat zilnic poate reduce simptomele de greata si voma la femeile insarcinate, sau la cei care sufera de migrene, studiile dovedind ca poate functiona mai eficient decat un placebo in ameliorarea greturilor matinale.

Ghimbirul este si un remediu util pentru indigestie si nu doar pentru ameliorarea durerii. Ghimbirul contine enzime cu o capacitate puternica de digerare a proteinelor si stimuleaza golirea stomacului fara efecte negative; este si un agent antispastic, ceea ce explica efectele sale benefice asupra tractului intestinal.

Ceaiul de ghimbir este indragit de multe persoane si se poate face si foarte usor. Iti trebuie o radacina de ghimbir, din care tai cateva bucati pe care le dai pe razatoare si le adaugi in apa fierbinte. E bine sa nu fie consumat zilnic, pentru ca poate declansa alergii la anumite persoane.

Se poate folosi maruntit (taiat, dat prin razatoare sau strivit) in ceai, feluri de mancare dintre cele mai diverse (la tigaie, supe, deserturi).

Consumul unui catel sau doi de usturoi pe zi poate evita imbolnavirea, datorita efectelor sale de stimulare a imunitatii, antibacteriene, antivirale si antifungice. Multe dintre efectele usturoiului provin de la compusii sai sulfurici, ca alicina, care ii dau si mirosul sau caracteristic. In general, beneficiile usturoiului se clasifica in urmatoarele patru categorii:

  1. Reducerea inflamatiei (reduce riscul de osteoartrita si alte boli asociate cu inflamatia)
  2. Stimularea functiei imunitare (proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale si antiparazitare)
  3. Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si a circulatiei (protejeaza de formarea cheagurilor, intarzie formarea placii, imbunatateste lipidele si reduce tensiunea arteriala)
  4. Toxic pentru cel putin 14 tipuri de celule de cancer (printre care cancer la creier, plamani, san, gastric si pancreatic)

Usturoiul este eficient si impotriva bacteriilor rezistente la medicamente,iar studiile au aratat ca pe masura ce alicina se digera in corp, produce acid sulfenic, un compus care reactioneaza cu radicalii liberi periculosi mai repede decat oricare alt compus. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii experti in nutritie considera usturoiul unul dintre cele mai importante alimente anti-imbatranire.

Pentru a profita de cat mai multe dintre beneficiile sale, usturoiul crud este bine sa fie zdrobit sau taiat pentru a elibera o enzima numita aliinaza, care, la randul ei, se transforma prin cataliza in alicina.

Alicina se descompune rapid pentru a forma o serie de compusi diferiti organo sulfurici. Pentru a “activa” proprietatile medicinale ale usturoiului, preseaza-l cu o lingura inainte de a-l consuma sau adauga-l in storcator, alaturi de alte legume cand faci suc.

Un catel de marime medie sau doi sunt suficienti si se tolereaza destul de bine de majoritatea persoanelor. Ingredientul activ, alicina, este distrusa in decurs de o ora de la strivirea usturoiului, de aceea pastilele cu usturoi nu au nicio valoare. Usturoiul negru, care este, de fapt, usturoi fermentat, precum si usturoiul incoltit contin chiar si mai multi antioxidanti decat usturoiul obisnuit.

Menta prezinta beneficii pentru sistemul respirator, tuse, raceli, astm, alergii si tuberculoza. In ceea ce priveste sanatatea digestiva, capsulele cu ulei de menta au fost descrise ca "medicamentul preferat" al pacientilor cu sindromul intestinelor iritabile, iar uleiul de menta este o alternativa eficienta la medicamentele ca Buscopan pentru reducerea spasmelor de colon.

Poate, de asemenea, relaxa muschii intestinelor, eliminand mai usor gazele intestinale si ameliorand durerea abdominala. Adauga ulei de menta sau frunze de menta in ceai pentru simptome de balonare. Inhalarea aromei de menta poate stimula memoria si ameliora stresul, iar uleiul de menta poate actiona ca expectorant si decongestionant si ajuta la eliberarea tractului respirator.

Foloseste uleiul esential de menta ca un unguent pe piept sau inhaleaza-l cu ajutorul unui vaporizator pentru a reduce congestia nazala si a ameliora tusea si simptomele de raceala. Uleiul de menta poate reduce si durerea de cap cauzata de tensiunea marita. Se pot pune cateva picaturi pe incheietura sau pe un material textil si se inspira. Se poate masa uleiul si direct pe tample sau pe frunte. Uleiul esential de menta este foarte bun si pentru masajul muscular, frectii pe piept, dureri de cap, ingrijirea dentara si aromoterapie. Se poate adauga si la solutiile casnice de curatat pentru un adaos antimicrobian si o aroma naturala.

Menta proaspata are o aroma mai intensa decat cea uscata (care se foloseste pentru ceai). Frunzele proaspete trebuie sa fie verzi, fara pete negre sau galbene. Pe langa ceai, frunzele se pot utiliza si in supe, salate de fructe sau gazpacho. In plus, se cultiva foarte usor si are o aroma care tine departe insectele.

Uleiul de lavanda are o structura chimica complexa de peste 150 compusi activi. Este un ulei bogat in esteri, molecule aromatice cu proprietati antispastice (calmeaza spasmele si durerea), de calmare si stimulare. Principalii constituenti botanici din uleiul de lavanda sunt linalyl acetatul, linaloolul (un terpen alcoolic care nu este toxic si are proprietati germicide naturale), terpinen-4-ol si camfor. Alti constituenti din uleiul de lavanda, care ii confera proprietatile antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii includ cis-ocimena, lavandulyl acetat, 1,8-cineol, limonen si geraniol.

Uleiul de lavanda se stie ca are proprietati de calmare si relaxare si se foloseste in aromoterapie pentru ameliorarea insomniei, anxietatii, depresiei, agitatiei, fricii cauzate de afectiuni dentare si stres. S-a dovedit eficient pentru aproape orice tip de afectiune, de la durere la infectii.

Uleiul de lavanda este in mod special eficient in combaterea infectiilor micotice de piele si unghii rezistente la antifungice. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Coimbra au descoperit ca uleiul de lavanda este letal pentru tulpinile patogene de piele cunoscute sub denumirea de dermatofite, dar si pentru variate specii de Candida. Uleiul de lavanda poate avea si urmatoarele utilizari:

Cimbrul este o planta aromatica ce poate fi folosita in bucatarie pentru aroma, dar si pentru continutul sau bogat de antioxidanti. Cimbrul contine flavonoide benefice pentru sanatate, printre care apigenina, naringenina, luteolina si timonina si s-a dovedit ca protejeaza si mareste procentul de grasimi sanatoase gasite in membranele celulare. Asa cum arata Fundatia George Mateljan: “In special, cantitatea de DHA (acid docosahexaenoic, un acid gras omega-3) din membranele celulelor din creier, rinichi si inima a crescut dupa o suplimentare cu cimbru.”

Cimbrul este si o planta densa nutritiv, contine vitamina C, vitamina A, fier, mangan, cupru si fibre alimentare. Folosit la gatit, cimbrul inhiba glicatia si formarea de produsi finali de glicatie avansata, periculosi in mancare, facand din cimbru un potential agent de prevenire a bolilor de inima si a imbatranirii. Datorita proprietatilor antibacteriene, antispastice, antireumatice, expectorante, hipertensive si calmante ale cimbrului, acesta are si o lista lunga de utilizari topice, printre care:

Musetelul este folosit frecvent ca ceai pentru calmarea durerilor de stomac si pentru un somn odihnitor. Comisia E a Germaniei (o organizatie guvernamentala) a aprobat utilizarea musetelului si pentru reducerea inflamatiei pielii si combaterea bacteriilor. Musetelul este o planta puternic antiinflamatorie cu proprietati antibacteriene, antispastice, antialergice, de relaxare a muschilor si sedative. Este folosita pentru a trata psoriazisul, eczema, varicela, iritatiile de scutec, ranile cu vindecare lenta, abcesele si inflamarea gingiilor si, conform Intelepciunii Plantelor, poate fi utila in urmatoarele situatii:

“Uleiul de musetel are multe intrebuintari medicinale, insa unul dintre cele mai bine documentate este cel de relaxare. Uleiul are un efect de calmare asupra oamenilor si poate fi folosit pentru a induce somnul, a calma nervii si a promova o stare generala de calm si bine. Este excelent pentru cei care sufera de nervozitate si anxietate. Pe langa proprietatile sale de calmare, musetelul ajuta si la relaxarea muschilor tensionati si a incheieturilor rigide.

Amelioreaza crampele menstruale si durerile de spate si relaxeaza sistemul digestiv, in cazul durerilor stomacale sau a indigestiei. Aplicat pe piele, ii reduce iritatia si roseata. Din acest motiv, este un ingredient comun pentru ingrijirea pielii. Elimina, in acelasi timp, mancarimea si este bun pentru cei cu reactii alergice. Musetelul se foloseste si pentru iritatii. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, poate actiona pentru reducerea inflamatiilor pielii.”

musetelul
Musetel

Este o floare folosita in mod traditional ca tonic pentru ficat, ajutand la detoxifierea si imbunatatirea functiei acestuia. Papadia este un stimulent folosit in mod normal pentru tulburari ale rinichilor si ficatului. Este folosit  pentru a reduce efectele secundare ale medicamentelor, precum si pentru tratarea infectiilor, a problemelor cu vezica biliara, retentia de apa si inflamatiile. Frunzele de papadie, care pot fi preparate prin oparirea lor in apa clocotita timp de 20 de secunde pentru a inlatura aroma amaruie (pot fi folosite si in sucul de legume), contin multi nutrienti, printre care vitamina C, vitamina B6, tiamina, riboflavina, calciu, fier, potasiu si mangan. Sunt in special o sursa buna de vitamina A si au proprietati de combatere a cancerului.

Cum poti invata sa folosesti plantele medicinale

La sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900 gaseai in magazinele de remedii naturale sute de extracte din plante. Pana la 90 % dintre oameni stiau la acea vreme cum sa creasca si sa foloseasca plantele medicinale; nu aveau de ales, acestea fiind singurele “medicamente” disponibile.

Odata cu dezvoltarea a ceea ce numim azi medicina alopata in perioada premergatoare Primului Razboi Mondial, fitoterapia a pierdut din popularitate si a inceput sa fie considerata o medicina populara. In loc sa se indrepte spre natura ca sursa a vindecarii, asa cum au facut sute de ani, oamenii au inceput sa considere medicamentele si alte metode "moderne" de vindecare superioare plantelor. Daca vrei sa incepi sa folosesti plantele medicinale mai mult, iata 9 sfaturi in acest sens:

  1. Identifica trei plante medicinale pe care nu le cunosti si care cresc in zona in care locuiesti si invata cum se folosesc.
  2. Cultiva in ghiveci cel putin una dintre aceste plante.
  3. Invata sa faci din plante tinctura, ceai, sirop sau unguent. Sau fa-le pe toate!
  4. Culege si usuca menta, lamaita, galbenele, urzica, sau orice alta planta care creste in zona ta.
  5. Alege o planta cu care sa petreci timp in fiecare dimineata timp de o saptamana; deseneaz-o.
  6. Identifica o abilitate de vindecare pe care nu o ai si ti-ai dori sa ti-o insusesti—poti participa la un curs de fitoterapie sau aromoterapie, de exemplu.
  7. Fa-ti o trusa de prim ajutor din plante.
  8. Initiaza un grup de sprijin printre fitoterapeutii locali.
  9. Folosind plantele medicinale din zona ta, invata sa tratezi o afectiune cu care tu si/sau un membru al familiei tale se confrunta.

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/09/01/medicinal-plants.aspx

#cimbrul #ghimbirul #levantica #menta #musetelul #papadia #plante medicinale #usturoiul

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 ceaiuri din plante care pun capăt constipației
Menta -15 beneficii confirmate stiintific
Patru motive sanatoase sa iti placa usturoiul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101