Binecunoscuta pentru gustul ei mentolat si senzatia de prospetime pe care o da consumatorului, menta, dincolo de gustul ei placut, ofera si beneficii de sanatate. Aceasta planta este gasita in mod obisnuit intr-o larga varietate de produse diferite precum cosmeticele, apa de gura, produsele naturiste si pastele de dinti, iar acest lucru nu este intamplator.
Desi este similara mentei piperate (Mentha piperita) cea dulce (M. spicata) nu contine asa de mult mentol. Asta ii confera un gust si o aroma ce rezulta intr-o mai larga atractie pentru aceasta planta. Menta dulce mai contine si mari cantitati de cineol, limonen si dihidrocarvona. Acesti compusi confera mentei proprietatile ei vindecatoare care furnizeaza beneficii de sanatate celor ce consuma produse continand aceasta planta minunata, inclusiv ceaiul de menta.
Utilizarea mentei in tratarea problemelor digestive
Menta s-a aratat a fi eficienta in tratarea unui numar de tulburari digestive. O modalitate de a realiza acest lucru este prin relaxarea muschilor stomacali. Acest lucru ar putea ajuta la tratarea afectiunilor precum greata, sindromul colonului iritabil, indigestia si diareea, ca si alte probleme digestive comune. La aceasta concluzie s-a ajuns, potrivit unei treceri in revista a efectelor ceaiului de menta si care a fost publicata recent in Phytotherapy Research/Cercetarea in Fitoterapie.
Menta pentru reducerea inflamatiilor
Au existat rezultate promitatoare ale cercetarilor in ce priveste utilizarea mentei pentru tratarea afectiunilor precum durerile in gat, care adesea au ca rezultat inflamarea si umflarea zonei afectate. Menta s-a mai dovedit a fi promitatoare in reducerea inflamatiilor tractului respirator. Unii oameni au experimentat alinarea umflaturii atunci cand a fost aplicata menta direct in cavitatea bucala. In alte cazuri, menta s-a aratat a oferi alinare in cazul racelii obisnuite, durerilor de dinti, durerilor de cap si crampelor
Cresterea anormala a parului si menta
O afectiune in care este vazuta o crestere anormala a parului pe stomac, fata si sanii femeilor este numita hirsutism. De inteles, aceasta afectiune poate cauza un mare stres in special femeilor. Un studiu publicat in Cercetarea in Fitoterapie a arata ca sunt rezultate promitatoare pentru acele participante care au baut doua cani de ceai de menta pe zi, timp de cinci zile. Ceaiul de menta a redus cantitatea de hormoni androgeni care erau prezenti in corpurile acestor femei. Androgenii sunt acei hormoni din corp ce determina corpul sa prezinte trasaturi principale masculine, precum parul facial.
Menta este excelenta in ce priveste generarea versiunilor hibride. Unele dintre cele mai ilustre soiuri de menta includ menta ghimbir (M. x variegata), menta ananas (M. suaveolens), menta porumbaca (M. arvensis) si menta japoneza (M. arvensis piperascens). O nota interesanta despre aceasta versatila planta este ca aproape fiecare parte a ei a fost utilizata in scopuri medicinale, fie in sens traditional, fie pentru utilizari mai moderne.
Surse utilizate:
http://www.nutrition-and-you.com/spearmint.html
http://edjanse.hubpages.com
http://www.organicfacts.net
http://www.naturalnews.com/045061_Spearmint_digestion_hair_growth.html