Printre cele mai cunoscute oleaginoase din lume, nucile pecan sunt fructele unui nuc originar din America de Nord si Mexic. Nucile pot fi gasite in sute de varietati si pot fi consumate crude, prajite, sau ca adaos in diverse retete. Si cel mai mare avantaj al acestor nuci este ca, la fel ca si nucile românesti, se pot consuma pe tot parcursul anului.
Continutul nutritiv al nucilor pecan
Cu un continut predominant alcatuit din grasimi - peste 70% - nucile pecan contin mai multa grasime decat oricare alta nuca. Dar nu va lasati pacaliti; aceste nuci mari si aromate contin multe vitamine si minerale care contribuie la multe aspecte ale sanatatii.
Iata profilul nutritiv al nucilor pecan la o portie de aproximativ 30 de grame:
- Fibre – 2.7 grame. 11% DZR.
- Mangan – 1.3 miligrame. 64% DZR.
- Cupru – 0.3 miligrame. 17% DZR.
- Tiamina – 0.2 miligrame. 12% DZR.
- Magneziu – 34.2 miligrame. 9% DZR.
- Fosfor – 78.2 miligrame. 8% DZR.
- Fier – 0.7 miligrame. 4% DZR.
- Proteine – 2.6 grame. 5% DZR.
- Acizi grasi, total polinesaturati – 6.128 grame.
- Beta - Caroten – 29 µg.
- Cripto-xantina-ß – 9 µg.
- Lutein-zeaxantina – 17 µg.
Nucile pecan mai contin 279 miligrame de acizi grasi omega-3 si 5828 miligrame de acizi grasi omega-6.
Beneficiile pentru sanatate ale nucilor pecan
- 1. Contribuie la sanatatea digestiva, elimina constipatia – Fibrele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii colonului si contribuie la reglarea scaunului. Fibrele continute de nucile pecan curata sistemul gastrointestinal, ajutand colonul sa functioneze mai eficient. Mentinerea colonului sanatos contribuie la reducerea riscului de colita, cancer la colon si hemoroizi.
- 2. Stimuleaza sanatatea inimii – Fibrele stimuleaza si sanatatea inimii. Nucile pecan contin grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, acid oleic si antioxidanti fenolici. Ambele tipuri de substante contribuie la prevenirea bolilor de inima coronariene si accidentelor vasculare. In acest sens s-a publicat un studiu (unul din multele care conduc spre aceleasi concluzii) in editia din august 2006 a publicatiei Studii despre Nutritie care arata ca nucile pecan pot preveni boala cardiaca coronariana prin inhibarea oxidarii nedorite a lipidelor din sange.
- 3. Contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor, previn durerile musculare – Dupa calciu, fosforul este cel mai prezent mineral in corp, iar 85% din acesta se regaseste in oase si dinti. Restul de 15% se gaseste in celule si tesuturi. Pe langa faptul ca ajuta la procesul de curatare a corpului de reziduuri, mineralul face echipa cu calciul si contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor. Este, de asemenea, esential si pentru dezvoltarea si refacerea celulelor si tesuturilor, precum si pentru productia de ADN si ARN. Si, in cele din urma, fosforul previne durerile musculare ce apar dupa exercitiile sportive.
- 4. Au efect antiinflamator – Nucile pecan sunt bogate in magneziu - un mineral cunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatorii. Un studiu a demonstrat ca ”indicatorii inflamatorii din corp asa cum sunt CRP (C-reactiv proteina), TNF (factorul alfa de necroza tumorala) si IL6 (interleukin 6) au scazut ca urmare a cresterii consumului de magneziu.” De asemenea, inflamatia peretilor arteriali a fost si ea redusa de consumul de magneziu. In baza descoperirilor acestui studiu, magneziul poate reduce eficient riscul de boli cardiovasculare, artrita, Alzheimer si alte afectiuni asociate cu inflamatia.
- 5. Presiune arteriala scazuta – Nucile pecan sunt bogate in magneziu ce contribuie si la reducerea presiunii arteriale. .
- 6. Reducerea riscului de accident vascular – Dupa analiza a 7 studii publicate pe o perioada de 14 ani, cercetatorii au conlcuzionat ca riscul accidentelor vasculare se reduce cu 9% la fiecare 100 miligrame consumate zilnic. Analiza este publicata in Revista Americana de Nutritie Clinica.
- 7. Reducerea riscului de cancer la sân – La fel ca uleiul de masline, nucile pecan contin acid oleic, un acid gras cu mult potential pentru sanatate. Unul dintre beneficiile principale ale acidului oleic este legat de reducerea riscului de cancer la sân.
Surse:
http://ajcn.nutrition.org/content/95/2/362.abstract
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110224145607.htm