Scurta istorie a nucilor pecan
Nucile pecan, mai populare in occident si SUA, de unde isi au si originea, de altfel, sunt pe locul doi in lista preferintelor, dupa favoritele numarul unu - alunele.
De-a lungul mileniilor, nucile pecan au fost o sursa de hrana nelipsita pentru nativii americani. Acestia i-au invatat si pe primii colonisti cum sa culeaga, sa foloseasca si sa depoziteze nucile pecan, ca sursa importanta de elemente nutritive in iernile aspre.
Beneficiile furnizate de nucile pecan
Sursa unica si impresionanta de beneficii pentru sanatate, nucile pecan se numara printre primele 15 alimente cu cea mai mare activitate antioxidanta, conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite.
Unul dintre acesti antioxidanti este vitamina E, despre care oamenii de stiinta spun ca poate oferi protectie celulara si neurologica. Vitamina E din nucile pecan poate avea si un rol in prevenirea bolilor coronariene de inima, pentru ca impiedica oxidarea lipidelor din sange, un proces similar cu ruginirea.
O alta substanta fitochimica cu proprietati antioxidante este acidul elagic, care impiedica multiplicarea unor proprietati carcinogene in corp. Betacarotenii, luteina si zeaxantina din nucile pecan elimina radicalii liberi din corp, protejandu-l de boli, cancer si infectii.
Nucile pecan abunda si in minerale. Manganul, cu o prezenta impresionanta de 245% din doza zilnica recomandata (DZR) pe portie, este foarte bun pentru inima. Nucile pecan contin 65% din DZR de cupru, un mineral esential pentru productia de energie celulara, 33% din DZR de magneziu (necesar pentru sanatatea sistemului imunitar, functionarea nervilor, ritmul cardiac si taria muschilor si a oaselor) si zinc (pentru o functionare imunitara optima, sinteza proteica, sinteza ADN, diviziune celulara si vindecarea ranilor). Fosforul, fierul, calciu si seleniul sunt alte minerale care completeaza aportul nutritiv.
Pe aceeasi scara a valorilor, o portie de nuci pecan furnizeaza 48% din necesarul zilnic de tiamina (care ajuta celulele sa converteasca carbohidratii in energie si contribuie la functionarea inimii, a muschilor si a sistemului nervos), 42% din necesarul zilnic de fibre si 20% din cel de proteine la o portie. Din cele 78 de grame de grasimi totale, 7 sunt saturate. Nucile pecan sunt bogate in acizi grasi, printre care acidul oleic esential pentru corp si care este de mare ajutor in tinerea greutatii sub control. Sterolii vegetali din nucile pecan reduc nivelul de colesterol.
Nucile pecan - Informatii nutritionaleO portie: O cana de nuci pecan maruntite (108 grame) |
||
Cant. pe portie |
||
Calorii |
753 |
|
Carbohidrati |
15 |
|
Grasimi, din care: |
71g |
|
Grasimi saturate |
7 g |
|
Fibre |
10 g |
|
Zahar |
4 g |
Consumul de nuci pecan, apreciate de oamenii de stiinta pentru grasimile mono nesaturate pe care le contin, este recomandat pentru scaderea colesterolului si pentru influenta benefica si pe termen lung in ceea ce priveste reducerea riscului de boli cardiovasculare, fara ca acest consum sa contribuie la cresterea in greutate.
Un alt studiu arata ca o mana de nuci pecan consumat zilnic protejeaza sistemul nervos prin intarzierea degenerarii neuronale cauzate de inaintarea in varsta, cum ar fi SAL (scleroza laterala amiotropica) si boala lui Lou Gehrig.
Idee de reteta sanatoasa: Varza de Bruxelles la cuptor cu nuci pecan
Ingrediente:
- 1 kg varza de Bruxelles, curatate si taiate in jumatate
- 1 cana nuci pecan, maruntite
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei usturoi, taiate marunt
- Sare si piper negru
Mod de pregatire:
- Se incalzeste cuptorul in prealabil. Se amesteca bine si se intind pe o tava acoperita cu hartie de copt varza de Bruxelles, nucile pecan, uleiul, usturoiul, 1/2 lingurita sare si 1/4 lingurita piper. Jumatatile de varza de Bruxelles se aseaza cu partea taiata in jos.
- Se lasa la cuptor 20 - 25 minute, sau pana cand varza de Bruxelles capata o culoare aurie si se fragezesc.
Nucile pecan ofera o combinatie unica de atribute nutritionale. Aportul de minerale pe care il aduc este impresionant: 245% din DZR de mangan, pe langa cupru, magneziu si zinc. Bogate in fibre, pentru o digestie optima, nucile pecan au o activitate antioxidanta foarte puternica. Fitochimicale ca vitamina E, betacaroteni, luteina si zeaxantina neutralizeaza actiunea radicalilor liberi si protejeaza corpul de infectii si boli, inclusiv de cancer.
Spre deosebire de majoritatea soiurilor de nuci, bogate in Omega-6 (un element "pro-inflamator"), nucile pecan contin o cantitate echilibrata de acizi grasi Omega-3 ("anti-inflamator") - Omega-6.
Bogate in proteine si cu un gust delicios, nucile pecan sunt usor de inclus in regimul alimentar, se pot consuma ca atare sau se pot adauga la o varietate de feluri de mancare atât nutritive cât si deosebit de savuroase.