Cred ca unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le putem face pentru sanatatea noastra este sa ne crestem propria hrana, chiar la noi in bucatarie, iar cel mai imbucurator este faptul ca o putem recolta in doar 2-10 zile. Aceste minunate plante nu depind de vremea de afara si nici de spatiu sau de alte conditii de crestere. Odata ce stapanim procesul de crestere, care este foarte simplu, ne putem creste proprii vlastari si ne putem bucura de o salata verde si vie pregatita din hrana culeasa proaspat. Totul incepe cu multa vointa, dragoste, putina educatie si tot atat de putina disciplina.
Istoria germenilor si a vlastarilor
Inca din antichitate, vlastarii si germenii au fost folositi ca hrana terapeutica si regeneratoare. In urma cu 5000 de ani, medicii chinezi foloseau aceasta hrana pentru vindecarea multor afectiuni, insa occidentul a avut nevoie de secole pentru a realiza pe deplin meritele sale nutritionale.
In anii 1700, capitanul James Cook si echipa sa de marinari s-au hranit cu lamai, limete, si vlastari pentru a se vindeca de scorbut. In timpul celui de-AL Doilea Razboi Mondial, dr. Clive McKay, de la Universitatea Cornell, a studiat germenii de soia pentru cativa ani, sustinand ca acestia contin mai multe substante nutritive per calorie decat orice alt tip de hrana. El si alti cercetatori de la universitatile Pennsylvania, Minnesota si Yale au descoperit ca, pe langa faptul ca germenii isi pastrasera complexul de vitamine B prezente in samanta originala, cantitatile de vitamina A si C crescusera considerabil.
In plus, in procesul de germinare, amidonul s-a transformat in zaharuri simple, astfel germenii fiind transformati in hrana usor de digerat. Dr. Ann Wigmore a avut o misiune clara, aceea de a dezvolta si de a impartasi puterea hranei vii formata din germeni si vlastari. Ea a crezut ca bolile apar intr-un corp bolnav iar acesta are la baza doua cauze: deficienta pentru ca nu obtinem nutrientii necesari si toxemie, din cauza toxinelor stocate in organism ca urmare a stilului de viata alimentar toxic, a stresului, precum si a emotiilor distructive. Asadar, Dr. Ann Wigmore a creat acest stil de viata format din hrana cruda pentru ca aceasta este foarte usor de digerat, este bogata in nutrienti si combate aceasta deficienta.
Dar ce sunt, de fapt, germenii si vlastarii?
Germenii si vlastarii sunt cei mai bogati in nutrienti si sunt cea mai bogata sursa de energie. In articolul sau "Sprouts Stop Cancer", Steve Meyerowitz a descris vlastarii si germenii ca fiind o hrana suficient de concentrata pentru a produce un beneficiu terapeutic. Orice samanta, cereala, bob de fasole sau nuca ce a fost hidratata in apa, este readusa la viata iar in urmatoarele ore ii va creste un vlastar micut. Odata ce acest proces a inceput, enzimele devin catalizatorul care transforma semintele intr-o planta matura.
Dr. Brian Clement de la Institutul Hipocrate din Florida spunea ca enzimele “miracol” din vlastari si germeni stau la baza abordarii “alimentelor vii” cand vorbim de un regim de viata sanatos. Consumul de hrana plina de viata este siguranta unui corp sanatos si vibrant si acesta este motivul pentru care consum zilnic, la fiecare masa, germeni si vlastari proaspeti.
Proprietatile germenilor si ale vlastarilor
Germenii si vlastarii sunt intr-adevar alimente minune! Ei au fost numiti superalimente datorita calitatilor medicale extraordinare. La Institutul Hipocrate din Florida, germenii si vlastarii sunt o resursa alimentara vitala de mai mult de o jumatate de secol. Vlastarii si germenii proveniti din nuci, seminte, cereale, contin de zece pana la treizeci de ori mai multi nutrienti concentrati decat cele mai nutritive legume. Valorile nutritionale ale nucilor, semintelor si cerealelor cresc de aproximativ opt ori mai mult dupa germinare. Mai jos gasiti o lista a celor mai importanti germeni si vlastari pe care eu zilnic ii folosesc, si cateva din beneficiile acestora.
- Fasolea Adzuki germinata scade colesterolul LDL, regleaza insulina, lupta impotriva cancerului de san si de colon. Aceasta hrana este foarte scazuta in grasimi saturate, colesterol si sodiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, fosfor, potasiu si cupru, si o sursa foarte buna de acid folic si mangan.
- Broccoli germinat lupta impotriva cancerului de colon, prostata, esofag, plamani, stomac si rect, si este eficient in tratarea inflamatiilor. Germenii de broccoli contin pana la de 50 de ori mai mult din antioxidantul sulforafan decat broccoli matur. Intr-un studiu din 2010, s-a dovedit ca sulforafanul, un compus natural provenit din broccoli si broccoli germinat, ajuta impotriva cancerului.
- Vlastarii de trifoi ajuta la relaxarea sistemului nervos, linistesc stomacul, trateaza cancerul esofagian si de stomac, sunt un excelent expectorant si favorizeaza fertilitatea.
- Germenii de schinduf stimuleaza lactatia, acestia fiind de obicei folositi pentru a imbunatati cantitatea de lapte la mame. Studiile au aratat ca sunt un stimulent puternic al productiei de lapte matern. Mamele care au folosit germenii de Schinduf au aratat o crestere considerabila in productia de lapte matern. Germenii de schinduf mai sunt folositi pentru curatarea sangelui, reglarea vederii, combaterea febrei, palpitatii, contra problemelor de rinichi si ficat, si in tratarea anemiei.
- Germenii de linte sunt o buna sursa de proteina, zinc, fier si acid folic. Prin continutul mare de antioxidanti, acestia ajuta la prevenirea cancerului de san si de colon, contribuie la un control al glicemiei imbunatatit la persoanele cu diabet zaharat si scade colesterolul LDL. Doctorul Michael Greger recomanda lintea rosie ca fiind cea mai sanatoasa pentru consum.
- Germenii de fasole mung previn problemele de prostata si disfunctia glandulara. Previn si trateaza cancerul de san si trateaza calvitia prematura si albirea parului. Acesti germeni au un numar scazut de grasimi saturate si de sodiu si contin foarte putin colesterol. De asemenea, sunt o sursa buna de proteine, tiamina, niacina, vitamina B6, acid pantotenic, fier, magneziu,
- Vlastarii de ridiche sunt renumiti prin efectul lor antiseptic si antibiotic. Ei pot fi folositi in tratamentul unor afectiuni respiratorii precum sinuzita, astmul, raceala, tusea, si alte probleme ale cailor respiratorii. Pentru cei cu probleme de circulatie a sangelui, consumul de vlastari de ridiche ajuta la curatarea sangelui si previne bolile articulare. Trebuie de mentionat si faptul ca ajuta digestia. De asemenea, este o sursa buna de vitamina A, tiamina, riboflavina, acid pantotenic, calciu, fier si cupru, precum si o sursa foarte buna de vitamina C, niacina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor si mangan.
- Vlastarii de floarea soarelui sunt o sursa echilibrata de aminoacizi pentru constructia de proteine. Activeaza fiecare celula din sistemul imunitar. Vlastarii de floarea soarelui sunt o sursa excelenta pentru dezvoltarea scheletica si a sistemului muscular si neurologic. Acestia contin minerale cum ar fi calciu, iod, cupru, fier, fluorura, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. In plus, acesti vlastari sunt bogati in biotina, colina, acid folic, acid pantotenic, tiamina, vitamina E, vitamina K si inozitol care este extrem de valoros si de rar. Ca urmare a unui studiu facut de Universitatea Pekin din China in 2012, s-a stabilit ca vlastarii de floarea soarelui au avut efect mai puternic decat cel pe care il aveau medicamentele pentru diabetici.
- Vlastarii de mazare ajuta la constructia musculara, intaresc dantura si stimuleaza celulele H. Aceasta hrana este foarte scazuta in grasimi saturate, colesterol si sodiu. De asemenea, este o sursa buna de vitamina C, tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor, cupru si mangan, precum si o sursa foarte buna de acid folic.
- Vlastarii de hrisca sunt sursa cea mai completa de proteina de pe planeta, acestia continand cei opt aminoacizi esentiali. Vlastarii de hrisca sunt perfecti pentru diabetici pentru ca ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. De asemenea, este cunoscut faptul ca acestia ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la alcalinizarea corpului si curatarea colonului. Vlastarii de hrisca sunt foarte buni pentru persoanele cu varice acestia fiind bogati in rutin. Hrisca incoltita este un super aliment pentru creier deoarece contine lecitina iar creierul nostru este format din lecitina in proportie de 28%. Cercetarile arata ca vlastarii de hrisca ajuta la prevenirea anxietatii, a depresiei, a oboselii mintale, si, in general, la claritatea mintala a creierului. Datorita nivelului ridicat de fier, acestia ajuta la producerea de sange. Contin calciu, bor, coenzima Q10, toate vitaminele B, magneziu, mangan, seleniu, precum si alti compusi ce ajuta la sanatatea noastra.
- Iarba de grau este folosita terapeutic sau ca supliment la hrana zilnica si este absolut necesara daca hrana zilnica nu este asigurata din propria gradina. Sucul din iarba de grau ajuta la cresterea numarului de celule rosii din sange, scade tensiunea arteriala, stimuleaza tiroida, si corecteaza obezitatea, Este un bun detoxifiant al ficatului si un bun protector al sangelui. Este un adevarat luptator contra tumorilor si un bun neutralizant de toxine. Clorofila din iarba de grau este cel mai important element. Structura sa moleculara asemanatoare cu hemoglobina ajuta la transportarea oxigenului catre celule precum si la refacerea sangelui. Asadar, cu numai 120 ml (cantitatea recomandata de Institutul Hipocrate din Florida) de suc de iarba de grau, consumat zilnic, iti poti imbunatati considerabil starea generala de sanatate.
Vestea buna este ca poti creste toti acesti germeni si vlastari la domiciliu pe tot parcursul anului si la un cost foarte mic. Chiar si in mijlocul iernii, eu imi pregatesc salata folosind germeni si vlastari crescuti de mine in casa. Fara a mai fi nevoie sa mai merg la magazin, in fiecare zi am hrana proaspata la un cost foarte redus.
Cum imi cresc germenii si vlastarii?
Tot acest proces l-am invatat de la Institutul Hipocrate din Florida, acesta fiind unul extrem de simplu si usor. Toate semintele si nucile au fost preprogramate sa creasca. Deci, odata ce adaugam ingredientul magnific, apa, nu mai poti face aproape nimic ca sa le opresti din crestere.
Pentru acest proces, ne sunt necesare urmatoarele: apa pura, seminte bio speciale pentru germinat, borcane de sticla, tifon, pamant organic, tavite de plastic gaurite.
Brian Hetrich de la Institutul Hipocrate, a impartit semintele in trei categorii:
Categoria I |
Categoria II |
Categoria III |
fasolea adzuki |
alfaalfa |
iarba de grau |
linte |
broccoli |
floarea soarelui |
schinduf |
trifoi |
mazare |
fasolea mung |
usturoi |
hrisca |
naut |
ceapa |
|
mazare verde |
ridiche |
|
mazare verde |
sfecla rosie |
Categoria I
PASUL 1 - HIDRATAREA
- Seara, inainte de culcare, pune intr-un borcan de sticla cantitatea dorita (iti sugerez sa incepi cu o ceasca) de boabe din categoria I. Eu am ales pentru demonstratie boabele mung si lintea verde.
- Umple borcanul cu de trei ori mai multa apa. Apa trebuie sa fie pura si la temperatura camerei.
- Acopera cu un tifon borcanul.
PASUL 2 - SCURGEREA
- Dimineata, dupa 8-12 ore, scurge apa din borcan.
- Clateste bine cu apa semintele.
- Scurge bine apa.
- Aseaza borcanul cu capul in jos, in pozitia de 45 de grade (pentru a permite semintelor sa se scurga bine si pentru a permite aerului sa fie introdus in borcan)
PASUL 3 - CLATIREA
- La o diferenta de aproximativ 8-12 ore, clateste bine cu apa semintele
- Aseaza borcanul cu capul in jos, in pozitia de 45 de grade
- Repeta procesul de clatire si scurgere pana ce boabele sunt incoltite. Acest proces dureaza aproximativ 3 zile.
PASUL 4 - RECOLTAREA
- Clateste bine germenii si lasa la scurs pentru cateva minute.
PASUL 5 - DEPOZITAREA
- Iti sugerez sa ii depozitezi intr-o punga cu sistem de inchidere (ziplock) in frigider.
- Daca umiditatea este prezenta, plasarea unui prosop de hartie in punga va prelungi termenul de valabilitate.
Categoria II
PASUL 1 - HIDRATAREA
- Seara, inainte de culcare, pune intr-un borcan de sticla cantitatea dorita (iti sugerez sa incepi cu o ceasca) de boabe din categoria II. Eu am ales pentru demonstratie semintele de broccoli.
- Umple borcanul cu de trei ori mai multa apa. Apa trebuie sa fie pura si la temperatura camerei.
- Acopera cu un tifon borcanul.
PASUL 2 - SCURGEREA
- Dimineata, dupa 8-12 ore, scurge apa din borcan.
- Clateste bine cu apa semintele.
- Scurge bine apa.
- Aseaza borcanul cu capul in jos, in pozitia de 45 de grade (pentru a permite semintelor sa se scurga bine si pentru a permite aerului sa fie introdus in borcan).
PASUL 3 - CLATIREA
- La o diferenta de aproximativ 8-12 ore, clateste bine cu apa semintele.
- Aseaza borcanul cu capul in jos, in pozitia de 45 de grade.
- Repeta procesul de clatire si scurgere pana ce boabele sunt germinate. Acest proces dureaza aproximativ 3 zile. Durata de germinare depinde foarte mult de temperatura din camera. Deci, daca este mai frig pe timp de iarna, procesul de germinare poate dura pana la 4 zile, iar pe timp de vara, numai 2 zile.
PASUL 4 - PLANTAREA
- In ziua 3 sau 4, plantam semintele germinate.
- Foloseste o tava de plastic, gaurita. In tava aseaza minim 2 straturi de tifon pe care il udam, dupa care presaram uniform semintele deja germinate. Se aseaza tava intr-o camera precum bucataria unde lumina soarelui directa nu este posibila.
PASUL 5 - UDAREA
- Germenii se uda in fiecare seara si dimineata, timp de 4-5 zile. Acest proces de udare trebuie sa fie cat mai fin pentru ca nu vrem sa miscam semintele foarte mult. Eu folosesc o stropitoare foarte fina.
PASUL 6 - EXPUNEREA LA SOARE
- In ziua 6, plasez tavita intr-o camera cu mai multa lumina unde vor sta pentru inca 2 zile.
PASUL 7 - RECOLTAREA & STRECURAREA SEMINTELOR
- Separarea semintelor de vlastari se face foarte usor cu ajutorul unui uscator de salata. Acest proces nu este necesar. Vlastarii sunt foarte buni de consumat impreuna cu semintele, dar eu simt ca au un gust mai proaspat si dureaza mai mult daca le elimin inainte de a ii depozita in frigider.
- Vlastarii se scurg bine de apa cu ajutorul uscatorului de salata sau cu ajutorul unui prosop.
PASUL 8 - DEPOZITAREA
- Vlastarii de broccoli se scurg bine de apa si se depoziteaza intr-o punga cu sistem de inchidere (ziplock) in frigider.
- Daca umiditatea este prezenta, plasarea unui prosop de hartie in punga va prelungi termenul de valabilitate.
CATEGORIA III
Pentru aceasta categorie de seminte, avem nevoie de un recipient de sticla, apa, seminte, o farfurie, 2 tavi, si pamant.
PASUL 1 - HIDRATAREA
- Seara, inainte de culcare, pune intr-un recipient de sticla cantitatea dorita (iti sugerez sa incepi cu 2 cesti) de boabe din categoria III. Eu am ales pentru demonstratie semintele de floarea soarelui.
- Umple recipientul cu de trei ori mai multa apa. Apa trebuie sa fie pura si la temperatura camerei.
- Acopera recipientul cu o farfurie.
PASUL 2 - SCURGEREA
- Dimineata, dupa 8-12 ore, scurge apa din recipient.
- Clateste bine cu apa semintele.
PASUL 3 - PLANTAREA
- Intr-o tava de plastic si gaurita, se aseaza pamantul (2 cm) si se preseaza bine. Se uda pamantul, se aseaza semintele de floarea soarelui, se aseaza uniform pe stratul de pamant si se uda fin. Acoperiti semintele cu a doua tava peste care puneti o greutate. Eu folosesc o bucata de gresie dar se poate folosi pamant, o sticla plina cu apa, etc. Acest proces dureaza 3-4 zile.
- In ziua 5 sau 6, indepartati tava ingreunata si plasati tava cu seminte in lumina directa a soarelui. Vlastarii vor capata culoarea verde si vor creste mult mai repede.
PASUL 4 - RECOLTAREA
- In ziua 9 -12 vlastarii sunt gata de recoltare, aceasta depinde de temperatura din incapere.
- Vlastarii se recolteaza atunci cand apare a treia frunza.
- Se taie cu foarfeca sau cu ajutorul unui cutit.
PASUL 5 - DEPOZITAREA
- Vlastarii de floarea soarelui se depoziteaza intr-o punga cu sistem de inchidere (ziplock) in frigider.
- Daca umiditatea este prezenta, plasarea unui prosop de hartie in punga va prelungi termenul de valabilitate.
Acest articol a fost scris de Georgiana White - Health Educator certificat de Institul Hippocrates din Florida.
"Toata viata de pana acum a fost o pregatire pentru ziua de astazi, pentru ceea ce sunt acum, un moment perfect si plin de emotii. Traiesc pentru a intelege ce se intampla in jurul meu, visez sa ajut oamenii mai mult decat o fac, iubesc animalele si respect natura.
Uneori m-am simtit in nesiguranta precum atunci cand m-am confruntat cu provocari de sanatate precum dependenta de mancare, migrene, Hashimoto, si sani fibrochistici. Alteori m-am simtit puternica, ambitioasa, si mai sanatoasa precum atunci cand am absolvit cursul de Health Educator din cadrul Institutului Hippocrates din Florida (2015), atunci cand l-am cunoscut pe Alec Blenche si participarea mea la programale sale de detoxificare; atunci cand am primit diploma de masterant in Anglia, Universitatea Bournemouth; dar nu in ultimul rand atunci cand am absolvit facultatea de Relatii Internationale din cadrul Universitati Koc din Turcia. Toate intorsaturile de situatii de pana acum au fost si sunt foarte valoroase.
Experientele mele variate m-au facut ceea ce sunt astazi: un suflet indraznet care isi doreste sa ajute oamenii sa inteleaga ce inseamna a trai o viata sanatoasa si frumoasa si cum sa aiba grija de ei insisi. Pentru mine a fi sanatos inseamna a avea un corp armonios, puternic, a avea un corp care radiaza de fericire, pasnic, recunoscator si deschis spre cunoastere. Experienta m-a invatat ca pentru o viata sanatoasa trebuie sa fim prezenti cu toata fiinta noastra si ca numai atunci atingem potentialul infitnit de vindecare, de creatie, de iubire, si de pace.
Acum misiunea mea este de a ajuta oamenii de a gasi dragostea de sine si de a fi mai sanatosi."