Un vlastar este tulpina verde a unei plante incoltite, abia iesita din samanta. Vlastarii pot fi mici, insa contin multi nutrienti si au numeroase beneficii pentru sanatate in acest stadiu al dezvoltarii lor.
Iata doar sase din motivele pentru care ar trebui sa consumi mai multi vlastari .
Abundenta enzimelor
Sunt mult mai multe enzime in vlastari tineri decat in legumele sau fructele adulte. Enzimele permit corpului sa extraga mai multe vitamine, minerale si alti nutrienti din alimentele pe care le consumi si contribuie la procesul digestiv si la starea generala de sanatate.
Continut marit de vitamine
Vlastarii ajung sa isi mareasca continutul de vitamine de 20 de ori fata de cantitatea initiala la doar cateva zile dupa ce au incoltit.
Proteine de calitate
Calciu si magneziu se leaga de proteine in samanta, fiind astfel mai asimilabile si mai utilizabile in corp.
Bogati in fibre
Fibrele se leaga de grasimi si de toxinele din corp ajutand la eliminarea acestora. In acelasi timp le extrage repede afara din corp astfel incat grasimile nu pot fi absorbite de peretii intestinali.
Corpul nu poate produce acizi grasi omega-3 si omega-6, dar consumul de vlastari contribuie la suplimentarea acestora in corp. Printre beneficiile furnizate de acesti acizi grasi se regasesc contributia la dezvoltarea si functionarea creierului si a sistemului nervos, precum si reglarea tiroidei si a activitatii renale.
Potentiala preventie contra cancerului
Consumul a 100 de grame de vlastari pe zi poate preveni cancerul. In 1997, cercetatorii de la Johns Hopkins au descoperit ca vlastarii de broccoli contineau de 50 de ori mai multe beneficii anti-cancer decat planta de broccoli adulta, datorita continutului mult mai ridicat de sulforafan.
Fitoestrogeni
Vlastarii de trifoi si lucerna contin fitoestrogeni numiti cumestani. Cumestanii se considera a avea potential in prevenirea simptomelor de menopauza, osteoporoza, cancer si boli cardiace.
Acesti vlastari mici si atat de puternici au multe beneficii nutritive si sunt usor de crescut acasa. Cand ii cresti acasa, foloseste nuci, seminte, oleaginoase sau cereale organice.
Iata cativa pasi pentru a creste proprii vlastari:
- Spala semintele si strecoara-le.
- Umple a cincea parte dintr-un borcan cu seminte. Este mai bine sa pui cat mai putine seminte in borcan, pentru a nu mucegai.
- Toarna peste seminte apa la temperatura camerei. Umple borcanul pana la gura si acopera cu un capac perforat - sau o carpa din bumbac.
- Pune borcanul in lumina directa a soarelui si lasa semintele la inmuiat intre 8 si 10 ore.
- Strecoara apa prin capac. Deschide borcanul si toarna apa calduta peste seminte, apoi amesteca-le. Pune din nou capacul si strecoara din nou apa.
- Pune borcanul intr-un loc intunecos. Clateste si strecoara semintele de doua ori pe zi. Este important sa le mentii umede.
- Incoltirea are loc in doua sau trei zile, asa ca e bine sa stai cu ochii pe ele.
- Dupa a patra sau a cincea zi, le poti recolta.
- Clateste si strecoara bine si pune-le pe un prosop de hartie si lasa-le sa se usuce cam 8 ore.
Acum sunt gata de consum!
Surse utilizate pentru acest articol:
http://livelovefruit.com/2013/03/health-benefits-of-sprouting/#Oz03lWs1UxPzEbZw.99
http://www.hungryforchange.tv/article/10-reasons-to-love-sprouts-plus-diy-sprouting-at-home
http://www.thealternativedaily.com/7-reasons-to-eat-more-sprouts - vlastari