In India, semintele de chimion sunt pentru gatit cum sunt sarea si piperul pentru europeni. Pe langa aroma pe care o da mancarurilor cu dal si curry, chimionul are si proprietati vindecatoare pentru tuse, indigestie sau lipsa poftei de mancare. Cateva inghitituri dintr-o infuzie de seminte de chimion si deja iti poti simti plamanii si stomacul mai usoare si iti revine de indata si apetitul.
Iata cateva beneficiile acestei uimitoare mirodenii, confirmate stiintific:
- Chimionul este considerat un condiment "care incalzeste" de expertii care practica Ayurveda. Stimuleaza circulatia sangelui, precum si cantitatea de oxigen la nivel celular si ajuta digestia. Ceea ce Ayurveda stie de sute de ani este acum dovedit de studii si cercetari stiintifice.
- Semintele de chimion reprezinta o sursa buna de fier, esential pentru mentinerea unui nivel adecvat de hemoglobina la femeile aflate la varsta procrearii.
- Cantitati adecvate de oxigen si fier pentru creier duc la imbunatatirea performantelor cognitive si la reducerea tulburarilor cognitive precum Alzheimer si dementa. Un studiu korean efectuat in 2011 demonstreaza efectele benefice ale chimionului asupra puterii cognitive.
- Daca suferi de astm sau ai o tuse productiva, semintele de chimion ajuta. Sunt un puternic expectorant, iar proprietatile lor antitusive sunt confirmate de oamenii de stiinta.
Daca nu ai mai folosit chimion pana acum, iata cum pot incepe:
Semintele crude de chimion au un gust usor amarui. Daca le poti consuma asa, este cel mai bine. daca nu, fie le prajesti in putin ulei fierbinte, fie le prajesti fara ulei, la foc mic, pana capata o culoare inchisa si elibereaza aroma lor deosebita si specifica.
Daca le gatesti in ulei, iata cateva idei pentru a le folosi la aromarea mancarurilor:
Cand semintele incep sa sfaraie in grasime, adauga o mana de orez basmati in tigaie. Amesteca usor pentru ca semintele ca acopere bine orezul. Adauga putina sare, doua cani de apa, acopera si lasa la foc mic pana cand orezul este gata. Acest tip de orez este un fel de mancare indian foarte cunoscut, numit “orez zeera.” (Zeera inseamna chimion in Hindi.)
Adauga seminte de chimion in aluaturile de paine sau biscuiti.
Uleiul in care ai prajit semintele poate fi pus peste cartofii fierti sau copti si amestecat bine ca sa-i patrunda.
Adauga seminte de chimion prajite in mancaruri pe baza de leguminoase, cu putina sare si turmeric.
Pot fi adaugate in mai toate supele limpezi.
Cand prajesti seminte in ulei, adauga si legume proaspete. Gateste la foc mare timp de cateva minute, amestecand in continuu si poti adauga usturoi, ghimbir si putin turmeric. Adauga sare si piper dupa gust.
Salatele pot fi si ele imbogatite cu un praf de seminte de chimion prajite.
Semintele de chimion nu se recomanda sa fie combinate cu orezul si pastele, decat daca vrei sa dai mancarii o aroma specific indiana! Retele de pizza Tandoori, de exemplu, folosesc din plin acest ingredient.
Sfat: daca folositi semintele de chimion prajite, cel mai bine este sa utilizati un mojar cu pistil, care nu absoarbe uleiurile esentiale. De asemenea, macinati numai cateva seminte cand aveti nevoie, nu le pastrati macinate o perioada lunga de timp, pentru ca isi pierd din prospetime si din proprietati.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/4-incredible-benefits-of-cumin-seeds-and-how-to-include-them-in-your-diet.html#ixzz3RLcGhjpT - chimion