Plantele sunt uzine de nutrienti. Folosite cu pricepere si in mod constant, plantele pot inlocui cu succes orice medicamente si suplimente costisitoare. De exemplu, daca iei suplimente cu ulei de peste, ulei cu omega 3, ulei de in sau antidepresive, le poti inlocui pe toate cu iarba grasa si te vei bucura de o stare mai buna de sanatate, pe langa faptul ca vei si economisi mai multi bani.
Iarba grasa (Portulaca oleracea) sau grasita, pita porcului, este o planta spontana (o buruiana) ce apare frecvent printre culturile agricole. Nu o vei gasi in supermarket sau in magazinele naturiste (momentan, cel putin); o poti gasi numai in salbaticie, ceea ce nu e deloc greu, pe timp de vara. In zona rurala, o gasesti prin gradini. In oras, o poti cauta printre spatiile verzi si standurile cu flori.
Cu tulpinile ei groase, suculente si taratoare si frunzele verzi carnoase, iarba grasa seamana mai mult cu o planta suculenta, nu cu o planta anuala rezistenta ale carei seminte fac fata cu usurinta iernilor lungi si friguroase. Iarba grasa se culege prin taierea varfurilor moi - care pot fi de 2.5 cm sau de 20 de cm, in functie de dimensiunea plantei.
Iarba grasa se consuma cruda, asezonata cu ulei de masline si otet; se soteaza in putin unt, sau se adauga in salate si supe. Incearca iarba grasa in otet sau Gazpacho - vezi retele mai jos.
Expertii in plante spun ca iarba grasa contine pana la 4000 ppm de acid alfa linoleic omega-3 (ALA); ceea ce inseamna ca o portie de 100 grame contine 400 mg de ALA. Puii hraniti cu iarba grasa fac oua ce contin de pana la 20 de ori mai mult omega 3 decat ouale obisnuite. Iarba grasa este o sursa mai gustoasa, mai sigura si mai eficienta de omega-3 decat suplimentele. Pentru a mari asimilarea acestuia, iarba grasa se poate consuma cu ulei de nuci.
Iarba grasa este o planta ce combate depresia. Este una dintre cele cinci plante - pe langa salata, frunzele de amarant, spanacul salbatic si nasturel - cu continutul cel mai bogat in substante antidepresive. Este de asemenea o sursa superioara de calciu, magneziu, potasiu, fenilalanina si triptofan, toate fiind cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora efectele substantelor depresive din creier.
Iarba grasa este plina de nutrienti. O singura portie cat o cana contine necesarul zilnic de vitamina E, precum si cantitati semnificative de vitamina C si pro-vitamina A. Iarba grasa este si una dintre sursele cele mai bune de magneziu. O cana furnizeaza necesarul minim de 450 mg. Lipsa de magneziu este asociata cu diabet, migrene, osteoporoza, hipertensiune si astm.
O cana de iarba grasa proaspata furnizeaza peste 2000 mg de calciu si 8000 mg de potasiu. Femeile care iau suplimente cu calciu nu isi intaresc oasele prea mult in acest fel. Femeile care consuma alimente bogate in calciu - urzica, iarba grasa, seminte de susan - au oase flexibile, rezistente la fracturi.
Semintele de iarba grasa au fost descoperite in pesteri din Grecia, locuite cu 16.000 de ani in urma.
Sunt suficiente motive pentru a consuma aceasta super-buruiana? Nu uita, insa, ca plantele nu sunt medicamente si nu actioneaza ca acestea. Plantele hranesc, intaresc si tonifica. Efectele lor sunt profunde si de durata, insa au nevoie de ceva timp pentru a deveni vizibile.
Iarba grasa este un aliment, asa ca poate fi consumata in siguranta si in paralele cu utilizarea de medicamente. Pe masura ce efectele sale incep sa devina evidente, cu acordul medicului, poti reduce treptat cantitatea si numarul de medicamente si suplimente pe care le iei.
Citeste si articolul: 10 beneficii ale ashwagandhei
Gazpacho cu iarba grasa
Portii: 6-8
Timp de preparare: o ora (inclusiv timpul necesar culesului plantelor).
Aceasta reteta se poate face spre sfarsitul verii. Arata ca un platou cu confetti datorita busuiocului verde, castravetelui alb, rosiilor portocalii si rosii si frunzelor de shiso. Este un fel de mancare pe gustul oricui, chiar si al copiilor, pentru ca nu are ceapa, usturoi si niciun fel de piper.
Se taie rosii coapte, suculente (preferabil jumatate tomate rosii si jumatate tomate portocalii) cubulete, cam 6 cani. Rosiile cu tot cu sucul lasat de acestea se pun intr-un bol mare de salata. Se curata castravetii de coaja si de seminte, apoi se taie cuburi si se pun cam 4 cani peste rosii. Se adauga 1 lingura sare de mare. Se amesteca bine, se acopera si se las ala frigider cateva ore. Inainte de a servi, se adauga 4 cani de iarba grasa (varfurile moi), cam 20 de frunze de busuioc proaspat si 10 frunze de shiso proaspete (se taie de-a lungul frunzei de dimensiunea unei "imbucaturi"), 2-3 lingurite usturoi granulat, 2 linguri suc lamaie si 1/2 cana ulei de masline extra virgin. Se potriveste de sare dupa gust.
Iarba grasa in otet
Timp de preparare: 15 minute (inclusiv timpul necesar culesului plantelor).
Mod de preparare: Se foloseste un borcan cu capac de plastic, sau orice recipient cu gura mai larga. Se umple recipientul cu iarba grasa proaspata si taiata in bucati de 5 cm, lasand si ceva spatiu in borcan. Se umple borcanul sau sticla cu otet din cidru de mere la temperatura camerei, cat sa acopere bine plantele, apoi se pune capacul de plastic(capacele de metal vor prinde rugina, de aceea se recomanda capacele de plastic). Se pune o eticheta cu data. Va fi gata de consum in sase saptamani; dar poate sta si pana la un an.
Sugestii de consum: Se pot consuma ca atare, sau se pot folosi ca garnitura la legume verzi gatite, fasole, sau in salate, pentru o aroma deosebita si un aport bogat de minerale.
Sursa utilizata: http://www.susunweed.com/Article_Joy-of-Purslane.htm
Cita iarba se pune la fiert pt 2cani ceai
Bună, Sandel, Pentru a prepara ceai din această plantă, urmează pașii de mai jos: Recoltarea: Adună frunze și tulpini de Common Purslane. Dacă folosești plante proaspete, spală-le bine pentru a îndepărta orice impurități. Uscarea (opțional): Dacă dorești să folosești planta uscată, întinde frunzele și tulpinile pe o tavă și lasă-le să se usuce într-un loc cald și bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui. Acest proces poate dura câteva zile. Prepararea ceaiului: Pentru planta proaspătă: Toacă mărunt frunzele și tulpinile. Pentru planta uscată: Mărunțește frunzele și tulpinile uscate. Infuzarea: Aduce la fierbere aproximativ 250 ml de apă. Adaugă 1-2 lingurițe de frunze și tulpini mărunțite în apă fierbinte. Acoperă cana și lasă ceaiul să infuzeze timp de 5-10 minute. După ce a trecut timpul de infuzare, strecoară ceaiul pentru a îndepărta frunzele și tulpinile. Poți savura ceaiul simplu sau îndulcit cu puțină miere, dacă dorești. Cu prietenie, Manuela - Viata Verde Viu
otetul nu distruge efectele benefice ale portulacai
Bună, Ancuța, Oțetul din cidru de mere nu distruge efectele benefice ale plantei așa cum se întâmplă cu murăturile dar dacă dorești să beneficiezi din plin de calitățile acestei plante îți recomand să o consumi proaspătă. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
O planta verde pe care o consum cu mare placere pentru ca are un gust acrisor extrem de placut si merge minunat alaturi de rosii.
Magda, cum o folosești? Poate mia învățăm și noi ceva :)