In ziua de azi multa lume simte acut efectele crizei de energie. Si nu e vorba numai de cea din mediu - ci si de cea din propriile noastre corpuri.
Iata cinci dintre motivele principale care stau la baza acestui declin de energie si cateva sfaturi utile pentru a remedia situatia:
1. Nu respecti ciclurile de somn.
Chiar daca dormi 8 ore pe noapte, te poti simti rupt de oboseala dimineata daca nu respecti ciclurile naturale ale somnului.
Ciclurile de somn dureaza cam 75 - 90 de minute fiecare si includ atat fazele de REM si non-REM, cat si pe cele dintre acestea. Fiecare faza in parte este corelata cu o functie specifica de regenerare sau detoxifiere a celulelor si organelor din corp.
Anumiti factori, cum ar fi un nivel ridicat de cortizol (stres) si glicemia fluctuanta, pot destabiliza ciclurile de somn. Nici nu mai conteaza cate ore petreci in pat daca nu respecti ciclurile de somn. Intreruperea somnului REM, de exemplu, a fost asociata cu framantari psihologice moderate, cum ar fi iritabilitatea si dificultatea de concentrare.
Ce poti face: Studiile arata ca expunerea matinala la lumina soarelui poate reduce nivelul de cortizol la orele inserarii. Si dieta este importanta, si trebuie sa includa alimente intregi si cat mai putine alimente procesate - o nutritie buna este fundamentala pentru stabilizarea zaharului in sange pe timpul noptii. Unii nutrienti, cum sunt potasiul si vitamina D, au o influenta mare asupra somnului.
2. Nu faci suficienta miscare.
Nu confunda sportul ocazional cu un stil de viata activ.
Daca faci sport o ora pe zi si apoi nu faci decat sa stai tot restul zilei, nu esti cu nimic mai activ decat restul populatiei sedentare. Exista si o denumire pentru aceasta categorie tot mai numeroasa de persoane care incearca sa compenseze viata sedentara de la birou cu cateva ore la sala: Sedentarii activi.
Desigur, chiar si putina miscare e mai buna decat deloc - dar pentru a ajunge la energia de care avem nevoie trebuie sa intelegem cum functioneaza.
Ce poti face: Adevarul este ca noi, oamenii, nu "primim" energie, ci o o cream. Prin simplul fapt ca ne miscam, tesuturile noastre creaza o forma de energie echivalenta cu o unda de curent alternativ care ne incarca celulele. Cand stai jos o perioada mai lunga, este suficient sa te ridici de pe scaun sau sa faci 50 de sarituri ca mingea sau genuflexiuni, pentru a genera voltajul electric de care ai nevoie pentru a-ti alimenta corpul cu energie.
Iar impulsul pozitiv pe care il vor primi hormonii si neurotransmitatorii din corp te va face sa te simti si mult mai viu. Incearca si vei vedea.