În ultima vreme abia iti mai tragi nu doar picioarele dupa tine, dar si sufletul? Primul gând care vine în minte este ca poate nu dormi suficient de mult Si acesta poate fi un motiv, dar pot fi si alte motive care te fac sa te simti lipsit de vlaga. Sharon Bergquist, doctor si profesor de medicina în cadrul Universitatii Emory din Atlanta prezinta într-un interviu câteva potentiale motive de epuizare fizica care ar putea sa te surprinda.
Gustarile dulci.
Când manânci alimente procesate, precum zahar (sub toate formele in care acesta se prezinta), pâine alba si ciocolata, glucoza din sânge (energia pentru corp produsa in urma metabolizarii a ceea ce manânci )creste vertiginos între o jumatate de ora si 60 de minute. Apoi zaharul din sânge scade rapid si te simti obosit, poate chiar mai obosit decât erai inainte.
Asadar, consuma carbohidrati complecsi, cereale integrale, fasole, fructe si legume, precum si proteine din leguminoase si oleaginoase, care elibereaza glucoza lent, mentinând nivelul de energie constant.
Somnul deficitar.
Majoritatea oamenilor au nevoie intre 7 si 9 ore de somn in fiecare noapte, spune Bergquist. Daca te trezesti obosit, este posibil sa ai o tulburare de somn, cum ar fi apneea, o afectiune potential periculoasa care opreste respiratia in timpul somnului. Daca banuiesti ca suferi de o tulburare a somnului, consulta-ti medicul.
Somnul poate fi perturbat si de stres. Lasa munca de-o parte si încearca sa te relaxezi cel putin o ora inainte de culcare. Sau fa o baie fierbinte: temperatura crescuta in corp te va molesi si-ti va relaxa muschii. Respira adânc, urmarind respiratia – te ajuta sa-ti eliberezi mintea înainte de culcare.
Prea multa cofeina.
Cu siguranta nu te poti lipsi de portia ta de cafea de dimineata - si nici de cea de dupa pranz. “Dar cofeina ramane in corp timp de sase ore. E mai bine sa nu bei cafea sau alte lichide cu cofeina, dupa ora trei dupa-amiaza.
Deshidratarea.
Muschii au nevoie de apa suficienta pentru o functionare optima.Nu astepta pâna simti ca-ti este sete ca sa bei lichide. Un indiciu bun este urina. Daca este de culoare galben închis, cu siguranta esti deshidratat.
Lipsa de miscare.
Miscarea elibereaza [hormonul] cortizol, care mentine starea de alerta in corp. Daca vei face miscare cu trei ore inainte de culcare, te poate impiedica sa dormi. Dar miscarea facuta mai devreme (in special dimineata) este unul dintre modalitatile cele mai eficiente de a imbunatati nivelul de energie pe parcursul zilei cât si calitatea somnului. Miscarea ajuta respiratia si rezistenta fizica, stimuleaza metabolismul si reduce stresul.
Unele medicamente.
Anumite medicamente - antihistaminicele, analgezicele, medicamentele pentru relaxarea muschilor si unele medicamente pentru depresie si anxietate — te pot epuiza. Intreaba medicul ce medicamente ti-ar putea afecta activitatea zilnica.
Depresia.
Un prim simptom al depresiei este senzatia ca nu ai energie si nu vrei sa te dai jos din pat. Daca ti se pare ca esti depresiv, apeleaza la familie si prieteni. Si fa miscare, multa miscare . Se elibereaza endorfine care te binedispun.
O afectiune medicala.
Multe afectiuni, cum ar fi anemia, o insuficienta tiroidiana, diabetul, sau bolile de inima pot reduce semnificativ energia. Daca dormi suficient, manânci bine, faci sport si tot te simti obosit, sau apar modificari bruste in nivelul de energie, consulta un medic.
Un nivel optim de energie te ajuta sa fii tu însuti. Învinge oboseala si te vei simti din nou în cea mai buna forma.
Digestia grea de asemenea oboseste organismul. Deci fructe si alimente corect combinate pentru digestie usoara si multa energie :)