Te simti ca si cum ai fi la capatul puterilor? Iata 10 indicii care iti confirma ca nu te inseli.
Corpul are propriile moduri prin care iti spune ca nu mai poate suporta presiunea la care e supus. Stresul constant si lipsa de odihna sau de recuperare pot atinge un prag de epuizare cronica, cu consecinte negative pentru sanatate.
Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele de mai jos in mod regulat, inseamna ca trebuie sa gasesti metode noi de gestionare a stresului sau sa vezi daca nu poti elimina cativa dintre factorii de stres din viata ta.
1. Te trezesti foarte greu dimineata
Cortizolul, hormonul secretat de glandele suprarenale, necesar pentru a asigura nivelul de energie in primele ore ale diminetii. poate fi la un nivel scazut, din cauza unor stari de stres si oboseala prelungite.
2. Te simti obosit indiferent cat de mult dormi
Cand nevoia de somn este mai mare decat odihna de care beneficiaza corpul, incepi sa te simti obosit si fara energie.
3. Ai pofta de alimente sarate
Stresul cronic poate cauza dezechilibre la nivelul electrolitilor, favorizand aparitia unor pofte de alimente sarate.
4. Abilitate scazuta de a face fata unor situatii stresante
O stare de stres continua scade rezistenta la stres si nu mai reusesti sa faci fata situatiilor tensionate care pot aparea in viata de zi cu zi.
5. Cicluri menstruale neregulate si sindrom premenstrual accentuat
Corpul acorda prioritate hormonilor de stres fata de cei sexuali (care, deseori, sunt produsi din aceeasi materie prima), de aceea stresul cronic poate duce la dezechilibre hormonale care afecteaza ciclul menstrual, sindromul premenstrual si chiar la probleme de fertilitate.
6. Raceli si gripe frecvente, cu timp de vindecare mai mare
Ca si in cazul echilibrului hormonal, corpul prioritizeaza hormonii de stres fata de functia imunitara, ingreunand sarcina acesteia din urma in lupta cu racelile si alte boli.
7. Senzatii de ameteala la ridicatul in picioare
Dezechilibrul de electroliti asociat cu stresul cronic poate da senzatii de ameteala sau de pierdere a echilibrului la ridicatul brusc in picioare.
8. Ceata mentala
Stresul excesiv te poate face sa simti ca gandirea iti este permanent incetosata si ca memoria iti joaca feste.
9. Dependenta de cofeina sau zahar
Cofeina si zaharul iti dau un impuls cand iti scade energia, dar daca simti ca nu poti functiona fara ele, inseamna ca rezervele tale naturale sunt epuizate.
10. Dezechilibrul zaharului din sange
Stresul cronic poate dezechilibra nivelul zaharului din sange, cauzand suisuri si coborasuri frecvente ale energiei pe parcursul unei zile.
Sursa utilizata: http://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/10-warning-signs-that-youre-about-to-burn-out/slide/10