Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Rolul alimentaţiei şi al sportului în vindecarea sistemului limfatic

Rolul alimentaţiei şi al sportului în vindecarea sistemului limfatic

Cu totii am auzit despre sistemul limfatic, insa putini dintre noi intelegem cum si de ce actioneaza si cat de vital este pentru corp ca acest sistem sa fie functional. Sistemul limfatic reprezinta o retea de tesuturi si organe ce transporta limfa prin tot corpul. Printre sarcinile sale se numara curatarea celulelor, directionarea proteinelor si a lichidelor in exces din tesuturi in sange, furnizarea unui mijloc de absorbtie a grasimilor in sange, productia si distribuirea anticorpilor (celule albe din sange, numite limfocite) prin corp, in scopul combaterii infectiilor.

Sangele contine celule rosii care distribuie oxigenul prin corp, celule albe care lupta cu infectiile, trombocite care impiedica sangerarea cand ne taiem si plasma.

Plasma este partea lichida a sangelui. Este un lichid galben care ofera un mediu lichid pentru celulele rosii din sange si care poarta nutrientii si oxigenul prin corp. Plasma contine apa, sare, enzime, imunoglobuline (anticorpi), hormoni, factori de coagulare si proteine.

Lichidul interstitial, cunoscut si ca lichid tisular, era plasma inainte de a patrunde in tesuturi. Lichidul interstitial este o solutie care spala si inconjoara celulele tesuturilor.

Lichidul tisular si sangele nu sunt acelasi lucru si nu tot continutul sangelui trece in tesuturi. Celulele rosii, trombocitele si o parte din plasma nu trec prin capilare. Amestecul rezultat care trece este, in esenta, plasma sanguina fara agenti de coagulare si o parte din proteine.

Limfa era lichid interstitial inainte de a deveni limfa.

Anatomia limfatica

Sistemul limfatic este compus din capilare limfatice, vase de sange, ganglioni, splina, timus, amigdale, placile lui Peyer si limfocite (celulele albe din sange). Maduva osoasa rosie este, de asemenea, o parte a sistemului limfatic. Avem sute de ganglioni limfatici. Ganglionii limfatici sunt prezenti in jurul plamanilor si al inimii, in intestine, subrat si zona inghinala si cam in tot restul corpului.

Presiunea sanguina face ca lichidul plasmatic in exces sa patrunda in tesuturi iar lichidul in exces din tesuturi sa patrunda in capilarele limfatice. Cand acest lichid paraseste celulele, preia si produsele reziduale celulare si proteinele folosite. Capilarele limfatice capteaza aproape 20% din lichidul distribuit in spatial interstitial. Sistemul venos capteaza aproape 80% din lichid in spatiul interstitial. Structura unica a capilarelor limfatice permit lichidului interstitial sa intre, dar nu sa si iasa.

Presiunea sanguina, temperatura, activitatea muschilor si a incheieturilor, respiratia din diafragma si pulsatia adiacenta a arterelor, toate ajuta limfa sa se miste spre venele subclaviene de la baza gatului. Valvele si presiunea imping limfa in directia potrivita. Pe parcurs, lichidul este intrerupt de ganglionii care filtreaza praful, celulele canceroase, patogenii si alte elemente nedorite. Ganglionii produc si limfocite (celule albe). Splina, amigdalele si maduva osoasa rosie produc si ele limfocite.

Splina, care este de marimea pumnului inchis, este cel mai mare organ limfatic. Are o structura similara cu cea a unui ganglion limfatic, insa filtreaza sange, nu limfa. Splina contine doua tipuri principale de tesut, pulpa alba si pulpa rosie. Pulpa alba este un tesut limfatic ce contine celule de sange albe – celule B si T. Celulele T ataca patogenii (bacteria si virusi) in timp ce celulele B produc anticorpi care se lupta cu infectiile. Tesutul de pulpa rosie inlatura celulele rosii de sange vechi si deteriorate si depoziteaza trombocitele. Acesta mai produce si celule rosii de sange in copiii nenascuti si in unele boli.

Timusul este un organ limfatic si o glanda endocrina in acelasi timp. Timusul joaca un rol important in dezvoltarea sistemului imunitar, inca inainte de nastere. Spre deosebire de alte organe, timusul isi atinge functionalitatea maxima in perioada copilariei. Dupa pubertate, acesta de reduce ca marime, fiind inlocuit cu grasime.

Amigdalele sunt organe binecunoscute. Datorita pozitiei, suspendate intre gura si faringe, sunt prima linie de aparare contra corpurilor straine si a toxinelor inhalate si inghitite.

Scopul principal al intregului sistem limfatic este de a face limfa sa circule prin corp si sa revina in plasma sangelui. Exista doua structuri limfatice specializate la capatul sistemului limfatic, numite trunchiuri si ducte. Ductele limfatice golesc limfa intr-un dintre venele subclaviene. Exista doua ducte limfatice, cel drept si cel toracic. Ductul drept dreneaza limfa din membrul drept, partea dreapta a toracelui si jumatatea dreapta a capului si a gatului. Ductul toracic dreneaza limfa in sistemul circulator intre vena stanga subclaviana si vena stanga jugulara.

Trunchiurile limfatice sunt vase limfatice mari, create prin convergenta mai multor vase limfatice eferente. Sunt cinci seturi de trunchiuri limfatice.

Trunchiurile limfatice dreneaza ductele limfatice, partea finala a sistemului limfatic.

 

Sistemul limfatic gastrointestinal

Dupa filtrarea ganglionilor limfatici, vasele limfatice eferente duc limfa la capatul sistemului limfatic pentru a o face sa se intoarca in plasma din sange. Sistemul limfatic intestinal indeplineste functii vitale de reglare a homeostazei lichidului din tesuturi (mentinerea tesuturilor hidratate corespunzator), supravegherea imunitara si transportarea grasimilor si a altor nutrienti in plasma.

Atunci cand intestinele sunt bolnave, si corpul este bolnav. Intestinele lente si toxice vor incetini si abilitatea limfei de a furniza sange curat si fara infectii, iar grasimile nu vor fi la fel de bine asimilate si absorbite, ducand la cresterea in greutate si la o proasta sanatate celulara, care atrage o gama larga de afectiuni, de la diabet si pana la cancer.

Boli si tulburari ale sistemului limfatic

Sistemul limfatic inlatura infectiile si alte toxine din sange. Un corp bolnav este toxic si infectat (sau va fi). Fara indoiala, aproape fiecare boala cronica si orice infectie din corp este un indiciu al unui sistem limfatic suprasolicitat. Cand sistemul este prea aglomerat, corpul este coplesit. In cazul oricarei boli cronice, vindecarea presupune o imbunatatire a functiei limfatice.

Toate tulburarile limfatice au ca rezultat incetinirea sistemului limfatic. Acest lucru duce imediat la o aglomerare de toxine in sange si in tesuturi, precum si de celule bolnave, care, in mod normal, ar fi trebuit filtrate si eliminate.

Simptomele unui sistem limfatic lent

Oamenii au de doua ori mai mult lichid limfatic in corp decat sange. Spre deosebire de sistemul circulator, cel limfatic nu are o pompa. Pentru a se misca, limfa depinde de presiunea sangelui, de contractia si relaxarea muschilor si de miscarile articulatiilor. Sistemul limfatic poate deveni cu usurinta stagnant, mai ales daca este coplesit de reziduuri toxice. Un stil de viata toxic combinat cu lipsa de miscare este reteta sigura pentru o boala cronica.

Toate lucrurile in natura au o progresie naturala. Cand aceasta progresie este impiedicata, sanatatea are de suferit. Putem lua exemplul unui rau. Un rau cu un curs normal va avea un curs curat si limpede, spre deosebire de o apa statuta. Imaginati-va cum ar fi daca acesta s-ar bloca si ar incepe sa se acumuleze. Sau ne putem imagina motorul unei masini si filtrul de ulei. Sistemul limfatic poate fi ca un filtru de ulei. Motorul ar incetini semnificativ daca uleiul nu ar fi filtrat in mod constant. Lichidul limfatic lent este un mediu propice pentru infectii.

Limfa stagnanta influenteaza orice sistem din corp. Si pentru ca limfa curata aproape fiecare celula din corp, simptomele unui blocaj limfatic cronic pot fi variate. Desi oamenii prefera sa gaseasca o singura cauza a unei boli, rareori sunt mai putin de trei si deseori este vorba de sute de cauze. Ideea este ca, intr-un corp nesanatos, si limfa este nesanatoasa. Daca se imbolnaveste corpul, se imbolnaveste si limfa.

Simptomele congestiei limfatice cuprind:

Fiecare dintre aceste simptome poate fi asociat cu orice alta boala, insa orice boala va duce la un sistem limfatic deteriorat, iar pentru vindecarea bolilor este nevoie de un sistem limfatic sanatos.

Cum se reface sistemul limfatic

Medicii din Europa si din Orientul Indepartat recunosc importanta functionarii limfatice si modul in care sistemul limfatic sprijina detoxifierea si celelalte sisteme din corp, sistemul imunitar, digestiv si sistemul nervos. Medicii naturopati stiu ca lipsa de sanatate a limfei sta la baza celor mai multe boli, de la problemele de piele pana la cancer. Pe de alta parte, in America, medicii nu prea iau in considerare sistemul limfatic pana cand nu apar unele semne evidente, cum ar fi un ganglion inflamat, cancer sau semne evidente de blocaj limfatic. Si, desigur, cand apare o problema grava la nivelul sistemului limfatic, medicii din occident spun, de obicei, ca boala este incurabila. Ceea ce nu este adevarat.

 

SURSE

http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/15-how-to-detoxify-and-heal-the-lymphatic-system

#alimentatie #drenaj limfatic #sistemul limfatic #sport #vindecare #jogging #alergarea

Ce au mai parcurs alti cititori...

Alimentatia si sportul. Cand e bine sa mananci - inainte sau dupa antrenament 
Relaţia dintre cancer şi sistemul limfatic
10 moduri prin care iti maresti alcalinitatea in corp si iti intaresti imunitatea
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101