Recent pare sa fi fost o renastere in alopatie privitor la sistemul limfatic. In timp ce multi medici se bazeaza pe teste de sange pentru a determina sanatatea pacientului, cercetari curente sugereaza ca o parte au inceput sa priveasca mai profund si catre sistemul limfatic pentru indicii.
Revista Genes and Development/Genele si Dezvoltarea ofera intr-un articol detalii minutioase despre acest sistem trecut cu vederea al corpului uman. Articolul descrie care este functia sistemului limfatic si ce trebuie vizat.
In 2012, cercetatorii de la USC au facut aceasta declaratie: “... sistemul limfatic nu este mai putin esential decat sistemul circulator sanguin pentru sanatatea si bunastarea umana”.
Sistemul limfatic trebuie considerat in cadrul fiziologiei umane un alt sistem vascular si nu unul secundar.
Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic constituie un sistem paralel cu cel cardiovascular, care transporta sangele prin corp. Limfa exista in spatiile dintre majoritatea celulelor si tesuturilor corpului. Capilarele sistemului limfatic sunt de grosimea unei singure celule, facand foarte usor pentru orice material, atat cel benefic, cat si cel toxic, sa traverseze aceasta subtire bariera.
Aceste capilare transporta limfa in vase limfatice mai mari, care se conecteaza cu ganglionii limfatici. Amidgalele, splina si timusul sunt si ele parti ale sistemului limfatic. Limfa nu este continuta in epiderma, unghii, par, retina, cartilagii si creier.
Limfa este densa in proteine, despre care savantii cred ca atrag celulele albe sanguine catre sistemul limfatic. Sangele nu contine aceste proteine. Mai sunt de asemenea un numar de gene care sunt exprimate in sistemul limfatic, nefiind parte a sistemului cardiovascular.
Totusi un numar de markeri pentru sange sunt prezenti in sistemul limfatic in timpul dezvoltarii unui embrion, ceea ce indica faptul ca cele doua sisteme nu sunt reciproc exclusive.
Sistemul limfatic ar putea fi adevaratul vindecator al trupului
Sistemul limfatic este esential atat pentru repararea tesuturilor, cat si pentru inflamarea majoritatii organelor din corpul uman.
Orice disfunctie din sistemul limfatic, fie genetica sau dezvoltata mai tarziu, are ca rezultate blocajul curgerii limfei. Disfunctia duce si la afectarea sistemului imunitar, oferind o oportunitate pentru tumorile maligne sa se stabileasca in nodulii limfatici.
Pe durata repararii tesuturilor, celulele limfatice raman separate de celulele sanguine. Acest lucru poate fi usor observat in vindecarea unei basici, dar savantii nu stiu de ce se intampla asta. Ei au identificat cateva molecule despre care se crede ca sunt responsabile cu regenerarea tesuturilor, dar savantii nu cunosc cu claritate procesul exact care intervine in decursul repararii tesutului.
Oamenii de stiinta stiu mai clar cum lucreaza limfedemul. Limfedemul este cauzat fie de un sistem limfatic ce functioneaza deficitar, fie de un blocaj, fie de hipoplazie – o dezvoltare incompleta a sistemului limfatic.
Genetica intervine si ea, cel putin partial. Totusi majoritatea cazurilor de limfedem sunt asociate cu disfunctionalitati ale organelor apartinand celorlalte sisteme.
Sistemul limfatic ar putea oferi raspunsul la motivul aparitiei cancerului
Sistemul limfatic serveste drept transportator pentru raspandirea celulelor tumorale in ganglionii limfatici. Cancerul localizat in ganglionii limfatici joaca un mare rol in determinarea prognozei la pacientii cu cancer si daca pacientul ar trebui sa primeasca chimioterapie dupa operatie sau nu.
Pe cat de important este sistemul limfatic in progresia cancerului, pe atat de putin se intelege cum celulele tumorale acceseaza sistemul limfatic si se raspandesc.
De fapt, unii cercetatori sugereaza ca odata ce aceste celule tumorale preiau sistemul limfatic, inalta presiune interstitiala din majoritatea cancerelor cauzeaza practic incetarea functionarii sistemului limfatic. Celulele tumorale maligne literalmente folosesc avantajul mecanismelor raspunsului imunitar, livrand cancer in locul moleculelor regenerative.
INTERESANT,SPER SA SE GASEASCA SI TRATAMWNTUL.
Sarituri ca mingea 15 min/zi
astfel de informatii le'am invatzat la cursurile avansate de masaj / drenajul limfatic ! ... pacat ca multi dintre noi nu avem acces la informatii.