Sistemul limfatic este unul dintre cele mai importante, dar si cele mai neglijate sisteme din intreg corpul. Acest sistem extins strabate tot corpul pentru a elimina reziduurile de la nivelul fiecarei celule, ajutand in acelasi timp si la reglarea sistemului imunitar. Sistemul limfatic este compus dintr-o retea complexa de vase, canale, ganglioni, splina, timus, vegetatii adenoide (polipi nazali) si amigdale.
Lichidul limfatic este propulsat prin respiratie si alte miscari ale muschilor si traverseaza puncte de drenaj cunoscute sub numele de ganglioni limfatici. Acesti ganglioni contin grupuri de celule albe de sange (limfocite) care identifica si distrug patogenii daunatori sau toxinele. Limfa trebuie sa circule libera pentru a nu permite produselor reziduale si a lichidelor sa se acumuleze in tesuturi.
Vasele limfatice actioneaza ca un sistem urias de drenaj pentru corp ce trebuie sa fie mentinut curat pentru a functiona corespunzator. Asa cum intr-o casa, daca se infunda toaleta sau chiuveta, nu se pot elimina reziduurile in mod adecvat, la fel se intampla si in corp. Limfa stagnanta duce la acumulari de toxine si reziduuri, slabind imunitatea si generand o mare varietate de probleme.
Cum stii ca suferi de congestie limfatica?
Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de un drenaj defectuos al sistemului limfatic. Cand drenajul limfatic devine congestionat, apar urmatoarele simptome:
- Rigiditate, mai ales dimineata
- Oboseala
- Piele uscata si care prezinta mancarimi
- Balonare
- Sani umflati la fiecare menstruatie lunara
- Retentie de apa
- Ceata mentala
- Glande umflate
- Luare in greutate si dificultate in pierderea kilogramelor in exces
- Sinuzita cronica, dureri in gat, raceli sau probleme cu urechile
- Celulita
- Maini si picioare reci
Daca prezinti simptome de congestie limfatica, este timpul sa-ti decongestionezi sistemul limfatic. Deschiderea canalelor limfatice este cruciala inainte de inceperea oricarui regim de curatare. Ca in cazul oricarui tip de program de detoxifiere, consulta un specialist inainte de a face orice fel de modificari in stilul de viata, pentru a te asigura ca sunt cele potrivite pentru tine.
1. Detoxifica mediul in care traiesti.
Limfa trebuie sa se ocupe de “produsele reziduale” ale corpului produse intern, cum sunt celulele moarte, dar si de toxinele care sunt introduse din mediul extern. Inflamatia sistemica genereaza congestie si inflamare la nivelul tesuturilor, ceea ce impiedica circulatia libera a limfei. Stresul oxidativ afecteaza vasele limfatice si le distruge abilitatea de a transporta eficient lichidul limfatic si reziduurile.
De aceea este important sa se reduca expunerea la chimicalele din alimente, aer, produse de ingrijire personala si apa, marind, in acelasi timp, consumul de antioxidanti si nutrienti care combat efectele nocive. Alege produse organice, antiinflamatorii, precum verdeturi, crucifere, acizi grasi omega-3 si ierburi aromatice si condimente precum ghimbirul, turmericul si usturoiul. Evita aditivii procesati, substantele chimice si ingredientele artificiale.
2. Hidrateaza-te.
Limfa este compusa din 95% apa si devine vascoasa si circula mai greu in conditii de deshidratare. De fapt, una dintre principalele cauze ale congestiei limfei este deshidratarea. Mentine-te hidratat sorbind apa calduta, filtrata de-a lungul zilei pentru a ajuta limfa sa circule bine. Evita racoritoarele pline de zahar, sucurile procesate, bauturile pentru sportivi si alcoolul, pentru ca acestea, la fel cum face si cafeina, sunt o povara metabolica in plus pentru corp si il deshidrateaza.
3. Consuma cruditati de culoare rosie.
Un tranzit intestinal lent congestioneaza si el sistemul limfatic. Medicina ayurvedica ne invata ca fructele rosii cum sunt: fructele de padure, rodiile, ciresele, merisoarele, dar si sfecla ajuta in mod natural limfa sa circule liber. Sfecla este in mod special utila pentru ca subtiaza bila si ajuta la digestia grasimilor sanatoase, curata vilii intestinali, de unde provin vasele limfatice si stimuleaza circulatia limfei. Consumul de cruditati ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii sistemului limfatic. Enzimele naturale si bioflavonoizii din fructele si legumele crude descompun acumularile toxice si radicalii liberi, in timp ce fibrele regleaza tranzitul intestinal si curata vilii, mentinand sanatatea limfei.
4. Misca limfa in mod natural.
Sistemul limfatic nu are o pompa in interior, asa cum este inima, care propulseaza sangele prin sistemul circulator, unde este oxigenat, filtrat si distribuit in corp. Sistemul limfatic trebuie sa se bazeze pe contractia si relaxarea muschilor si a incheieturilor pentru a pune limfa in miscare. Incordarea si relaxarea muschilor in timpul miscarii fizice pun presiune asupra tesuturilor si imping lichidul prin canalele limfatice.
Rasul si respiratia profunda implica miscarea diafragmei si a muschilor abdominali, ceea ce contribuie la impingerea limfei prin vasele limfatice. Periajul uscat si masajul limfatic ajuta, de asemenea, la stimularea circulatiei limfatice prin tesuturile limfatice. Atingerea aspra a unei perii uscate incurajeaza miscarea limfei si a sangelui in tesuturi, ceea ce contribuie la drenajul toxinelor acumulate. Periaza sau maseaza usor corpul, in directia inimii, si concentreaza-te in special in zona capului, a gatului, a picioarelor, a sanilor, si a abdomenului, unde sunt localizate cele mai multe vase limfatice.
5. Invata metode eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi concentrarea pe prezent (mindfulness).
Oxidarea si congestia limfei cresc in conditiile de stres fizic si/sau emotional, de aceea o rutina zilnica de gestionare a stresului este esentiala. Exista multe practici care te invata sa ramai ancorat in prezent (practici de mindfulness) care te ajuta sa faci fata stresului inevitabil de zi cu zi si sa diminuezi efectele pe care acesta le poate avea asupra sistemului limfatic, a digestiei si a starii generale de sanatate, iar meditatia si timpul petrecut in natura sunt doua dintre acestea.
Dezvoltarea abilitatii de a ramane calm, de a face pauze si de a te concentra pe prezent contribuie la reducerea stresului. Practici ca tai chi si yoga, care coordoneaza respiratia cu miscarile corpului sunt in mod special eficiente pentru ca reduc starea de constanta hiperexcitabilitate, nefavorabila digestiei si sanatatii limfatice. Cand inveti sa-ti intelegi emotiile si reactiile la stres si adopti metode sanatoase de a-i face fata, limfa si viata vor curge multe mai lin.
O buna circulatie a limfei va contribui la revitalizarea si curatarea corpului. Practica zilnic aceste obiceiuri si exercitii pentru a-ti decongestiona limfa in mod natural si pentru a te bucura de un ten luminos, si o digestie si o sanatate vibrante!
Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-flush-your-lymph
De ce, cel mai important nu a fost mentionat ???? Dusul cu apa rece.!