Probabil ai auzit de termenul de "ganglioni limfatici" (noduli). In intreg corpul uman sunt raspanditi sute (600-700) de astfel de ganglioni limfatici.
Pe langa rolul sau de protectie a corpului de virusi si bacterii, una dintre cele mai importante functii ale sistemului limfatic este de a capta si distruge celulele canceroase. Sistemul limfatic inlatura si lichidul interstitial in exces si produsul rezidual din spatiile dintre celule.
Astfel, daca sistemul limfatic este compromis, acest lichid incepe sa se acumuleze si duce la aparitia mai multor probleme de sanatate.
De aceea cand ne imbolnavim, nodulii limfatici se umfla pentru ca lichidul din interiorul lor, adica “limfa”, este ingrosata cu produs rezidual si prea multe celule albe sanguine.
Limfa depinde de miscarea muschilor si a incheieturilor, de aceea este foarte important sa te mentii activ.
Acest lucru explica si motivul pentru care persoanele sedentare au de regula un sistem imunitar slabit.
Cum se imbunatateste drenajul limfatic ?
Avand in vedere ca sistemul limfatic este o parte integrala a unui sistem imunitar sanatos si curata corpul de reziduuri si chiar de cancer, este imperativ sa te asiguri ca limfa poate circula in mod eficient prin intreg corpul. Iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, exista cateva metode simple.
1. Miscare
Limfa depinde de miscarile pe care le face corpul pentru a circula. Iar metoda cea mai buna pentru a asigura circulatia acesteia este prin miscare regulata.
Chiar si mersul pe jos zilnic pe distante lungi este o miscare eficienta care ajuta limfa sa circule prin corp de jos in sus.
Saritul pe trambulina este unul dintre cele mai bune exercitii pentru limfa.
Motivul pentru care acest exercitiu este asa de eficient este ca “atunci cand esti in aer, corpul experimenteaza un moment de lipsa de gravitatie, moment in care valvele cu deschidere unica a vaselor limfatice se deschid si permit lichidului limfatic sa circule in sens ascendent.”
Daca nu ai la dispozitie o trambulina, poti sari pur si simplu ca mingea, pe sol.
2. Masaj regulat
Asa cum s-a mentionat deja, cheia drenajului limfatic este miscarea. Miscarea face muschii sa se contracte, ceea ce pune limfa in circulatie.
In acelasi fel, masajul stimuleaza circulatia limfei prin capilare, vase de sange situate chiar sub piele.
Exista maseuri specializati in masaj limfatic, insa oricine poate invata cateva tehnici simple prin care se poate masa singur cu miscari blande, ducand presiunea usoara pe piele din directia nodulilor in directia inimii. Acest tip de masaj pune limfa in miscare si stimuleaza detoxifierea.
Gasesti aici principalele modalitati simple prin care iti poti pune in miscare intregul sistem limfatic.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/unclog-lymph-nodes-naturally-to-flush-out-toxins/