Apa reprezinta o mare parte din sange, lichidul rosu datator de viata care transporta prin intregul corp oxigen, nutrienti si procese vitale, precum sistemul imunitar. Lichidele limfatice, parte a sistemului imunitar, au de patru ori volumul sangelui si sunt menite sa elimine reziduurile din corpul omenesc. Sistemele esentiale din intregul corp pot suferi daune majore atunci cand corpul nu primeste o sursa continua, sigura si constanta de apa.
Majoritatea oamenilor sufera de o deshidratare cronica care, de-a lungul timpului, poate degenera in afectiuni de sanatate pe termen lung. Privarea de apa este o alegere pe care multi o fac pentru ca inlocuiesc apa cu alte bauturi pline de arome. Fara sa-si dea seama, oamenii continua sa se deshidrateze prin consumul de alcool, bauturi cu cofeina si inlocuitori ai apei plini de zahar.
Procesul de deshidratare se amplifica si produce inflamatii in intreg corpul. Inflamatia a ajuns sa fie cuvantul de ordine printre doctori si profesionistii din domeniul sanatatii. Inflamatiile cronice duc la o serie lunga de afectiuni medicale precum astmul, presiunea arteriala ridicata, colesterolul marit, un nivel ridicat de zahar in sange, cancer, obezitate, tulburari de durere, depresie si artrita, pentru a numi doar o parte dintre acestea.
Toate aceste afectiuni pot fi legate si ele de o stare cronica de deshidratare. Deseori doctorii nu reusesc sa faca diferenta dintre lipsa de apa si alte cauze in cazul multor afectiuni. De aceea afectiunile pot fi prost gestionate si nu fac decat sa le agraveze.
Multe simptome sunt doar semnale de alarma sau semnale inflamatorii menite sa aiba efect de vindecare. Medicatiile de multe ori inhiba aceste semnale fara sa caute adevarata cauza din spatele lor. Multe persoane ce sufera de deshidratare sunt categorizate drept diuretici sau care nu retin apa in organism, si pot ajuta corpul renuntand la consumul unor produse inflamatorii daunatoare. Corpul se reface si se distruge in mod constant – este un ciclu continuu. Fiecare celula are propriul sau ciclu de viata, se naste, moare, este inlocuita. Inflamatia este citotoxica sau poate ucide celulele prematur. Moartea celulara este un factor important in favorizarea aparitiei afectiunilor cronice mentionate anterior.
Efectele deshidratarii
Dehidratarea inhiba eficienta sistemului limfatic si favorizeaza stagnarea reziduurilor la nivelul celulelor, producand adevarate dezastre. Studii de cercetare au aratat ca deshidratarea are efecte negative asupra creierului si poate duce la instalarea depresiei. Creierul consuma cantitati mari de glucoza distribuite prin sange. Deshidratarea afecteaza sangele in intregime, ceea ce afecteaza creierul. Deshidratarea medie pana la moderata poate produce dureri de cap, diminuarea memoriei si incapacitatea persoanei de a gandi limpede. Hidratarea adecvata este esentiala pentru functionarea nervilor in intreg corpul.
Afla mai multe despre Plasma Quinton - ce este, cum acționează, beneficii și protocol de utilizare
Nervii sunt sensibili si corpul le acorda prioritate in ceea ce priveste intretinerea si sanatatea. Odata ce un nerv a murit, nu mai are loc regenerarea de la nivelul sistemului nervos central. Micro canalele situate de-a lungul nervilor transporta nutrienti de-a lungul microtubulelor unde se transmit mesajele. Deshidratarea poate distruge aceste mesaje, deseori ducand la senzatii de durere, oboseala, energie redusa, pierdere a puterii musculare si rezistenta scazuta. Histamina este un neurotransmitator care joaca un rol semnificativ in stimularea aportului de apa in perioadele de deshidratare.
Nivelul ridicat de histamina poate influenta si contribui la afectiuni precum astmul, depresia si durerea cronica. Aceste conditii sunt deseori tratate cu antihistaminice si calmante care, de fapt, inhiba semnalele de sete.
Apa reprezinta cam 60% din greutatea corporala a unei persoane. Obezitatea s-a dovedit ca duce la o scadere a procentului apei in corp, uneori de pana la 45%. Inflamatia cronica si deshidratarea pot afecta metabolismul si pot duce la o crestere in greutate. Cresterea in greutate este una dintre principalele cauze ale bolilor de inima, diabet si cancer.
Creierul si rinichii regleaza volumul de apa pe care corpul il elimina. Cand volumul sangelui este scazut datorita deshidratarii, creierul reactioneaza stimuland un hormon care transmite rinichilor sa resoarba si sa retransmita apa in corp. Atunci cand volumul sangelui cade, scade si presiunea sangelui. Presiunea scazuta este uan dintre cauzele ce duc la ameteli si senzatii de lesin atunci cand o persoana sta in picioare. Un ritm rapid al inimii este si acesta un semn al deshidratarii. Ritmul inimii creste incercand sa mentina si sa mareasca presiunea sangelui. O solicitare excesiva a inimii poate cauza un atac de cord si oprirea acesteia.
Celulele canceroase sunt produse in mod normal de corp de la nastere si pana la moarte. Aceste celule metamorfozate plutesc prin sange si pot evolua in tumori si alte formatiuni. Celulele canceroase sunt identificate de sistemul imunitar si marcate pentru a fi distruse. Deshidratarea reduce volumul total al sangelui si al lichidelor limfatice ce fac parte integrala din reactia sistemului imunitar sanatos. Deshidratarea si inflamatia duc la deteriorarea sistemului imunitar si favorizeaza aparitia afectiunilor denumite autoimune. Daca suferi de o boala autoimuna, propriul tau sistem imunitar ataca din greseala celulele sanatoase.
Exista peste 80 de tipuri de afectiuni autoimune si multe au ca simptom comun deshidratarea. Deseori, primele simptome ale unei afectiuni autoimune sunt oboseala, durerea musculara si febra scazuta – toate semne ale unei inflamatii preexistente. Foamea este un efect secundar principal al deshidratarii. Majoritatea oamenilor isi iau apa din alimentele consumate. Este important sa fie evitate alimentatiile bogate in proteine daca nu sunt consumate suficiente fructe si legume. Proteinele au mult mai putina apa, mai ales produsele procesate si uscate din carne. Desi poate fi greu sa bei opt pahare de apa pe zi, apa joaca un rol important in mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.
Alimente bogate in apa
Fructele si legumele sunt bogate in apa. Castravetii, varza kale, varza si spanacul sunt pline de apa. Legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate in antioxidanti si nutrienti cu proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Pepenele, de exemplu, este 90% apa. Pepenii sunt foarte bogati in apa si contin vitaminele C si A esentiale. Acestia au in componenta lor licopen care s-a demonstrat ca reduce riscul de cancer la prostata, san, colonsi plamani. Rosiile contin 94% apa si cantitati incredibile de licopen.
Rosiile sunt si o bogata sursa de potasiu si joaca un rol important in transmiterea semnalelor nervoase, hidratarea in corp si multe alte procese metabolice semnificative. Potasiul este deseori folosit in tratarea presiunii ridicate a sangelui, rezistenta la insulina la diabetici, oboseala cronica si slabiciunea muschilor – toate semne ale inflamatiilor cronice.
Pentru a va asigura ca va hidratati in momentul in care beti apa, folositi in aceasta si un pic de sare. sarea are rolul de a mentine apa in organism. Un alt sfat este de a bea apa gura cu gura, usor fara graba.
Apa, putina sare si cateva picaturi de zeama de lamaie- corect ?