Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural

Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural

Multi dintre noi stiu cat de dureroasa poate fi constipatia, insa o consideram mai degraba o neplacere decat o boala in sine. Cu toate acestea, constipatia este o problema reala de sanatate si afecteaza milioane de oameni in intreaga lume.

Din fericire, constipatia poate fi vindecata destul de usor si in mod natural. Nu ai nevoie de laxative puternice sau medicamente, ci doar de cateva informatii utile si de abordarea potrivita!

 

Ce este constipatia si de ce apare? 

Constipatia este una dintre cele mai comune probleme ale tranzitului intestinal si este definita ca dificultatea de a elimina materia fecala uscata si al carei tranzit poate fi insotit de durere.

Diagnosticarea acesteia depinde mult de medicul cu care vorbesti. Unii sunt de parere ca o persoana este constipata daca are scaun mai putin de trei ori pe saptamana, in timp ce altii sunt de parere ca se poate vorbi de o constipatie usoara cand nu mergi la baie o data pentru fiecare masa consumata in ziua anterioara.

Constipatia poate avea multe cauze, de la abuzul de laxative, hipotiroidism, sindromul colonului iritabil sau ignorarea impulsului de a merge la baie. Deci, daca iti vine sa mergi la baie, nu te tine!

Calatoriile favorizeaza si ele aparitia constipatiei, pentru ca multi oameni tind sa-si modifice obiceiurile alimentare. Nu mananci la aceleasi ore, accesul la baie este limitat, este mai greu sa gasesti alimente sanatoase, in plus, suferi de stresul pe care il implica orice calatorie, ceea ce poate afecta mersul la baie.

Află Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

Anumite medicamente, ca antidepresivele, medicamentele pentru tensiune, suplimentele cu fier, pot si ele sa provoace tulburari ale tranzitului intestinal, inclusiv constipatie. Iar una dintre cele mai simple si frecvente cauze este deshidratarea! Este bine sa bei in jur de opt pahare de apa pe zi, sau chiar mai multe, in functie de greutatea si dimensiunile corporale, frecventa exercitiilor fizice si clima.

Exercitiile fizice au si ele un rol in aparitia constipatiei. Daca nu faci sport regulat, muschii peretilor intestinali nu se vor contracta normal. Stilul de viata sedentar si lipsa de miscare maresc riscul constipatiei si al problemelor de tranzit intestinal.

Cauza cea mai frecventa a constipatiei, insa, este o alimentatie nesanatoasa, mai ales daca nu contine suficiente fibre. Fibrele sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, iar o alimentatie bogata in produse procesate este, cu siguranta, saraca in fibre. Alimentele bogate in fibre in mod natural sunt cele care se mesteca mai mult, cum sunt merele, morcovii, inul, cerealele integrale, quinoa si semintele de chia.

Indicii ca suferi de constipatie

Cand ii doare burta, multi oameni spun doar "sunt constipat" sau "am o indigestie". Sunt, insa, cateva semne care pot explica motivele acestor dureri.

Iata cateva indicii ca suferi de constipatie:

Respiratia urat mirositoare (halitoza): Constipatia poate cauza respiratie urat mirositoare, din cauza reziduurilor toxice care se acumuleaza in corp si a gazelor care se pot ridica pana la nivelul gurii. Din pacate, cei care au o respiratie urat mirositoare nu o pot simti ei insisi, astfel incat, daca prietenii nu le atrag atentia, este posibil ca nici sa nu-si dea seama ca au aceasta problema!

Probleme rectale si infectii: Cel mai evident semn al constipatiei este durerea care insoteste eliminarea scaunului. Constipatia este dureroasa pentru ca rectul se forteaza. Pentru ca materia fecala sta prea mult timp in colon, apa este reabsorbita, facand scaunul uscat si tare. Daca rectul se intinde prea mult, poate duce la un prolaps rectal, ceea ce inseamna ca acesta nu se mai poate inchide, ducand la pierderi de lichide si la infectii.

Probleme cu pielea: Pielea este cel mai mare organ al corpului si este un bun indicator a ceea ce se intampla in interiorul corpului. Constipatia este o acumulare de toxine in corp, ceea ce poate favoriza acneea, decolorarea pielii sau aparitia altor probleme de piele.

Mai putin de trei scaune pe saptamana: Frecventa normala a scaunului este de unul sau doua pe zi. Dar, avand in vedere ca nu toti avem sisteme digestive perfecte (in mare parte datorita alimentatiei), se intampla ca frecventa scaunelor sa fie de unul la doua zile.

Scaun mic, tare si uscat: Aspectul scaunului este un alt bun indicator. Un scaun sanatos are un aspect lucios, este lung, in forma de S, de regula de culoare maro si nu este rupt in bucati. Cand esti constipat, materia fecala este de mici dimensiuni, uscata, inchisa la culoare si tare.

Senzatie de fortare si lipsa sentimentului de "golire" dupa eliminarea scaunului: Daca te chinui sa elimini materia fecala, inseamna ca esti constipat. Mersul la baie nu trebuie sa te faca sa te simti ca dupa un maraton. Este un proces natural care ar trebui sa se petreaca destul de rapid si fara dureri. Nevoia de a impinge sau lipsa sentimentului de "golire" dupa mersul la baie sunt bune indicii ca esti constipat.

Riscurile constipatiei

Deci, daca esti printre cei care sufera des de constipatie, este important sa nu o ignori; nu va trece de la sine daca nu schimbi nimic. In plus, daca devine o obisnuinta, poate sa duca si la alte probleme de sanatate.

Constipatia este o metoda foarte buna daca vrei sa fii obosit si bolnav. Cand suferi de constipatie, bacteriile au timp sa iasa din sporul bacterian, sa se instaleze in intestine si sa se inmulteasca. Parazitii fac exact acelasi lucru, ceea ce duce la o infectie parazitica. Bacteriile isi pot face drum prin corp si declanseaza inflamatia in mai multe locuri. De aceea este important sa vindeci constipatia.

Iata cateva riscuri pe care le implica constipatia cronica:

Cancerul de colon: Colonul este menit sa suporte o cantitate limitata de materie fecala. La fel ca o punga de plastic, cand este suprasolicitat, colonul se poate rupe. Functia principala a colonului este sa asigure tranzitul materiei fecale, nu sa o depoziteze. Daca acesta actioneaza ca un recipient de stocare, pune presiune pe membrana si pot sa apara rupturi, infectii interne si, in unele cazuri, cancer la colon.

Hemoroizii: Daca impingi in mod constant scaunul si ai dureri din cauza constipatiei, acest lucru poate da nastere unor hemoroizi mari in corp, care pot fi si foarte durerosi.

Urgente cauzate de constipatie: Daca nu vindeci constipatia la timp, poti ajunge la urgenta cu dureri acute de burta. Cu timpul, durerea poate deveni atat de puternica, incat vei avea nevoie de interventia unui medic.

Pierderea bacteriilor benefice: Constipatia reduce concentratia totala de flora intestinala, adica acele bacterii sanatoase care ajuta cu imunitatea si cu productia de vitamine. Fara aceste bacterii, intestinele sunt mai predispuse la infectii si la boli. Flora ajuta si la inmuierea scaunului, de aceea, cu cat este mai saraca cu atat constipatia se agraveaza.

 

Cum se vindeca si se previne constipatia 

Multi oameni apeleaza la laxative pentru a elimina durerile de burta si constipatia, insa acestea fac mai mult rau decat bine, datorita ingredientelor dure pe care le contin. De asemenea, corpul poate deveni dependent de laxative si nu va mai invata sa aiba o digestie regulata fara acestea. Laxativele pot reduce si abilitatea colonului de a se contracta, ceea ce agraveaza constipatia. In plus, pot elimina bacteriile bune in colon. Laxativele pot deteriora si nervii, muschii si tesuturile intestinale.

Apa

O metoda simpla prin care se poate vindeca constipatia este consumul mai mare de apa. Cand scaunul tranziteaza intestinele, corpul elimina apa. Daca esti foarte bine hidratat, corpul va elimina mai putina apa, iar materia fecala va deveni mai moale, mai usor de eliminat si fara dureri. Un indiciu bun al hidratarii este culoare urinei, care ar trebui sa fie galben deschis; o culoare prea galbena inseamna ca esti deshidratat, prea transparenta inseamna ca esti prea hidratat.

Modificari in alimentatie

Cea mai buna metoda, insa, pentru vindecarea si prevenirea constipatiei, este modificarea alimentatiei, prin cresterea consumului de fibre. Cantitatea recomandata de fibre pe zi este de cel putin 20 grame, preferabil 30 de grame. Fibrele atrag apa, care inmoaie materia fecala. Pe masura ce cresti cantitatea de fibre consumata, este bine sa bei si mai multe lichide, pentru a permite fibrelor sa se miste in interiorul corpului.

Fibre

Daca nu iti poti lua cantitatea necesara de fibre din fructe, legume, cereale intregi si alte surse sanatoase, sau simti nevoia unui ajutor, poti folosi fibre alimentare organice de psyllium. Psyllium mentine sanatatea colonului si aduce si alte beneficii sanatatii, tinand sub control glicemia, imbunatatind acneea si iritatiile de piele, mentinand sau reducand greutatea corporala si diminuand riscul de atac de cord, accident vascular, pietre la rinichi sau la vezica si diverticulita.

Fibrele, insa, nu pot vindeca sistemul digestiv. Daca ai o alimentatie deficitara, fibrele nu numai ca nu vor ajuta digestia, dar o vor ingreuna. Sistemul digestiv uman, de fapt, nu are capacitatea de a descompune fibrele in mod corespunzator. Acestea raman, astfel, nedigerate, constituind hrana pentru bacteriile benefice din intestine si contribuie la inmultirea lor.

In cazul unui sistem digestiv bolnav, fibrele vor agrava constipatia. Fibrele nu fac distinctia intre bacteriile patogene si cele benefice. De aceea, daca intestinele tale sunt infestate cu bacterii patogene, drojdii sau ciuperci, ai nevoie sa maresti numarul de bacterii bune inainte de a consuma mai multe fibre pentru a-ti vindeca starea de constipatie. Intestinele sanatoase necesita o cantitate suficienta de fructe si legume, precum si de legume fermentate.

Poti apela si la un probiotic natural, organic, pentru imbunatatirea sanatatii intestinale.

Sport

Miscarea vindeca si previne constipatia. Ai observat ca simti nevoia de a merge mai des la baie cand alergi? Acest lucru se intampla pentru ca miscarea mareste motilitatea tractului digestiv si poate declansa tranzitul intestinal. Nu uita, daca simti nevoia sa mergi la baie, nu astepta. Cu cat astepti mai mult, cu atat materia fecala ramane mai mult in colon si cu atat mai greu este sa tranziteze.

Pozitia corecta la baie

O alta metoda prin care poti vindeca si preveni constipatia este prin genuflexiuni. Nu numai ca va mari puterea fizica, dar este un exercitiu foarte bun si pentru sistemul digestiv! Multi oameni din diverse locuri pe planeta stau in pozitia de genuflexiune cand folosesc toaleta. Iar daca aceasta pozitie este incomoda, incearca sa folosesti un scaun. Pune scaunul in fata toaletei, flexeaza genunchii si aseaza talpile pe scaun. Aceasta pozitie va ajuta eliminarea mai rapida a scaunului si reduce riscul de hemoroizi.

Plante si laxative naturale

Exista multe combinatii de plante care au un efect laxativ. O varianta poate fi uleiul esential de fenicul, care ajuta digestia si durerile asociate cu indigestia si constipatia. Ceaiul de fenicul si alte plante si ceaiuri cu efect laxativ sunt remedii foarte bune pentru constipatie.

 

SURSE

http://www.collective-evolution.com/2017/01/12/constipation/

#alimentele bogate in fibre #apa #bacterii benefice #constipatia #deshidratarea #fibre #hemoroizi #miscare #psyllium #sport #tratament natural

Ce au mai parcurs alti cititori...

 5 exercitii fizice pe care le poti face oriunde
Singurele 7 obiceiuri de care ai nevoie pentru o viata completa
Alimentatia si sportul. Cand e bine sa mananci - inainte sau dupa antrenament 

Ce spun cititorii despre "Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural"

Ionela18 February 2021 17:28Raspunde

Buna ziua de ceva vreme ma constip si nu stiu ce sa mai fac deși aproape zilnic mananc salate deloc pâine

02 March 2021 09:36Raspunde

Bună, Ionela, Să ai mare atenție și la fibre și la mișcare iar dacă problema persistă să vezi neapărat și un medic specialist. Cu prietenie, Ana - Viata Verde Viu

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101